To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
RękoDzielni - Forum u Maranty

miejsce spotkań miłośników robótek ręcznych wszelkich
i nie tylko...

Galerie prac użytkowników forum - Maranta

eap - Pon 14 Mar, 2011 10:10

Śliczna bluzeczka brawo brawo
Violetta21 - Pon 14 Mar, 2011 10:30

Andzia jak dla mnie bluzeczka wyszła jak ta lala jest piękna uklon brawo
ciapara - Pon 14 Mar, 2011 10:42

Cudowna... i ten fason... i kolor... sam miodek Smile brawo brawo
danuta_50 - Pon 14 Mar, 2011 10:46

maranta Bluzeczka piękna a Ty w niej wyglądasz rewelacyjnie.Rzeczywiście lepiej wygląda od oryginału. cool cool brawo brawo
lamika88 - Pon 14 Mar, 2011 12:11

Wspaniała bluzeczka cool cool cool
kabyr - Pon 14 Mar, 2011 12:49

Aniu już ki8edyś pisałam, że jesteś mistrzynią drutów.
Ciągle to potwierdzasz.
Figurkę dostałaś jak 18
i tak trzymaj.
Bluzeczka przepiękna. cool cool cool cmoknięcie cmoknięcie cmoknięcie

Madzia - Pon 14 Mar, 2011 13:11

Ta bluzeczka jest rewelacyjna! Świetne rozwiązanie dla tych, co chcą mieć dekolt ale nie końca im pasuje (np ja). I ślicznie leży na Twojej pięknej figurce! brawo brawo brawo brawo brawo brawo
Elżbieta P. - Pon 14 Mar, 2011 13:33

bluzeczka jest cudowna, pięknie zrobiona, a wyglądasz w niej rewelacyjnie brawo
anna.pluta1 - Pon 14 Mar, 2011 17:58

hmm super brak słów w jeden dzień cool cool
nula - Pon 14 Mar, 2011 19:25

no faktycznie, jest co podziwiać !!! brawo brawo brawo
dekolt jest super - całość prezentuje się bombowo i wyglądasz fantastycznie cool
Całe szczęście, że nie sprułaś !!!!!!

małgośka - Pon 14 Mar, 2011 20:30

Aniu, rewelacyjna bluzeczka. wesoło mi cool radocha
Aż mi szczęka opadła.
szczęka gały

misia0808 - Pon 14 Mar, 2011 20:51

Piękne wszystkie trzy bluzeczki a modelka jak z żurnala.Figury tylko pozazdrościć. brawo brawo brawo
katrinka - Pon 14 Mar, 2011 20:57

Życia mi nie starczy żeby nauczyć się robić takie cuda i to w jeden dzień brawo brawo brawo brawo brawo
Wyglądasz w tej bluzeczce pięknie brawo brawo brawo

Jarka - Wto 15 Mar, 2011 07:28

Elżbieta P. napisał/a:
bluzeczka jest cudowna, pięknie zrobiona, a wyglądasz w niej rewelacyjnie
radocha radocha radocha
barbara 1 - Wto 15 Mar, 2011 09:02

Brak słów na Twój talent uklon uklon uklon uklon uklon uklon
maranta - Wto 15 Mar, 2011 12:00

Jejku, od wczoraj zamierzam podziękować za komentarze, ale chyba za mało literek na klawiaturze, żeby oddać to co czuję- jestem całkowicie zaskoczona tyloma pochwałami i tutaj i na blogu i na Ravelry - nie spodziewałam się, że aż tak się ta bluzia spodoba, tym bardziej, że dosłownie jedna mała decyzja dzieliła ją od sprucia, gdybym się nie zawzięła i nie wykończyła dekoltu, to by już jej nie było nie widzę nie słyszę

Dziękuję za miłe wpisy cmoknięcie

kabyr napisał/a:
Aniu już kiedyś pisałam, że jesteś mistrzynią drutów.

Do tej pory po tylu drucianych rzeczach wydzierganych uważam się bardziej za szydełkowca, jakoś nie potrafię uwierzyć, że opanowałam druciska- do dziś pamiętam, jak do nich podchodziłam- jak do jeża, to nie dla mnie... długie jakieś i brak im oczywistej oczywistości czyli haczyka wesoło mi

Mistrzynią się nie czuję, choćbyście nie wiem co mówiły, ot dziergam sobie raz lepiej raz gorzej Smile

ania10525 napisał/a:
gdy się zaczyna robić od góry to jak się wylicza ilość oczek uwglęniając ramiączka czy też rękawy

O to chodzi, że ja tutaj nic nie wyliczałam Sad
Powiększyłam fotkę ile się da, wyszło mi, że w jednym elemencie będę potrzebowała 13 oczek a elementów robiłam 13 - 4 na przód, po trzy na rękawki i trzy na plecach.
13x13= 169 oczek na start. Dużo tu zależy od grubości włóczki i drutów.
Ja robiłam drutami 3,5mm.
Wystarczy też robić więcej rzędów dookoła zanim oddzieli się rękawki, to dekolt będzie mniejszy.
Jeszcze szperam w temacie, który znalazłam na Osince, szukam jakiegoś działającego linka do schematu Autorka tej bluzeczki z jakichś powodów przestała tam bywać i pousuwała wszystkie schematy. Może gdzieś jakiś się zapodział tylko temat obszerny i dotyczy wielu projektów tej autorki, trudno wyłuskać z tego przydatne informacje Sad
Ja odpuściłam sobie i zaczęłam dziergać na podstawie fotek w końcu Sad

---------

Przejrzałam temat na Osince, znalazłam schemat do góry tej bluzeczki, do dalszej części linki są nieaktywne.
To jest model Ларисы Игнатовой. Ostatnio robiłam trzy jej modele i wczoraj wrzuciłam Osinkom fotki tych moich prac. Temat się ciut ożywił, ktoś też się poskarżył na niedziałające linki. Ktoś inny - użytkowniczka Tat.Ka- ma schemat całości.
Tutaj temat osinkowy- http://club.osinka.ru/top...6062796#6062796
Wszystko co dotyczy tej bluzeczki jest oznaczone tagiem "зелтоп".

maranta - Śro 16 Mar, 2011 09:32

Mam dobrą wiadomość, dla wszystkich, którzy prosili mnie o opis bluzeczki.
Po rozruszaniu tematu na Osince, dzisiaj ktoś mi przysłał schemat oryginału. http://i057.radikal.ru/1103/7d/6749652d5d28.jpg

beacia-24 - Śro 16 Mar, 2011 14:52

Aniu wpędzisz mnie do grobu dosłownie. Wyglądasz jak księżniczka. Piękne, boskie cudo sobie wydziergałaś w jeden dzień. Zachwyciłam się do żywego. Zamurowało mnie, a tu za chwilkę do pracy muszę iść. Nie dotrę chyba na miejsce bo nogi mam jak z waty z wrażenia hahaha. Zgonię wszystko na Ciebie hahahihi
Jestem pełna podziwu dla Twojego talentu by zrobić nie dość, że w jeden dzień to jeszcze bez schematu takie boskie cudo.
Idę się jeszcze pogapić.

Sal - Śro 16 Mar, 2011 15:04

Nooooo! Czapki z glow! Niezwykle gustowna i seksowna.
kabyr - Śro 16 Mar, 2011 17:10

Sal napisał/a:
Nooooo! Czapki z glow! Niezwykle gustowna i seksowna.

Ja też tak uważam. cmoknięcie cmoknięcie cmoknięcie

we_st - Śro 16 Mar, 2011 17:17

Cud malina jednym słowem. Piękne dzieło
Anonymous - Śro 16 Mar, 2011 21:11

maranta,CUDOWNA i PRZEŚLICZNA kwiatek dla ciebie cmoknięcie brawo brawo brawo
gosias - Czw 17 Mar, 2011 11:14

Aniu Smile śliczna bluzeczka cool cool cool brawo brawo brawo
Aurelia - Pią 18 Mar, 2011 07:48

Ta bluzeczka to prawdziwe cudo wesoło mi wesoło mi wesoło mi
Bardzo mi się podoba, a ponadto cudnie Maranto na Tobie leży. cool cool cool uklon

maranta - Sob 19 Mar, 2011 10:20

Dziękuję Embarassed

Radziliście zrobić ponczo, ale zdecydowałam się na taki zwyczajny długaśny sweter- tunikę.

Askim Nako, druty 6mm, 40 dag. Został mi jeden kłębek, ni przypiął ni przyłatał nie wiem

Ciepłe, miłe, wygodne, ale średnio mi się podoba.

Włosy muszę ściąć, niestety - pisałam już na blogu- zaczęły strasznie wypadać, całe szczotki wyczesuję, próbuję ratować różnymi specyfikami, ale bez efektu na razie Sad

Daję im jeszcze tydzień, jeśli nie będzie poprawy, to biorę nożyczki i ciapię jak popadnie.

Po myciu wychodzi do 500 włosów a na codzień między 100 a 200 i to tak od 3 tygodni, nagle się stało, choć tendencje do wypadania miały od czasu choroby na przełomie grudnia stycznia, ale nie tak jak teraz.
Jeszcze niedawno przy czesaniu wypadało max do 5 włosów a i to jak mocniej szrpnełam Sad

Jeśli to hormonalne, to mam przechlapane...

Skóra na głowie zdrowa, same włosy też dość mocne, dość grube, zdrowe, nie łamią się, nie rozdwajają, nie plączą- wystarczy z pięć ruchów szczotką a są rozczesane, więc ich nie szarpię przy czesaniu- a wyłażą z cebulkami.
Nie widać wiekszych prześwitów na głowie, chyba równomiernie wypadają, warkocz ponad połowę cieńszy.

Może jakieś problemy z tarczycą, ostatnio stale mi gorąco, albo inne licho jakieś.

Nakupowałam różnych szmponów, nacierek, tabletki ze skrzypem, pokrzywą i drożdżami. Jeśli problem dotyczy samej łepetyny, to powinno pomóc, jeśli zaburzenia hormonalne, to kapota.

Może to od nerek, może od leków przeciwbólowych, hmm...

Ostatnio na widok szczotki dostaję gęsiej skóry Sad

Mniejsza z tym, co tam głupie włosy, czy nerki, jak patrzę na tragedię Japończyków, to wszystko inne traci znaczenie Sad