To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
RękoDzielni - Forum u Maranty

miejsce spotkań miłośników robótek ręcznych wszelkich
i nie tylko...

Chwalimy się - [ frywolitka] ania10525 ... nowe dzieła nie frywolitkowe s

gosias - Czw 31 Mar, 2011 08:50

ania10525, Smile super cool cool cool brawo brawo brawo
ania_b - Czw 31 Mar, 2011 10:09

Świetnie prace, szkoda, że fotki niezbyt wyraźne.
Paddington - Czw 31 Mar, 2011 15:40

piękności Smile
Bardzo dużo tego naplątałaś i do tego cudne rzeczy Smile
Podziwiam i pozdrawiam

lamika88 - Czw 31 Mar, 2011 17:53

Śliczne prace cool cool cool
ania10525 - Czw 31 Mar, 2011 22:30

dziękuję cmoknięcie cmoknięcie cmoknięcie za słowa uznania
większe zdjęcia prac są dostępne na https://picasaweb.google.com/ann.helen.mari.s/FrywolneMojeDzieA#

wcale tak dużo nie nasupłałam - dość często miałam gości w postaci lenia i niechcieja i w końcu udało mi się ich wyprosić, dziś w końcu kupiłam pistolet klejowy i jutro będę wianuszek kleić

cmoknięcie kwiatek dla ciebie cmoknięcie kwiatek dla ciebie cmoknięcie

ikmis - Pią 01 Kwi, 2011 11:53

Aniu, prace przeurocze brawo
Ciekawa jestem wianuszka, koniecznie wrzuć fotkę, jak będzie gotowy

ania10525 napisał/a:
...kupiłam pistolet klejowy i jutro będę wianuszek kleić...

powiedz proszę jakiego kleju używasz i jaki to pistolet? czy taki, co wyciska z tuby silikon?

ania10525 - Pią 01 Kwi, 2011 13:00

ikmis, pistolet klejowy top tools ale na klej o średnicy 11mm tutaj jest podobny http://www.nokaut.pl/pist...ols-42e581.html tylko na 8mm pałeczki kleju, a klej można kupić w sklepach z materiałami do remontu domu (przynajmniej w stalowej w takim kupiłam) i nawet na allegro w różnych kolorach
pistolet klejowy jest często stosowany przez panie robiące wieńce z kwiatów sztucznych np. na wszystkich świętych lub inne kompozycje

lamika88 - Pią 01 Kwi, 2011 14:08

Ja takim klejem kleje aniołki na boże narodzenie wesoło mi Ale trzeba uważać bo lubi kapać z pistoletu bye
ania10525 - Nie 03 Kwi, 2011 08:38

no lubi kapać dlatego podkładam pod niego papier żeby stołu nie upaciać
a teraz mam problem bo zaczęłam przymocowywać kwiatuszki do wianka i juz teraz muszę przymocować wstążkę ale nie wiem jak zrobić by się ładnie skręcała jak serpentynka, żyłek takich jak kiedyś już nie ma że przy odwijaniu z motka się skręcały, i nie wiem jak to zrobić bo lakiery czy inne preparaaty usztywniające odpadają bo organza straci swój blask

proszę pomóżcie każdy pomysł się przyda

ania10525 - Pią 10 Cze, 2011 22:51
Temat postu: zaległe frywolitki
Witam, po dłuższej przerwie spowodowanej trochę natłokiem zajęć i trochę z rozgoszczenia sie leniwca pospolitego, próbuję go wyprosić ale ciężko idzie.
Postaram się nadrobić zaległości, więc zaczynam:
przed świętami Wielkanocnymi doszlo do sfinalizowania wymianki z gosias (muszę przeprosić Gosię za to że tak późno chwalę się prześliczną chustą którą od niej dostałam) http://maranciaki.pl/foru...t=8177&start=25 , otrzymałam od niej piękną chustę oraz piękne karczochowe jajko
w zamian otrzymała ode mnie trzy obróżki wykonane aidą 10

kolejną nurtująca mnie sprawą byl wianuszek komunijny dla chrzenicy, jak się potem okazało zrobiłam go ciut za mały, ale wygląda tak (tył wianuszka)
toczek na koczek no i wianuszek na chrześnicy
no i jeszcze zrobiłam dwie bransoletki na zamówienie dla siostry no i bransoletka w kolejnej odsłonie - za pierwszym razem wyszła inaczej

mam jeszcze na tapecie dwie serwetki i probę zrobienia bucików dla dzieciaczka, zobaczymy jak pójdzie z wyganianiem leniwca i braniem się do frywolenia gdy sezon owocowy
pozdrawiam i postaram się czesciej zamieszczać efekty supłania

graynka - Pią 10 Cze, 2011 23:20

Sliczne prace.
Wianuszek zaś rewelacyjny.

lamika88 - Pią 10 Cze, 2011 23:36

Świetne prace cool cool cool
kharola - Sob 11 Cze, 2011 09:58

ania10525, Aniu przede wszystkim muszę Ci powiedzieć - piękne prace!! brawo

A teraz pomówmy o tych pistoletach, dziewczyny to są jakieś różne rodzaje?? Do czego tak naprawdę on jest przydatny w frywolitce?? Jaki polecacie?? No wszystko, wszystko. Smile Z góry dziękuję za odpowiedź.

ania10525 - Sob 11 Cze, 2011 11:53

dziękuję za słowa uznania Smile cieszę się że się podobają cmoknięcie cmoknięcie
kharola, pistolety są różne na klej w pałeczkach o średnicy 11 czy 8 mm te 11 są z tego co zauważyłam uniwersalne, ale są w różnych cenach ten mój kosztował nie cale 12 zł ale chwilę trwa nim się nagrzeje, droższe pewnie szybciej się nagrzewają ale ten czas akurat mi wystarcza
natomiast zastosowanie w frywolitce może mieć do łączenia kwiatków ze spinkami (ja przyklejałam kwiatki do wianka) a ogólnie to pistolety mają też zastosowanie w florystyce i brat czasem w elektronice nim kleił tak że nadaje się do wielu dziedzin życia Smile

pozdrawiam

kharola - Nie 12 Cze, 2011 15:57

ania10525, Dziękuję za odpowiedź. Już zdążyłam oświadczyć mężowi, że musimy się w taki zaopatrzyć. A co do Twoich prac - nadal uważam, że są piękne. Pozdrawiam.
gosias - Pią 17 Cze, 2011 18:38

ania10525, Smile śliczne cool cool cool brawo brawo brawo

Wymiankowych obróżek wszyscy mi zazdroszczą wesoło mi

Elunia - Nie 19 Cze, 2011 10:17

wspaniałe prace cool cool cool
iwona150 - Nie 19 Cze, 2011 16:07

ania10525, brawo brawo brawo brawo śliczne prace
ania10525 - Nie 19 Cze, 2011 20:40

dziękuję za słowa uznania i za kciuki Smile jesteście kochane cmoknięcie cmoknięcie
ostatnio mam trochę mało czasu i sił na robótki (ogród, dom, praca, zbliżający się ślub, mama w szpitalu ale już nie długo bo jutro z powrotem w domu wesoło mi )
chciałam tak wiele zrobić ale chyba na chęciach się skończy i dopiero jesienią będę kończyć to co zaczęłam

ania10525 - Pią 19 Sie, 2011 07:45

A jednak nie udało się odłożyć frywolenia i o to co zdziałałam (narazie tylko część) to gumka do włosów dla mojej przyszłej bratowej (chciała coś rzucającego się w oczy sporych rozmiarów)
kwiatek przestrzenny ze wzoru znalezionego w necie pomarańczowy to 6 płatków a żółty to 5 płatków
to tylko pierwsze trzy warstwy broszki ankars a tutaj broszka w formie spinki do włosów
no i prezent dla Chrześnicy robiony w wysokim pośpiechu Smile

no i jeszcze siostrze zrobiłam na krótkie spodenki taką kornkę z koralikami żeby puściła bokiem jak lampasy

na razie to by było tyle (zostało jeszcze kilka innych rzeczy do obfocenia i wrzucenia ale to potem Smile
pozdrawiam

lamika88 - Pią 19 Sie, 2011 11:13

Śliczne frywolitki cool cool Oj ja swoje zaniedbałam i chyba muszę w końcu się z nimi przeprosić jak się napatrzę na Twoje prace wesoło mi
alutka171 - Pią 19 Sie, 2011 23:59

świetne prace cool cool cool Możesz zdradzić jak robi się ten pomarańczowy kwiatek?
ania10525 - Sob 20 Sie, 2011 11:33

dziękuję dziewczyny za miło słowa i kciuki Smile cmoknięcie cmoknięcie cmoknięcie

co do pomarańczowego kwiatka to robi się go tak:

dwa czółenka, pierwsze kółeczko robi się normalnie, następnie 4 i piąte to jest splitrings w ten sposób łączy się płatki, no i ostatni płatek też robię jak normalne kółeczko łącząc z pierwszym za pomocą pikotka a potem to tylko nitkę przeciągam dołem i ściągamy formułując kwiatka (autor zalecał dużą ilość platków wtedy efekt wychodził lepszy)
kwiatka potem usztywniałam na wikolu

alutka171 - Sob 20 Sie, 2011 18:10

dziękuję bardzo kwiatek dla ciebie
ania10525 - Nie 21 Sie, 2011 06:03

proszę Smile zawsze jak zaczynałam go robić miałam nadzieję że uda mi sie więcej platków a tu jak na złość tej nitki wiecznie mi brakowało :/