To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
RękoDzielni - Forum u Maranty

miejsce spotkań miłośników robótek ręcznych wszelkich
i nie tylko...

Szale i chusty - Nie taki diabeł straszny

calicja - Pią 07 Sty, 2011 22:28

minia.agnieszka, M ., dzięki,
następna będzie ładniejsza wesoło mi
Ciągle jeszcze przeglądam starsze wpisy na forum i widzę, że Dziewczyny, które jeszcze niedawno pytały o najprostsze rzeczy, teraz robią przepiękne chusty i szale. I pomagają kolejnym Smile. Jesteście niesamowita, na wielu forach bywałam ale takiej przyjaznej atmosfery jeszcze nie spotkałam. Widać robótki ręczne łagodzą obyczaje i uspakajają nerwy(PRUCIE TEŻ???) Jest nadzieja dla każdego przy takim wsparciu radocha
cmoknięcie

iwona150 - Sob 08 Sty, 2011 16:17

calicja, jest bardzo ładna cool cool brawo brawo
Bozenka7 - Nie 09 Sty, 2011 08:13

calicja,piękne chusty cool kwiatek dla ciebie cool
calicja - Nie 09 Sty, 2011 21:18

iwona150, Bożenka7, dzięki Dziewczyny hopla
smoniczka - Pią 19 Sie, 2011 12:53

Ale piękne te chusty robicie; ] Ja też ostatnio na nie zachorowałam i postanowiłam sama spróbować. Na razie robię najprostszą pod słońcem, czyli z każdego brzegu dodaję jedno oczko i w środku dwa. Dobra wprawa do trenowania oczek prawych i lewych, zwłaszcza jak się dawno nie drutowało. Marzy mi się piękna ażurowa chusta, ale na razie nie ogarniam jak wyliczyć wzór żeby wszystko pasowało.
Jak dobiję do brzegu z tą moją chustą to się pochwalę (ale mogę długo płynąć)

theli - Pią 19 Sie, 2011 12:58

Nie obliczaj Smile Weź np. z ravelry jakiś ładnie opisany wzór, będziesz miała rząd po rzędzie rozpisane. Nie da rady się pomylić Smile
smoniczka - Pią 19 Sie, 2011 13:03

theli napisał/a:
Nie obliczaj Smile Weź np. z ravelry jakiś ładnie opisany wzór, będziesz miała rząd po rzędzie rozpisane. Nie da rady się pomylić Smile

A jak już robię chustę i teraz bym chciała jakiś wzór wprowadzić, to też tak po prostu? Kurcze zawsze te najprostsze rzeczy sprawiają mi największą trudność Crying or Very sad

theli - Pią 19 Sie, 2011 13:23

Oczywiście, że możesz Smile Wiele chust tak wygląda - gładki początek i potem dopiero jakiś ażur.
Zacznij testować najlepiej na wzorze na małej liczbie oczek, choćby od *narzut, 2 o.razem*, szybko zauważysz, że to proste. Smile

smoniczka - Pią 19 Sie, 2011 22:31

Zaryzykowałam i spróbowałam prosty ażur. Nawet mi to wyszło, chodź przyznam, że raz prułam.

Moja chusta

Jak robiłąm zdjęcie to zauważyłam, że nie potrzebnie przestałam dodawać oczka na brzegach, bo mi chusta zaczęła się zwężać. Nie wiem jak to naprawić, bo domyślam się, że im dalej będę dziergać to się będzie bardziej zwężać.

M. - Pią 19 Sie, 2011 22:37

smoniczka napisał/a:
Zaryzykowałam i spróbowałam prosty ażur. Nawet mi to wyszło, chodź przyznam, że raz prułam.

Moja chusta

Jak robiłąm zdjęcie to zauważyłam, że nie potrzebnie przestałam dodawać oczka na brzegach, bo mi chusta zaczęła się zwężać. Nie wiem jak to naprawić, bo domyślam się, że im dalej będę dziergać to się będzie bardziej zwężać.

dodawać i na środku i po bokach, cieżko będzie pruć później Wink

anle - Pią 19 Sie, 2011 22:39

smoniczka, nie tylko na brzegach przestałaś dodawać, ale w części środkowej też.
Najlepiej ostrożnie spruj część z ażurem i zrób ją od nowa dodając oczka, tak jak robiłaś do tej pory, w części gładkiej

M. - Pią 19 Sie, 2011 22:43

anle napisał/a:
smoniczka, nie tylko na brzegach przestałaś dodawać, ale w części środkowej też.
słuszna uwaga, się nie dopatrzyłam ....

polecam ten bloog Smile
http://haft.blox.pl/2010/01/Tak-robie-chusty.html

smoniczka - Sob 20 Sie, 2011 00:23

Dzięki śliczne za uwagi. Niestety czeka mnie drugie prucie, ale cóż jak trzeba to trzeba, człowiek się uczy na błędach. Wcześniej dodawałam oczka na brzegach i na środku, ale coś pofifrałam we wzorze i to nie ładnie wyglądało więc sprułam. Teraz za bardzo chyba się skupiłam, żeby ażur dobrze wyszedł. Do trzech razy sztuka; ] W końcu musi mi się udać.
M. - Sob 20 Sie, 2011 00:47

smoniczka napisał/a:
Dzięki śliczne za uwagi. Niestety czeka mnie drugie prucie, ale cóż jak trzeba to trzeba, człowiek się uczy na błędach. Wcześniej dodawałam oczka na brzegach i na środku, ale coś pofifrałam we wzorze i to nie ładnie wyglądało więc sprułam. Teraz za bardzo chyba się skupiłam, żeby ażur dobrze wyszedł. Do trzech razy sztuka; ] W końcu musi mi się udać.

ja nie powiem ... ile razy pruję... zebalek

ale w końcu się udaje Smile)

smoniczka - Sob 20 Sie, 2011 22:40

Sprułam i robię ażur od nowa, chyba idzie nieźle, ale do brzegu jeszcze daleko; ]
smoniczka - Wto 23 Sie, 2011 14:51

Dzisiaj dostałam piękny zestaw drutów. Zamówiłam sobie starter KP metalowy. Są rewelacyjne, normalnie samo się dzierga; ] Mam nadzieję, że to przyspieszy trochę pracę nad moją chustą; ]
M. - Wto 23 Sie, 2011 20:46

smoniczka, cmok
danuta_50 - Czw 25 Sie, 2011 16:27

smoniczka, Z tego co pokazałaś ze swojej robótki tutaj widać jak dużo uwagi i staranności włożyłaś.Ścieg gładki taki równiutki że jestem pełna podziwu.Natomiast pomyłki zdarzają się każdej z nas , każda zalicza wpadki i pruje.Ja wykonuję niezliczone ilości różnych próbek zanim wyjdzie coś rzeczowego.Najlepiej uczymy się na własnych błędach. Very Happy
smoniczka - Czw 25 Sie, 2011 21:12

danuta_50 napisał/a:
smoniczka, Z tego co pokazałaś ze swojej robótki tutaj widać jak dużo uwagi i staranności włożyłaś.Ścieg gładki taki równiutki że jestem pełna podziwu.

Dziękuję ślicznie, staram się jak mogę; ]

danuta_50 napisał/a:
Natomiast pomyłki zdarzają się każdej z nas , każda zalicza wpadki i pruje.Ja wykonuję niezliczone ilości różnych próbek zanim wyjdzie coś rzeczowego.Najlepiej uczymy się na własnych błędach. Very Happy

A te pomyłki to doprowadzają mnie do szału, ale fakt najlepiej się uczyć na własnych błędach.

A teraz się chwalę. Ukończyłam swoją pierwszą chustę:) hopla
Może trochę koślawa, ale moja własna; ]

chusta

chusta zbliżenie

M. - Czw 25 Sie, 2011 21:37

smoniczka, cool zdolna dziewczynka brawo moja pierwsza to były same prawe Wink
danuta_50 - Czw 25 Sie, 2011 21:42

smoniczka, Piękna.Wcale bym nie pomyślała że to jest pierwsza chusta.Zrobiona jest tak równiutko ,fajny kolorek i wzorek.Cieniutka niteczka to musiałaś się napracować. cool cool brawo brawo

Pomyłki chyba każdego doprowadzają do szału ale też przez pomyłki uczymy się cierpliwości i pokory.

calicja - Czw 25 Sie, 2011 22:50

smoniczka, brawo - genialna pierwsza chusta!!!
smoniczka - Pią 26 Sie, 2011 19:25

M., danuta_50, calicja dziękuję bardzo:) love

Powiem szczerze, że jestem tak nakręcona na dzierganie, że robiłabym 5 rzeczy na raz:) hopla hopla hopla