To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
RękoDzielni - Forum u Maranty

miejsce spotkań miłośników robótek ręcznych wszelkich
i nie tylko...

Literatura - CO TERAZ CZYTASZ??

kamyil - Pon 13 Maj, 2013 11:43

O, i kolejny wątek dla mnie Smile
Generalnie czytam po kilka książek naraz wesoło mi
aktualnie:
1. Mistrz i Małgorzata jeBułhakowa
2. Seria Niefortunnych Zdarzeń Lemony Snicket (seria książek dla dzieci - czytam po angielsku żeby język ćwiczyć, bo póki co po beletrystykę w oryginale nie sięgam bo się za bardzo męczę czytając)
3. Niewierni Vincent Severski - polecam jak ktoś lubi książki sensacyjne i szpiegowskie -ta jak i wcześniejsza (Nielegalni) jest o polskich służbach bezpieczeństwa, a po rozmowie z znajomą, która obraca się w różnych kręgach Wink mogę powiedzieć że powieść mocno ociera się o rzeczywistość choć wierzyć się nie chce
4. Wystarczy Wisława Szymborska

Apak - Pon 13 Maj, 2013 15:59

A ja mam słabość i sentyment do książek z włóczką w tle wesoło mi i dlatego kolejny raz przeczytałam sobie "Drugi ścieg" Kate Jacobs (dalszy ciąg "Piątkowego Klubu Robótek Ręcznych").
Runa - Wto 14 Maj, 2013 12:33

Ja również niedawno skończyłam Drugi ścieg, a teraz kończę sage Gildii magów i jeszcze dziś (mam nadzieję) zabiore się za Bajarza z Marakeszu Smile
kamyil - Wto 14 Maj, 2013 23:44

Runa napisał/a:
sage Gildii magów

oj fantastyczne książki - z reguły na jedną noc a potem szłam do pracy z powiekami na zapałkach Very Happy
Apak napisał/a:
"Drugi ścieg" Kate Jacobs (dalszy ciąg "Piątkowego Klubu Robótek Ręcznych").

może się skuszę, czyli kolejne pozycje do przeczytania na mojej chyba już milionowej liście... i kiedy na to wszystko znaleźć czas? puknąć się

sylka470 - Pią 24 Maj, 2013 19:40

Ostatnia moja lektura była ksiązka Roberta Ruhra Piekło istnieje? Nowe fakty.", była to poruszajaca ksiązka która otworzyłą mi oczy na niektóre sprawy związane zarówno z życiem jak i śmiercią. Opowieści ludzi którzy przeżyli śmierć kliniczną mocno mnie poruszyły. ?». Książka Roberta Ruhra jest prawdziwym objawieniem dla tych, kto pragnie rozwiązać zagadkę życia po śmierc.
Gorąco polecam http://org-epost.com/pk/book5895374512.php

Dorocie - Sob 25 Maj, 2013 04:38

Kamyil, chyba depczę Ci po forumowych piętach radocha
Jeśli ktoś lubi fantasy w całkiem niezłym wydaniu, to polecam "Księgę wszystkich dusz" Deborah Harkness. Nieźle napisane i mam nadzieję, że będzie kontynuacja.
Ja obecnie czytam z sentymentu "Ptaki ciernistych krzewów", a w przerwie "Zabójcę z Tokio" Barry-ego Eislera. Mąż mi to wściubił, więc czytam bardziej interesując się oprawą kulturową niż głównym wątkiem, bo to nie moja bajka. Ponoć zakończenie to japońska wersja happy endu, więc zastanawiam się, czy w grę nie wejdzie zbiorowe seppuku.

kamyil - Nie 26 Maj, 2013 16:08

Dorocie napisał/a:
Kamyil, chyba depczę Ci po forumowych piętach radocha
Jeśli ktoś lubi fantasy w całkiem niezłym wydaniu, to polecam "Księgę wszystkich dusz" Deborah Harkness. Nieźle napisane i mam nadzieję, że będzie kontynuacja.
Ja obecnie czytam z sentymentu "Ptaki ciernistych krzewów", a w przerwie "Zabójcę z Tokio" Barry-ego Eislera. Mąż mi to wściubił, więc czytam bardziej interesując się oprawą kulturową niż głównym wątkiem, bo to nie moja bajka. Ponoć zakończenie to japońska wersja happy endu, więc zastanawiam się, czy w grę nie wejdzie zbiorowe seppuku.

no właśnie widzę Smile rozbawiłaś mnie wersją japońskiego happy endu, ale dzięki za tytuł bo znam 2 fascynatki kultury japońskiej to im przekażę Smile

Dorocie - Nie 26 Maj, 2013 18:26

Kamyil radocha
Mogę jeszcze polecić Twoim miłośniczkom Japonii "Bezsenność w Tokio" Marcina Buczkowskiego. Dobrze napisane i podaje dużo szczegółów. Niestety następna jego książka jest nudna. Cały czas o perkusji i w uszach bębni po jakimś czasie.
Czytałaś kiedyś "Elantris" jeśli lubisz fantazy? Bardzo dobra książka ze świetnym wątkiem miłosnym. Polecam.
A Ty co lubisz czytać?

blush - Czw 11 Lip, 2013 22:31

Super temacik Smile !
Ostatnio miałam przyjemność zacząć sagę Córka morza no na razie nie powala ale jakoś idzie. Niestety nie może stanąć nawet koło "Ludzi lodu" których osobiście jestem fanką i chyba jednej z najlepszych sag Smile Zobaczymy jak się akcja dalej potoczy na razie czytam tom 2. Przetworzyłam też Marii Rodziewiczówny ("Między ustami a brzegiem pucharu" całkiem całkiem ale za mało mi było przeżyć i wzdychnięć do głównej bohaterki to samo w "Dewajtisie" którego pierwsza połowa potrafi uspać ale potem następna jest już nawet wciągająca, "Magnat " zakończył na razie moją przygodę z Rodziewiczówną jak na razie bo tak potraktowała głównego bohatera że aż mi się smutno zrobiło z rozczarowania). Na pewno książką którą mogę z całym sercem polecić to książka "Ostatni Wiking" niestety autora już nie pamiętam ale bardzo mi się podobała Smile

Frida - Pią 12 Lip, 2013 18:55

Zaczęłam Dzienniki Marii Dąbrowskiej - przyjemnie się czyta, przy okazji mamy kurs historii Polski.
nutinka - Pią 12 Lip, 2013 21:29

Czytam kilka książek naraz, ale na plan pierwszy wysuwa się "Błogosławieństwo Ziemi" Hamsuna - świetny, skandynawski klimat, ma to, co w tej północnej literaturze istotne.
Runa - Nie 14 Lip, 2013 21:39

A ja kupiłam mamie na urodzino-imieniny całą serię Alibi na szczęście, Krok do szczęścia i Zgoda na szczęście. Pierwszą z nich czytałam już jakiś czas temu i stwierdziłam, ze taka lekka książka (aczkolwiek czasami dająca do myślenia) na wakacje pełne wnuków będzie ok Smile I od razu zabralam jej drugą część bo tylko wzięłam do ręki na chwilkę i sie wczytałam Smile Polecam
mama72 - Śro 17 Lip, 2013 22:55

Obecnie od koleżanki otrzymałam do przeczytania
E.L James Pięćdziesiąt Twarzy Greya i kolejne 2 tomy, cóż zapowiada się na zmysłowy erotyk, zobaczymy.
Jak na razie mamy: niedopowiedzenia, nienaganne zachowanie, grę wyobraźni, iskry chemii, i to co kochamy - sprawianie żeby nam się chciało...

Jeniulka - Czw 18 Lip, 2013 21:52

A ja czytam książkę Moniki Szwaji: "klub mało używanych dziewic"
nutinka - Czw 18 Lip, 2013 21:56

Pochłaniam Heinleina "Obcy w obcym kraju". Lubicie szeroko rozumianą fantastykę?
anna53 - Pią 19 Lip, 2013 12:30

A ja teraz czytam
Testament Baphometa Autor: Greg Gindick a tematem jej jest poszukiwanie testamentu templariuszy. Ksiazka trzymajaca w napieciu.

Pozdrowionka
anna Smile

Jeniulka - Sob 20 Lip, 2013 22:09

Od ostatniego wpisu zdążyłam przeczytać książkę I. Sowy:"Zielone jabłuszko" a teraz czytam książkę Jodi Picoult: "Jak z obrazka"
Beata T - Nie 28 Lip, 2013 17:35

Dziewczyny ale mi książeczek podsunęłyście do czytania i już sprawdziłam są nawet w mojej bibliotece Wink
Apak te pozycje robótkowe inspirują Runa, i szczęście fajnie brzmi Jeniulka, dobrze że przypomniałaś mi o Sowie tej pozycji nie czytałam hopla
Co ja mogę polecić moje tegoroczne odkrycie to Michalak Katarzyna i " sklepik z niespodzianką " 3 cz Bogusia, Adela i Lidka literatura kobieca i nasze kobiece sprawki. Teraz czytam po "Poczekajka" 1 cz "Zachcianek " 2 cz. A skończyłam Rudnicką Olgę i mroczny kryminał " Lilith " o jej fajnej książce " Natalii 5" nie wspomnę Wink
Miłej lektury wszystkim życzę

Asia_117 - Wto 03 Gru, 2013 07:47

mama72 napisał/a:
Obecnie od koleżanki otrzymałam do przeczytania
E.L James Pięćdziesiąt Twarzy Greya i kolejne 2 tomy, cóż zapowiada się na zmysłowy erotyk, zobaczymy.
Jak na razie mamy: niedopowiedzenia, nienaganne zachowanie, grę wyobraźni, iskry chemii, i to co kochamy - sprawianie żeby nam się chciało...

"Nienaganne zachowanie" kończy się w okolicach 100. strony pierwszego tomu Wink...

Aktualnie czytam "Igrzyska śmierci" Collins Suzanne cool
Fantastycznie się czyta - zarywam noce Smile
Jak się cieszę, że są trzy tomy wesoło mi

la_femme - Czw 19 Gru, 2013 21:17

Czytam właśnie "Długi marsz" Sławomira Rawicza, świetna książka. Na jej podstwie nakręcono film "Niepokonani" z Colinem Farrelem, też bardzo dobrze się ogląda. Książka opowiada historię ucieczki grupki więniów z syberyjskiego łagru i opisuje całą ich drogę, aż do Indii. Bardzo polecam.
Jolwit - Wto 31 Gru, 2013 20:34

Nawet nie przypuszczałam, że wśród dziewiarek znajdę tyle pokrewnych dusz radocha
Czytanie dzielę między robótki oraz życiową prozę dnia codziennego.

Właśnie zakończyłam lekturę
"Nie mówcie mi jak mam żyć" Władysława Kozakiewicza - tego od "wała" na IO w Moskwie w 1980 r. Autobiografia mistrza, opowieść o spełnionych marzeniach małego urwisa spod Wilna. Momentami przejmująca, gdzie indziej pełna soczystego humoru, często skłaniająca do refleksji.

Zaczęłam:
"Sami swoi i obcy". Mirosław Maciorowski. Reportaże z Kresów na Kresy. Prawdziwe historie wypędzonych. Niezwykłe historie zwykłych ludzi w niezwykłych czasach - pisze we wstępie autor książki. To proste zdanie zamyka w sobie nieproste losy tysięcy polskich obywateli z Kresów Wschodnich, którzy 67 lat temu zostali zmuszeni do rozpoczynania nowego życia - na Dolnym i Górnym Śląsku, ziemi lubuskiej, Pomorzu, Warmii i Mazurach. Ludzi przesiedlonych na ziemie zwane wówczas odzyskanymi. Może rodzinne korzenie niejednej z Was są właśnie hen, na Kresach, dawnych stanicach, gdzie sokoły...

Do przeczytania:
kolejna powieść Iny Lorentz, tym razem "Róża Asturii"

blush - Pon 20 Sty, 2014 09:53

mama72 ciekawa jestem twojej opinii na temat tej kontrowersyjnej książki. To taka saga "Zmierzch" tylko, że w wydaniu sado-maso. Ja osobiście zajrzałam do tego z ciekawości ale niestety nie dotrwałam do końca bo mi się to nie podobało. Fajna jest z początku do około 100 strony a potem to już niestety nie. Drugi tom to już całkowita porażka. Nie wiem jak ktoś mógł to sfilmować Sad

Ja ostatnio zaczytuję się w książkach robótkowych bo kilka mi przyniosło dzieciątko Smile "Dziewiarstwo na aparatach" oraz "1000 splotów na drutach i szydełkiem" bardzo fajne i przydatne książki szczególnie ta ze wzorami jest świetna Smile

A z lektury to jakoś tak z braku laku znowu "Władcę pierścienie" i na deser "Harrego Pottera" bo coś się do antykwariatu wybrać nie umiem Sad`

Runa - Pon 20 Sty, 2014 12:29

No to ja mam na tapecie kolekcję Camilli Lackberg. Podobno szwedzkie kryminały są jedne z najlepszych a że dostałam na gwiazdkę czytnik e-booków to pościągałam sobie całą serię. Czyta się bardzo przyjemnie, ciekawe wątki, mało przewidywalne ale jednak brakuje mi tego dreszczyka i zastanawiam się czy to ja już za dużo wymagam? Serię czytam bo mi się podoba ale...
Jak kiedyś przeczytałam polski współczesny "kryminał" to się załamałam bo po 5 stronach wiedziałam kto i co kazanie

Trochę poza tematem. Czy któraś z was korzysta z czytników? A może macie jakieś ciekawe książki na nie? POwiem wam, ze to bardzo wygodne bo zabieram go wszędzie i jak mam chwile to czytam (treningi córki, okienka w szkole, w kolejce do lekarza itp.) ale jak chodzę do biblioteki z córką to mam akie troszkę uczucie, ze zdradziłam bibliotekę i księgarnię hmm... A wy?

beti380b - Czw 23 Sty, 2014 00:03
Temat postu: czytnik książek
Runa napisał/a:

Trochę poza tematem. Czy któraś z was korzysta z czytników? A może macie jakieś ciekawe książki na nie? POwiem wam, ze to bardzo wygodne bo zabieram go wszędzie i jak mam chwile to czytam (treningi córki, okienka w szkole, w kolejce do lekarza itp.) ale jak chodzę do biblioteki z córką to mam akie troszkę uczucie, ze zdradziłam bibliotekę i księgarnię hmm... A wy?

Witam cię.
Jestem wręcz fanką czytnika. Mam Kindle od dwóch lat, wtedy też "zdradziłam" bibliotekę i mnóstwo książek sobie ściągnęłam, głównie z forum "chomika" ale nie tylko. Nie lubię czytać w formacie pdf bo trudno się czyta, przerabiam je na text lub mobi czy jeszcze inny przy pomocy calibre. Przeróbka czasami nie jest doskonała, bo zależy od pierwowzoru, ale da się czytać. Jestem 75-letnią "kobietą po przejściach" więc literatura poważna mnie nie bardzo ciągnie, tym nie mniej mam trochę dobrych. Jeżeli jesteś zainteresowana - napisz.
Pozdrawiam serdecznie Beata S.

mama72 - Pon 03 Mar, 2014 11:13

STAR TREK następne pokolenie TAK POSTĘPUJCIE Lekcje przywództwa dr Wess Roberts i Bill Ross. Wydawnictwo IFC Press 1999.
Na podstawie prywatnego dziennika Kapitana Jean-Luc Picarda przypominamy sobie fabułę rozmaitych przygód przy czym kwintesencją każdego są przesłania, przemyślenia: jak być dobrym, skutecznym i słuchanym przywódcą, jak doceniać i utrwalać rozmaite predyspozycje i odmiennośc innych, jak chcąc się doskonalić nie powinniśmy unikać wyzwań, jak prowadzić efektywną komunikację itd. itp. Wszystko to w formie przygód dla miłośników fantastyki i psychologii (?). Przyjemnie i szybciutko się czyta. Myślę, że do tej książki jeszcze wrócę.