Kartki, karteczki... - [kartki] Haft matematyczny - chwalimy się
alexandra20 - Śro 08 Lip, 2009 19:57
świetne karteczki i koperta:) a notesik przecudny...jak Ty go zrobiłaś??
Jadzia60 - Śro 08 Lip, 2009 20:02
Kociamama jesteś niesamowita. Wspaniałe kartki. Myślałam, że sobie trochę poleniuchuję, ale patrząc na Twoje prace wzięła mnie chętka więc idę dziurkować
A oto moje ostatnie karteczki - wciąż siedzę w ślubnych klimatach
alszka - Śro 08 Lip, 2009 21:45
Jadzia60, kociamama - jesteście dla mnie mistrzyniami. Do trzech muszkieterów brakuje jeszcze tylko krysaka
Naprawdę fantastyczne prace. Podziwiam i chylę czoło
Chciałam też przedstawić kilka moich karteczek (a ostatnio nazbierało się ich sporo), ale niestety nie można tutaj dołączać obrazków. Można jedynie podać adres do obrazka, a że nie mam konta na żadnym serwerze typu picasa czy fotosik, to na razie będę tylko oglądać Wasze prace No i oczywiście czerpać inspiracje (to taki ładny eufemizm na kopiowanie pomysłów hihi). A propos kopiowania pomysłów - zaczęłam ozdabiać moje koperty i muszę przyznać, klientka była zachwycona
umironczuk - Czw 09 Lip, 2009 01:53
Jadzia60, a skąd Ty takie piękne wzory bierzesz kartki naprawdę super
bonnie87 - Czw 09 Lip, 2009 09:26
Jadzia60 śliczne te karteczki jak je zobaczyłam to do razu mnie naszła ochota na ich zrobienie:-) tylko mam problem z wzorami, myślałam że gdzieś je widziałam już w necie i ściągnęłam do siebie ale niestety nie mam ich. Mogłabyś mi je przesłać na pocztę? Byłabym baaardzo wdzięczna Mój adres: bonnie_87@interia.pl
alszka ja też nie mam konta na fotosiku. Wstawiam zdjęcie nie jako miniaturkę, a w pełnym formacie, a i tak po kliknięciu na niego otwiera się w fotosiku jako dodane przez anonima:)
patii156 - Czw 09 Lip, 2009 09:50
bonnie87, oto linki do wzorków
http://picasaweb.google.c...feat=directlink
daisy78 - Czw 09 Lip, 2009 10:10
Jadzia60 zainspirowałaś mnie swoimi karteczkami ślubnymi. Są piękne. Ja narazie jestem na etapie zaproszeń ślubnych, więc ten sam klimat Ale ponieważ szykuje mi się parę ślubów w najblizszym czasie to weekend spędzę na intensywnym dziubaniu
buziaki
daisy78
bonnie87 - Czw 09 Lip, 2009 11:10
patii156Dzięki wielkie
buziaczek - Czw 09 Lip, 2009 11:32
wowwwwww jakie śliczne karteczki
alszka - Czw 09 Lip, 2009 11:47
| Cytat: | | ja też nie mam konta na fotosiku. Wstawiam zdjęcie nie jako miniaturkę, a w pełnym formacie, a i tak po kliknięciu na niego otwiera się w fotosiku jako dodane przez anonima:) |
bonnie87 - wow, jakim cudem? Toż to powinno być po prostu niemożliwe Mnie się nie wstawia, bo musiałabym wstawić zdjęcie z mojego lokalnego dysku, a nie z żadnego serwera. A na pewno nie masz konta na fotosiku??? Zresztą nieważne Może w końcu się doproszę o własną stronę, która już od dłuższego czasu jest w przygotowaniu
bonnie87 - Czw 09 Lip, 2009 12:33
Naprawdę nie mam konta:) wstawiam te zdjęcia też ze swojego dysku tym linkiem "kliknij aby dodać zdjęcie do wiadomości" i wtedy się otwiera w fotosiku. Też nie wiem jak to się dzieje, ale to działa:D
kociamama - Czw 09 Lip, 2009 12:53
| alexandra20 napisał/a: | świetne karteczki i koperta:) a notesik przecudny...jak Ty go zrobiłaś?? |
Pomysł na robienie takich notesików zaczerpnęłam z innego forum, a zrobiłam go tak:
- kupiłam tzw. kostkę biurową (bloczek karteczek) - nie mogą być samoprzylepne tylko te zwykłe, ale muszą mieć sklejony jeden bok( po prostu, żeby się nie rozsypały) - te karteczki są w różnych kolorach(w jednym bloczku nawet 5 kolorów), można je rozebrać np. na pojedyncze kolory wtedy notesik jest cieńszy i w różnych rozmiarach - moje mają wymiar 8x8 cm
- wzięłam kawałek tekturki (np. tył z bloku rysunkowego) i wycięłam coś takiego dodając po ok.0,5 cm
środkowa część to grzbiet notesu=wysokość bloczka
zaginamy okładkę na środkowych liniach i przymierzamy do notesu.jeśli wszystko jest ok możemy zacząć oklejać okładkę.
- przygotowujemy papier ozdobny i wycinamy z niego 2 razy kształt okładki ( do jednego dodajemy po 1 cm na każdym boku na zagięcie papieru do wewnątrz - ścinamy narożniki na ukos
- smarujemy jedną stronę okładki klejem i przykładamy do papieru zaginając skrzydełka do wewnątrz, przyciskamy czymś ciężkim (np. encyklopedią), zostawiamy na chwilę, że klej trochę zastygł
- w podobny sposób przyklejamy papier ozdobny do wewnętrznej części okładki i też przyciskamy
- następny krok to wklejenie notesu do okładki - smarujemy klejem grzbiet notesu(ten oryginalnie sklejony) i dobrze dociskamy w okładce (można to również zrobić przy użyciu taśmy dwustronnie klejącej).
I praktycznie notes mamy już zrobiony - teraz zostaje tylko "włączyć" wyobraźnię i przyozdobić go wg własnego uznania i potrzeb.
Ja mojego nie przyozdabiałam, bo to jest notes na podręczne zapiski podczas chodzenia po marketach - córka remontuje łazienkę więc ciągle czegoś szukają i ciągle potrzeba coś zanotować.
uff, ale się napisałam
Mam nadzieję, że coś z tego da się zrozumieć - jak będą jakieś wątpliwości to postaram się wyjaśnić.
patii156 - Czw 09 Lip, 2009 13:19
kociamama, ty masz poprostu TALENT przez duże T
kociamama - Czw 09 Lip, 2009 13:38
| patii156 napisał/a: | | kociamama, ty masz poprostu TALENT przez duże T |
a właśnie zawsze mi się wydawało, że absolutnie nie mam talentu ani zdolności do takich prac plastycznych
Dopiero jak, wreszcie po długich przemyśleniach, odważyłam się spróbować robić karteczki i udało mi się znaleźć chętnych, żeby za nie zapłacili - to stwierdziłam, że jeszcze "będą ze mnie ludzie".
Wasze pochwały też bardzo mi pomagają, a przede wszystkim dopingują do jeszcze lepszej pracy - i za to bardzo Wam dziękuję
alexandra20 - Czw 09 Lip, 2009 16:45
dziewczyny mam dobrą wiadomość:) kaiem jest niedostępne do 20 lipca:)
krystyn47 - Czw 09 Lip, 2009 16:48
O ! to dobra wiadomość, bo bardzo lubię to forum.
alexandra20 - Czw 09 Lip, 2009 16:52
ja też chociaż tutaj też mi się podoba:) wczoraj oddałam karteczki i nie zrobiłam fotek:D ale mój "diler" miał zrobić:D więc na dniach wstawię:)
krystyn47 - Czw 09 Lip, 2009 16:58
Jadzia60 - rozumiem, że ślubne karteczki wyszywasz bezpośrednio na kartce głównej. Jak podklejasz od środka ? Czy mogłabym zerknąć ?
alszka - Czw 09 Lip, 2009 17:25
Ja też nie próżnowałam. U mnie tym razem kwieciście i ślubnie. Poniżej parę karteczek - kwiatowe jeszcze nie mają właściciela, ale myślę, że niedługo znajdą.
Dzięki dziewczyny za podrzucenie pomysłu z ozdabianiem kopert - moje wyszły tak (przepraszam za jakość zdjęcia, ale to jedyne, jakie mam):
Wow, dzięki bonnie87 - Twój sposób zadziałał
krystyn47 - Czw 09 Lip, 2009 18:10
Wyszło elegancko.
kociamama - Czw 09 Lip, 2009 18:33
alszka
świetne karteczki i koperty też bardzo fajnie Ci wyszły.
patii156 - Pią 10 Lip, 2009 09:14
A to moje ostatnie karteczki
liken - Pią 10 Lip, 2009 11:00
patii fajnie zestawiłaś kwiaty z obrączkami - podobają mi się:)
kociamama - Pią 10 Lip, 2009 11:47
patii
super karteczki - bardzo mi się podobają połączenia wzorów, a najbardziej ta kartka z obrączkami
alszka - Pią 10 Lip, 2009 12:03
patii - podpisuję się pod powyższymi opiniami - bardzo fajne kartki. Szczególnie podoba mi się kombinacja wzorów kwiatowych z motywami ślubnymi - rewelacja
Po prostu super
|
|
|