To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
RękoDzielni - Forum u Maranty

miejsce spotkań miłośników robótek ręcznych wszelkich
i nie tylko...

Pogaduszki szydełkowe - CENY WYROBÓW SZYDEŁKOWYCH

Basiek - Śro 17 Cze, 2009 20:14

dzięki cmoknięcie

dlatego chcę by cena była średnia - niewygórowana ale jeszcze opłacalna.

atteloiv - Śro 17 Cze, 2009 21:10

udagan napisał/a:
Odnośnie chusty myślę, że 200-300zł, a sweterek 350zł co najmniej. Przegladałam w necie podobne sweterki i skoro Taki kosztuje koło 200, to Twój o wiele więcej.

Zaproponowałam 200+nici pani napisała że to mało i da 300+nici.Więcej takich klientów, zazwyczaj jest co tak drogo

udagan - Czw 18 Cze, 2009 08:32

atteloiv, rewelacja cool Aż serce się cieszy że są ludzie co potrafią docenić pracę Smile
Basiek, uważaj tylko i nie bierz za mało, bo co innego jak oddajesz do butiku więcej rzeczy, a co innego jak jest to jedna. Butik zapewne dołoży marżę 30%. Ja bym wzięła za ten sweterek 100 zł. Jeżeli w butiku sprzedają jeszcze inne wyroby szydełkowe, można zejść trochę z ceny żeby być konkurencyjnym, jesli nie, to wyceń swoja pracę żeby później nie dziergać za bezcen. Butik i tak skorzysta, bo zdobędzie więcej klientów poprzez twoje nowe, niepowtarzalne produkty.

meka007 - Czw 18 Cze, 2009 08:58

A ja mam pytanie, ile może kosztować zrobienie parasolki (dużej).Mam okazję robić,ale nie wiem czy to jest opłacalne.Szukałam na allegro, ale jakoś nie mogę znależć.Dziewczyny poradzcie.
udagan - Czw 18 Cze, 2009 09:10

meka007, na allegro chodziły po 100zł. Ale znowu musze zaznaczyć, że wszystko zalezy od wzoru. Na allegro ceny są różne. Np.taka była za 100 ale za taką juz bym wzięła 150.
gosias - Czw 18 Cze, 2009 09:41

atteloiv napisał/a:
a dużo to nie będzie raczej za mało tylko że butik dołoży swoją marżę i wtedy cena wzrośnie

Też tak myślę Smile

eap - Czw 18 Cze, 2009 17:24

meka zobacz w moim albumie,te parasolki sprzedałam po 150zł.
meka007 - Czw 18 Cze, 2009 22:37

Dziękuję wszystkim za odpowiedż chciałam wycenić parasolkę na 120 zł i bałam się, że to może za dużo.Eap bardzo mi pomgłaś, bo właśnie robię taką jak ta w ananasy.
Paillette - Czw 18 Cze, 2009 22:54

Basiek, to co proponujesz to mion 100zł + materiał... podaj cenę zanim zaczniesz pracę.

Koleżanka szydełkowała sukienkę z czarnej kalinki dla niewysokiej osoby mającej na czym siedzieć Wink i powiedziała na początku ze krótka sukienka 120zł a dłuższa (za kolano) 150zl.
Wstępnie się zgodziła a po wykonaniu rozmyśliła się mówiąć ze kroj i wzór już jej się nie podoba.. wściekły Ma tą sukienko-tunikę dla siebie, bo jest dużo wyższa od zleceniodawczyni, ale zastanawia się czy następnym razem nie wziąć zaliczki... ??

Topik min 80zł
bluzka z krótkim rękawem 90zł a z dlugim 100
tunika 120

to takie prywatne propozycje... a na allegro... fakt... chcą kupować za grosze... o zgrozo...

gosias - Pią 19 Cze, 2009 07:03

Nie tylko na Allegro - generalnie najlepiej byłoby jak robiłybyśmy za darmo.....
Grażyna - Pią 19 Cze, 2009 10:30

Ja uznałam, że za robociznę trzeba brac cenę stosownie do wzoru i do nici. Z grubych robi się szybciej, z cienkich dłużej, ze sliskich z wiskozą np. dochodzi problem chowania nitek, bo się wysuwają. Z elementów trzeba schowac dziesiątki lub setki nitek. Są rzeczy krótkie i długie. W takim razie wszystko przy wycenie trzeba wziąc pod uwagę. Jako cenę wyjsciową biorę obecnie 100zł za robociznę + cenę nici. Przy wzorach trudnych, kłopotliwych cenę podwyzszam stosownie o 50 lub 100 zł. Jesli nie pasuje klientowi, to nie dziergam. Taka się obecnie zrobiłam. No i jeszcze jedno...jak kogos nie znam na 100%, to biore zaliczkę.
udagan - Pią 19 Cze, 2009 11:05

Grażyna, bardzo rozsądne podejście.
Asia S. - Pią 19 Cze, 2009 11:10

Grażyna, brawo brawo za takie podejście
gosias - Pią 19 Cze, 2009 13:02

udagan napisał/a:
Grażyna, bardzo rozsądne podejście.

Popieram cool

Basiek - Pią 19 Cze, 2009 16:21

udagan, wielkie dzięki za radę:-)
Prawdopodobnie w butiku będą tylko moje rzeczy ale w przyszłości kto wie...

Paillette, Tobie również bardzo dziękuję za wskazówki cmoknięcie

Paillette - Pią 19 Cze, 2009 16:28

Basiek, wesoło mi
Phoebe - Śro 24 Cze, 2009 17:01

dziewczyny ile mozna policzyc za skarpetki dzieciece? robione na drutach? (dla takich szkrabikow od noworodka do ok 5 lat)
i czy macie pomysly po ile sa takie ciuszki dzieciece? (typu buciki, sweterki...)
chodzi mi orientacyjnie o ceny robocizny.
(bo wiadomo...welna welnie nie rowna )

pytam - bo... znajoma mojej kolezanki zachwycila sie skarpetkami (pokazywalam te malenstwa w moim watku robotkowym) ktore zrobilam....podpytuje czy inne rzeczy tez robie i za ile...(ja nigdy za kasa nie robilam, zawsze w prezencie...wiec same wiecie nie chce palnac gafy....)

z gory dziekuje za wszelkie podpowiedzi!

udagan - Śro 24 Cze, 2009 18:11

Dla dzieci nie robiłam ale widziałam, po ile chodzą w necie.
Zobacz TU

Jak możesz, zamieść zdjęcie skarpetek, to będzie łatwiej mi je oszacować Smile
Biorąc pod uwagę, że skarpetki dla maleństwa szybko się dzierga, choć ich wielkość jest pewnym utrudnieniem zwłaszcza jak robisz na 5 drutach, to ja bym wzięła za parę od 15 zł wzwyż. Wszystko jednak zależy od wzoru.

Phoebe - Śro 24 Cze, 2009 19:49

udagan, dziekuje za link Smile teraz mam przynajmniej jakies pojecie Smile
pod spodem jest link do tej jednej pary. teraz robie druga (to rozmiar na "noworodka" ale tak na "oko" ) To fakt ze szybko, ale na 5 drutach smigam i troche przekladania jest...cienka welna (bo ladniej wyglada) i cienkie druty.
mam kilka pomyslow na takie malutkie, kilka fajnych wzorow...tylko najpierw musze jakies ladniutkie welenki kupic Smile

http://i82.photobucket.co...ty/DSC_1532.jpg

udagan - Czw 25 Cze, 2009 00:34

Phoebe, ładniusie te skarpetki brawo Sama juz nie wiem, może dziewczyny pomogą. Wydaje mi się że 15 może być mało...
Phoebe - Czw 25 Cze, 2009 06:33

udagan, dziekuje Smile
moze jeszcze ktos cos podpowie...
mysle ze 15-20zl za takie drobnice to moze byc. Zalezy wszystko od wzoru, rozmiaru i welny. Jak ktos sobie zazyczy z drogiej welenki to odpowiednio drozej bedzie (akurat ta droga nie byla Razz i to jest wloczka na skarpetki specjalnie)

gosias - Czw 25 Cze, 2009 06:58

Phoebe, Smile śliczne skarpetusie cool brawo Cena o której piszesz, moim zdaniem jest jak najbardziej zasadna.
Truskaweczka - Czw 25 Cze, 2009 14:41

Przeczytałam z zaciekawieniem całą dyskusję. Wspaniałe te Wasze wyroby kwiatek dla ciebie
I ja się muszę pochwalić, że sprzedałam moje początkujące wyroby - pierwszy sweterek szydełkowy (z bodajże 120 gramów Peonii, zwykła siateczka) oraz chyba trzeci czy czwarty sweterek (również Peonia, siatka + mały wzorek). Jak na " niedopracowane i używane dostałam i tak niezłą cenę - za pierwszy 25 zł, za drugi koło 15 zł.

Zauważyłam, że na Allegro niezbyt dobrze idą szydełkowe produkcje, nawet gdyby ze złota były.
Zresztą kolczyki handmade tez coraz gorzej. Nie żebym brała nie wiem ile, ale wystawiłam tak dla podpuchy za 1 zł. I co? I nic! ooooo

Phoebe - Czw 25 Cze, 2009 17:42

Truskaweczka, zauwazylam ze na allegro sie nie oplaca wystawiac.
jak cos jest "za tanie" to niektorzy nie kupuja bo podejrzane...ze tak tanio.
jak wystawisz po normalnej cenie (kolczyki od 15pln ) to krzycza ze drogo puknąć się

gosias, dziekuje Smile
ciezko jest wyceniac robotki...na poczatku. pozniej sie nabiera wprawy Smile

Truskaweczka - Czw 25 Cze, 2009 23:43

Dokładnie - po co kupować droższe, ale ręcznie robione, jak można kupić jakieś badziewie fabryczne - w końcu kto się połapie, nie? Horror.
W sumie te ciuszki, które wystawiam są "chodzone", a nie chce mi się ich pruć, ale gdybym zrobiła coś szałowego, to raczej poszukałabym sklepu.
Co mnie ostatnio zdziwiło - straganiarki na jarmarku w Rybniku sprzedawały małe serwetki za 2 złote. Nie za tanio?