inne - Koronka filetowa
irenka10 - Wto 15 Kwi, 2008 15:22
OJ KOCHANA to ja jestem lepsza złamałam juz dwie uwazam ze one nie sa trwałe .Na tej z drzewa tez robi sie dobrze siatke mam juz dosc długa i szeroka i o dziwo rowne oczka .jak kiedys bedziesz miała czas to mi wyslesz .efekty twojej pracy juz widoczne pozdrawiam
kasiek1 - Sob 19 Kwi, 2008 09:26
Witajcie Dziewczyny!
Wreszcie znalazłam odpowiednie miejsce
Zafascynowała mnie koronka filetowa,zamówiłam już książkę,igliczki i zastanawiam się jakie nici kupić.Ponieważ Wy już zaczęłyście prace proszę podpowiedzcie z jakich nici korzystacie.Do tej pory robiłam na szydełku,drutach,nauzyłam się frywolitek.Jak mi zaczie wychodzić siatka to będę się oczywiście chwalić.Pozdrawiam.kasiek1
irenka10 - Sob 19 Kwi, 2008 20:35
witaj kochana super ze jest nas coraz wiecej zafascynowanych koronka filetowa sa specjalne nici do filetu widziałam w pasmanteriach internetowych ja ostatnio wiazałam z kordonka maxi i dobrze sie trzyma bo z innych mi sie rozwiazywała po pewnym czasie z czeskiej snehurki tez moze byc gdybys miała jakis problem to pytaj chetnie pomoge ja juz mam siatke długosci 150 cm i szerokosci 70 terz musze sie zabrac za szycie pozdrawiam
kasiek1 - Sob 19 Kwi, 2008 21:09
Dziękuję.
Objechałam dzisiaj wszystkie pasmanterie w Pile i oczywiście żadnych nici nie znalazłam.Zaraz poszukam w internecie.
Jak juz będzie widać hafty to pochwal się swoja pracą.Pozdrawiam
irenka10 - Śro 23 Kwi, 2008 12:04
BATINTA dziekuje ci bardzo te ostatnie linki bardzo mi pomogły juz prawie rozszyfrowałam ta metode szycia chociaz wydawało mi siue to wrecz niemozliwe idzie mi coraz lepiej jednak niema rzeczy niemozliwych do zrobienia pozdrawiam
irenka10 - Nie 27 Kwi, 2008 19:56
BATINTA co tak zamilkłas czy az tak ostro pracujesz nad tymi serwetkami haha
Batinta - Nie 11 Maj, 2008 22:29
Witaj słonecznie po długim milczeniu. Nie było mnie, bo ........ relaksowałam się i zażywałam słońca w Hercegowinie. A co tam zobaczyłam !!! Otóż- jako że jestem maniaczką motywów winogronowych - w Dubrovniku widziałam przeeeeeeeepiękny obrus na ołtarz. Mało mnie atak serca nie powalił. Teraz myślę jakby tu skopiować to cudeńko No i jak to potem wycerować? Bo cerowanie liści to też pewna logika
(a książka, z której korzystamy jest niekompletna )
welenka - Sob 06 Wrz, 2008 17:27 Temat postu: koronka filetowa Podobno mozna kupic gotowe siatki w roznych rozmiarach ( robione z nici maszynowo ) i wtedy juz tylko pozostaje wyhaftowanie wzoru. Czy moze ktoras z Pan wie , gdzie mozna kupic Taka siatke ?
welenka - Sob 06 Wrz, 2008 17:46
A tu znalazlam link na internecie :
http://dorfi.blox.pl/2007/05/Wycieczka.html
Dorfi opisuje wycieczke do muzem w Krakowie , gdzie mozecie zobaczyc piekne firanki i obrusy robione metoda koronki filetowej.
irenka10 - Sob 06 Wrz, 2008 22:42
niewiem welenka gdzie mozna kupic taka siatke ja zrobilam robi sie ja szybko z przyjemnoscia ale niemam czasu jej wyszyc pozdrawiam
welenka - Nie 07 Wrz, 2008 05:05
pewnie sprobuje, dziekuje irenka10. No i wlasnie o ten czas chodzi ...
irenka10 - Nie 07 Wrz, 2008 13:31
WELENKA sproboj przeprzyj ten watek od pocztku sa wskazowki jak robic jakby cos to słuze pomoca a masz juz akcesoria potrzebne do robienia ja siatke zrobilam naprawde szybko gorzej z szyciem bo trzeba opanowac zasady ale niema rzeczy niemozliwych do zrobienia
welenka - Nie 07 Wrz, 2008 14:27
Narazie zaopatrzylam sie w igle do haftowania takiej siatki , marzy mi sie zrobienie firanki i przeraza mnie mysl o zrobieni samej siatki. Pocieszylas mnie ze robi sie szybko.
irenka10 - Nie 07 Wrz, 2008 22:57
welenka to musiszsobie kupic przyrzady do robienie siatki szpatułka i takie widełki jezeli to tak mozna nazwac w razie problemu ci podpowiem a do haftowania sama igła nie wystarczy trzeba ramke zeby na niej naciagnac siatke
welenka - Śro 10 Wrz, 2008 15:09
Dziekuje Irenko ,
ciapara - Pon 08 Lut, 2010 15:56
mnie tez koronka filetowa b sie podoba
marzy mi sie ze zrobie kiedys dół do komży
albo obrus do koscioła w takim starym stylu
irenka10 - Wto 09 Lut, 2010 08:37
Ja zrobiłam duza siatke na firanke kawałek wyszyłam i zostawiłam moze kiedys sie doczeka
ciapara - Wto 09 Lut, 2010 11:12
Irenko powiedz co jest potrzebne do zrobienia siatki?
Ja na poczatek zrobiłabym moze zazdroski...
Te robione na szydełku wydaja mi sie trudne..
A moze sie myle , ale zdaje mi sie ze przy filecie i wyszywaniu jest wieksza dowolnosc
irenka10 - Śro 10 Lut, 2010 08:16
Witaj do robienia siatki potrzebna jest szpatłka sa roznej szerokosci i takie widełki widziałam gdzies takie zestawy w hutrowniach pasmanteryjnych ale teraz nie moge znalezc odpowiednie nici bo ja na poczatku robiłam złymi i siatka sie rozwiazywała .natamiast do wyszywania potrzebna jest ramka z wbijanymi po bokach gwozdzikami zeby mozna było zachaczyc siatke i naciagnac .cała ta metoda i wzory sa w ksiazce Wery Tuszynskiej roboty siatkowe .Tylko tu problem ta ksiazka jest stara bodajze z 1973 roku jak wczesniej Batinta pisała na alegro mozna ja znalezc .Bardzo podoba mi sie ta metoda tylko wymaga troche cierpliwosci najwazniejsze poznania całej techniki NA szydełku napewno koronka filetowa jest łatwiejsza .Poszperam to hurtowniach jak znajde ten zestaw to ci podruce link
ciapara - Śro 10 Lut, 2010 08:26
Irenko bardzo ci dziekuje
b mi sie filet podoba
zniechecaja mnie te gratki do wykonania jego potrzebne
mam male mieszkanko...
irenka10 - Śro 10 Lut, 2010 09:48
Ja tez mam małe mieszkanie mozna sobie z tym poradzic wklejam linka zobacz sobie jak wqyglada ten zestaw
http://www.bazardekoracji...-FILET-SET.html
ciapara - Śro 10 Lut, 2010 11:30
kurcze...
diabelsko drogi
nie mozna jakos tego... obejsc... hm...
dziekuje za linka
irenka10 - Czw 11 Lut, 2010 08:20
OWszem szpatułke moze mozna obejsc bo ja mam robiona przez znajomego ale tych widełek to raczej nie
Wiesława - Śro 10 Mar, 2010 22:36 Temat postu: Prośba o pomoc - Filet Jestem początkująca z szydełkiem i moja druga robótka to serweta filetowa, I teraz problem, oczywiście dla mnie. W przypadku dodawania kratki na końcu rzędu nitka znajduje się od dołu. W związku z tym jak to sobie zorganizować aby móc szydełkować kolejny rząd. Nitka byłaby potrzebna u góry a nie u dołu. Chyba musi być jakiś inny sposób poza obcinaniem nitki. Wierzę w mądrość, doświadczenie i chęć pomocy szanownych koleżanek.
katarzyna341 - Śro 10 Mar, 2010 22:50
Każdy kolejny rząd zaczynasz oczkami łańcuszka w zastepstwie słupka i już masz nitkę na właściwej wysokości. Pytaj śmiało, zawsze ktoś odpowie..
|
|
|