To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
RękoDzielni - Forum u Maranty

miejsce spotkań miłośników robótek ręcznych wszelkich
i nie tylko...

Problemy, pytania - Jak sie robi chusty?

saba52 - Nie 20 Lut, 2011 23:30

mrober, Ładnie wychodzi i fajna włóczka cool
Po blokowaniu będzie chyba bardzo duża...

gosias - Pon 21 Lut, 2011 06:54

mrober, super wychodzi brawo cool
mrober - Pią 25 Lut, 2011 23:11

Dziewczyny doradźcie proszę. uklon Czy tą moją chustę wypada zakończyć tak jak na fotce, czy może zakończyć jakimiś frędzlami czy jakimś innym akcentem. Kiedyś robiłam chustę szydełkiem i wykańczałam frędzlami -taka chyba wtedy moda była.Pytam bo gdyby w grę wchodziły frędzle to pewnie musiała bym zrobić ją ciut mniejszą niż w schemacie bo długości dodały by frędzle, no i został mi jeden motek wełny i musiała bym uszczknąć z niego na frędzelki.No i co nakazuje obowiązująca moda -chusta z frędzlami czy bez ???( w goglach znalazłam fotki i takie i takie. Doradźcie.
M. - Pią 25 Lut, 2011 23:39

mrober napisał/a:
Dziewczyny doradźcie proszę. uklon Czy tą moją chustę wypada zakończyć tak jak na fotce, czy może zakończyć jakimiś frędzlami czy jakimś innym akcentem. Kiedyś robiłam chustę szydełkiem i wykańczałam frędzlami -taka chyba wtedy moda była.Pytam bo gdyby w grę wchodziły frędzle to pewnie musiała bym zrobić ją ciut mniejszą niż w schemacie bo długości dodały by frędzle, no i został mi jeden motek wełny i musiała bym uszczknąć z niego na frędzelki.No i co nakazuje obowiązująca moda -chusta z frędzlami czy bez ???( w goglach znalazłam fotki i takie i takie. Doradźcie.

ja mam jedną z frędzlami, dużo włoczki na te frędzle poszło... ale teraz chyba nie ma mody na frędzle nie wiem
ja będę ją robić bez frędzli Smile)

Anonymous - Sob 26 Lut, 2011 00:01

balbinka1965
Cytat:
acha! i uwazaj! chusty to wirus, zrobisz jedna i potem juz nie uwolnisz sie od nich
cmoknięcie cmoknięcie cmoknięcie
Święte słowa, wirus ciężko wyleczalny. Nic innego nie chce się już robić. Jak zaczęłam jesienią, to nie mogę się od nich uwolnić. Sweter na drutach 8 mm ciężko mi teraz zrobić, ale chustę na drutach 3,5 z najcieńszej włoczki to żaden problem. cmoknięcie
Pozdrawiam wszystkie zawirusowane chustami cmoknięcie cmoknięcie

Anonymous - Sob 26 Lut, 2011 00:04

mrober Masz piękne prace szydełkowe cmoknięcie Jak skończysz swoją chustę koniecznie pochwal się cmoknięcie
Te chusty pięknie naciągają się tworząc ząbki na krawędziach. Frędzle nie są już za bardzo potrzebne...ale jak ktos lubi....

mrober - Sob 26 Lut, 2011 07:49

langra, masz całkowitą rację, chusta ma już mieszankę wzorów i te nieszczęsne frędzle zamiast dodać uroku uczyniły by coś wręcz przeciwnego. Dzięki za radę, oświeciłaś mnie! uklon
mrober - Pon 28 Lut, 2011 00:09

Dotrwałam do końca- prawie. Został mi rząd zakończenia i tak kombinuję czy chusty zakańcza sie tak jak sweterki ( 2 oczka przerobic razem, następnie oczko przerobione przerzucić na ley drut i znowy 2 oczka razem....) czy może jakos luźniej by sie brzeg chusty nie ściagał?
saba52 - Pon 28 Lut, 2011 00:29

mrober, Zakańczaj szydełkiem....np łapiesz szydełkiem 3 oczka i na nich robisz np 3 o łańcuszka ,albo 5.I znów 3 o łapiesz szydełkiem itd...
Anonymous - Pon 28 Lut, 2011 01:24

mrober Proponuję zakończyć szydełkiem tak jak napisała saba52, , zresztą tak robi większość nas i tak jest w większości schematów. Przyjrzałam się schematowi(chart) 5 i chodzi o to zeby ładnie układały się zbierane oczka. W ostatnim rzędzie, patrząc od prawej strony ja bym zbierała szydełkiem oczka wg takiego podziału: 3,3,4,3,3,4,3,3,4,3,3,4 itd...Między każdym zbieraniem robiłabym 6 lub 7 oczek łańcuszka. Taka ilość oczek łańcuszka nie będzie ograniczać przy blokowaniu chusty. Mam nadzieję, że napisałam zrozumiale. cmoknięcie Jakby co, to pytaj jeszcze.
Poszłaś jak burza z tą chustą cmoknięcie brawo

mrober - Pon 28 Lut, 2011 19:26

Jestem mile zaskoczona moją chustą. Po zdjęciu z drutów była taka malutka,że żałowałam,że ją już zakończyłam.Z 2 motków (200g) zużyłam chyba nie całe 150 gram więc mogłam zrobić ja nieco większą.....Wczoraj,a w zasadzie już dziś ja skończyłam dziergać. Dziś po powrocie z pracy blokowałam. radocha Na razie leży sobie przypięta szpileczkami i mam nadzieję,że jak wyschnie i ją uwolnię to rozmiarek jej zostanie taki jak jest teraz:168 cm szerokość, wysokość 97. Może dało by się jeszcze wydusić kilka centymetrów,ale palce mnie już bolały od szpilkowania....i w straty w szpilkach poszłam bo kilkanaście powyginałam jak Gustlik z pancernych gwoździe. ( Upinałam ja na kocyku położonym na wykładzinie. Ale jest moja PIERWSZA CHUSTA!
Przepraszam za jakość fotek ale pstrykałam telefonem przy świetle lamy. Słoneczko mi uciekło na wieczorną drzemkę. No i pewnie od jutra wiosna cieplutka zawita - bo ja tak mam - jak zrobię coś na zimę to wiosna idzie, jak kończę letnią bluzke- za oknem plucha i jesień....itd.

danuta_50 - Pon 28 Lut, 2011 19:48

mrober, Pierwsza chusta i dość trudny wzorek a Ty super się z tym uporałaś.Wielkie uklon Natomiast chusta pierwsza klasa tylko zazdrościć cool cool brawo brawo
Anonymous - Pon 28 Lut, 2011 21:36

mrober Piękną chustę wykonałaś brawo cool brawo cool kwiatek dla ciebie kwiatek dla ciebie kwiatek dla ciebie
Kiedy będziesz robić następną? radocha cmoknięcie

mrober - Pon 28 Lut, 2011 23:06

Dziękuje dziewczyny za słowa uznania, a wcześniej za wszystkie rady i wsparcie. Bez Was bym jej nie wydziergała. kwiatek dla ciebie cmoknięcie kwiatek dla ciebie
Za co teraz się zabiorę jeszcze nie wiem? puknąć się Pewnie coś mnie znowu urzeknie....A następna chusta na pewno będzie tylko wzorek jakiś trudniejszy by się przydał.....

Elżbieta P. - Wto 01 Mar, 2011 09:07

mrober pierwsza chusta i taka udana uklon mogę tylko pogratulować cool
M. - Śro 02 Mar, 2011 19:30

mrober, WSPANIAŁA wyszła cool
Ewa P - Śro 02 Mar, 2011 19:37

mrober, gratuluję dziewiczej chusty brawo

bardzo ładnie się prezentuje...nawet na kocyku Smile

saba52 - Śro 02 Mar, 2011 21:25

mrober, Prześliczna chusta cool cool brawo brawo brawo
kabyr - Śro 02 Mar, 2011 21:39

Mrober piękna chusta. cmok cmok cmok
bryanka0 - Czw 03 Mar, 2011 14:49

Mrober aż oko się raduje na widok takiego cuda. hurrraaa
Grażyna - Czw 03 Mar, 2011 14:52

brawo brawo brawo
Magda2702 - Czw 03 Mar, 2011 18:42

Piękna !
gosias - Czw 03 Mar, 2011 19:10

mrober, Smile ekstra brawo brawo brawo cool cool cool
calicja - Pią 19 Paź, 2012 19:35

Jakby ktoś jeszcze nie wiedział jak zacząć chustę to tu jest bardzo wyraźnie pokazane:
http://www.youtube.com/wa...feature=g-all-c