To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
RękoDzielni - Forum u Maranty

miejsce spotkań miłośników robótek ręcznych wszelkich
i nie tylko...

Nasze prace - Hardanger i dziewanna

Nikus4 - Sob 01 Cze, 2019 18:57

Dziewanna. cmoknięcie Każdy haftuje jak mu wygodnie. Ja na zakrętach nie robię podkładu. Na zdjęciu które pokazałaś te czarne kreski to nie jest podkład. W ten sposób autorka pokazuje że na zakrętach należy gęściej wykonać scieg dziergany. cool
elapok - Pon 03 Cze, 2019 10:32

A ja gapa też na rogach robiłam podkład
dziewanna - Pon 17 Cze, 2019 12:03

love Moje kochane, żebyście nie zapomniały o mnie i o mojej serwetce, melduję!
Jeszcze trochę a pokocham podkład i ścieg dziergany, spójrzcie, to jest drugi brzeg i ten podkład
wychodzi mi taki równiutki hopla

elapok - Wto 18 Cze, 2019 15:12

Jak widać praktyka czyni mistrza
Nikus4 - Wto 18 Cze, 2019 21:09

No i pięknie. brawo brawo
Haniaga - Śro 19 Cze, 2019 10:37

Rzeczywiście równiutko. brawo
Jeszcze chwilka i brzeg będzie gotowy.

dziewanna - Wto 16 Lip, 2019 14:52

Dziękuję za doping, czuje się zmobilizowana. Minął prawie miesiąc i uporałam się
z brzegiem, prawie, czyni wielką różnicę. W tych brzegowych kwadratach mają być drobne kwiatki /small flower/, najpierw muszę spróbować na zbędnym kawałku materiału.
Serweta bez składu i ładu, bloczki są, trochę wolnego miejsca i muszę przemyśleć co
powinnam wyszyć w tych bloczkach. hopla Na tym etapie, jestem prawie dumna z siebie.
Chwalipięta w kącie stała cmoknięcie

elapok - Pią 19 Lip, 2019 12:15

Ale fajnie się zapowiada ta serweta!
dziewanna - Wto 06 Sie, 2019 10:30

love Wyszywam bieżnik i końca nie widać. Z dobrych wieści, zrobiłam brzeg, dziureczki
w gwiazdach. Pozostały ażurki. Wczoraj odważnie wycięłam nitki z dwóch elementów brzegu,
mam w środeczku wyszyć small flower /wg schematu/ i nie bardzo wiem jak się zabrać.
Zaraz polecę do wątku Nikus4 i zacznę oglądać jej rady i porady, pewnie znajdę.
Na tym schemacie widać 2 pełne płatki, 3 ma tylko trochę płatków, a z 4 opadły wszystkie płatki.

elapok - Pią 09 Sie, 2019 13:42

Ale ładnie!
Haniaga - Sob 10 Sie, 2019 17:49

Ślicznie już wygląda. brawo
Aelzbieta - Wto 13 Sie, 2019 20:18

hopla Piękny! Kontury serwetki są, to teraz zostały same przyjemności przy wypełnianiu cool cool
dziewanna - Wto 24 Wrz, 2019 14:29

kwiatek dla ciebie Tak, tak kochane dziewczyny dodawajcie mi otuchy, ten bieżnik powstaje
w tempie ślimaczym. Ze zgrozą stwierdzam, że wyszycie 20 elementów zajęło mi aż
48 dni, a przede mną, z drugiego brzegu bieżnika też 20 okienek. I tu moje pytanie,
chyba będzie śmiesznie gdy po tej drugiej stronie zacznę innym wzorkiem wypełniać
kwadraty, muszę jednak pozostać przy kwiatuszkach.

Nikus4 - Pon 30 Wrz, 2019 07:59

Dziewanna! Fajnie,że haftujesz hardangerem i sama kombinujesz wzorki. W tej serwetce oba boki wyszyłabym jednak identycznie. cmoknięcie
elapok - Pon 30 Wrz, 2019 12:32

Myślę podobnie ja Danusia - oba brzegi takie same,
dziewanna - Nie 17 Lis, 2019 13:38

Mam już wszystkie brzegi bieżnika. Wg rad oba dłuższe brzegi są identyczne. Muszę
zajrzeć do tematu "serwetka w gwiazdy" i moje gwiazdeczki wypełnić. Na zdjęciu 1/4
bieżnika widać ile mam jeszcze pustych miejsc do zagospodarowania, czeka mnie ogrom
pracy, czy dam radę?
Fotosik chce ode mnie kod weryfikacyjny i jak tu teraz zamieścić zdjęcia?

Fotosik łaskawca, za drugim razem zdjęcia wskoczyły bez kłopotu i kodu cmoknięcie

skohen - Nie 17 Lis, 2019 16:30

To będzie naprawdę piękny bieżnik. Ja niestety nie znam tej techniki, ale bardzo mi się podoba. Pozdrawiam
elapok - Pon 18 Lis, 2019 09:41

Bieżnik świetny.

[ Dodano: Pon 18 Lis, 2019 12:12 ]
Skohen a może spróbujesz. Każda z nas kiedyś zaczynała a Danusia zawsze służy radą.

Aelzbieta - Nie 01 Gru, 2019 18:12

I proszę , nastepna śliczna praca brawo brawo , a u mnie zastój.
dziewanna - Pon 30 Gru, 2019 10:33

Dzięki za doping, ten bieżnik rodzi się w bólach, myślę że już bliżej końca. love

skohen - Pon 30 Gru, 2019 14:03

To będzie cudo. Teraz, niestety muszę wykończyć inne prace, ale na pewno spróbuję tej techniki. Pozdrawiam
Haniaga - Pon 30 Gru, 2019 14:22

Pierwsza moja myśl - wyszyć po pół gwiazdy ,tak jak pasuje.
dziewanna - Pon 30 Gru, 2019 16:23

love Dziękuję Haniu. Zabieram się do fastrygowania i liczenia połówek gwiazd, później może
dołożę ścieg powrotny /strasznie dla mnie trudny/ i jakoś dobrnę do końca.

elapok - Pią 03 Sty, 2020 12:36

No powstaje śliczny bieżnik
dziewanna - Sob 28 Mar, 2020 13:10

love Kochane moje, dziękuję za porady, doping, za możliwość podglądania Waszych prac. Muszę napisać, żeby osiągnąć Wasze mistrzostwo w wyszywaniu hardangerem, to powinnam
jeszcze raz się urodzić i jak sroka, nie łapać za wszystkie techniki rękodzielne, poświęcić się
jedynie temu pięknemu haftu. Nie ukrywam, zaczęłam 1,5 roku temu, rzucałam do
szafy i wyciągałam, ale jest, nareszcie koniec.
Zdaję sobie sprawę, że na tym bieżniku jest jeszcze wiele wolnego miejsca do zapełnienia,
powiedziałam jednak - dość! przede mną moc nauki ściegów. cmoknięcie