To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
RękoDzielni - Forum u Maranty

miejsce spotkań miłośników robótek ręcznych wszelkich
i nie tylko...

Galerie prac użytkowników forum - Prace Grażyny -

Mao - Nie 05 Sie, 2007 17:36

Cudna cmoknięcie cool cool cool i kto by pomyślał ,że to te same elementy z których chustę robiłam hmm jednak kolor i grubość nitki zmienia element nie do poznania.

Myślę ,że rękaw teraz wyjdzie choć ja się zastanawiam czy nie można było tego jakoś połączyć by jechać dookoła hmmm i uniknąć tego szwu pod spodem nie wiem ale pewnie już wszystko testowałaś Grażynko co? Very Happy

Bernadka - Nie 05 Sie, 2007 19:07

brawo brawo brawo mnie sama my śl o elementach pozbawia chęci zrobienia czegoś takiego , to chyba tchórzostwo hahahihi
Grażyna - Nie 05 Sie, 2007 21:24

Bernadko - to wlaśnie tchorzostwo. Musisz wreszcie spróbować. cmoknięcie

Tak, probowałam róznych metod, ale jak na okolo to rękaw byłby bardzo szeroki, ok. 25 cm (czyli łącznie 50cm) .Ja potrzebuje najwyżej 18cm. Motywy u spodu będa mniejsze, wprawdzie są niby mniejsze, ale w rzeczywistosci nic sie nie ściaga, na rece dobrze lezy. Z przodu rękawa bluzki i z tyłu ulożenie motywów jest takie same, wiec łącze motywy w trakcie roboty, jak pozostałe sześciokatne elementy. Jak tylko skończę, to sie zaraz pochwalę. Narazie mam oba rękawy zrobione do łokci no i remont w domu placzek ).

ata30 - Nie 05 Sie, 2007 21:35

bluzka będzie wspaniała, kolor jest bardzo śliczny, brawo brawo brawo
też jestem za poszerzeniem poniżej łokcia

pozdrawiam

Dorotkaa - Pon 06 Sie, 2007 14:57

Piekna bluzeczka bedzie!!!
mordka - Pon 06 Sie, 2007 15:55

Grażynko bluzka wygląda bosko ten kolor i wzór normalnie bosko, już nie moge sie doczekac jak zobaczę ją w calej okazałości na Tobie - ah uklon uklon uklon tyle pozostaje mi zrobic bo robisz cudowności że mi szczęka opada. hahahihi
kaczucha - Pon 06 Sie, 2007 20:29

Bluzka będzie śliczna..i wzór i kolor cool Mogę tylko podziwiać ,bo w życiu takiej nie zrobię brawo
SoWa - Pon 06 Sie, 2007 20:58

uklon no i mamy następne cudeńko! brawo
ja po nieudanej próbie olaboga hmmm przejścia do rękawa wybrałabym wariant 2 - ( hi hi hi) - zrobiłabym ramiączka, bo właściwie po co upierać się przy rękawie ?! :fajnie:
puknąć się jak mnie coś zaskoczy w trakcie pracy, to zwykle takie rozwiązania stosuję.......

1lusi1 - Pon 06 Sie, 2007 21:36

same sliczności, uklon uklon uklon cool cool cool
kolorek rewelacyjny brawo brawo brawo

Grażyna - Wto 07 Sie, 2007 19:50

SoWa- początkowo myslałam podobnie, miałam 2 klębki Hemery, ale nitka się skończyła i braklo jej na wykończenie topu, to pomyslałam, że jak dokupie 10 dag na wykonczenie, to bardzo głupio, bo cały prawie klębek zostanie, zrobię krótki rękaw to mi znów połowa kłębka zostanie, w takim razie kupiłam 2 i mam wrażenie, ze chorobcia znow mi zostanie.

Dziekuję wszystkim za milutkie słowa cmoknięcie cmoknięcie cmoknięcie

adela - Wto 07 Sie, 2007 22:34

Grażynko jesteś niesamowita!!!!! Powiedz mi czy te maluszki w przedszkolu podziwiają czasem Twoje piękne bluzeczki, bo dzieciaczki znane są przecież ze swojej spontaniczności i szczerości? Wielkie brawo brawo brawo za bluzeczka
mordka - Śro 08 Sie, 2007 08:55

adela napisał/a:
Grażynko jesteś niesamowita!!!!! Powiedz mi czy te maluszki w przedszkolu podziwiają czasem Twoje piękne bluzeczki, bo dzieciaczki znane są przecież ze swojej spontaniczności i szczerości?

Mam to samo pytanie, bo moj maluch zwraca teraz zawsze uwage na to co robie i sprawdza czy dobrze robie i tylko pyta czy moze przymierzyc, bo w tej chwili robie i kapelusik dla niego (jestem ciekawa czy nie skonczyc sie na pruciu, bo jak czapke mu robilam to juz ja sprułam) hihihi

Grażyna - Śro 08 Sie, 2007 18:40

Dzieci dostrzegają wszystko, ubranko, fryzurę, kolczyki itp. co sie zmienilo u pani. A ja uwielbiam srebrne duże kolczyki i do każdej bluzeczki mam dobrane pod kolor. Powiem szczerze, że dzieciaczki zawsze chwalą i widzą wiecej niż dzieci szkolne (rok temu jeszcze pracowalam w szkole w klasach IV-VI i uczylam przyrody) Jak juz jestesmy przy maluszkach (bo moje teraz będą po wakacjach miec 4 latka) to musze stwierdzic, że są fajniutkie, a malutkie damy tez chodzą w ciuchach szydełkowych (babcie robią albo maja gotowe ze sklepu), a ja sie zachwycam jak obecnie młode mamy stroją swoje pociechy. O rany! Moja córcia ma 18 lat i niestety tak slicznych ciuszków w sklepach w owym czasie (PRl-u) kupic nie bylo mozna.
SoWa - Śro 08 Sie, 2007 18:46

radocha Grażynko!
kazanie Chyba już najwyższa pora abyś zmieniła napis z "mój jeszcze skromny albumik" na np. "mój piękny album" ! hahahihi

adela - Śro 08 Sie, 2007 19:53

Grażyna, myślę, że starsze dzieci także dostrzegają takie rzeczy tylko nie są aż tak spontaniczne. Ja pracuję w gimnazjum, czyli najtrudniejsza młodzież i wiem, że dziewczyny spostrzegają świetne ciuszki własnoręcznie zrobione, widać to po ich spojrzeniach. Te dziewczęta postrzegane jako najbardziej zuchwałe (czego zapewne w żadnej szkole się raczej nie akceptuje) pytają mnie wprost czy sobie sama te wszystkie ciuchy robię. No ale dzieciaczki to są dzieciaczki. Moja córcia nauczyła swoją panią makijażu, codziennie pytała ją dlaczego się nie maluje, więc Pani wstając rano i patrząc w lustro myślała tylko o mojej Olce co znów dziś jej powie i postanowiła zacząć. Oczywiście było wiele instrukcji jak to trzeba robić, jak się cienie nakłada, jak maluje paznokcie .... Przepraszam za dygresję ale tak mi się chciało popisać o dzieciach.... puknąć się
Jarka - Śro 08 Sie, 2007 21:46

Tak Grażynko to prawda takie małe dzieci dostrzegają wszelkie zmiany u swojej pani, a są bardziej spontaniczne dlatego odrazu nam o tym mówią.
Ja też w tamtym roku miałam maluszki, po wakacjach będą to już 4 latki - bardzo lubię swoją pracę

Grażyna - Czw 09 Sie, 2007 15:44

Ja również lubie swoja pracę, ale wole jednak dzieci starsze. Może dlatego, że kocham uczyc przyrody i robiłam to furę lat (najpierw byla biologia). Trudno bylo mi sie przyzwyczaic do przedszkola po ło...20 letniej przerwie, bo odwyklam od wycierania nosów...itp. Dzieci mam dorosłe. Ale jak nie ma wyjścia to i dobra taka praca niz jej brak. Na szczęscie trafiły mi się milutkie dzieciaczki i fajni rodzice, a przede wszystkim miłe panie, ktore pomogły mi przetrwać rok, wprowadziły mnie z powrotem w tajniki wychowania dzieci młodszych. Mam jedną dziewusię stale wystrojoną w dziergane ubranka, często podgladam jak i co jest zrobione. Często szkoda mi tych ciuchow, gdy maleństwo upaprze je jedzonkiem albo farbą.
misia0808 - Pią 10 Sie, 2007 18:32

Grażynko turkusowa bluzeczka zapowiada się cudownie. Z niecierpliwością czekam na efekt końcowy.
Widzę, ze na forum "króluje" ciało pedagogiczne. Ja co prawda mam tylko kontakt ze starszymi dziećmi (średnia szkoła) i czasem wolałabym mniejsze, ale moje dzieciaki też zachwycają się moimi dziergankami i często "ścliągam" od nich pomysły, bo taka młodzież też lubi dziergane ciuszki. wesoło mi

Antonina - Pią 10 Sie, 2007 20:02

Hmmm- też jestem nauczycielką...
Czyżby powstawał klub nauczycielek dziergaczek Wink

Jarka - Pią 10 Sie, 2007 20:05

hihihi dobrze to nazwałaś Antonina
Bożena- 2000 - Śro 03 Paź, 2007 21:24

Grażynko tylko Ty wiesz jakie to pracochłonne i ile wygląda lepiej na żywo niż na foto. Ja Ci serdecznie gratuluje. Dzięki Tobie i lekcji z białą bluzeczką cisnęłam druty, bo szydełkowe bluzeczki są wdzięczniejsze, druty zostawiam na swetry itp. Już to gdzieś pisałam, jestem Twoją wdzięczną uczennicą.

http://bozena4315.fotosik.pl/

Grażyna - Czw 04 Paź, 2007 18:55

Ojejku - cmoknięcie dziekuję Bożenko. A ja leniuchuję jesli chodzi o szydełko (rodzina w szoku MAMA NIE DZIERGA??????????!!!!!!!!), bluzeczka dawno skończona, brak czasu jednak na wykonanie zdjęć. Może w ten weekend? Kto wie? Mam sporo innej roboty w pracy i na dzialce, nie wspomne o remontach, które trwały i trwały... Pozdrawiam cieplutko.
viburnum - Pią 05 Paź, 2007 06:22

Obejrzałam sobie cały album i jestem pod wielkim wrażeniem!!! Fantastyczne prace!!! brawo uklon brawo uklon brawo
adela - Pią 05 Paź, 2007 07:22

Grażynko...... czekam na bluzeczkę. Już nie mogę się doczekać by pochwalić końcowy efekt.
monika_b - Pią 05 Paź, 2007 07:41

Bluzka będzie super. Rękawy rozszerzyłabym poniżej łokcia. Super kolor i bardzo ładny dekolt. Nie wychodzi sztywna ta Hemera?