Nasze prywatne galerie - Calicji Przetwórnia Odpadów - Kołowiec
calicja - Pon 31 Sty, 2011 17:26
danuta_50, to kiedy te wspominki? czekamy!!!
Jako odpoczynek od dziubania koronkowego szala wydziergałam mitenki - takie zwariowane, nie wiem dla kogo ....
z resztek oczywiście
anle - Pon 31 Sty, 2011 17:31
Śliczne
Ewa P - Pon 31 Sty, 2011 17:36
ale fajowskie mitenki
Aniela41 - Pon 31 Sty, 2011 18:33
sliczne
danuta_50 - Pon 31 Sty, 2011 18:49
calicja, Piękne i bardzo potrzebne bo łapki marzną.Ani chwili wytchnienia w przerwie robótki następna robótka.Podziwiam takie pracusie. A mnie dopadł leń i bardzo bym chciała jak mi sie nie chce nic robić.Chyba czekam na wiosnę albo na emeryturę sama już nie wiem na co.
Ewa P - Pon 31 Sty, 2011 18:50
przyjrzałam się im raz jeszcze.....pikotki !!!!!!
chyba muszę do oczologa po silniejsze szkła podejść
calicja - Pon 31 Sty, 2011 18:50
dzięki, dzięki
A to moja kolejna - już chyba trzecia - chusta ćwiczebna , zrobiona z bawełnianego sznureczka, projekt własny - raczej mało skomplikowany .
Chusta nazywa się "Szara Mysza z Kolorowym Ogonkiem"
| Ewa P napisał/a: | przyjrzałam się im raz jeszcze.....pikotki !!!!!!
| no własnie w sumie dlatego je robiłam - żeby przećwiczyć pikotki - i na chuście też
Ewa P - Pon 31 Sty, 2011 18:58
calicja, chyba poproszę Cię o ten wzór - prosty, ale chusta nim zrobiona jest urocza
danuta_50 - Pon 31 Sty, 2011 19:04
calicja, Nie ma jak własne opracowanie .Chusta jest piękna .A ten wzorek dodaje jej subtelności i uroku.
calicja - Pon 31 Sty, 2011 19:22
| Ewa P napisał/a: | calicja, chyba poproszę Cię o ten wzór - prosty, ale chusta nim zrobiona jest urocza  |
wzór jest prosty:
ob - ile tam sobie wymyślisz
1rz. *3 o prawe; narzut, 3 o razem na prawo; narzut*
lewa strona - o. jak schodzą czyli lewe
3rz. *narzut, 3 o razem na prawo; narzut; 3 o prawe; *
W środku rząd tym wzorem j.w. między oczkami prawymi, od których dodawane są oczka środkowe.
Pikotki na drutach
Ewa P - Pon 31 Sty, 2011 19:45
Alicjo nic skomplikowanego, ale jaki efekt
tak się zachwyciłam, że zapomniałam podziękować
lamika88 - Pon 31 Sty, 2011 19:46
Ale ekstra
gosias - Pon 31 Sty, 2011 20:00
calicja, świetne
Violetta21 - Pon 31 Sty, 2011 20:28
super mitenki i świetna jest ta chusta
gracha - Pon 31 Sty, 2011 22:13
Widzę, że spotkało się towarzystwo dziergające z mojego pokolenia . Też mam co wspominać, niby ciężko było o włóczkę ale zawsze coś się skombinowało. Głównie anilana ale była też i wełna owcza, kiedyś koleżanka załatwiła spore ilości takiej 100% wełny szarej, jak zbrzydł mi kolor, farbowałam w garze. Z białej udziergałam sukienkę, była super ale pranie jej... to musiała być męka. Innym razem udało się nam (bo i siostra dziergałą) włóczkę melanżową w kawałkach, trzeba było wiązać. Siostra robiła rozpinany sweter i okazało się, że zrobiła 2 lewe przody Pamiętam, że włóczka leżała sobie w sklepach Geesowskich, ale mogli ją kupić tylko rolnicy w ramach jakichś transakcji wiązanych. Sporo się dziergało też ludziom, dało się co nieco zarobić, przez jakiś czas robiłam na widełkach nawleczki na poduszki z nitki stilonowej. Zrobiłam też kilka toreb makramą - sznurek musiałam kupić w GS - taki do snopowiązałek. W pracy oczywiście też się robiło, tak się złożyło, że koleżanki z pokoju też dziergały, więc jednocześnie wymieniałyśmy się doświadczeniami. Nie mam już nic z tamtych rzeczy, ale jak sięgam pamięcią to sama się dziwię, że czerpało się z własnego natchnienia, bo przecież neta nie było Wzory jednolite, wrabiane, z okrągłym karczkiem, starałam się by każdy miał inne wykończenie, inny dekolt. Napisałam dużo choć to nie mój wątek ale bardzo się cieszę, że jest tyle Was. I, że jest jednak sporo młodych lubiących druty i szydełko.
marysia54 - Pon 31 Sty, 2011 23:19
calicja jesteś niesamowita z tą "Szarą Myszą z Kolorowym Ogonkiem "
uśmiałam się do łez z nazwy chusty
naprawdę jest wspaniała
mitenki super
no i czekamy z niecierpliwością na końcowy efekt pięknego szala
anle - Wto 01 Lut, 2011 07:50
Śliczna chusta tym bardziej, że zrobiona wg własnego pomysłu
barbara 1 - Wto 01 Lut, 2011 08:45
Śliczna chusta
calicja - Wto 01 Lut, 2011 18:15
Bardzo dziękuję za pochwały i wspomnienia.
Proszę o więcej (wspomnień oczywiście ).
Co do szala to teraz szybko nie będzie skończony bo chadzam na szkolenia całodzienne - coś trzeba robić na bezrobociu - no chyba, że w weekend się uda.
A w drodze z allegro już jest wełna na chustę - dość gruba z lnem, będzie z niej DOTTI - dla odpoczynku po koroneczkach, błękitna - do dżinsów na lato jak znalazł.
Następna chyba będzie ta, co anle -Ania białą z Diany robiła - tylko jeszcze nie wymyśliłam jaki kolor i wełna.
SoWa - Śro 02 Lut, 2011 09:35
Calicja - dzięki Tobie chyba nabiorę odwagi na chustę na drutach
Bo wzdycham do estońskich, ale nie ten poziom a Twoja jest niezwykle efektowna!
A wyrabianie resztek tak, żeby nie widać było, że to z resztek ( dopóki ktoś nas nie oświeci) to wielka sztuka
A co do wspomnień, to miałam w swoim dorobku ( jak robiłam tylko drutami) kilka swetrów nie tylko do pokazania, ale i do pochwalenia się ( nie do wiary, ale były znakomite!) robione też bez netu, uruchomiona tylko własna wyobrażnia. A mój pierwszy wrabiany musiałam cerować, bo z tyłu nie zrobiłam z nitkami co trzeba, ale frycowe zapłaciłam tylko raz. A sweterek był długo noszony.
Elżbieta P. - Śro 02 Lut, 2011 13:09
fantastyczna myszka
ja podobnie jak SoWa "dzięki Tobie chyba nabiorę odwagi na chustę na drutach", do których też wzdycham i bardzo bym chciała sobie zrobić, ale na razie mam co innego na drutach, a i z czasem krucho
calicja - Śro 02 Lut, 2011 16:37
Elżbieta P., SoWa, to miło być dla kogoś wsparciem - oddaję to co dostałam tu na forum - ot i cała tajemnica tego miejsca - każdy znajdzie dla siebie jakieś natchnienie w pracach innych i ... kłębek się toczy
Pochwalcie się szybko swoimi Myszami .
gosias - Śro 02 Lut, 2011 21:22
calicja, zdolna z Ciebie babeczka i zmień ten podpis: " po wielu latach wracam do dziergania - na początek bardzo proste rzeczy " bo to nieaktualne, robisz super rzeczy
calicja - Śro 02 Lut, 2011 21:25
gosias, Gosiu, jesteś bardzo miła - przemyślę Twoją propozycje .
A tak swoją drogą to Twój albumik też do "skromnych" nie należy
gosias - Śro 02 Lut, 2011 21:28
| calicja napisał/a: | | ak swoją drogą to Twój albumik też do "skromnych" nie należy |
Dziękuję ten albumik już dawno nieaktualny; też muszę zmienić info w podpisie
|
|
|