Kartki, karteczki... - [kartki] Haft matematyczny - chwalimy się
umironczuk - Pon 06 Lip, 2009 13:48
a jaką masz metodę na wypośrodkowanie obrazka bo ciężko mi z tym było
liken - Pon 06 Lip, 2009 14:33
szczerze mówiąc, to robię to "na oko" - nie zawsze mi wychodzi idealnie prosto.. ale wystarczy wcześniej przyłożyć, jeszcze bez kleju lub taśmy i zapamiętać mniej więcej jaka ma być odległość..
bonnie87 - Pon 06 Lip, 2009 14:51
Ja gdy mam problemy z takim dopasowaniem to wycinam brzegi ozdobnymi nażyczkami i wtedy to nikt nie zwraca uwagi na to, że jest krzywo:) a co do klejenia też używam taśmy dwustronnej, ją się stosuje też do klejenia dywanów z tego co wiem i faktycznie nie jest droga (ostatnio dałam 4,60zł za 10m)
alszka - Pon 06 Lip, 2009 17:31
Ja również wypośrodkowuję na tak zwane oko Najczęściej wychodzi dobrze, nawet jak brzegi są proste, chociaż zdarzyło mi się również nakleić krzywo.
A swoją drogą, to mój zestaw do cięcia z lidla jest nieco krzywy. Aż mi się wierzyć nie chciało, bo cały czas myślałam, że to ja coś źle robię i dlatego wychodzi krzywo. A okazało się, że nie Ale jak już o tym wiem, to jakoś "na oko" staram się zniwelować krzywiznę. I jestem w tym już coraz lepsza
A do klejenia używam kleju Magic. Faktycznie jest dobry. Jak używałam zwykłego biurowego, to po ok. 2 tyg. obrazki się odklejały, a Magic trzyma.
A taśmę klejącą to pewnie też trza dość dokładnie przyciąć?
kociamama - Pon 06 Lip, 2009 18:17
umironczuk
kartka bardzo ładna, a trening czyni mistrza. i
Ja kleję kartki klejem magic - ma tą zaletę, że po wyschnięciu robi się przeźroczysty więc nawet jak gdzieś 'wyjdzie' spod warstwy to go prawie nie widać.
Jeśli chodzi o wypośrodkowanie warstw to układam sobie kolejne warstwy "na sucho" bez kleju i leciuteńko ołówkiem zaznaczam sobie narożniki, a po przyklejeniu gumka idzie w ruch i nie ma śladu.
bonnie87
tak wyglądają moje koperty
, ,
kolor drugiej warstwy dopasowany jest do kolorystyki kartki.
Zresztą w ogóle jak robię kartkę na zamówienie (obojętnie na jaką okazję) to zawsze na kopercie piszę adresata (nawet jeśli jest to standardowa koperta), bo wtedy kartka z kopertą stanowią komplet (napisany taką samą czcionką, dopasowany kolorystycznie) i całość jest taka bardziej osobista - wiadomo, że kartka została specjalnie zrobiona dla adresata - tak mi się bardziej podoba i sama bardzo chciałabym dostawać takie kartki tylko kto je zrobi dla mnie?
liken - Pon 06 Lip, 2009 20:38
kociamama jakie piękne koperty.. no ale Ty zawsze tak stylowo i elegancko wykańczasz kartki, więc czego się mogłam innego spodziewać
alszka - Pon 06 Lip, 2009 21:02
| Cytat: | | i sama bardzo chciałabym dostawać takie kartki tylko kto je zrobi dla mnie? |
kociamama - da się zrobić. Tylko podaj adres
A koperty faktycznie stylowe i bardzo eleganckie.
umironczuk - mnie się bardzo podoba Twój debiut Żadnych krzywizn nie widać... Wszystko prościusieńko jak po sznurku. I bardzo ładnie dobrane kolory
te_sia - Pon 06 Lip, 2009 21:11
Koperty sa swietne, osoby zamawiajace napewno sa zachwycone, nic dziwnego, ze masz klientow na swoje kartki
Jadzia60 - Pon 06 Lip, 2009 21:23
Kociamama wspaniały pomysł z tymi kopertami
Alszka mój zestaw z Lidla też tnie z lekką krzywizną - chyba taki jego urok
umironczuk - Pon 06 Lip, 2009 21:42
Super że się wam mój debiut podoba miło mi
w tym tygodniu zrobię jeszcze trzy kartki dwie dla Pań nauczycielek mojego syna z klasy na zakończenie roku a jedna w prezencie dla znajomych z okazji ich ślubu
kociamama, koperty bardzo stylowe i też bym takie chciała dostawać są super
liken, dziękuje za wzory i za instrukcje pozdrawiam
bonnie87 - Pon 06 Lip, 2009 21:49
kociamama dzięki za zdjęcia kopert, jeśli mogę to bym sobie odpatrzyła pomysły i faktycznie taki komplecik to robi wrażenie
bogusia1255 - Pon 06 Lip, 2009 22:11
Magdo dziękuję za nowe wzorki są śliczne.
kociamama - Wto 07 Lip, 2009 09:57
liken,
dziękuję bardzo.
Moje kartki (i koperty) są proste, bez zbędnych ozdobników i wydaje mi się, że na tym polega ich elegancja. Po prostu nie lubię kartek przeładowanych, na których jest tyle elementów (nie zawsze pasujących do siebie), że więcej już się nie zmieści. No ale każdy ma inny gust, a ja zawsze powtarzam, że nie to ładne ,co ładne tylko to co się komu podoba.
alszka
bardzo dziękuję za dobre chęci - może kiedyś skorzystam?
te_sia, Jadzia60, umironczuk, bonnie87
cieszy mnie, że moje prace sie podobają.
Jeśli macie ochotę wykorzystać moje pomysły - to proszę bardzo.
Pisała o tym już wcześniej krysak i ja też uważam, że między innymi po to pokazujemy na forum swoje prace, żeby inni też mogli coś nowego podpatrzeć i wykorzystać w swoich pracach
alexandra20 - Wto 07 Lip, 2009 11:36
a możesz powiedzieć w jaki sposób wymierzasz te koperty?? tzn...w jaki sposób te trójkątne części uciąć, żeby później je dobrze móc posklejać??masz na to jakiś sposób??
bonnie87 - Wto 07 Lip, 2009 11:41
Ja stwierdziłam że szkoda robić te koperty własnoręcznie, skoro można kupić kopertę B5 za 30 gr i ją odpowiednio ozdobić
kociamama - Wto 07 Lip, 2009 14:18
| bonnie87 napisał/a: | Ja stwierdziłam że szkoda robić te koperty własnoręcznie, skoro można kupić kopertę B5 za 30 gr i ją odpowiednio ozdobić  |
Można i tak tylko, że moje kartki, do których robiłam koperty były kwadratowe, większe niż 14x14 cm (takie koperty można dostać) a na dodatek były 2-skrzydłowe więc dosyć grube.
Koperty B5 mają dla mnie ten feler, że klapka do zaklejenia jest na krótszym boku - i bardzo mi się to nie podoba.
Alexandra20
nie robię trójkątnych skrzydełek w kopercie, bo trudno byłoby dostać taki duży arkusz papieru.
Moja koperta (przed sklejeniem) wygląda tak:
Wymierzam kartkę i dodaję po 0,5 cm z każdej strony(żeby kartkę luźno się wkładało), skrzydełka na sklejenie mają 1 cm szerokości. Ten drugi prostokąt to tył koperty przyklejany do tamtej części - ja go robię ok.2 cm niższy - tylko wtedy trzeba pamiętać, że klapka musi mieć tyle samo cm wysokości prosto, a dopiero później można robić skos. Skosy klapki i górny brzeg tylnej części wycinam ozdobnymi nożyczkami.
Wot i cała koperta.
Anisa - Śro 08 Lip, 2009 09:30
Kociamama dziękuję za opis, pozwolisz, że ja też skorzystam bo czasem robię kartki niewymiarowe i też mam problem z kopertami. Dzięki
bonnie87 - Śro 08 Lip, 2009 11:22
Dzięki za inspiracje. Skorzystałam z pomysłów i oto co mi wyszło z gotowej koperty A6:
patii156 - Śro 08 Lip, 2009 12:16
kociamama, bonnie87, świetne koperty
daisy78 - Śro 08 Lip, 2009 12:52
Kobietki kochane, wreszcie tu trafiłam. Wracam z dwutygodniowego urlopu a forum na kaiem.pl kaput Zmartwiłam sie okrutnie, ale dzięki liken trafiłam tutaj.
Teraz jestem na etapie wyszywania zaproszeń ślubnych na ślub mojego brata, jak się uda to zamieszczę fotki. Ale to chyba wyższa szkoła jazdy.
Pozdrawiam Was ciepło.
...:daisy78:...
bonnie87 - Śro 08 Lip, 2009 13:37
Witaj daisy78 Ja też jestem na etapie robienie zaproszeń na ślub i powiem Ci, że wcale to nie jest aż takie straszne, nawet z tymi kopertami Co by nie mówić, damy radę:)
kociamama - Śro 08 Lip, 2009 14:30
bonnie87
no i bardzo fajna koperta
A teraz, żeby nie było, że tylko daję " dobre "rady, troszkę popracowałam i oto wyniki:
dla sąsiadki
dla córki
,
a na koniec notesik dla córki
, - mój pierwszy w życiu, ale mam nadzieję, że nie ostatni
liken - Śro 08 Lip, 2009 15:21
kociamama świetnie wyszły Ci litery! Właśnie o tym alfabecie myślałam i mam taką prośbę...
prośbę mam przede wszystkim do krysak, ale może któraś z Was też pomoże. Na stronie krysak na fotosiku, znajdują się wzory do alfabetu: http://krysak.fotosik.pl/albumy/626838.html
Brakuje tutaj literek O i P
Czy któraś z Was może je posiada?
Pozdrawiam cieplutko!
kociamama - Śro 08 Lip, 2009 16:00
liken
Mówisz - masz
a jak przyjdzie krysak to niech rzuci go do siebie na fotosik, żeby był komplet.
liken - Śro 08 Lip, 2009 16:54
kociamama jesteś niesamowita!
dziękuję!
|
|
|