To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
RękoDzielni - Forum u Maranty

miejsce spotkań miłośników robótek ręcznych wszelkich
i nie tylko...

Galerie prac użytkowników forum - Różne robótki Joli

Aniela41 - Wto 24 Mar, 2020 17:12

Sliczne wszystkie prace,ale serwetki to wyzsza szkola.... cool cool
skohen - Wto 24 Mar, 2020 17:25

Bardzo dziękuję za miłe komentarze.
marysia54 - Śro 25 Mar, 2020 11:48

Piękne serwetki brawo uklon
Bardzo lubię robić na drutach serwety, niestety jest
mało dostępnych schematów a bez schematu nie dam rady.
Też ważne, że drutowe serwety są dużo mniej włóczkożerne i
na pewno delikatniejsze.

skohen - Śro 25 Mar, 2020 18:59

Marysiu, ja schematów mam mnóstwo. Bardzo dużo po polsku, małe, duże, różne kształty. Teraz już nie, bo dom musi, mimo trudnej sytuacji przypominać święta, ale w najbliższym czasie zacznę coś wstawiać. Może trochę ożywimy forum.
marysia54 - Śro 25 Mar, 2020 19:49

Jolu, super chętnie skorzystam że schematów..
Oczywiście teraz są ważniejsze sprawy i spokojnie poczekam.
Nawet nie mam odpowiedniej ilości kordonka, miałam zamówić ale teraz nie chcę.
Bardzo sobię chwalę kordonek nowosolski i z niego robię.
Jak już się sytuacja w kraju uspokoi to sobie zamówię. Mi

Elżbieta P. - Pią 27 Mar, 2020 10:10

Śliczne serwetki, szczególnie te na drutach cool Sama zrobiłam takich kilka, ale przestałam je robić, bo nie mam co z nimi robić Smile)) radocha
siebusania - Pią 27 Mar, 2020 15:08

marysia54, robisz serwetki na drutach z kordonka nowosolskiego?
skohen - Sob 28 Mar, 2020 01:13

Elżbieta, nie masz co zrobić z serwetkami? U mnie leżą wszędzie, gdybym miała zrobić fotki wszystkich i wszystkie pokazać, to byście mnie z forum wypędziły. U mnie serwetki leżą wszędzie, na komodach, stołach, szafkach, oparciach foteli i kanap, w kompletach jako podkładki pod filiżanki itd. Już wcześniej pisałam, że uwielbiam serwetki.
Przy okazji: Marysiu, myślę o kordonku nowosolskim, nigdy go nie miałam, ale zamówiłam próbki. Jaki biały kupować - naturalny czy bielony? Podpowiedz, będę wdzięczna

siebusania - Sob 28 Mar, 2020 06:43

skohen, ja podpowiem za Marysie jak chcesz białą serwetke to bielony, biały jest raczej taki naturalny, bielony jest bielszy Ale jeśli mam porownywać to np Ariadna ma bielszy odcień bieli.
marysia54 - Sob 28 Mar, 2020 13:52

skohen
Tak, siebusania ma rację, ja też kupuję bielony cool

skohen - Sob 28 Mar, 2020 20:04

No, ja też tak myślałam. Mam próbki i wydawało mi się, że ten biały, to taki trochę nie bardzo. Dziękuję za podpowiedź. Na razie mam kordonek maxi, ale przymierzam się do nowosolskiego. Skoro dużo osób poleca, to spróbuję.

[ Dodano: Pon 30 Mar, 2020 00:39 ]
Trochę robótek na święta:

Zajączek doczekał się pisanek

I coś dla wnuczek /podpatrzone od Nuli/

siebusania - Pon 30 Mar, 2020 07:48

skohen, piękne prace jest co podziwiać. te kwiatuszki piękne.
nula - Pon 30 Mar, 2020 07:53

skohen, widzę, że do świąt jesteś przygotowana brawo brawo
u mnie na razie tylko 2 "pisanki" szydełkowe - jakoś nie mam nastroju na dekoracje świąteczne - nawet nie wiem, kiedy się zobaczę teraz z córką i wnuczkami .......

skohen - Pon 30 Mar, 2020 12:06

Nula, ja pisanek mam pełen kosz, jak wiesz, robiłam nie tylko sobie, ale też na kiermasz. Jednak nie mocowałam kokardek, bo po co mają się gnieść w kartonie. Jeszcze wrzucę takie na balonie, bo te z włóczki to już wstawiłam razem z kurczakami.
Co do świąt, to u mnie też smutno. Jeden syn z wnukami mieszka ze mną, ale jeszcze nie wrócił z Holandii, jest w trasie, zatrudniony jest w Polsce. Drugi, też niby zatrudniony w Polsce, ale też jest w trasie /Niemcy/. Z dziewczynkami nie mieszkam. Też tęsknię, ale cóż, pozostaje kontakt przez internet i komórkę. Cały czas coś dłubię, bo inaczej nie dała bym rady psychicznie.

marysia54 - Pon 30 Mar, 2020 13:02

skohen
Śliczne ozdoby świąteczne zrobiłaś brawo cool

Też bardzo tęsknię za swoją wnuczką i wiem, że w święta pewnie się nie zobaczymy.
Będą to smutne święta.

skohen - Pon 30 Mar, 2020 16:57

To prawda, smutne będą święta. U mnie dwoje wnuków mieszka ze mną, więc jakoś dam radę, ale dziewczynki nie, tak bardzo za nimi tęsknię. Cóż zrobić, trzeba to jakoś przeczekać.
Elżbieta P. - Pon 30 Mar, 2020 19:41

Trudny czas nastał, święta będziemy mieć smutne, ale dobrze, że są robótki, jakoś czas można sobie zapełnić żeby za dużo nie myśleć. Bardzo ładne świąteczne prace cool
skohen - Pon 30 Mar, 2020 23:25

Bardzo dziękuję, za miłe wpisy. Są teraz dla mnie jak balsam na ranę. Jesteście kochane!

[ Dodano: Pon 20 Kwi, 2020 22:27 ]
Kolejne serwetki na drutach:

Te powstały podczas kwarantanny:

Kwadratowa do kompletu do małych okrągłych

No i oczywiście maseczki. Materiał taki sobie, ale innego nie miałam w domu

siebusania - Sob 25 Kwi, 2020 08:18

skohen, piekne serwety a tą owslna jakie ma wymiary? Maseczki super ja mam tylko biały w łowickie kwiaty i nikt takich maseczek z domowników nie chce
Salem - Sob 25 Kwi, 2020 09:24

skohen, serwetki piękne. Bardzo podobają mi się właśnie takie "drutowe" ale jakoś nie mam odwagi, żeby się zabrać za zrobienie takiej.
marysia54 - Sob 25 Kwi, 2020 12:17

skohen
Przepiękne serwety i z wielką przyjemnością oglądam
brawo uklon uklon

skohen - Sob 25 Kwi, 2020 18:34

Bardzo dziękuję, za cieplutką ocenę moich prac. Dobrze, że mamy te swoje robótki, bo inaczej, to ciężko by teraz było! Siebusania, ta owalna serwetka ma wymiary 55x35 cm. Co do maseczek, to u mnie nie wybrzydzają, biorą wszystkie, jak leci. Dzisiaj znów uszyłam kilkanaście i niewiele mi zostało. Mam nadzieję, że już niedługo nie będą potrzebne!!!

[ Dodano: Śro 20 Maj, 2020 12:47 ]
Bardzo spodobały mi się serwetki 3-D w wykonaniu Zami. Postanowiłam spróbować. Oto moja pierwsza serwetka 3-D. Fajnie się ją robiło. Następna będzie z cieńszych nici, bo tą, na próbę, robiłam z dosyć grubych.

zamia - Śro 20 Maj, 2020 13:50

To Ulita. Pięknie wyszła. Ja ją dawno temu zaczęłam, ale nici z kolei wzięłam za cienkie i rzuciłam w kąt. Według tego wzoru dziewczyny robią dywany.
skohen - Śro 20 Maj, 2020 22:12

Zamia, też widziałam taki dywanik, ale chyba musi być maleńki i z grubego sznurka. Ja tę serwetkę robiłam z nici Maja 5, 420m/100 g a ma średnicę 45 cm. Gdybym wzięła cieńsze szydełko, to byłaby jeszcze mniejsza.
zamia - Czw 21 Maj, 2020 05:21

Według projektantki ze sznura 5mm/1600m robiony szydełkiem7/8 wychodzi 140 cm
a ze sznura 3mm/1000m wychodzi 100cm