Galerie prac użytkowników forum - prace nuli - po pół roku - str.178
maranta - Sob 22 Lis, 2008 23:28
Wszystko świetne, jednak na pochwalenie obrusu brakuje mi słów, jest cudowny
Violetta21 - Nie 23 Lis, 2008 00:27
obrus cudeńko za koraliki i kolczyki i aniołki śliczne a etui przydałoby się
nula - Nie 23 Lis, 2008 08:39
Dziewczyny !!! Bardzo serdecznie Wam wszystkim dziękuję za tyle miłych słów !!!!
Cieszę się ogromnie, że obrus Wam się spodobał !!!
Miło wiedzieć, że kilkadziesiąt godzin pracy nie poszło na marne !!!!
Małgośka - masz rację - moim celem w tym roku było opanowanie brugijki - myślę, że cel został osiągnięty I w dodatku zakochałam się w nich !!!!
Ten obrus wygląda dość skomplikowanie ale w sumie nie jest trudny do zrobienia - wymaga tylko trochę cierpliwości i bardzo dużo uwagi (dwa razy zdarzyło mi się przyczepić przekręconą taśmę i musiałam pruć)
Zadanie na ten rok - nauczyć się robić frywolitki !!!!!
Mam nadzieję, że z Waszą pomocą też mi się uda !!!!!
Bernadka - Nie 23 Lis, 2008 09:03
nula, świetne wszystkie prace !!!! ale obrus to już istotnie mistrzostwo świata
onka15 - Nie 23 Lis, 2008 11:05
dla Ciebie za wszystkie nowosci
_ulcia - Nie 23 Lis, 2008 11:57
NUla cudne prace, brugijka przepiękna
Halkuk - Nie 23 Lis, 2008 12:43
Śliczne wszystkie prace ale ten obrus to prawdziwe dzieło sztuki
Cudowny !!!
misia0808 - Nie 23 Lis, 2008 12:44
| karmelek napisał/a: | nula, aniołki, etui, korale wszystko jest śliczne, ale ten obrus... P O W A L A J Ą C Y !!!
Toż to dzieło sztuki po prostu  | - nic dodać, nic ująć - można tylko sie zgodzić w tymi słowami
szydeleczko - Nie 23 Lis, 2008 12:53
Cudo brak słow rewelacyjne prace
nula - Nie 23 Lis, 2008 14:18
Bernadka, onka15, _ulcia, Halkuk, misia0808, szydeleczko, Bardzo Wam dziękuję
(i przyznam nieskromnie, że mi też się podoba )
zonieczka - Nie 23 Lis, 2008 14:29
nula, śliczne aniołki, brugijkę już wychwaliłam, a etui bardzo interesujący pomysł
ida - Nie 23 Lis, 2008 15:31
| nula napisał/a: | | (i przyznam nieskromnie, że mi też się podoba ) |
zuch dziewczyna - bez fałszywej skromności,
pochwały są jak najbardziej zasłużone;
burgijka jest wspaniała, aniołki doskonałe, inne robótki dopracowane w każdym szczególe /obejrzałam je dokładnie, w powiększeniu /
wciąż się zachwycam Twoimi bluzeczkami z irlandzkich motywów, dla mnie jesteś nierozerwalnie związana z koronką irlandzką, tak Ciebie kojarzę i już
Beata T - Nie 23 Lis, 2008 16:31
Przepiękna serweta , super biżuteria a aniołki cudne i wielkie buziaczki za wszystkie wzory aniołków które nam rysujesz i
bean - Nie 23 Lis, 2008 18:01
Długo nie pokazywałaś nic w swojej galerii, ale teraz wiem, że warto było czekać
Brak mi słów , zresztą moje poprzedniczki powiedziały chyba już wszystko REWELACJA !!!
beata693 - Nie 23 Lis, 2008 18:13
Nula, serweta jest prześliczna, wprost trudno okazać zachwyt.
Aniołki słodkie. Proszę, podpowiedz mi jak się robi pop corn , bo mam ochotę na sopelka.
alicja11 - Nie 23 Lis, 2008 19:18
Nula ale śliczności ,obrus to arcydzieło,aniołki urocze-możesz zdradzić jak zrobiłaś włoski brązowe ,bo wyglądają ciekawie
grzewa - Nie 23 Lis, 2008 19:28
Och Nula, obrus powalił mnie na kolana.
ata30 - Nie 23 Lis, 2008 21:13
super prace
a obrus to prawdziwe dzieło sztuki
Haniutka - Nie 23 Lis, 2008 21:22
Nula wszystkie prace śliczne, ale obrus ...
SUPEROWY
nula - Nie 23 Lis, 2008 21:38
zonieczka, ida, Beata T, bean, beata693, alicja11, grzewa, ata30, Haniutka Milion całusów dla Was dziękuję serdecznie
beata693, instrukcję na popcorn podała mordka w dziale schematów:
http://maranta.livenet.pl...r=asc&start=475 (7 post od góry)
alicja11, włoski robi się bardzo prosto - trudniej to opisać niż zrobić
Ale spróbuję.
Robisz 4 albo 5 oczek łańcuszka i zamykasz w kółeczko. Na tym kółeczku robisz 20 półsłupków i zamykasz okrążenie oczkiem ścisłym.
Robisz na okrągło taką jakby miseczkę dodając w każdym okrążeniu kilka półsłupków.
Robisz tak długo aż ta miseczka będzie taka głęboka, że po nałożeniu na główkę będzie sięgała do wysokości grzywki. Ja po prostu co chwila przykładałam tą "czapeczkę" do główki i sprawdzałam czy jest ok.
Potem robisz jeszcze kilka rzędów półsłupków prosto (tzn. bez dodawania oczek) ale nie zamykasz już okrążenia tylko robisz tam i z powrotem, żeby została dziura na buźkę aniołka. Zostawiasz nieprzerobione tak mniej więcej 1/3 oczek.
Robisz prosto tak długo aż ta czapeczka przykryje z tyłu główkę.
UWAGA - przerabiasz półsłupki za tylną nitkę półsłupków poprzedniego rzędu !!!
w ostatnim rzędzie robisz : półsłupek - 5 oczek łańcuszka i półsłupek w kolejne oczko, znowu 5 oczek łańcuszka i półsłupek w kolejne oczko - i tak do końca rzędu.
Potem jedziesz od dołu do góry (tzn. wracasz do czubka tej czapeczki) robiąc 5 oczek łańcuszka i półsłupek w każdy półsłupek poprzedniego rzędu (tzn. rzędu wyżej) przerabiając te półsłupki za przednią nitkę tego poprzedniego półsłupka.
W ten sposób powstają te loczki.
Potem całą peruczkę trzeba przyszyć do główki układając fryzurkę tak jak chcemy.
Nie wiem czy coś da się z tego opisu zrozumieć - mam nadzieję, że jednak tak.
W zasadzie zastanawiałam się czy nie można by tych loczków robić bezpośrednio na główce ? Myślę, że tak - może wypróbuję to na którymś aniołku
alicja11 - Pon 24 Lis, 2008 09:40
nula, bardzo serdecznie dziękuję z pewnością wypróbuję ten sposób-juz wiem o co chodzi
Pani Mama - Pon 24 Lis, 2008 09:42
nula a za obrus mowe mi odebralo
Stella - Pon 24 Lis, 2008 10:13
nula, śliczne prace, obrus CUDO
Zosia32 - Pon 24 Lis, 2008 10:20
nula, prześliczne prace ,obrus wspaniały
beata693 - Pon 24 Lis, 2008 10:33
Nula, bardzo dziękuję za pomoc
|
|
|