Galerie prac użytkowników forum - Bożena i jej dłubanki wszelkiej maści
Marwalen - Wto 21 Mar, 2017 23:02
Sliczne hafty i chusty
zabka611 - Śro 22 Mar, 2017 12:29
Za wszystko
Zielona Mysz - Nie 16 Kwi, 2017 13:20
Bożena- 2000, wesolych Swiat
Salem - Nie 16 Kwi, 2017 13:22
Bożena- 2000 - Wto 16 Maj, 2017 22:50
Przyznaję, że nie byłam ostatnio aktywna. wiosenne porządki zaczęłam od wyrzucenia skórzanych mebli. Nie znoszę tych wynalazków. Ocalał tylko fotel , który lubi i
Małż i Zięć. Niech mają. W miejsce wyrzuconych kupiliśmy normalną tapicerkę. No.!
Święta i majówka, to oczywiście , goście. Gdzieś po drodze tragedia z Elżbietą.- pisałam o tym na stronie Onki-. Ciągle mnie to męczy.
Jednak coś tam wydłubałam.
Zastosowanie znalazł pierwszy wzorek jaki opanowałam na drutach. Większość z Was go zapewne pamięta.
Kombinacja polegała na zastosowaniu grubych drutów do cienkiej włóczki. Dla mnie to sztuka.
sam wzorek
i szal na drutach 4,5
ale badziewiaste zdjęcie!!!!.
ten sam wzorek druty 7 -naprawdę.
i z innej Mańki
Szaruga- ni chusta ni szal. Zaczyna się od 2,5m łańcuszka.
i dziwadełko
Jak już się tak rozgadałam, to oplotkuję i duńską pogodę. Zmienia się 2razy dziennie.
Po pięknej wiośnie 25. o4 pod moim oknem było tak
a 14.05 tak przedstawiał się ten sam widoczek
a dziś zimno i pada.
Wszystkim forumiankom życzę pięknej pogody.
Merghen - Śro 17 Maj, 2017 08:06
Wzorek ciekawy i pięknie wygląda na grubych drutach. Masz może go gdzieś rozpisanego? Wpadł mi pewien pomysł do głowy...
Widać, że w Danii polskie powiedzenie o kwietniu również się sprawdza. Ja miło wspominam Bornholm ale to jest wyjątek od reguły.
Bożena- 2000 - Śro 17 Maj, 2017 20:52
Merghen, to jest najprostszy wzorek pod słońcem. Robiłam nim dobre 30lat temu i popatrz, pamiętam.
Z trzech oczek robisz trzy, jedno prawe i tak dalej, trzy i jedno prawe. Z lewej strony lewe.
Jeśli chcesz, aby rzędy szły ukośnie to w kolejnym rzędzie oczko prawe robisz jako środkowe trójki.
Zapewne to wiesz, ale sobie popisze, a co.
Trójkę wykonujemy następująco. Przekładamy trzy oczka na drugi drut i przeciągamy przez nie nić, robimy narzut i znowu przeciągamy nić. Dopiero wtedy zdejmujemy z drutu. Trójka gotowa.
Fajniejsze są piątki, ale ja nie potrafię robić z cienkiej nici grubymi drutami.
Jeśli coś tu nie jest jasne. Pisz.
Swoją drogą ciekawa jestem Twojego pomysłu.
Pysiatom - Pią 19 Maj, 2017 15:26
Wspaniałe prace.
marysia54 - Pią 19 Maj, 2017 16:23
Cudne chusty i szale.
Rzeczywiście ,że ten wzorek wygląda pięknie z cienkiej włóczki i na grubych drutach.
Muszę spróbować.
misia0808 - Pon 22 Maj, 2017 13:11
piękne. Cóż czasem warto wrócić do starych wzorów. Też nim kiedyś dużo robiłam, a teraz warto byłoby go odkurzyć, bo w chustach wygląda bardzo fajnie.
Bożena- 2000 - Wto 08 Sie, 2017 23:58
Jestem już po urlopie. po corocznych, sympatycznych, wizytach rodziny i przyjaciół. Świat kręci się w dobrą stronę. Pogoda paskudna- czas na książki i robótki. Na dziś nie bardzo mam się czym pochwalić.
Jest, jak jest
Na początek dwie małe chusteczki z duńskiej włóczki skarpetkowej. I to dla mnie, bo wieczorami zimno mi w ramiona,. Oczywiście jesienią i zimą.
I Kossak, ale zdjęcie wyjątkowo kiepskie.
40cm/50cm
Gdzieś już to pisałam, że lubię sukienki bez rękawów,długie i tym sukienkom zrobiłam narzutkę z kapturem. Mam nadzieję, że widać iż boki są nie zszyte z pleckami. Taka uroda.
I jeszcze kwiat oberżyny/bakłażana- mojej hodowli werandowej.
No. to może jeszcze papryczki
Roślinki hoduję od ziarenka.
marysia54 - Czw 10 Sie, 2017 21:54
Jak to nie masz się czym chwalić
Chusty wspaniałe, przepiękny obraz i narzutka z kapturem śliczna.
Hodowla oberżyny i papryki super .
Za wszystko wielkie
nula - Sob 12 Sie, 2017 07:18
| marysia54 napisał/a: | | Jak to nie masz się czym chwalić |
no właśnie !
może i nie hurtowo, ale za to pięknie
udziergi świetne, a ja nieodmiennie podziwiam tempo w jakim powstają Twoje hafty - ja taki obraz haftowałabym co najmniej rok (o ile nie dłużej) a u Ciebie co chwilę coś nowego
Pysiatom - Śro 16 Sie, 2017 20:08
Śliczne chusty i obraz , a narzutka z kapturem jest fantastyczna.
Bożena- 2000 - Czw 31 Sie, 2017 22:04
marysia54, nula, Pysiatom, Dziękuję Wam , cudne kobietki, za ciepłe słówka.
Dziś będzie o zegarach.
Wyhaftowałam i złożyłam mechanizm zegara, ale mi się ta robota podoba!!. Wzór haftu przerobiłam z jakiegoś wzoru na niebieski zegar kuchenny.
Idąc za ciosem popsułam reklamowy , czerwony zegar i wymieniłam mechanizm w zegarze, który w tym roku obchodzi 30-lecie
Dorosłe koleżanki pamiętają, że to Włocławek prawda?
Zamówiłam już ciemny mechanizm, bo ten czerwony jest zabawny, ale... zegar chodzi i o to szło.
marysia54 - Pią 01 Wrz, 2017 11:02
Fantastyczny haftowany zegar
Pamiętam doskonale Włocławek i mam jeszcze trochę pojemników ,ozdobnych talerzyków
itp. W tych czasach to był wielki hit
Merghen - Pią 01 Wrz, 2017 14:05
Ja kocham Włocławek i mam kilka rzeczy, które już też obchodzą ponad 30-lecie. to takie moje klimaty kuchenne. Zaś haftowany zegar - rewelacja. Może powinnaś zostać zegarmistrzem?...
zabka611 - Nie 03 Wrz, 2017 05:41
Narzutka z kapturem jest CUDOWNA za wszystko WIELKIE
zabka611 - Nie 03 Wrz, 2017 05:41
Narzutka z kapturem jest CUDOWNA za wszystko WIELKIE
Zielona Mysz - Nie 03 Wrz, 2017 23:54
Bożena- 2000, piszesz "nie mam sie czym pochwalic" a pozniej zasypujesz nas hurtem, ze ja teraz nie wiem co chwalic najpierw
Moze od konca, bo zegar przepiekny. Chusty to wiadomo, bo ja chustomaniaczka jestem obraz do mnoooostwo roboty, a narzutka i piekna i pomyslowa, a jeszcze z kapturem!
Pysiatom - Wto 05 Wrz, 2017 11:52
Haftowany zegar jest śliczny.
Bożena- 2000 - Śro 13 Wrz, 2017 00:24
Merghen, doskonały pomysł. Mój Małż też mi tak radzi i powiada, że mam dobre geny. Mój Szwagier pochodzi z rodu zegarmistrzów. Można mieć chyba geny po ulubionym Szwagrze nie?
A jak już mowa o moich dziwnych stanach posiadania to moje parapetowe ogrodnictwo ma się świetnie
- prawda, że papryki są cudne. Z dwóch krzaków zbiór wyniesie 5 sztuk.
Co uważam za sukces. Bo oberżyna-bakłażan kwitnie ale i z wdziękiem gubi kwiaty. Zbiorów nie będzie.
Nie był to mój pomysł jednak. W jednym ze sklepów każdej wiosny obdarowują klientów mikroskopijnymi tekturowymi doniczkami z ziarnem i ziemią. Z wdziękiem się przed tym bronię, ale w tym roku wcisnęli Małżowi.
No cóż chłop, przytargał to trzeba to wysiać. W zestawie był bakłażan, papryka i tymianek. Po 6 nasionek. Liczyłam, że nie wzejdzie. Wylazło. Tymianek taki jakiś rachityczny poszedł do pieczeni. Papryki wzeszły dwie sztuki, bakłażan 1szt . Przesadziłam i efekty jak wyżej. Małż się podśmiewa, ale ja lubię jego żarty.
Ma jeszcze jeden powód do śmiechu. Kupiłam agrafki
żart brzmi, dlaczego tak mało?
Nie przyszło mi do głowy, że jest ich 136 szt, nie zwróciłam uwagi.
I już poważnie to zrobiłam szal
cieszę się , że tu zachodzicie,pozdrawiam cieplutko.
zabka611 - Śro 13 Wrz, 2017 02:08
Papryka cudo,ale tak to jest,że jak się jakiejś roslinki nie chce to ona wtedy piekne rośnie.No i trzeba ją zostawić Szal jest piękny,chyba miliusiński.
marysia54 - Śro 13 Wrz, 2017 23:37
Szal przepiękny
a papryki tylko pozazdrościć,
że tak pięknie urosła
zapas agrafek to już masz na dłuższy czas
nula - Czw 14 Wrz, 2017 07:28
o rany jaki piękny ten szal - jak mgiełka, i kolor cudowny
a choć papryki nie lubię , to Twoje wyglądają bardzo apetycznie
|
|
|