Nasze prace - Hardanger Joli
Nikus4 - Sob 06 Lis, 2021 07:09
No i super. Jaka tkanina to nie ma roznicy, trzeba tylko dopasować grubość nici. Na pewno teraz będzie ładnie.
skohen - Sob 06 Lis, 2021 17:32
Taka gęsta tkanina oznacza, że tyle samo trzeba zrobić, a serwetka będzie dużo mniejsza, niż Twoja i Hani. Przyznam jednak, że na tej gęstej tkaninie szyje się może i trudniej, ale serwetki są takie delikatne. Wcześniej szyłam na bellanie i na tej tkaninie, co teraz i widzę różnicę. Jednak, jak będę zamawiała tkaninę, to na pewno zdecydowanie bellanę! Wydaje mi się, że ona jest jednak najlepszej jakości.
Nikus4 - Sob 06 Lis, 2021 19:02
Oj to prawda. Mnie najlepiej szyje się na bellanie. Lugana też jest dobra. Najlepiej samemu trzeba się przekonać.
skohen - Czw 18 Lis, 2021 21:08
Tyle mam mojej serwetki. Teraz mam przestój, bo szykuję prace na kiermasz. Jak skończę, to mam nadzieję, że nadgonię.
Haniaga - Pią 19 Lis, 2021 16:59
Ładnie Ci wychodzi.
Równiutka odchudzona krateczka i śliczne kwiatki.
Gdzieś na YouTube widziałam jak autorka takim jakby szpikulcem po przeciągnięciu nitki
układała ją równiutko i by była jednakowo naprężona.
Ale teraz jak chciałam ją wstawić to gdzieś mi umknęła ta strona.
Jak widzę , każda z nas ma swój sposób na kolejność szycia.
Ja teraz szyję drugi rząd kwiatków.
Pochwalę się jutro .
siebusania - Sob 20 Lis, 2021 06:17
skohen, piękne świetnie ci idzie
skohen - Sob 20 Lis, 2021 13:25
Dziękuję, Aniu. Tak się bałam, ale okazało się, że strach ma wielkie oczy. Cieszę się, że spróbowałam tego haftu.
elapok - Czw 25 Lis, 2021 10:09
skohen wychodzi świetnie a i kolor nici też jest super
skohen - Czw 25 Lis, 2021 13:39
Dziękuję, Elu. Nici nie są takie, jakie miały być. Muszę jednak powiedzieć, że serwetka prezentuje się całkiem dobrze. Planuję też brzeg nie biały, tak jak w oryginale, tylko ten ciemny kolor. Myślę też o szerszej koronce brzegowej. Zobaczymy jak wyjdzie. Póki co szyję kwiatki.
[ Dodano: Czw 25 Lis, 2021 23:59 ]
Zrobiłam na próbę jedną szarotkę. Jak na pierwszą, to wyszła mi dosyć dobrze. jest tylko jeden problem. Otóż na moim bardzo gęstym materiale wyszła dosyć gruba. Zastanawiam się, jakich innych nici mogłabym użyć. Wyszywałam Mają 8. Jakich cieńszych nici mogłabym użyć?
Haniaga - Pią 26 Lis, 2021 10:24
Ja szyję nićmi DMC 12.
Możesz spróbować atłaskiem.(czy nie za cienkie)
skohen - Pią 26 Lis, 2021 13:48
Ja serwetkę /bloczki i kwiatki wyszywam Petrą. Białą mam Maję. Nr 5 jest ok, ale nr 8 przy tak gęstej tkaninie wydaje mi się trochę gruba. Na przęsełka będzie dobra, ale te szarotki wolała bym czymś cieńszym. Nie miałam DMC 12 - co to za nici?
Haniaga - Pią 26 Lis, 2021 14:47
Nici DMC nr 12 kupiłam w Hobby Studio.
[ Dodano: Pią 26 Lis, 2021 14:52 ]
Na drugim zdjęciu jest dla porównania nitka atłasku .Dwie obok siebie.
Nitka DMC jest na małym kłębuszku( 10 g.) i droga.
Ale szyje się nią bardzo dobrze .Jest bardziej skręcona.
Nikus4 - Pią 26 Lis, 2021 16:39
Ania ma rację. jeżeli nr8 jest za gruba można użyć nr. 12, Nici firmy DMC są bardzo dobre ja je często używam choć drogie. A szarotka wyszła ci ślicznie.
skohen - Pią 26 Lis, 2021 20:16
Rozumiem, że DMC 12 jest taka gruba jak atłasek? Dzięki za podpowiedź.
Co do szarotki, to cieszę się, że dobrze, Danusiu ją oceniasz. Myślę, że jak będą nieco cieńsze nici, to będzie delikatniejsza.
Aelzbieta - Sob 27 Lis, 2021 18:01
Jaka piękna serwetka powstaje
skohen - Sob 27 Lis, 2021 19:06
Bardzo dziękuję. Cieszę się, że się podoba.
elapok - Nie 28 Lis, 2021 15:05
Szarotka śliczna. Ja czasem używam Maxi albo nawet muliny po podzieleniu jej na np. 3 nitki
skohen - Nie 28 Lis, 2021 15:19
Maxi jest grubsza od mai. Jak robię kratki to z maxi wyciągam jedną nitkę i robię z dwóch. Maxi jest skręcona z trzech nitek. Taka "odchudzona" maxi sprawdziła się w kratkach i szarotki chyba też będę taką nitką wyszywała. Na razie wyszywam kwiatki, może coś innego w międzyczasie uda mi się kupić. Spróbowałam atłaskiem, ale jak dla mnie jest za cienki. W ostateczności pozostanę przy mai.
Elapok, pokaż swoją pracę. Ciekawa jestem, jakim kolorem robisz?
elapok - Pon 29 Lis, 2021 16:34
Skhoen, już pokazuję. wstawiłam zdjęcie w moim temacie. Mam zrobiony dopiero kawałek
skohen - Pon 29 Lis, 2021 18:27
Widziałam, bardzo ładnie wygląda.
Nikus4 - Czw 03 Lut, 2022 07:01
Jolu co tam u Ciebie słychać? Już tak długo nic nie piszesz. Wiem co cię przykrego dotknęło i bardzo współczuję.
Wróć do nas, tak pięknie haftowałaś. Czasem robótki pomagają zapomnieć o przykrym.
Haniaga - Pią 20 Maj, 2022 16:31
zamia - Pią 20 Maj, 2022 16:40
Cieszę się, że wróciłaś
elapok - Sob 21 Maj, 2022 13:53
Jolu super, że jesteś
skohen - Pon 07 Sie, 2023 14:21
Po półtorarocznej przerwie wreszcie zdobyłam się na ukończenie mojej serwety. Koleżanki o swoich już zapomniały, ale w życiu tak bywa. Moja dopiero teraz jest na ukończeniu. Został mi koronkowy brzeg, ale to trochę potrwa, bo nigdy go nie robiłam. Poza tym, jak wiecie, dopiero zaczynam zabawę z hardangerem, więc jest to dla mnie nie lada wyzwanie. Zrobiłam próbkę brzegu i jestem zadowolona. Myślę, że jakoś dam radę, chociaż trochę to potrwa.
Tak wygląda wyszyta serwetka i próbka brzegu.
W serwecie nic nie zmieniłam, robiłam dokładnie tak, jak we wzorze. Krzyże, środki kwiatków są takie jak na schemacie. Nie mam doświadczenia, dlatego wolałam nie ryzykować. Tylko brzeg zrobię szerszy.
|
|
|