Literatura - CO TERAZ CZYTASZ??
Runa - Nie 14 Wrz, 2014 10:36
A z tym kursem szybkiego czytania to świetna sprawa. Kiedyś się tym interesowałam ale w naszym mieście nie organizowali czegoś takiego dla dorosłych a szkoda. ecja27 czy robiłaś ten kurs już jako dorosła osoba? Ile czasu trzeba poświęcić żeby przełożyć wszystko na praktykę? Czy uważasz, ze instruktorzy są bardzo pomocni czy kurs z internetu byłby ok?
japoneczka01 - Nie 14 Wrz, 2014 16:10
Zaproponuj taki kurs dla każdego w najbliższej bibliotece. Może bibliotekarki pomyślałyby o tym żeby w ten sposób przyciągać więcej osób do biblioteki i czytelnictwo by im się poprawiało.
elcja27 - Nie 14 Wrz, 2014 22:09
Runa, robiłam ten kurs jakieś 10 lat temu, miałam wtedy w pracy tony makulatury do przeczytania "na wczoraj" i to mnie zmobilizowało zaczęłam stosować to czego się dowiedziałam na kursie i nawet nie wiem kiedy zaczęłam naprawdę szybko czytać - jakoś tak samo przyszło. Wtedy nie było jeszcze takich kursów w internecie, więc nie wiem na ile są one skuteczne. Instruktor przekazuje tylko techniczna wiedzę, jakie triki itp., resztę tak naprawdę musisz zrobić sama. Wiele zależy też od predyspozycji danej osoby, są ludzie , którzy mimo najszczerszych chęci nie potrafią się jakoś tego nauczyć.
japoneczka01 - Pon 15 Wrz, 2014 09:42
Od jakiegoś czasu po ok. 30 minutach czytania chociaż książka jest wciagająca to ja zaczynam drzemać. Kawa nie pomaga, więc ratuję się krótką gimnastyką, abym mogła dalej czytać. Czy też tak macie? A może macie jakiś sposób, aby czuć się rześko przy czytaniu.
hermania - Śro 17 Wrz, 2014 19:04
ja w wakacje sięgnęłam po Małgorzatę Kalicińską i jej sagę o rozlewisku, super książka, lecz film mnie rozczarował troszeczkę. W tej chwili czytam "Lilkę" również Kalicińskiej. Bardzo mnie wciągnęła, bo taka "życiowa" jest.
Wspomniana w pierwszych postach "Sagę o ludziach lodu" przeczytałam chyba ze cztery razy i za każdym czytałam ją jednym tchem.
Japoneczka01 ja tez tak mam, w szczególności jak czytam leżąc w łóżeczku
Ampka - Śro 17 Wrz, 2014 19:28
A ja teraz czytam "Lawendowe dziewczyny" Claire Cook. Jeszcze za dużo nie mogę powiedzieć, bo dopiero zaczęłam, ale szybko się czyta, jest przyjemna i lekka
Dżastii - Pią 19 Wrz, 2014 10:35
Ja za to po różnych książkach Kinga przeniosłam się na coś fantastycznego. Czytałam pierwsze 3 książki z serii Czarne Kamienie autorstwa Anne Bishop i nie mogę dostać w dobrej cenie czwartego tomu Pierwsze trzy części fantastyczne!!!
Obecnie czytam "Sekret Julii" autorstwa Mafi Tahereh. Jakiś czas temu czytałam pierwszą część tej serii pt. " Dotyk Julii". Książka świetna. Nie mogę się od niej oderwać. Czytam tylko w drodze do i z pracy. Czyta się super szybko. Zaczęłam ją czytać we wtorek i już dziś jestem w połowie. Jakbym miała ze 3 dni wolne to pewnie bym się od niej nie oderwała. Nawet czytając kolejne zdania nie mogę się doczekać co będzie za chwilę, co zrobi bohaterka, która jest jeszcze nastolatką. Ma 17 lat. Od razu mówię, książka na pewno nie jest dla dzieci. Są dosyć dokładnie opisane momenty bliskości tytułowej bohaterki z pewnym przystojnym panem. Ale nie będę opowiadać. Polecam przeczytać
japoneczka01, czytając książkę rzadko zasypiam, ale jak jestem przemęczona i niedospana a w autobusie zamykają mi się oczy przy książce to wykorzystuje na otrzeźwienie umysłu miętową orbitkę. Guma do żucia z dopiskiem white ma orzeźwiający miętowy smak który mnie przebudza. Może i u Ciebie zadziała Tak wiem, to zabawny sposób
vichta - Pią 03 Paź, 2014 14:49
Niedawno skonczylam pierwszy tom "Zakretow"losu" Agnieszki Lingas-Loniewskiej i... jestem rozczarowana.
Nie rozumiem tych wszystkich zachwytow nad doskonaloscia dziela. Owszem, pomysl na fabule dobry, nawet swietny. Ale styl koszmarny. Zdania budowane na poziomie co najwyzej gimnazjum. Dialogi "pozalsieboze".
Glowni bohaterowie przerysowani, doskonali, polaczeni miloscia idealna. Do tego rownie doskonaly tatus Katki. Czarne charaktery, czyli Lukas i Goska, reszta nijaka, a wlasciwie brak. Zycie bohaterow toczy sie, jak na bezludnej wyspie. Cala tresc powiesci koncentruje sie tylko na nich, jakby reszta swiata nie istniala.
Decyzje podejmowane przez bohaterow idiotyczne. Katka odchodzi z jakich wydumanych powodow, a potem wraca z powodow rownie niezrozumialych. Nie chce spotkac Krzyska, ale pcha sie prosto w jego ramiona. Bez sensu.
Jakby tego bylo malo w ksiazce roi sie od opisow scen erotycznych (chyba wlasnie dlatego jest tak popularna), ktore sa z kosmosu wziete. Katka, osiemnastolatka bez doswiadczen seksualnych, a pierwsze orgazmy przezywa, jak "ryczaca czterdziestka". Krzysiek, z rownie niewielkim doswiadczeniem, okazuje sie byc kochankiem wiecej niz doskonalym. Pani Agnieszko, przegiela Pani...
Pomysl akcji dobry, wiec domeczylam do konca, ale po nastepny tom siegne niepredko, a raczej w ogole
Calosc zakwalifikowalabym jako romansik do sprzedazy w kiosku na dworcu, na pewno nie bestseler
| Dżastii napisał/a: | | wykorzystuje na otrzeźwienie umysłu miętową orbitkę |
Dzasti, poczytaj o aspartamie. To jedna z najgorszych trucizn ostatnich lat, dodawana m.in. do "orbitek". To chwilowe otrzezwienie moze skonczyc sie rakiem mozgu.
vichta - Nie 05 Paź, 2014 11:00
I nastepna lektura trafila na polke "przeczytane"
I tym razem zaskoczylam sama siebie, bo siegnelam po... fantastyke.
A tak! I nie zaluje. Ale to chyba dlatego, ze nie bylo tam robotow, statkow kosmicznych, najezdzcow z kosmosu ani wampirow.
Otoz przeczytalam "Zlomiarza" Paola Bacigalupiego
Akcja dzieje sie w nieokreslonej przyszlosci. Minela era przyspieszenia, czyli "nasze czasy". Zniszczylismy srodowisko, lody na biegunach stopnialy, poziom wod podniosl sie, zatapiajac wiele miast, surowce naturalne sie skonczyly. Ale nie o tym jest ta ksiazka. To tylko tlo dla wydarzen.
Bohaterem jest nastoletni Najder. Pracuje na plazy przy rozbiorce wrakow. Nalezy do ekipy, a to rzecz swieta. Zycie jego wspolbratymcow jest bardzo trudne, a praca ciezka i niebezpieczna. Pewnego dnia wraz z przyjaciolka znajduja rozbity kliper, nalezacy do jakiegos bogacza, a w nim polprzytomna dziewczyne. Czy Najder zdecyduje sie ja uratowac? A moze lepiej bedzie zabrac wszystkie skarby z okretu i zabic wlascicielke? Wsrod zlomiarzy krazy powiedzenie, ze trzeba miec szczescie i spryt. Szczescie dopisalo, ale czy chlopak okaze sie wystarczajaco sprytny...?
Akcja rozpoczyna sie od pierwszych stron i dalej jest juz tylko ciekawiej.
Runa - Pon 06 Paź, 2014 12:23
A ja aktualnie zaczytuję się w "Szmaragdowej tablicy" Carli Montero. Fajnie napisana, wciąga bardzo, obiram pieczarki - czytam, gotuję rosół - czytam, kroję jabłka - czytam. Aż żałuję, ze mam tak mało obowiązków domowych ;P A jeszcze dzisiaj gości będę mieć :/ a mogłabym poczytać
Jak skończę napiszę więcej o samej książce.
vichta - Nie 12 Paź, 2014 13:04
Dzisiaj pare slow o ksiazce Andrew M.Greeley'a "Grzechy".
Herman zawsze chcial zostac ksiedzem. Mimo, ze byl zakochany z wzajemnoscia w swojej przyjaciolce z dziecinstwa, zostawil ja i poszedl do seminarium. Jednak nie wszystko w swiecie duchowienstwa wyglada rozowo. Pewnego dnia jest swiadkiem, jak inny ksiadz gwalci nastoletniego chlopca. Zglasza to wladzom koscielnym. I od tej pory nastawienie przelozonych i kolegow do niego zmienia sie diametralnie. Uznany zostaje za nielojalnego wobec Kosciola. Oskarzony zostaje o homoseksualizm i wyslany do podejrzanego osrodka na "leczenie". Obwinia go sie o wszystkie klopoty, jakie archidiecezja ma w zwiazku ze sprawa sadowa i naglosnieniem tematu, a nawet o smierc ksiedza-gwalciciela (ktory tak naprawde zmarl na AIDS). Jak Herman poradzi sobie z tym wszystkim...? Calkiem niezle. Dzieki wsparciu przyjaciol i innych duchownych, ktorzy staja po jego stronie. Bo, jak twierdzi, sluzyc ma "nie zepsutym, niegodnym ksiezom z kurii, ale Bogu i Jego Ludowi"
Do siegniecia po ksiazki Greeley'a namowila mnie kolezanka, polecajac mi inny tytul "Grzechy kardynalne". To z kolei opowiesc o dwoch kolegach, ksiezach. Jeden z nich jest skromny i uczciwy, drugi za wszelka cene chce zrobic kariere w Watykanie. I robi. Tylko jakim kosztem? Czy powinno byc tak, ze biskup udziela pierwszej komunii wlasnej corce? I czy corka powinna nazywac go wujkiem? W tej powiesci tematem przewodnim jest celibat.
Andrew M.Greeley jest amerykanskim ksiedzem z ponad 50-letnim stazem, socjologiem, dziennikarzem i popularnym pisarzem, autorem wielu bestselerow. Smialo i bez ogrodek pisze o problemach, dreczacych Kosciol katolicki.
Obecnie na telefonie "Zjadanie zwierzat", a pod poduszka "Czarownica z Portobello".
Jolwit - Nie 12 Paź, 2014 18:37
Nike Farida Panna młoda
I tom libijskiej trylogii "Róża pustyni"
Libia pod rewolucyjnymi rządami Kaddafiego. W arabskim społeczeństwie, w kraju rządzącym się swoimi prawami i całkowicie odmiennym kulturowo, żyją polskie rodziny, przybyłe tam po swoje "el dorado".
W jaki sposób islamski świat ukształtuje charakter młodych braci - bliźniaków, zawsze nierówno traktowanych przez pochłoniętą pracą zawodową matkę? Jak z nowym życiem poradzi sobie nastolatka cierpiąca z powodu rozbicia rodziny? Czy radykalna społeczność zaakceptuje związek Araba i Amerykanki? W tle polityka, terroryzm, przygotowywania przyszłych dżihadystów m in. na terenie Polski.
Sięgając po książkę spodziewałam się powieści w stylu Tanyi Valko. Jak na razie, po lekturze I tomu, widzę iż jest to historia o wiele bardziej rozbudowana, społeczeństwo wielokulturowe, wydarzenia ogólnoświatowe choć oczywiście w kręgu islamu. Lekko i szybko się czyta.
vichta - Nie 12 Paź, 2014 19:43
Jolwit, dzieki serdeczne. Uwielbiam tego typu literature. Moje ulubione, to prawdziwe historie. Lubie tez tematyke blisko i dalekowschodnia. A juz polaczenie jednego z drugim, to dla mnie uczta.
Kiedys polecalam moja liste przebojow na forum ksiazkowym, wiec tylko przekopiuje:
Dzikie labedzie (saga chinska, XX wiek),
Czerwona Azalia (rewolucja kulturalna w Chinach),
Miss Bangkok (opowiesc o zyciu tajskiej prostytutki)
Droga utraconej niewinnosci (handel dziewczynkami w Kambodzy),
Ocalona, aby mowic (ludobojstwo w Ruandzie),
Inna wsrod innych (Polka w zwiazku z Kamerunczykiem),
Musialam odejsc (wspomnienia zony i syna Ossamy bin Ladena),
Dziesiecioletnia rozwodka (Jemen)
Spalona zywcem (morderstwo honorowe)
Kato-tata (przemoc seksualna w rodzinie)
Niewierna corka (zycie w pakistanskiej enklawie w Anglii)
Nad Afganistanem Bog juz tylko placze (zycie kolejnych pokolen w kraju opetanym wojna)
Dobre kobiety z Chin (autorka prowadzila audycje dla kobiet w chinskim radio)
Boza ladacznica (autorka opuscila klasztor i zostala prostytutka)
W kraju niewidzialnych kobiet (Arabia Saudyjska)
I tak hurtowo ksiazki Cathy Glass o dzieciach, dla ktorych autorka byla mama zastepcza.
I dodam:
W niewoli algierskiego prawa (jak wrocic do Polski z dziecmi)
Mama kazala mi chorowac (zespol Munchausena)
Tysiac wspanialych slonc (rola zony w Afganistanie)
Za "takie sobie" uwazam:
Arabska perla
Arabska piesn
Minaret
Arabska corka (Arabska zona ujdzie w tloku, ale ponoc trzecia czesc jest niezla)
Jeniulka - Wto 14 Paź, 2014 15:28
ostatnio mnie naszło na Kataqrzynę Enerlich i czytam obecnie "Prowincja pełna smaków"
vichta - Pią 17 Paź, 2014 21:23
Wlasnie wrocilam z pozegnalnego obiadu jednej z kolezanek, ktora odchodzila z pracy. Zamawialismy rozne potrawy, a ja dla siebie wzielam wegatarianskiego burgera i salatke. Jeszcze do niedawna nie zastanawialabym sie za bardzo nad wyborem, ale wlasnie cos sie zmienilo... Pewnosci nie mam, ale byc moze na stale.
Przeczytalam ksiazke Zjadanie zwierzat Jonathana Foera, do ktorej zabieralam sie od kilku miesiecy. I po przeczytaniu doznalam szoku. Autor bardzo obrazowo opisuje, jaki los spotyka zwierzeta hodowlane, ktore codziennie laduja na naszych talerzach. W jakich warunkach zyja, jak sa traktowane, czym karmione, a w koncu jak zabijane, a raczej mordowane. Jak odbywa sie przetwarzanie miesa i jaki wlasciwie jest jego sklad chemiczny. Juz wczesniej znalazlam informacje, ze wiele osob po przeczytaniu tej ksiazki przeszlo na wegetarianizm, a teraz wiem dlaczego.
Tylko takie cytaty z pamieci:
Dochodzi do absurdow, kiedy sprawdzamy opakowanie kosmetyku, szukajac informacji, ze nie byl testowany na zwierzetach, a w tym samym czasie placimy komus, zeby mordowal dla nas inne zwierzeta.
Uzalamy sie nad pieskiem, ktorego ktos wyrzucil przez okno, a nie interesuje nas, ze czesto wciaz jeszcze zywe zwierzeta hodowlane obdzierane sa zywcem ze skory i cwiartowane.
Autor pisze tez o degradacji srodowiska i emisji gazow cieplarnianych, ktorych glownym producentem jest wlasnie przemysl hodowlany, a takze o chorobach i epidemiach np. grypy, ktore zagrazaja naszej cywilizacji, a ktorymi nosicielami sa wlasnie zwierzeta hodowlane.
Po przeczytaniu tej ksiazki juz nigdy nie spojrzycie na kotlet w sposob, w jaki patrzyliscie przed jej lektura.
Autor zacheca do poszukania filmu "Meet your meat. Poznaj swoje mieso", o ktorym pisze TUTAJ
minutka - Wto 21 Paź, 2014 09:53
Witam!!!
Ostatnio magluję "Zatoka orchidei", do końca niecałe 150 stron.
vichta - Śro 22 Paź, 2014 18:39
Dzis troche psychologicznie.
Suzan Forward Gdy twoj partner lze jak pies
Bardzo ciekawy poradnik, jak reagowac na klamstwo lub zdrade najblizszej nam osoby. Udawac, ze wszystko jest w porzadku, czy konfrontowac? Zaufac ponownie, kontrolowac, a moze zakonczyc zwiazek...?
Interesujacy kamyczek do dyskusji o wybaczeniu z innego watku. Autorka twierdzi, ze w wielu przypadkach wybaczenie utozsamiamy z udawaniem, ze nic sie nie stalo. A to nie prowadzi do uzdrowienia relacji.
Polecam. Wiadomosci przydatne rowniez do wykorzystania w relacjach z innymi osobami z naszego otoczenia.
I od razu drugi tytul, swiezutko skonczony.
Wojciech Tochman Dzisiaj narysujemy smierc.
Znany polski reportazysta tym razem opisuje swoja podroz do Rwandy w 16 lat po ludobojstwie. Rozmawia zarowno z katami, jak i z ofiarami. Nie ogarnia tragedii masowo, ale probuje dociec, jak wygladaly losy poszczegolnych osob. Wstrzasajaca relacja, szczegolow oszczedze, na pewno nie do poduszki. Tochmana polecam rowniez Jakbys kamien jadla, w ktorej autor pisze o wydarzeniach w Serbii oraz Bog zaplac, zbior reportazy, obrazkow polskiej, smutnej rzeczywistosci. Wszystkie tytuly dla ludzi o mocnych nerwach.
A Czarownicy z Portobello nie dokonczylam. Jakos mnie nie wciagnela. Az dziwne, bo swego czasu pochlanialam wszystkie powiesci Coelho'a.
vichta - Sob 25 Paź, 2014 12:30
Czy tak malo osob czyta ksiazki, czy nikomu nie chce sie pisac na ten temat? A moze to, co ja tutaj pisze tez nikogo nie interesuje? Dalej, dalej, podzielcie sie swoimi wrazeniami z ulubionych i mniej ulubionych lektur... Co Was poruszylo, zachwycilo, zbulwersowalo, obrzydzilo i dlaczego?
U mnie dzis Haruki Murakami i zbior jego opowiadan Wszystkie boze dzieci tancza.
To pierwsza ksiazka Murakamiego, ktora wzielam do reki. Przyznam, ze mi sie nawet spodobala, choc opowiadania roznia sie od innych. Kazde z nich mogloby byc pierwszym rozdzialem jakiejs powiesci. Autor zawiazuje akcje i ja zostawia. Potem moze sie jeszcze duzo wydarzyc, ale my sie o tym nie dowiemy, musimy to sobie dopowiedziec. Pozostaje ogromny niedosyt i chyba o to wlasnie chodzi
Wszystkie utwory cos laczy, mianowicie akcja dzieje sie kilka tygodni po trzesieniu ziemi w Kobe, a bohaterowie sa w bardzo luzny sposob zwiazani z tym wydarzeniem. Kazdego z nich poznajemy w jakims momencie jego zycia, spedzamy z nim kilka dni, a potem go zostawiamy.
Spodobal mi sie zwiezly styl Murakamiego, wiec chyba w niedlugim czasie siegne po jakas jego powiesc
Jolwit - Wto 28 Paź, 2014 19:50
W cieniu olbrzyma Jolanta Maria Kaleta
Projekt Riese (z niem. olbrzym) – kryptonim największego projektu górniczo-budowlanego hitlerowskich Niemiec, rozpoczętego i niedokończonego w Górach Sowich, oraz na zamku Książ i pod nim, w latach 1943-1945. W budowie wykorzystywano więźniów, których rychła śmierć miała zapewnić utrzymanie tajemnicy konstrukcyjnej. Byli oni rozmieszczeni w obozach, w pobliżu miejsc pracy.
W styczniu 1945 roku. Franz Koschyk, weteran spod Verdun, kłusownik z konieczności, jest świadkiem likwidacji grupy więźniów. Po odjeździe ciężarówek pozostaje w niebezpiecznym miejscu jeszcze przez chwilę, a kiedy zamierza odejść, dostrzega wystającą spod zwalonych ciał poruszającą się rękę...
Rok później w wyzwolone przez Armię Czerwoną okolice przyjeżdża Antonina Poselt. Osiedla się w Jedlinie Zdroju i otrzymuje polecenie zorganizowania domu dziecka w poniemieckim pałacu. W czasie wojny straciła matkę. Bezskutecznie poszukuje zaginionego męża oraz ojca - więźnia obozu Gross - Rosen.
Niespodziewanie zostaje uwikłana w wydarzenia związane z nazistowskim projektem, a jej życiu grozi niebezpieczeństwo.
Książka niewielka objętościowo, łatwa w odbiorze.
Jolwit - Wto 28 Paź, 2014 20:05
Powrót do Nałęczowa Wiesława Bancarzewska
Uzupełniłabym ją jeszcze w podtytuł "Powrót do miejsc ukochanych".
Zamiast własnego opisu, powtórzę za Justyną Sieńczyłło:
Kto z nas nie chciałby, choć na chwilę, przenieść się w czasie. Zobaczyć ponownie bliskich, których już nie ma. Dowiedzieć się, jacy byli, o czym marzyli... Wrócić do dni, kiedy uczucia nazywały się podobnie, ale...smakowały inaczej.
Na taką książkę czekałam od zawsze. To jest moja tęsknota do przeszłości, do moich bliskich i wszystkich cudownych, pięknych, dobrych i gorszych chwil. Jak widzę, nie jestem odosobniona...
Teraz czekam w bibliotecznej kolejce na część drugą Zapiski z Annopola
vichta - Sob 08 Lis, 2014 13:43
Ta kobieta. Wallis Simpson biografia autorstwa Anne Sebba
Ta kobieta, tak wyrazala sie o Wallis Simpson Krolowa Matka. Niezbyt imponujacej urody Wallis poznala Edwarda, nastepce brytyjskiego Imperium, w wieku 34 lat. A ksiaze stracil dla niej glowe. To dla niej zrzekl sie prawa do tronu, co zszokowalo caly owczesny swiat. Historia, jak z bajki... Ale, czy na pewno?
Czy Wallis miala zamiar poslubic ksiecia? Co bylo dla niej w zyciu najwazniejsze? Dlaczego ksiaze zdecydowal sie na abdykacje i poslubienie dwukrotnej rozwodki i zrobil to wbrew woli rodziny krolewskiej, rzadu i wielu konserwatywnych obywateli? Ksiaze byl wychowywany na przyszlego krola, jednak nie spelnil pokladanych w nim oczekiwan. A trzeba pamietac, ze swiat stal w obliczu zblizajacej sie II wojny. Brytyjskiemu Imperium potrzebny byl silny wladca. Tymczasem Edward i jego przyjaciolka kolaborowali z faszystami.
Swietnym uzupelnieniem tematu sa filmy:
dokumentalny "Edward VIII, krol nazista"
i fabularny "Jak zostac krolem" (The king's speach), opowiadajacy historie abdykacji Edwarda od strony jego brata, ksiecia Alberta (czyli krola Jerzego VI, ojca obecnej krolowej), ktoremu znienacka spadlo na glowe cale Imperium.
Annie Proulx Tajemnica Brokeback Mountain.
Polowa XXw., Ameryka. Dwoch chlopakow najmuje sie do pracy przy wypasaniu owiec. Podczas pobytu na pastwiskach rodzi sie miedzy nimi uczucie. Mimo, ze kazdy z nich zalozy potem rodzine, ich milosc przetrwa az do smierci.
Film pewnie znaja wszyscy, wiec rozpisywac sie nie bede. Krotkie i smutne opowiadanie.
Teresa Ewa Opoka Zona psychopaty
Ksiazka, od ktorej ciezko sie oderwac.
Zwyczajna dziewczyna jedzie do Krakowa na studia. Tam poznaje chlopaka, ktorego mozna tylko pozazdroscic. Uprzejmy, czarujacy, troskliwy... Wkrotce biora slub. I wtedy bajka sie konczy. Edward zneca sie nad Majka psychicznie. A ona zaczyna wspolpracowac z oprawca. Wstydzi sie komukolwiek powiedziec. Dochodzi do wniosku, ze chyba to z nia jest cos nie w porzadku, skoro wzbudza w mezu takie reakcje. Stara sie byc idealna i we wszystkim zadowalac meza. Ale to nie skutkuje. Jest zdana sama na siebie i krytykowana za wszystko. Ale tylko wtedy, kiedy sa sam na sam. Przy swiadkach Edward jest nadal czuly i kochajacy. Majka gra to przedstawienie razem z nim. Zaden czas nie jest dobry, zeby zakonczyc ten toksyczny zwiazek. Najpierw ukonczyc studia... dzieci za male... czekanie na przydzial mieszkania... i tak mija rok za rokiem.
W koncu przychodzi dzien, w ktorym decyduje sie od niego uwolnic. I to tez nie bedzie latwe, bo jak udowodnic wine, skoro nie ma siniakow ani innych sladow pobicia?
Autorka jest z Majka do konca, az do starosci. Caly czas mozemy obserwowac, co dzieje sie w zyciu bohaterki po rozstaniu z mezem, jak reaguje na jego obecnosc w zyciu dzieci i wnukow. Przeszlosc wlecze sie za nia nadal, nawet przez trzydziesci lat po rozwodzie.
mama72 - Śro 12 Lis, 2014 00:53 Temat postu: Percy Jackson złodziej pioruna Jakieś miałam zacięce książkowe. Osiągałam 30-50 str i nici z czytania, nudziło mnie i leżało. Dziecko podsunęło mi ww. książkę na której oparto film, i w ciągu 4 dni skończyłam. Jest to przykład takich książek, które tracą na ekranizacji. Miło, wartko, z większą ilością odwołań do Mitologii greckiej niż w filmie. Gdybym to ja, miała podsunąć dziecku do przeczytania to myślę, że z przesłaniem ograniczonego zaufania oraz podstaw taktyki wojennej, może też makiawelizmu.
Lektura nie jest ambitna , duchowa, wyemacypowana etc. To książka przygodowa, która absorbuje, nie posiada dłużyzn opisowych, czyta się szybko i przyjemnie i już zaczęłam kolejny tom
mama72 - Śro 12 Lis, 2014 01:04
Vichta trochę sprowokowała.
Czytamy więcej ale chyba chcemy zamieszczać te ambitniejsze lektury a może te topowe. Powiem szczerze: Książka - Kuchnia Polska , oraz Death Note ale po tym co inni wypisują chyba pójdę doić gdzieś krowy ( gdzie krowy znależć w Warszawie?)
A tak ogólnie to klasyka literatury obcej tj. Tołstoja i H. Hessego ( ten mi przemawia z realizmem i szarością przeżyć) , Proces- Kafka i Mann Czarodziejska Góra albo Boy - Słówka, albo Kopaliński = Leksykon wątków miłosnych, gdzie można doczytać się co oznacza m.in list Bellerofonta,elementarz na półce bo jest to kompendium wiedzy o parach na przestrzeni wieków i różnych kultur.
vichta - Czw 13 Lis, 2014 20:18
| mama72 napisał/a: | | Vichta trochę sprowokowała. |
Cieszę się Czy jeszcze ktoś da się sprowokować ?????
Mama72, jeśli już Cię tak bardzo ciągnie do krów, to może lepiej do wypasania, bo przynajmniej można to robić z książką pod nosem
Dziś trochę mniej ambitnie.
Jerome Jerome Trzech panów w łódce, nie licząc psa
Pewnie doskonale znana wielu z Was. Świetna rozrywka. Trzech kolegów wyrusza łódka z londyńskiego Kingston do Oxfordu, czyli w moje obecne strony Przystań, do której dopłynęli znajduje się w centrum miasta. W sumie opis samej podróży nie jest może bardzo emocjonujący, ale w tekście aż roi się od różnych anegdot w typowo angielskim stylu, i to one właśnie doskonale bawią czytelnika. Już nam się wydaje, że sytuacja się wyjaśnia, a tu nagle zwrot o 180 stopni i nowa salwa śmiechu. Jedno muszę przyznać. O przygodach tych panów mogę czytać w nieskończoność, ale na biwak nie wybrałabym się z nimi za żadne skarby
Wiele lat temu znalazłam w księgarni niepozorną książkę pt. Reportaże afrykańskie Bogdana Szczygła. Autor spędził w Afryce kilkanaście lat, jako lekarz Międzynarodowego Czerwonego Krzyża. Otworzyłam, przeczytałam fragment o tym, jak w pewnej afrykańskiej wiosce, gdy urodzą się bliźnięta, ich ojciec kładzie się goły na ławce przed domem, a wszyscy sąsiedzi schodzą się i oglądają, czym on to zrobił A w innych wioskach bliźniaki zakopuje się na rozstaju dróg... W innym miejscu znalazłam, jak pewna kobieta, która zgłosiła się na badanie nie potrafiła wejść do barakowozu, bo... pierwszy raz w życiu widziała schody. Wsadziłam książkę pod pachę i poszłam do kasy. Od tej pory pożyczyłam już ten zbiorek wielu osobom i każdy pyta mnie, czy nie mam jeszcze czegoś podobnego. W moim rankingu 10/10 punktów.
Nic więc dziwnego, że kiedy wpadł mi w ręce inny tytuł tego autora, Mnisi w szafranowych szatach, kupiłam go, nawet tym razem nie zaglądając do środka. Ale przyznam, że to już nie to samo. Tym razem doktor Szczygieł opisuje swój pobyt w Kambodży, zaraz po obaleniu rządów Pol Pota. No i tym razem nie ma w książce zbyt wiele ciekawych treści, a szkoda. Dopiero pod koniec pojawiają się opisy zbrodni Czerwonych Khmerów i miejsc, gdzie ich dokonano.
__
mama72 - Pią 14 Lis, 2014 23:22 Temat postu: Morze Potworów - Rick Riordan Tom 2 po"Percy Jackson i Bogowie Olimpijscy."
Nadal porywająco, dowcipnie i pomysłowo. Wszytko na tle współczesności zmieszanej z mitologią grecką. Bogowie olimpiscy mają sie dobrze, nadal zakochują się w śmiertelnikach i płodzą herosów. A to już kolejny krok do komplikacji, które mogą mieć wpły na losy świata śmiertelników.
Percy Jackson wraz ze swoimi starymi przyjaciółmi : satyrem Groverem i córką Ateny pokonują potwory czasem maskujące się z powodzeniem w skórze śmiertelników. itd. itp. i mają kolejną misję.
|
|
|