To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
RękoDzielni - Forum u Maranty

miejsce spotkań miłośników robótek ręcznych wszelkich
i nie tylko...

Galerie prac użytkowników forum - Maranta

ciapara - Śro 19 Sty, 2011 19:41

Aniu wcale nie watpie ze cos wymyslisz Smile
Grażyna - Czw 20 Sty, 2011 12:56

No i dobrze zrobiłaś. Pokaż jeszcze te bluzeczki na mamusi. A sobie zrobisz i beda jeszcze piekniejsze. Jak wypatrzyłam te "serwetkową", to tez zaraz pomyślałam, że ja wydziergam.A tę białą robiła pare lat temu Kath (nie pamiętam, czy dobrze pisze nick), szkoda, że Kasia juz do nas na forum nie zagląda.

Jeszcze raz dla ciebie Aniu brawo

maranta - Czw 20 Sty, 2011 14:58

Grażyna napisał/a:
A tę białą robiła pare lat temu Kath

O, zaciekawiłaś mnie, bo nie pamiętam- muszę u Kasi poszperać.
Swoją drogą na blogu też dość długo milczała ostatnio.

Wiem, że na pewno robiła taką

Lecę do niej szukać tej delikatnej Smile

----

Soni już nie będą produkować, a szkoda, bo lubiłam bardzo i wersję light i normal.
Pomimo, że to akryl, a może właśnie dlatego, bo z pewnych powodów mam duży sentyment do akryli (może kiedyś o tym napiszę).

Ta biała bluzeczka, którą mama dostałą, była z Soni Light (100g- 450m) a teraz robię kelmscotta z Soni Normal, mam jej pięć motków (100g- 300m) i mam lekkie obawy, czy mi wystarczy.
Zrobię do końca połowę przodu i zobaczę ile włóczki ubyło.
Rozglądałam się po netowych pasmanteriach, ale tego odcienia już nigdzie nie widzę, więc albo zostawię i zacznę z czegoś innego, albo zaryzykuję i najwyżej nie będzie kołnierza. Tylko, ze to główna ozdoba tego sweterka.
Zobaczę, bo ładnie wychodzi a i kolor jak dla mnie eksperymentalny Very Happy

ciapara - Czw 20 Sty, 2011 21:06

Piekna bluzeczka jak ze snu...
gosias - Czw 20 Sty, 2011 21:12

Aniu Smile prześliczna bluzeczka brawo brawo brawo cool cool cool
Kręciołek - Pią 21 Sty, 2011 09:40

Aniu, wychodzą mi oczy na wierzch zawsze gdy zaglądam do Twojego wątku.
Przy Tobie mam ochotę schować się w kąt.
Podziwiam Cię tym bardziej, że tak źle się czujesz.
Uważaj kochana na siebie i nie przemęczaj się.
Pamiętam o Tobie :-*

Asia S. - Pią 21 Sty, 2011 10:34

Aniu! Piękne wyroby! brawo
Grażyna - Pią 21 Sty, 2011 15:18

Oooo...robisz kelmscotta ? cool Fajnie. Opisz go bliżej, o ile chcesz sie podzielić uwagami, w dziergamy on-line w drutach. Też mi sie ten sweterek podoba, tylko ten kołbierz mnie troszkę przeraża. No i jak trafić w rozmiar przy ogólnym opisie.

Chyba mi się jednak pomyliło z ta bluzeczką, która wkleiłas powyżej. hmm

maranta - Pią 21 Sty, 2011 15:34

Grażyna napisał/a:
Chyba mi się jednak pomyliło z ta bluzeczką, która wkleiłas powyżej.

No właśnie chyba tak, bo szukałam u Kath i nie znalazłam tamtej.

Robię kelmscotta, też się boję kołnierza, choć na razie staram się o nim nie myśleć.

Mam połowę przodu. Teraz tak na dwoje babka wróżyła, bo... może starczy włóczki a może ciut zbraknąć na to kołnierzysko.
Wybieram wersję optymistyczną i robię dalej- co będzie, to będzie.

Póki co robię wg opisu na szerokość (najmniejszy rozmiar) i wychodzi raczej dobrze a na wysokość pomagam sobie centymetrem.
Zapisuję oczywiście, w których rzędach ujmuję oczka, w których dodaję, żeby drugą połowę przodu zrobić identyczną a nie pi razy oko wesoło mi
Więc jak coś, to będzie łatwo w temacie on-line podać rozpiskę, jak robiłam.

-----

Dziękuję dziewczynki za komplementy Smile

Beata T - Nie 23 Sty, 2011 16:55

Piękne bluzeczki - ja to zawszę nie mogę oderwać oczek od biżuterii frywolitkowej cool cool cool
Bozenka7 - Pon 24 Sty, 2011 08:32

kwiatek dla ciebie maranta kwiatek dla ciebie , tylko podziwiać uklon uklon uklon
maranta - Pon 24 Sty, 2011 11:01

Dziękuję Smile

No i miałam robić kelmscotta. Schematu nie chiało mi się drukować, brałam lapka na kolana, schemat powiększałam i robiłam. Połowę przodu się udało, a teraz... biorę lapka i od razu setki spraw i te głupie problemy z forum i inne- nie da się robić Sad
Od dwóch dni robótka nieruszona Sad

małgośka - Pon 24 Sty, 2011 16:17

Aniu, cudne swetereki, fantastyczne wzorki i perfekcyjne wykonanie.
mdleje gały
Twoje Biżu powala na kolana. uklon radocha
Życzę zdrówka i oby jak najszybciej skończyły się kłopoty na Forum. cmoknięcie

Halkuk - Pon 24 Sty, 2011 16:30

Aniu - wspaniałe prace cool brawo
Życzę Ci dużo zdrówka love

maranta - Czw 10 Lut, 2011 22:19

Muszę się pochwalić, na razie tak bez fotek, bo przed chwilką dopiero skończyłam wesoło mi

Skończyłam wymarzonego Kelmscotta Very Happy
Przed chwilką przymierzyłam i chyba leży bardzo dobrze. Bałam się kołnierza, ale wyszedł idealny- robiłam dokładnie wg schematu dla najmniejszego rozmiaru.

Żakiecik nie sprawił mi żadnych problemów. Leciutko zmodyfikowałam plecy- dołem trzy ażurowe elementy a nie jeden i mniejszy skos ramion z tyłu (ja mam ramiona proste, takie generalskie, więc nigdy skosów nie robię). Korciło mnie zmodyfikować główki rękawów, no ale zrobiłam wg opisu.

Najważniesze, że niczego pruć nie musiałam, robiło się przyjemnie i... starczyło włóczki Very Happy
Tego się bałam najbardziej, bo miałam 5 motków Soni Normal a dostać teraz taką trudno, bo zaprzestali produkcji i resztki są wyprzedawane. Tego koloru bym już raczej nie dostała.
Właśnie kolor eksperymentalny, nie przepadam za takim, ale mam już sporo sweterków ecru/białych/szarych, więc tym razem odmiana- kolor koralowy hahahihi

Włóczki poszło... około 35 dag, aż mi się wierzyć nie chce, ale zostało półtora motka ooooo
Druty 4,5 mm.

Teraz trzymajcie kciuki, żebym się na tyle czuła jutro, żeby jakoś choć ze dwie fotki cyknąć Sad
Ocenię obiektywnie dopiero jak zobaczę na fotkach i jestem też ciekawa Waszej opinii Smile

ciapara - Czw 10 Lut, 2011 22:21

Trzymam kciuki cmoknięcie
stonesik - Czw 10 Lut, 2011 22:45

No i po co ja tu wchodziłam nie wiem , teraz będę czekać na zdjęcia i przebierać nóżkami z niecierpliwością... To do zobaczenia jutro bye
gosias - Pią 11 Lut, 2011 06:41

Trzymam kciuki Smile
maranta - Pią 11 Lut, 2011 14:45

Od Druty- swetry
Od Druty- swetry
Od Druty- swetry
Od Druty- swetry
Od Druty- swetry
Od Druty- swetry
Od Druty- swetry
Od Druty- swetry
Od Druty- swetry

Mam żakiecik koloru koralowego i nawet jestem z niego zadowolona pomimo koloru Smile
Do kołnierza podchodziłam jak do jeża, ale nie sprawił problemów. Szerokość wyszła taka jak chciałam.
Może być? Myślę czy nie skrócić trochę rękawów hmm

saba52 - Pią 11 Lut, 2011 14:49

maranta, Śliczny wyszedł cool brawo
ciapara - Pią 11 Lut, 2011 14:50

Cuuuuuuuudo Smile
anle - Pią 11 Lut, 2011 14:57

Śliczny brawo
Anonymous - Pią 11 Lut, 2011 14:58

maranta Cudny żakiecik kwiatek dla ciebie Kolorek jest piękny brawo brawo brawo
zonieczka - Pią 11 Lut, 2011 14:59

śliczny brawo brawo brawo ja już bym nic nie zmieniała tym bardziej długości rękawów
lamika88 - Pią 11 Lut, 2011 15:26

Rewelacyjny sweterek w pięknym kolorze cool cool cool Ja bym długości rękawów nie zmianiała wesoło mi