Druty - Tłumaczenie z rosyjskiego
Spes - Sob 22 Kwi, 2017 21:10
Merghen, pozwolę sobie jeszcze zawrócić ci głowę.
Dopiero teraz przeczytałam dokładnie co napisałaś i mam pytanie odnośnie tego fragmentu-
"Strzałka w dół - 1 oczko przełożyć na prawy drut, 2 o. przerobić na prawo i następnie przeciągnąć przez nie oczko przełożone na prawy drut "
"2o" należy przeczytaj jako:
- dwa oczka, czy
-drugie oczko??
Pozdrawiam
Merghen - Sob 22 Kwi, 2017 21:36
Jako dwa oczka przerobić razem na prawo i to przełożone na drut bez przerabiania przeciągnąć przez to co powstanie po tych dwóch oczkach, w sumie z trzech oczek pozostaje Ci potem tylko jedno.
Spes - Nie 23 Kwi, 2017 18:08
| Merghen napisał/a: | | Jako dwa oczka przerobić razem na prawo i to przełożone na drut bez przerabiania przeciągnąć przez to co powstanie po tych dwóch oczkach, w sumie z trzech oczek pozostaje Ci potem tylko jedno. |
Jeszcze dopasuję sobie 'wełenkę" i dalej że drutować!!
Dzięki
Gosia13 - Nie 15 Paź, 2017 09:55
Witam serdecznie może ktoś pomoże mi przetłumaczyć z języka rosyjskiego wzoru. Śledzę czasami forum i widzę ,że są tu panie, które potrafią przetłumaczyć. Będę bardzo wdzięczna za przetłumaczenie :uklon:
Техника вязания.
Лицевая гладь: лицевые ряды – лицевые петли, изнаночные ряды – изнаночные петли; в круговых рядах вязать только лицевые петли.
Узор со снятыми петлями, ряды в прямом и обратном направлениях: нечетное число петель.
1-й ряд: кром., * 2 лиц., 2 накида, от * повторять, 1 лиц., кром.
2-й ряд: кром., 1 лиц., * накиды сбросить, 1 п. снять, как изнаночную, и вытянуть петлю (нить протянуть перед петлей), 1 лиц., от * повторять, кром.
3-й ряд: кром., 1 изн., * 1 п. снять, как изнаночную (нить протянуть за петлей), 1 изн., от * повторять, кром.
4-й ряд: между кром. все петли провязать изнаночными.
5-й ряд: кром., 1 лиц., * 2 накида, 2 лиц., от * повторять, кром.
6-й ряд: кром., * 1 п. снять, как изнаночную (нить протянуть перед петлей), 1 лиц., накиды сбросить, от * повторять, 1 п. снять, как изнаночную (нить протянуть перед петлей), кром.
7-й ряд: кром., * 1 п. снять, как изнаночную (нить протянуть за петлей), 1 изн., от * повторять, закончить: 1 п. снять, как изнаночную (нить протянуть за петлей), кром.
8-й ряд: между кром. все петли провязать изнаночными.
В высоту повторять с 1-го по 8-й ряд.
Узор со снятыми петлями, круговые ряды: нечетное число петель.
1-й ряд: * 2 лиц., 2 накида, от * повторять, 1 лиц.
2-й ряд: * 1 изн., 1 п. снять, как изнаночную (нить протянуть за петлей), накиды сбросить, от * повторять, 1 изн.
3-й ряд: * 1 изн., 1 п. снять, как изнаночную (нить протянуть за петлей), от * повторять, 1 изн.
4-й ряд: все петли провязать лицевыми.
5-й ряд: 1 лиц., * 2 накида. 2 лиц., от * повторять.
6-й ряд: * 1 п. снять, как изнаночную (нить протянуть за петлей, накиды сбросить, 1 изн., от * повторять, 1 п. снять, как изнаночную (нить протянуть за петлей).
7-й ряд: * 1 п. снять, как изнаночную (нить протянуть за петлей), 1 изн., от * повторять, закончить: 1 п. снять, как изнаночную (нить протянуть за петлей).
8-й ряд: все петли провязать лицевыми.
В высоту повторять с 1-го по 8-й ряд.
Последовательность узоров: 24 р. узора со снятыми петлями, 12 р. лицевой глади, от * повторять.
Relka - Wto 17 Paź, 2017 09:42
Gosia13,
tu jest tłumaczenie I wzoru dzierganego na prosto ,na ile zrozumiałam tak przetłumaczyłam,ale nie jestem pewna więc wypróbuj czy to ten wzór jeśli tak to Ci resztę przetłumaczę
I wersja na prosto
1rz .1ob*2op,2 narzuty* powt. 1op.1ob
2rz 1ob.1op*narzuty spuścić 1ozdjąć jak lewe, (nitka przed oczkiem),1op* powt.1ob
3rz.10b.1ol*1ozdjąć jak ol (nitka za oczkiem)1ol* 1ob
4rz.1ob*wszystkie oczka lewe*1ob
5rz.1ob.1op.*2narzuty,2op*1ob
6rz.1ob*1ozdjęte jak ol (nitka przed oczkiem),1op. narzuty spuścić* 1oprzełożyć ja Ol (nitka za oczkiem) 1ob
7rz.1ob.*1ozdjąć jak ol (nitka za oczkiem )1ol*1ozdjąć jak ol (nitka za oczkiem)1ob
8rz. 1rz .1ob* wszystkie oczka lewe* powt. 1op.1ob
Powtarzać rzędy 1-8
Poprawiłam 8 rząd
Gosia13 - Śro 18 Paź, 2017 11:59
Bardzo dziękuję, bardzo mi pani pomogła ,pozdrawiam serdecznie
dona61 - Śro 25 Paź, 2017 11:21
znalazłam taki sweterek ale z rosyjskim krucho czy ktoś był by chetny przetłumaczyć mam opis
Merghen - Śro 25 Paź, 2017 12:31
Mogłabym spróbować choć osobiście wolę angielski niż rosyjski choć znów piękniej, jak dla mnie, brzmi rosyjski niż angielski.
dona61 - Śro 25 Paź, 2017 20:19
dziękuje przesyłam link https://www.liveinternet..../post374768397/
jaronka - Śro 20 Gru, 2017 14:55
Witajcie dziewczyny, czy któraś z Was mogłaby mi pomóc w tłumaczeniu tego:
сделать двойной накид и провязать 1 петлю изнаночной!
na tyle co się orientuję w rosyjskim to chyba chodzi o podwójny narzut, który trzeba zdjąć i przerobić 1 oczko jakieś .... ten ostatni wyraz nie wiem co znaczy
gardenia15 - Śro 20 Gru, 2017 18:31
Dosłownie to oznacza:
zrobić podwójny narzut i przerobić jedno oczko lewe.
chocolatin - Śro 28 Lut, 2018 23:15
Witajcie
Czy jakaś dobra duszyczka mogłąby przetłumaczyć mi opis do tej sukienki?
http://petelki.com.ua/921...l#sel=9:1,11:93
nula - Nie 04 Mar, 2018 21:20
chocolatin,
dopiero dzisiaj znalazłam trochę czasu
włóczka 125m/50g
druty nr 4
szydełko nr 3,5
ścieg francuski - oczka prawe po obu stronch
wzór z łuczków : ilość oczek podzielna przez 20 + 7 + 2 o. brzeg.
przerabiać wg. schematu 1
powtarzać rzędy 1-6
ścieg gładki prawy - prawe na prawej stronie, lewe na lewej
wzór z rombów : ilość oczek podzielna przez 20 + 1 + 2 o. brzeg.
przerabiać wg. schematu 2
powtarzać 1-36 rz.
przy dodawaniu i odejmowaniu oczek zwracać uwagę, żeby
ilość narzutów odpowiadała ilości przerabianych razem oczek
Próbka : wzór z łuczków 23o.x 32,5 rz = 10x10 cm
wzór z rombów 21o.x 31rz. = 10x10 cm
TYŁ
nabrać 149 oczek i przerobić 2 rz. francuzem (te dwa rzędy w dalszym
rozliczeniu rzędów nie są brane pod uwagę)
potem przerabiać brzeg wzorem z łuczków.
Po 13 cm = 42 rz. od brzegu zrobić 2 rzędy śc. gładkim prawym -
przy czym w lewym rzędzie równomiernie odjąć 26 o. = 123 o.
Dalej przerabiać wzorem w romby
Równocześnie od brzegu odejmować oczka z obu stron na skosy bioder :
W każdym dziesiątym rz. 3x, i w każdym ósmym rz. 10x po 1 oczku = 97 o.
Po 39 cm = 120 rz. od brzegu dodajemy z obu stron po jednym oczku,
i następnym 20-tym rz. jeszcze raz po jednym oczku = 101 o.
Po 51 cm = 158 rz. od brzegu zamknąć na pachy z obu stron 4 oczka
i w każdym drugim rz. 1 x 3, 1 x 2 i 1 x 1 oczko = 81 oczek.
Po 70 cm = 218 rz. od brzegu zamknąć wszystkie ozka na prawo.
( środkowe 55 oczek - dekolt tyłu, zewnętrzne 13 oczek z każdej strony
to ramiona)
PRZÓD
Robić analogicznie - tylko dla głębszego podkroju dekoltu zamknąć po
64,5 cm = 200 rz. od brzegu środkowe 15 oczek i obie strony dalej przerabiać
oddzielnie.
Dla zaokrąglenia dekoltu z wewnętrznej strony zamknąć w każdym
drugim rz. 1 x 5, 1 x 4, 2 x 3, 1 x 2 i 3 x 1 oczko
Pozostałe 13 oczek ramion przerabiać do wys. tyłu i zamknąć.
RĘKAWY
Nabrać 69 oczek i przerobić 2 rz. francuzem, potem przerabiać brzeg wzorem z łuczków.
Równocześnie od początku dodawać na poszerzenie rękawa z obu stron
w każdym szóstym rz. 4 x i w każdym czwartym rz. 2 x 1 oczko = 81 oczek
Po 11 cm = 36 rz. od początku zamknąć na główkę rękawa z obu stron 3 oczka
i w każdym drugim rz. 2 x 2, 12 x 1, 3 x 2 i 2 x 3 oczka.
Po 23,5 cm = 76 rz. od początku zamknąć pozostałe 19 oczek.
Zszyć przód i tył, dekolt obrobić szydełkiem dookoła 1 rzędem półsłupków
i potem oczkami rakowymi.
Wszyć rękawy
Przy schematach nie ma opisu wszystkich znaków - ale to są typowe oznaczenia - więc nie powinnaś mieć problemu z odczytaniem - jakby jednak - to pisz
chocolatin - Nie 04 Mar, 2018 23:05
nula, wielkie dzięki Mam włóczkę bawełnianą 125m/50g, zrobię próbkę i jak spasuje, to zacznę ją wkrótce robić To będzie moja pierwsza taka duża robótka drutowa, więc mam nadzieję, że podołam (póki co mam na koncie kilka sweterkó, szalików i kominów)
chocolatin - Nie 04 Mar, 2018 23:05
nula, wielkie dzięki Mam włóczkę bawełnianą 125m/50g, zrobię próbkę i jak spasuje, to zacznę ją wkrótce robić To będzie moja pierwsza taka duża robótka drutowa, więc mam nadzieję, że podołam (póki co mam na koncie kilka sweterkó, szalików i kominów)
maria_lub - Czw 19 Kwi, 2018 16:46
dzień dobry, pierwszy raz jestem zmuszona robić sweterek z rosyjskim opisem, niby rozumiem ale... zmuszona jestem prosić o pomoc:)
Через 48 (52) 56 см = 168 (182) 196 р. от планки снять на вспомогательную спицу оставшиеся 11 (12) 13 п. с обеих сторон от средней петли, снять также среднюю петлю, петли на обеих вспомогательных спицах соединить швом «петля», затем средние петли набрать крючком и соед. ст. над швом провязать крючком, визуально продолжая диагональный узор.
Rozumiem, że zrobieniu odpowiedniej ilości rzędów mam ostatnie np. 11 oczek po obu stronach środkowego oczka i to oczko przełożyć na druty zapasowe i.... dalej nie wiem o co chodzi , poratujcie
qrystyna216 - Czw 19 Kwi, 2018 20:31
Podaj link do tego opisu.
maria_lub - Czw 19 Kwi, 2018 21:39
już uzupełniam
https://verena.ru/vyazanie-spicami/dzhemper-s-geometricheskim-diagonalnym-4162/
qrystyna216 - Pią 20 Kwi, 2018 09:08
Szczerze mówiąc nie rozumiem o co im chodzi, ani po rosyjsku ani po polsku.
Na logikę to skończyłabym ten kwadrat tak jak robiony jest od początku, tak jak pokazane jest to na schemacie.
maria_lub - Pią 20 Kwi, 2018 10:04
dzięki właśnie też tak myślałam, sadząc po rysunku; może niepotrzebnie przeczyta łam opis
Moni42 - Pią 20 Kwi, 2018 16:24
Witam.W opisie moim zdaniem chodzi o rękawki .Te oczka odłożone na druty pomocnicze powinny byc połączone szydełkiem z dorobionymi oddzielnie rękawkami.To jest właśnie ten szew,o którym piszą we wzorze,aczkolwiek uważam,że to nie jest konieczne bo można zrobic poprostu dwa kwadraty i z nich wyrobic rękawki.Pozdrawiam
Barbara2006 - Pią 20 Kwi, 2018 18:21
maria_lub dobrze rozumiesz początek
rosyjskiego nie umiem tłumaczyć, ale ten model pochodzi z niemieckiej Vereny, mam tą gazetkę, więc postaram się pomóc. A więc:
po 48 cm od ściągacza nabierasz z każdej strony oczka środkowego po 11 oczek na druty zapasowe. Oczko środkowe nie przerabiasz.
Oczka z drutów pomocniczych łączysz w ten sposób kitchener stich. Oczko środkowe przerabiasz potem szydełkiem przez szew powstały podczas łączenia obydwu części.
Na zdjęciu widać tą diagonalą linię.
maria_lub - Pią 20 Kwi, 2018 18:36
Barbara2006 a wiesz, że tak myślałam tylko zastanawiam się, czy to konieczne, myślę jednak, ze może ramię się wtedy lepiej układa pozdrawiam serdecznie
Moni42 dzięki za podpowiedź
maria_lub - Pią 20 Kwi, 2018 19:41
| maria_lub napisał/a: | Barbara2006 a wiesz, że takmyślałam tylko zastanawiam się, czy to konieczne, myślę jednak, ze może ramię się wtedy lepiej układa pozdrawiam serdecznie |
Punkcik poleciał
Moni42 - Śro 02 Maj, 2018 19:24
Dzień dobry czy pomoże mi ktoś rozszyfrować ten wzór? Będę bardzo wdzięczna. http://home-sweet.ru/archives/31712#more-31712
|
|
|