Kartki, karteczki... - [kartki] Haft matematyczny - chwalimy się
alszka - Pon 13 Lip, 2009 17:20
Biedronka pewnie by to nazwała "inflacją"... hehehe
kociamama - Pon 13 Lip, 2009 20:31
to nie inflacja - to osłabienie złotego
alszka - Pon 13 Lip, 2009 21:27
No tak, to prawda. A jeśli dorzucimy jeszcze do tego hasło "kryzys", to już nam się robi poważny artykuł do gazety Może powinnyśmy zacząć razem karierę jako reporterki? hehehe
Pozdrawiam
Jadzia60 - Pon 13 Lip, 2009 22:41
Też kupiłam w ubiegłym roku te dziurkacze, ale nie jestem z nich zadowolona. Nawet z cienkim papierem sobie nie radzą Może te droższe będą lepsze
A jeśli już jesteśmy przy ogłoszeniach gazetkowych, to w LIDLU od czwartku będą papiery kolorowe (dawny blok techniczny z kolorowymi kartkami). Piszę "dawny", gdyż obecne bloki techniczne przypominają bardziej bloki rysunkowe.
patii156 - Wto 14 Lip, 2009 09:43
Jadzia60, zgadzam się z Tobą, że teraz te bloki "techniczne" nie przypominają tych ubiegłych...
Ostatnio zastanawiałam sie nawet czy dobry kupiłam, bo niby na okładce pisze techniczny, a kartki są cieniutkie....
olajda - Wto 14 Lip, 2009 12:38
witam
bardzo mi sie podobaja Wasze prace i wg. kursu liken zrobilam te karteczke, jako obrazek
pozdrawiam Was serdecznie
kociamama - Wto 14 Lip, 2009 14:25
Te bloki z Lidla są bardzo fajne, bo i sztywne kartki i rozmiar mają większy niż A4 - tu jest 24X34 cm - czasem bardzo przydaje się taki format.
Tylko przy kupowaniu bloków trzeba zwrócić uwagę, żeby miały ciężar 270g/m2, bo są też bloki do rysowania(cieńsze kartki) - też bardzo fajne, bo mają różne ciekawe kolory.
Jadzia60
nie liczyłabym za bardzo na to, że te droższe dziurkacze będą lepsze, bo według mnie są to te same dziurkacze co w ubiegłym roku (nawet wzory mają te same - przynajmniej w gazetce) tylko "inflacja, osłabienie złotówki i kryzys" podniosły im cenę o ponad 100%
olajda
no i pierwsze koty za płoty
rób następne i pokazuj, bo my tu bardzo lubimy oglądać karteczki różniste
ABA - Wto 14 Lip, 2009 16:15
Alszka i Te-siu słodziudziutkie buziaczki dla Was z podzięce.
Ja pytałam sie u nas w sklepach papierniczych i hurtowni. Oczy szeroko otwarte na pytanie
o dziurkacze brzegowe.
Czekam cierpliwie do przyszłego tygodnia. Pasuje mi, bo będe po wypłacie hihihihi.
alszka - Wto 14 Lip, 2009 18:54
Dziewczyny, naprawdę dobrze się wam wyszywa na takim grubym papierze? Bo mnie jakoś najlepiej się robi właśnie na takim mniej ciut grubszym bloku rysunkowym, ok. 180-200 g/m2. Poza tym wówczas również kartka jest lżejsza... No i ma to dość duże znaczenie, jak się nakleja 3 warstwy - wyszywana, kolorowy podkład i kartka... Mam taki papier wizytówkowy o gramaturze 220-240 g/m2, ale jakoś wolę ciut cieńsze.
A przedstawiam kartkę, która już od dłuższego czasu "chodziła" za mną. W końcu ją zrobiłam!
Ostatnio jakoś tak wychodzi, że serię ślubną odbijam sobie w serii bożonarodzeniowej hehe
kociamama - Wto 14 Lip, 2009 19:08
Alszka
ja na tym grubym kartonie nie wyszywam tylko robię z niego tzw. bazę czyli właściwą kartkę, do której przyklejam wyszywankę i całą resztę.
Przez to, że on jest taki gruby to kartka jest sztywna.
A karteczka świetna tylko coś nie mogę dopatrzyć gdzie ma nogi skoro chodziła
umironczuk - Wto 14 Lip, 2009 20:28
olajda, no i brawo pierwsza katreczka zrobiona i czkamy na więcej
alszka, wyszła świetnie podoba mi się
pozdrawiam
patii156 - Wto 14 Lip, 2009 20:35
alszka, świetna karteczka.
Ja wole na grubszym papierze wyszywać bo gdy kiedys wyszywałam na cienkim i naklejałam na techniczny to robiły mi się takie brzydkie fałdki i wyglądało to brzydko...
psotka26 - Wto 14 Lip, 2009 20:36
ślicznie
alszka - Śro 15 Lip, 2009 08:09
Dzięki wszystkim za miłe słowa
Faktycznie jako kartka bazowa, to wtedy grubszy papier jest lepszy.
| Cytat: | | tylko coś nie mogę dopatrzyć gdzie ma nogi skoro chodziła | Musiałam ją niestety przywiązać za te nóżki, bo inaczej od razu by pobiegła w świat. A ona po prostu jeszcze za młoda na to. Ale za pół roku, jak już dorośnie, to wtedy zobaczymy
patii - a jakiego kleju do tego używasz? Bo mnie się tak jeszcze ani razu nie zdarzyło, mimo, że naklejam nawet bardzo cieniutki papier (taki do ksero).
patii156 - Śro 15 Lip, 2009 08:42
Ja używam taśmy dwustronnej.
alszka - Śro 15 Lip, 2009 09:25
A to może kwestia taśmy klejącej a nie kartek? Ja w sumie korzystam tylko z kleju Magic i powiem, że dobrze się sprawdza. I kleiłam nim również cienkie kartki i nie było widać śladów klejenia. Chociaż ja nigdy nie nanoszę kleju na dużej powierzchni, robię po prostu maleńkie kleksiki tylko tam, gdzie to konieczne. To może z taśmą jest tak samo, jak najmniejsze kawałeczki, a potem tylko płasko nakleić. Ale tak sobie tylko myślę, bo nie używałam nigdy taśmy
Mam pytanie do tych osób, które mają dziurkacze z biedronki...
W moim dziurkaczu brzegowym jest taka dodatkowa listwa z narysowanym motywem, tak że dokładnie wiadomo jak ustawić papier, żeby motyw był ciągły i dobrze dopasowany. Na zdjęciu tych dziurkaczy z biedronki nie widzę tej listwy. Nie ma problemów z dopasowaniem motywu?
Pozdrawiam
krystyn47 - Śro 15 Lip, 2009 12:41
Jadzia serdeczne dzięki za pokazanie mi tej instrukcji, ale mam jeszcze jedno pytanko. Jak wypraktykowałaś - lepiej kleić te dwie części kartki taśmą czy klejem ?
patii156 - Śro 15 Lip, 2009 12:44
alszka, może i masz racje że to taśma ma wine, ale ja już sie przekonałam do bloku technicznego i nawet jest mi tak wygodnie
kociamama - Śro 15 Lip, 2009 13:28
| alszka napisał/a: |
Mam pytanie do tych osób, które mają dziurkacze z biedronki...
W moim dziurkaczu brzegowym jest taka dodatkowa listwa z narysowanym motywem, tak że dokładnie wiadomo jak ustawić papier, żeby motyw był ciągły i dobrze dopasowany. Na zdjęciu tych dziurkaczy z biedronki nie widzę tej listwy. Nie ma problemów z dopasowaniem motywu? |
Te dziurkacze nie mają listwy (za te pieniądze chciałabyś jeszcze listwę ) i szczerze Ci powiem, że nie próbowałam nimi robić szlaczków (dziurkowałam pojedynczy motyw tylko), a do szlaczków używam dziurkaczy firmowych (z listwą)
Spróbowałam na zwykłej kartce papieru - da się robić szlaczek tylko dziurkacz trzeba ustawić "do góry nogami", żeby widzieć jak włożyć i ustawić papier.
olajda - Śro 15 Lip, 2009 15:14
witam
i pokazuje jeszcze jeden obrazek
pozdrawiam Was
Jadzia60 - Śro 15 Lip, 2009 22:18
Olajda witam w naszym "hafciarskim kółku". Misie wychodzą Ci coraz ładniejsze. Wyszywaj dalej i chwal się swoimi pracami.
Alszka piękna karteczka i wzorek niespotykany.
Krystyn47 do sklejania używam wyłącznie kleju Magik.
alexandra20 - Pią 17 Lip, 2009 08:35
moja nowa karteczka na 40te urodziny chyba powinna być w innym dziale, ale nie zamierzam się jakoś chyba szczególnie rozwijać w tym temacie:)
bonnie87 - Pią 17 Lip, 2009 09:03
Wow... wygląda rewelacyjnie też takie próbowałam ale jakoś mnie nie pociąga ta technika
te_sia - Pią 17 Lip, 2009 09:07
Kiedy wy macie czas to wszystko robic , wszystko
makneta - Pią 17 Lip, 2009 10:49
Bardzo fajne karteczki.
Alexandra, ta w nowej technice jest super.
Też mam te dziurkacze brzegowe, ale nie jestem z nich zadowolona niestety, bo ani cienkiego dobrze nie tną ani grubego.
|
|
|