Galerie prac użytkowników forum - prace nuli - po pół roku - str.178
maranta - Śro 31 Gru, 2008 14:08
Aleeee się cieszę
Nula gratuluję udanego wdepnięcia we frywolitki
Violetta21 - Śro 31 Gru, 2008 14:49
Nula łapki super i podziwiam Cię za cierpliwosć przy frywolitkach
reni - Śro 31 Gru, 2008 14:54
łapki i naszyjnik super
| nula napisał/a: | | no i pierwsze cosik |
cosik nawet fajnie wygląda
ja też chciałabym się nauczyć frywolitek,ale nie mam o tym zielonego pojęcia
milamirka - Śro 31 Gru, 2008 14:57
Ja wiem, że na razie to są piękne kulfony, ale i tak jestem z siebie bardzo dumna
Bardzo proszę, nie bądźcie za surowe w krytyce [/quote]
Nula swietne lapki a z ta technika to Ci pieknie idzie ja probowalam ale wlasnie tak jak piszesz rzucilam w kat nie mialam cierpliwosci jak nic nie wychodzilo ale moze jeszcze sprobuje
nula - Śro 31 Gru, 2008 15:19
Dziewczyny - bardzo, bardzo dziękuję, że podtrzymujecie mnie na duchu !!!
| maranta napisał/a: | | Nula gratuluję udanego wdepnięcia we frywolitki |
hmmmm...... Udanego mówisz ? - hura !!!!
Skoro Ty tak uważasz to nie może być tak tragicznie
| reni napisał/a: | | ja też chciałabym się nauczyć frywolitek,ale nie mam o tym zielonego pojęcia |
Ja do wczoraj też nie miałam
Co nie znaczy , że już wszystko wiem ! O nie !!!! Jeszcze dłuuuuuga droga przede mną - ale przynajmniej już rozumiem "z czym to się je"
jola373 - Śro 31 Gru, 2008 15:24
nula, GRATULUJĘ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Cieszę się z Tobą, wychodzi Ci to extra!
Zobaczysz, za rok pokażesz nam tu piękną bizuterię frywolitkową!
karmelek - Śro 31 Gru, 2008 15:42
nula ściskam Cie wirtualnie za taki udany frywolitkowy początek ani się obejrzysz a będziesz supłać nałogowo
Pani Mama - Śro 31 Gru, 2008 17:11
Nula łapiki miodzio
małgośka - Czw 01 Sty, 2009 10:14
Nula śliczne łapki.
Jestem pełna podziwu dla Twojego talentu, pracowitości i cierpliwości.
Mocno trzymam kciuki za naukę frywolitek.
Ale wierzę w Ciebie. Rok temu zaczynałaś robić brugijki i proszę jakie cuda wyczyniasz. Z frywolitką na pewno będzie podobnie. Niecierpliwie czekam na postępy w nauce i kolejne prace. Pierwsza wyszła świetnie.
Wszystkiego najlepszego w Nowym Roku. Życzę wielu wspaniałych pomysłów.
nula - Czw 01 Sty, 2009 10:41
jola373, karmelek, Pani Mama, małgośka,
dziękuję Wam bardzo !!!!
Nawet nie wiecie, jak wasze posty motywują do dalszej nauki
W dodatku to faktycznie wciąga ! Ćwiczę wytrwale - chociaż lekko nie jest - mam dużo stron i filmików z kursikami - ale niestety nikogo kto mógłby mi to pokazać w realu więc do niektórych rzeczy muszę dochodzić drogą prób i błędów.
Wszystkim odwiedzającym moją galerię życzę wszystkiego co najlepsze w Nowym Roku !!!!!
misia0808 - Czw 01 Sty, 2009 11:08
ślicznie. Widzę że nową umiejętność już opanowałaś. Jak to mówią pierwsze koty za płoty, teraz już tylko czekam na piękne prace Twojego wykonania
Beata T - Czw 01 Sty, 2009 11:33
tak trzymaj a wkrótce powstaną piękne cuda - i ja może się zarażę i popróbuję
zonieczka - Czw 01 Sty, 2009 11:52
jestem pełna podziwu, wiem co to znaczy uczyć sie z netu frywolitek czółenkiem tylko ja w przeciwieństwie do Ciebie miałam dużo mniej cierpliwości i zamieniłam czółenko na igłe do frywolitek
z niecierpliwością będę czekać na dalsze postępy tej super zabawy plątania nitek
nula - Czw 01 Sty, 2009 16:34
misia0808, Beata T, zonieczka,
misia0808, | misia0808 napisał/a: | | Widzę że nową umiejętność już opanowałaś. |
misia - to dopiero pierwszy malutki kroczek !!! ale mam nadzieję, że w dobrym kierunku
w ramach ćwiczenia paluszków (i szarych komórek ) powstało takie coś - koślawe, ale myślę, że nada się jako zakładka do książki.
Wiem, że powinnam mocniej zaciągać węzełki, ale na razie specjalnie nie zaciągam ich bardzo mocno bo łatwiej mi w razie czego je rozsupłać przy pomocy szpilki i poprawić jak wyjdą nie tak jak trzeba.
Napiszcie co jeszcze jest nie tak !
Jeżeli coś robię źle to lepiej żebym sobie tego nie utrwalała, tylko od razu uczyła się poprawnie. Jak pisałam do pewnych rzeczy dochodzę drogą dedukcji i wcale nie jestem pewna czy te moje dedukcje są prawidłowe
Przy okazji - mam pytanie do specjalistek. (nie chcę zakładać oddzielnego tematu więc zapytam tutaj - może jakaś specjalistka tu zajrzy ? )
W jaki sposób poznać na schemacie czy do zrobienia danego wzoru jest potrzebne jedno czółenko czy dwa ?
Przejrzałam wszystko na temat frywolitek na naszym forum i odpowiedzi na to akurat pytanie nie znalazłam.
Widocznie dla wszystkich jest to oczywiste (oprócz mnie )
jola373 - Czw 01 Sty, 2009 16:50
nula, nie doradzę, bo się nie znam, ale pochwalic muszę - cudnie Ci to wyszło!
karmelek - Czw 01 Sty, 2009 17:04
nula jak robisz wzorek z samych kółeczek to potrzebujesz tylko jednego czółenka.
Kółeczko i łuczek = czółenko i nitka z kłębka, lub 2 czółenka ( osobiście tak wolę )
kółeczko, łuczek i kółeczko NA łuczku = 2 czółenka, inaczej się nie da.
spróbuj jakiś prosty wzorek to od razu będziesz wiedziała o co biega
http://www.teddys-handarb...-stern-blau.htm
Bożena- 2000 - Czw 01 Sty, 2009 17:33
Podziwiam. Nula ja grzebię w necie, mam jakąś książczynę i... nic. Dziś znowu wiązałam jakieś supły podobne do makramy, której też nie umiem. Gratuluję.
Krakowianka - Czw 01 Sty, 2009 18:28
NULA gratuluje postępów przy frywolitce i podziwiam!!!!
dla mnie to nadal "czarna magia"choć tak mi się podoba...... ach może kiedyś....
się nauczę , wielkie gratulacje!!!!
karmelek - Czw 01 Sty, 2009 19:02
Bożena- 2000, Krakowianka dziewczyny próbujcie to naprawdę nie jest AŻ TAKIE trudne
nula przepraszam, że tak agituję w Twoim wątku, ale złapałam bakcyla frywolitkowego i chyba już mi nie odpuści
nula - Czw 01 Sty, 2009 19:40
dziewczyny - buziaki dla Was
| karmelek napisał/a: | | Bożena- 2000, Krakowianka dziewczyny próbujcie |
Tak, tak próbujcie !!!! Przynajmniej będzie mi raźniej !!!!
| karmelek napisał/a: | | nula przepraszam, że tak agituję w Twoim wątku, |
agituj, agituj, mnie zmobilizowałaś to może uda się jeszcze kogoś namówić
karmelku, dzięki za stronkę !
bardzo spodobał mi się ten wzorek
http://www.teddys-handarb...hi-w-borte3.htm
niestety tam jest chyba jakaś blokada i nie można tego sobie zapisać ani wydrukować !
masz może jakiś podobny schemacik ? byłabym bardzo wdzięczna
Na razie szukałam tylko szkółek do nauki i nie mam jeszcze żadnych wzorów
Albo wiesz gdzie można znaleźć coś prostego ?
Takie nadające się właśnie na zakładki albo na bransoletki ?
Ten Twój bakcyl chyba ma kumpla w Poznaniu
reni - Czw 01 Sty, 2009 20:16
nula, ja się nie znam na frywolitkach ,ale z tego co widzę to idzie ci świetnie
Poranna - Czw 01 Sty, 2009 20:20
wspaniały początek roku, nula, serdecznie gratuluję i bardzo się cieszę, że lubisz frywolitkować
czekam na kolejne dzieła!
wiesia_33 - Czw 01 Sty, 2009 21:41
śliczne prace i wielkie gratulacje za frywolitki
karmelek - Czw 01 Sty, 2009 23:48
nula do tego konkretnego wzorku nie ma schematu, ale jest opis:
1. małe kółeczko: 5 sł, pikotek, 5 sł
2. duże, środkowe kółeczko 5-2-2-5
3. małe kółeczko 5-5
4. łuczek 5-2-2-5
"-" oznacza pikotek pomiędzy podaną ilością słupków
( chyba lepiej byłoby połączyć duże kółko z małymi po bokach, bo bez tego każdy płatek "lata" osobno)
Zajmie Ci to trochę czasu, ale poczytaj frywolitkowe wątki na naszym forum. Podstawy, wzorki, małe motywy... to jest kopalnia wiedzy praktycznej wiem, bo korzystam
No i są jeszcze książki chyba tylko 3 po polsku:
"Frywolitki klasyczne wzory" Kristine Nikolajsen
"Frywolitki" Lyn Morton
"Koronka frywolitkowa" Hana Horakova
Może mogłabyś je przejrzeć w księgarni? Zanim ewentualnie zdecydowałabyś się na zakup.
I oczywiście wzorki z sieci ( tutaj możemy dyskutować o piractwie lub "udostępnianiu") np: http://picasaweb.google.com/arteymielster
o właśnie! A' propos piractwa ( jak się to człowiekowi od razu kojarzy...) to jest przecież także książka p. Stawasza, ale nie miałam jej w ręku, więc nic nie mogę o niej napisać.
Starałam się logicznie wszystko napisać, ale nie wiem czy mi wyszło?
nula - Pią 02 Sty, 2009 00:41
reni, Poranna, wiesia - dzięki !!!!
| karmelek napisał/a: | | Starałam się logicznie wszystko napisać, ale nie wiem czy mi wyszło? |
wyszło, wyszło - bardzo logicznie !
wszystko rozumiem !
Co do wzorku - to wpadłam na to, żeby narysować ten schemat - już zaczęłam robić.
Wątki już przeglądałam, ale bardziej pod kątem szkółek i kursików - teraz się skupię na wzorkach
Jedną z tych książek mam gdzieś na płycie - dobrze, że mi o niej przypomniałaś.
A co książki p. S - to raczej nie jestem nią zainteresowana - znając Wasze opinie na temat jego schematów wolę się nie narażać na dodatkowe stresy.
I dzięki za stronkę - lecę szperać
|
|
|