Nasze prywatne galerie - Calicji Przetwórnia Odpadów - Kołowiec
calicja - Śro 16 Kwi, 2014 10:26
prawdopodobnie będę zamawiać WŁÓCZKĘ LNIANĄ zaraz po świętach - mam na razie zamówienie od dwóch Dziewczyn - czekam na następne sugestie co do kolorów.
p.s.
Włóczkę zamawia się w szpulach ale mam możliwość przewinięcia jej na motki więc nie trzeba zamawiać całego 05 kg.
ciapara - Czw 17 Kwi, 2014 18:34
calicja, jakie kolory masz zamówione?
Ja bym się dopisała do jakiegoś innego zamówienia waszego o ile wiedziałabym jaki kolor bierzecie. Byle był soczysty! Bo myśłałabym o jakichś góra 200 g ale w dwóch kolorach po 100. Tyle wystarcza mi na szal.
Można tak?
calicja - Czw 17 Kwi, 2014 21:01
ciapara, jasne - pdpisałam Ci na PW
PS.
co można robić z tego lnu:
http://www.ravelry.com/ya...n-1-30/projects
bryanka0 - Pon 21 Kwi, 2014 07:03
calicja doczytałam się,że mozna zamówić skręconą z kilku nitek.Czy można ją samemu zmotać/ręcznie/np. z dwóch nitek?
calicja - Pon 21 Kwi, 2014 11:44
bryanka0, ja zmówiłam dwuniktową.
| bryanka0 napisał/a: | | Czy można ją samemu zmotać/ręcznie/np. z dwóch nitek? | no myślę, ze mozna z nią robić co się chce - jak z każdą włóczką.
bryanka0 - Pon 21 Kwi, 2014 12:52
Nie wiem czy nie za póżno pisałaś,że zamawiasz po świętach ale jeśli można to proszę o 200/300g dwunitkową- Ametystową przędzę - 500g to za dużo.ciapara na jakie kolory" polujesz"?
calicja - Pon 21 Kwi, 2014 14:16
Dziewczyny - kilka słów wyjaśnienia bo są pytania.
bryanka0, niestety tego koloru nie będę miała do odstąpienia- trochę się pospieszyłam z zamówieniem ale to z niecierpliwości żeby ją już mieć:).
Kupuję tą włóczkę przede wszystkim dla siebie - do sprzedania nadwyżki. Dlatego zamówienia całych 500 gram (całą szpula) raczej nie zrealizuję - myślałam raczej o przewijaniu ze szpuli motków po 10 dkg - ew. w kilku w różnych kolorach dla jednej osoby. Cena motka na prv + koszt listu. Wtedy opłaca się taki zakup dziewiarce, bo w tym sklepie nie można kupić małych ilości, a tam gdzie można - na Etsy jest też ta włóczka - pojedyncze motki i wysyłka są droższe i też nie każda dziewczyna ma konto na etsy i pay palu. Nie przewidywałam, że ktoś będzie chciał całe szpule bo to dla mnie tylko przerzucanie kasy, kłopot ze znalezieniem odpowiedniego opakowania (motki wejdą do koperty, szpule już nie bardzo) i bardziej się opłaca chyba samodzielnie zamówić. Mogę całą szpulę dołączyć do kolejnego zamówienia (jeśli będzie) pod warunkiem odbioru osobistego ode mnie z domu.
Jeśli uda mi się je rozprowadzić nadwyżki, których nie wykorzystam i będzie dalsze zainteresowanie to będę robiła kolejne zamówienia. Dam znać i wtedy zamówię poszukiwane kolorki - w tym Ametystową .
Teraz zamówiłam poniższe kolorki (2 nitki 880m) - w tym amarant raczej w większości sama wykorzystam wiec ew. odstąpię jak mi coś zostanie za jakiś czas.:
Wrzosowa
Amarantowa
Surowa
Pistacjowa
Musztardowa
Szary błękit
calicja - Sob 26 Kwi, 2014 13:17
I już mam - kolorki są cudne, w nocy do 3.00 robiłam próbkę ze wszystkich - teraz się suszy. Wygląda jak tęcza , i nie farbuje, czego trochę się obawiałam.
Nitka dość sztywna - jak to len - ale po praniu już widać, że mięknie, dwie nitki nie są skręcone tylko tak jakby sklejone - nie przeszkadza to w robocie jednak w przypadku prucia nitki się rozwarstwiają i trzeba wtedy uważać.
Już mam w głowie 2 pomysły na szale. Tylko skończę to co mam na drutach czyli ..... 4 inne rzeczy... no chyba, że nie skończę
Len jest idealne dla osób uczulonych na wełnę. Coś wiem o tym bo podarowałam kiedyś koleżance piękny koronkowy szaliczek z wełenki ... i nie może w nim chodzić bo wełna ją zjada .
Te dwie niebieskie w prawym górnym rogu i czarna są zaklepane w całości dla koleżanki, resztą mogę się podzielić - jak wyżej pisałam.
Fajnie, że pada - będę dziergać bez wyrzutów sumienia, ze w weekend w domu siedzę .
anle - Pon 12 Maj, 2014 09:56
Na jakich drutach robiłaś te próbki?
Frida - Pon 12 Maj, 2014 10:45
Alicjo przyłączam sie do prośby anle.
Wczoraj zrobiłam próbkę podwójna nitką, drutami 3,75 - chciałam mieć bardzo "ażurowy ażur" i nawet nieźle wyszło, ale oczka wydały mi się jakieś nieporządne. Dzisiaj bardzo dokładnie obejrzałam Twoje próbki i oczka są takie same, a więc widocznie tak ma być, wszak to nie jest puszysta wełenka ani inny moherek.
Mam tylko wątpliwości co do grubosci drutów i jeszcze popróbuję na innych.
Próbowałam z jednej nitki, nie nada, cienizna do roboty za karę. Przypuszczam, że gotowy wyrób nie byłby rewelacyjny.
Pozdrawiam, Danuta
calicja - Śro 28 Maj, 2014 22:42
Hejka Dziewczyny - nie widziałam wcześniej Waszych pytań - sorki za zwłokę w odpowiedzi.
Robiłam na drutach 2,5 jedną nitką i kończę szal - też jedna nitką - jest taki jak miał być czyli siermiężny . jak dla mnie nie jest za cienka bo już z cieńszej robiłam, jest tylko sztywna, szczególnie ta szara - sznurkowa, kolorowe są jakby nieco bardziej miękkie.
A teraz sie chwalę ..... Mam I Ja!!!!
pierwsze moteczki zwinięte
marysia54 - Czw 29 Maj, 2014 22:45
Super motowidło
teraz to moteczki same się będą zwijać a Ty będziesz
cudne rzeczy
calicja - Pią 30 Maj, 2014 17:49
No fajna sprawa - machnęłam 6 motków w kilka minut . Trochę to trwało bo zamawiałam od Chińczyków ale w końcu doszły i połowę taniej niż u nas .
Asia_117 - Pią 30 Maj, 2014 21:38
Ale "sprzęcior"
Marzy mi się taki...może kiedyś...
calicja - Sob 31 Maj, 2014 00:23
W odpowiedzi na pytania - tu kupowałam - przesyłki gratis - ale dostawa trwa ponad miesiąc:
http://www.ebay.com/itm/U...ME:L:OC:PL:3160
http://www.ebay.com/itm/S...ME:L:OU:PL:3160
calicja - Sob 07 Cze, 2014 17:44
W trakcie liściasty szal z lnu:
Wyszedł nowy Vogue Knitting Early Fall 2014 -
tu można obejrzeć projekty - ale to pewnie wiecie
anle - Sob 07 Cze, 2014 23:29
Fajny
Frida - Pon 09 Cze, 2014 07:11
Skojarzył mi sie z jesienią. Liście złapane w sieć pajęczą. Delikatny i zwiewny. Bardzo mi się podoba
marysia54 - Pon 09 Cze, 2014 22:19
będzie cudny szal, właściwie to już
jest piękny
ciapara - Wto 10 Cze, 2014 18:03
Cudo!
calicja - Wto 10 Cze, 2014 22:06
Dzięki dziewczyny .... ale to jeszcze nie koniec - walczę z zakończeniem, zeby było proste ale sie nie zawijało - moze do końca tygodnie uda sie zrobić.
saba52 - Pon 16 Cze, 2014 18:01
Ale świetnie wychodzi
bryanka0 - Pon 16 Cze, 2014 18:57
Taki delikatny nazwałabym go powiew jesieni.
Wiotka555 - Pon 23 Cze, 2014 22:27
Coś pięknego, wielkie brawa.
calicja - Pon 23 Cze, 2014 23:55
Bardzo dziękuje Kochane!
Szal skończony, zablokowany - czeka na zdjęcia (i pogodę) oraz opis i PDF.
Chciałam zamieścić wzór na Ravelry do sprzedania ale ..... mój angielski wystarcza tylko na zamieszczenie wzoru, ani huhu nie kumam jak sklep otworzyć - czy któraś z szanownych koleżanek może mi pomóc i za rączkę poprowadzić? Ja mogę zadzwonić do kogoś i przez tel na żywo wysłuchać instrukcji - bardzo prosze o pomoc
Nie muszę dodawać, ze wzór dla Maranciaczek będzie dostępny na hasło - oczywiście za darmo, chociaż znając Wasze zdolności nikomu wzór do takiego prostego projektu potrzebny nie będzie .
|
|
|