Kartki, karteczki... - [kartki] Haft matematyczny - chwalimy się
alszka - Pią 03 Lip, 2009 08:42
A ja sobie wczoraj kupiłam igłę do pergamano, taką ekstra cienką. Kosztowała niecałe 7 zł. Muszę przyznać, że świetnie się nią dziurkuje kartki. Duuuuuużo lepiej niż cyrklem. No i jest cieńsza od cyrkla i wygodniejsza w użyciu. Polecam bardzo.
liken - Pią 03 Lip, 2009 09:25
Alszka a Ty tą igłą tez dziurkujesz? czy tylko potem wyszywasz? I czy ta igła wygląda tak jak zwykła?
alszka - Pią 03 Lip, 2009 09:54
To jest po prostu taka cienka igła z fajnym uchwytem - wygląda trochę jak ołówek albo długopis - nie można tym wyszywać. To po prostu narzędzie do dziurkowania. Ale dobrze się trzyma.
Poniżej link do strony z tym narzędziem:
http://www.stonogi.pl/pro...roducts_id=1893
Tutaj akurat jest produkt polskiej firmy Enitan. Ja kupiłam jakiegoś nie-polskiego producenta. Aczkolwiek porównywałam oba - po prostu ta igła zagraniczna była dłuższa. Wyrzuciłam już opakowanie, więc nie pamiętam producenta.
Niestety nie mogę załączyć zdjęcia, nie wiem czemu, ale się nie dodaje (i nie jest to kwestia rozmiaru zdjęcia). A teraz jestem w pracy, więc nie bardzo mogę sprawdzić, dlaczego tak się dzieje. No chyba, że któraś z Was coś wie na ten temat.
A swoją drogą to to forum też często nie działa. Mam nadzieję, że nie podzieli losu kaiem.
patii156 - Pią 03 Lip, 2009 10:23
A ja dziurkuje olówkiem automatycznym tyle że zamiast rysika mam włożoną igłę -sprawdza się perfekcyjnie
liken - Pią 03 Lip, 2009 11:15
No i zaczęłam szperać i szukać i tym sposobem chwilowo porzucam haft matematyczny dla pergamano - ale jak znam życie, to nie będzie mi tak ładnie wychodzić i zaraz wrócę tutaj
alszka - Pią 03 Lip, 2009 12:26
Też chcę spróbować Znalazłam nawet jakiś kurs 4-godzinny. Tylko trochę drogi. Więc jeszcze się zastanawiam. Ale na zestaw startowy jestem już niemal zdecydowana. Zobaczymy, jak i czy w ogóle mi się spodoba. W każdym razie kartki wykonane tą techniką są przepiękne - takie delikatne i misterne.
patii156 - Pią 03 Lip, 2009 12:40
liken no ale jak już coś zrobisz to się nam tutaj pochwal
kociamama - Pią 03 Lip, 2009 15:53
Próbowałam pergamano - nawet zrobiłam jedną kartkę wielkanocną - ale stwierdziłam, że to raczej nie jest technika dla mnie, bo ja po prostu nie umiem rysować (moje umiejętności zatrzymały się na poziomie dziecka w wieku przedszkolnym ).
Co nie zmienia faktu, że bardzo podobają mi się kartki wykonane tą techniką i przed ich autorkami.
bonnie87 - Pią 03 Lip, 2009 16:44
Kolejne ślubne na zamówienie. Posypało się u nas tych wesel
liken - Pią 03 Lip, 2009 17:37
Jej, zamówiłam sobie mini zestaw do pergamano... dzisiejsz epróby wykonane korektorem i spinaczem:P wyszły nie najgorzej, więc mam nadzieję, że z porządnymi narzędziami wyjdzie jeszcze lepiej...
bonnie87 - jak Ty to robisz, ze masz tyle zamówień?! też bym chciała móc sprzedawać kartki, ale jakoś znajomi nie chcą kupować..
te_sia - Pią 03 Lip, 2009 18:33
alszka gdzie kupilas ta igle
alszka - Pią 03 Lip, 2009 21:39
Ja kupiłam w tym sklepie:
http://www.stonogi.pl/
Ale kupowałam w tak zwanym "realu", czyli nie przez internet. Mają duzo więcej rzeczy niż na stronie.
Przez internet można kupić też w sklepie swiat pasji:
http://swiatpasji.pl/sklep/index.php?cat_id=345
A to dokładny model mojej igły:
http://swiatpasji.pl/skle...ct&prod_id=5517
| Cytat: | | ja po prostu nie umiem rysować (moje umiejętności zatrzymały się na poziomie dziecka w wieku przedszkolnym |
kociamama - zmartwiłaś mnie trochę - ja też nie umiem rysować Miałam nadzieję, że skoro jest to praca z szablonami, to może nie będzie tak źle... Ale widzę, żę nie ma się za bardzo co nastawiać, że będzie ładnie wychodziło. Ale spróbować i tak spróbuję
Pozdrawiam
bonnie87 - Sob 04 Lip, 2009 13:34
liken mieszkam na wsi a tutaj jak wiadomo wszyscy się znają i wszystko o sobie wiedzą. I zaraz jak ktoś ma coś nowego, odkryje karty na swój temat, to takie wydarzenie nie może przejść bez echa czasmi jest to bardzo denerwujące, ale czasami też mogą z tego być korzyści
kociamama - Sob 04 Lip, 2009 17:09
| alszka napisał/a: | Miałam nadzieję, że skoro jest to praca z szablonami, to może nie będzie tak źle... Ale widzę, żę nie ma się za bardzo co nastawiać, że będzie ładnie wychodziło. Ale spróbować i tak spróbuję
|
To prawda, że jest to praca z szablonami, ale szablon kładziesz pod kalkę, a na kalce rysujesz białym tuszem to co widzisz na spodzie - i wbrew pozorom nie jest to wcale takie łatwe.
Nie piszę tego, żeby Cię zniechęcić - to są moje doświadczenia (może jeszcze kiedyś spróbuję, bo STRASZNIE podobają mi się te kartki) i w końcu nie wszystkie musimy robić wszystkimi technikami - jedne wolą haft xxx, inne matematyczny a jeszcze inne wolą pergamano i niech tak zostanie, niech każda robi taką techniką w jakiej najlepiej się czuje, bo wtedy są fajne efekty.
Próbuj więc nową technikę - pokazuj rezultaty i sama zobaczysz co Ci najbardziej leży.
A tak wygląda moja jedyna kartka pergamano:
Anisa - Sob 04 Lip, 2009 17:19
Alszka nie martw się pergamano nie jest trudne, jest to praca z szablonami, a trochę zmysłu rysunkowego przydaje się do cieniowania i kolorowania, spróbuj, może akurat się okaże, że masz talent tylko ostrzegam, to wciąga
Kociamama jak na pierwszą karteczkę to nieźle , ja bym tylko nakleiła pisankę na ciemniejsze tło, wtedy by była lepiej widoczna. Myślę, ze zbyt szybko się poddałaś, w końcu praktyka czyni mistrza.
te_sia - Sob 04 Lip, 2009 22:35
I znowu kusicie nowa technika a ja zaraz nabieram checi aby poprobowac a moj maz zaraz dostanie bialej goraczki , bo tyle roznych rzeczy jest w domu tj, gazet nici itp przez lata tego sie nazbieralo a wszystko moze sie przydac i szkoda wyrzucic , co jakis czas mam chec na cos nowego.Obiecuje sobie ze nie bede kupowac ,ale to jest silniejsze , ja kocham miec a jak przyjdzie wena to robic
teraz czekam na literki zamowilam na alegro ,ale cos dlugo ich nie ma
Robilam maly remont mieszkania i faktycznie zbyt duzo miejsca zajmuja moje rzeczy i co z tym fantem zrobic, wszystko potrzebne jak nie teraz to na przyszlosc
makneta - Sob 04 Lip, 2009 23:14
Bonnie, karteczki śliczne.
Też kiedyś (ze 3 lata temu) próbowałam pergamano, poprzestałam na 1 karteczce, bo niestety nie wiem co robić z kartkami. Sprzęcik, czy nawet kalka trochę kosztują, plus czas, a karteczki do szafy robić tylko, to nie ma wg mnie sensu.
alszka - Nie 05 Lip, 2009 10:08
bonnie87 - a ile bierzesz za taką karteczkę?
W ogóle dziewczyny, ile bierzecie za kartkę? I czy macie rozróżnienie cen, bo przecież jedną kartkę robi się w godzinę, a inną cały dzień...
patii156 - Nie 05 Lip, 2009 11:18
Właśnie również chciałam się o to zapytać
Ja gdy sprzedałam pierwszą kartkę nie podałam ceny a klientka dała mi 10 zł i tak się rozeszło że inne kartki również sprzedałam za 10 zł...
kociamama - Nie 05 Lip, 2009 15:57
Ja też najczęściej biorę 10 zł za kartkę, jak prostsza to 7 zł, jak bardziej pracochłonna (3-częściowa, niewymiarowa-wtedy koperta robiona do wymiaru) to 15zł.
alszka - Nie 05 Lip, 2009 20:45
kociamama - a jak robisz koperty i z jakiego materiału?
bonnie87 - w jakim formacie są te kartki, które prezentujesz? Bo u mnie ostatnio dziewczyny chciały ślubne, ale większe od standardowych kartek C6, czyli 10x15. I wtedy właśnie miałam problem z dobraniem koperty...
kociamama - Nie 05 Lip, 2009 22:40
Koperty robię najczęściej z kolorowych kartek do ksero (dopasowując kolor do kartki,a jak się tak nie da to robię kopertę białą).
Jest problem z kopertami formatu A5 (połowa A4) - nigdzie nie znalazłam kolorowych, są tylko białe i brązowe, a w dodatku są tylko zaklejane na boku.
bonnie87 - Pon 06 Lip, 2009 08:48
Co do ceny to ja sprzedaję za 8 zł/sztuka i te, które tutaj pokazywałam robię z kartki A4, czyli mają jakieś 24x15 cm. I taki format wydaje mi si odpowiedni, przynajmniej do niektórych wzorów. Z kopertami jeszcze nie próbowałam się bawić, ale chyba spróbuję, taki komplecik kartka+koperta robi większe wrażenie kociamama a jak robisz te koperty? Dodajesz jakieś ozdobniki itp? Masz może jakieś zdjęcia? Byłabym wdzięczna za każdą podpowiedź
umironczuk - Pon 06 Lip, 2009 13:17
Witam wszystkich chciałam pokazać pierwszą moją kartkę wykonaną tą metodą
i teraz poproszę o odpowiedzi na moje pytania bo podczas robienia kartki miałam trudności z kilkoma rzeczami
1 czym przyklejacie poszczególne warstwy bo ja znalazłam fajną dwustronną taśmę ale jest dość droga więc może wy macie inne metody
2 i jak najłatwiej jest dopasować te kartki które są na środku żeby były równo trochę się z tym namęczyłam a i tak troszkę jest krzywo nie wiem czy macie jakieś sposoby
dzięki i do usłyszenia
liken - Pon 06 Lip, 2009 13:35
umironczuk no i ślicznie: ładnie, estetycznie wykonane - czego chcieć więcej?
Ja też przyklejam taśmą dwustronną (w Polsce 5 zł/10m), a jak nie mam akurat to zwykłym klejem biurowym. Wiem też, ze dosyć dobry jest klej Magic.
|
|
|