To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
RękoDzielni - Forum u Maranty

miejsce spotkań miłośników robótek ręcznych wszelkich
i nie tylko...

Galerie prac użytkowników forum - kroowka

Jasieńka - Pią 09 Maj, 2008 13:40

wow po prostu piękne bluzeczka jest fantastyczna a parasolka urocza brawo brawo
ata30 - Pią 09 Maj, 2008 13:47

po prostu piękna brawo brawo brawo brawo brawo
bean - Pią 09 Maj, 2008 13:58

brawo brawo brawo CUDNE!
kroowka - Pią 09 Maj, 2008 14:04

Dzięki Smile cieszę się, że Wam się podoba.. szczególnie że znacie się na rzeczy Smile

A teraz o parasolkach Smile mam nadzieję, że choć trochę pomogę!
Tematy o parasolkach mamy tu:
http://maranta.livenet.pl...der=asc&start=0
http://maranta.livenet.pl...p=140064#140064
Pierwszy do chwalenia się, drugi bardziej o wzorach. W pierwszym dałam wzór tej parasolki, a w drugim też zaraz wstawię, bo w sumie tam bardziej pasuje.

Ja swoje parasolki robię z Alminy, bo ładna, śnieżnobiała, nie za cienka, taka akuratna Smile Szydełko 3-3,5 czyli ciut grubsze niż zalecają. Wzorów szukam w okrągłych serwetach. Każda moja parasolka to po prostu okrągła serweta, która ma tyle motywów, ile drucików w stelażu parasolki. Z ustaleniem średnicy serwety jest problem przy mierzeniu na płasko. Najpewniejsza metoda, to w trakcie dziergania przymierzać do stelaża, koniecznie !! do samego gołego stelaża, a nie do całej parasolki Smile Jak już mi się zdaje, że mam prawie wystarczające koło, to zakładam je na stelaż, przypinam agrafkami do dziurek w plastikowych zakończeniach drutów i próbuję otworzyć. Koronka powinna się dość mocno napiąć, bo i tak ciut się z czasem wyciągnie. Jak się upewnię że koło jest dobre, to odpinam, obrabiam ostatnim rzędem i to staram się zrobić ciaśniej niż wcześniejsze dzierganie. To jedyny moment, kiedy koronka parasolki przestaje być płaskim kółkiem Smile Skończoną jeszcze raz przypinam agrafkami, druciki układam tak jak mają być (bo same na razie nei chcą się ułożyć) no i podziwiam Wink jak mi się podoba, dość lekko się otwiera, nie obwisa nigdzie... to zaczynam przyszywać. Najpierw końce, tam gdzie agrafki były, a później jeszcze po co najmniej jednym szwie w połowie drutów. Tak jest zwykle przyszyty materiał w normalnej parasolce. Ten drugi szew, to po to żeby przy otwieraniu druty ustawiały się tam gdzie ich miejsce, a nie gibały się gdzie im się podoba Wink
No i tyle Smile zabieram parasolkę na spacer i robię jej ładne zdjęcia Wink

Coś jeszcze mogę dopowiedzieć? Pytajcie Smile
Trzymam kciuki za Wasze parasolki!!

Ania - Pią 09 Maj, 2008 14:46

Ola gad jest fajny Wink

...ale parasolka jest ZAJE........CUDOWNA!!! cool Ten wzorek wyszedł najpiękniej ze wszystkich, SUPER!!!

brawo brawo brawo

Hala72 - Pią 09 Maj, 2008 15:15

brawo brawo brawo bluzeczka baaardzo mi sie podoba
jola373 - Pią 09 Maj, 2008 17:07

kroowka, teraz pokazałaś klasę! Gad przpiękny, tylko ubierac, przysłonic się przed żarzącym słonkiem cud - parasolką i na spacer! Cóż za szyk i elegancja! cool brawo
Krulik - Pią 09 Maj, 2008 18:19

kroowka, rewelka!!!
Madzia - Pią 09 Maj, 2008 18:50

Wspaniały gad w pięknym koloru, a parasolka prawdziwe cudo!!!!!!!!!!!!
uklon uklon uklon uklon uklon uklon uklon uklon

Violetta21 - Pią 09 Maj, 2008 19:53
Temat postu: kroowka
o matko gadzina jest cudna cool brawo ale parasolka mdleje istny zawrót głowy brawo brawo
Mamutka - Pią 09 Maj, 2008 20:54

kroowka, to jest cudowne brawo
...bluzka niby wszystkim znana a wygląda całkiem inaczej ... no a parasolka ... ehhh ... marzenie co by tu...

Jarka - Pią 09 Maj, 2008 22:18

Mamutka napisał/a:
...bluzka niby wszystkim znana a wygląda całkiem inaczej ... no a parasolka ... ehhh ... marzenie

Bernadka - Sob 10 Maj, 2008 07:17

na prawdę śliczna parasolka brawo brawo brawo brawo brawo
Halkuk - Sob 10 Maj, 2008 16:19

Wielkie dzięki za opis i schemacik love kwiatek dla ciebie
W przyszłym roku moja chrześnica planuje ślub , pewnie bardzo by się ucieszyła z takiej parasolki wesoło mi
kroowka napisał/a:

Coś jeszcze mogę dopowiedzieć? Pytajcie

Nieśmiało poproszę - może przy robieniu kolejnej zrobiłabyś fotki w czasie tworzenia uklon Jeżeli to nie byłby problem oczywiście . W robieniu parasolek jesteś mistrzynią !
Jeszcze właśnie zastanawia mnie jak ściągasz materiał z parasolki . Wydaje mi się że niektóre czubki są przyklejone . Jest na to jakiś sposób ?

Ula_K - Sob 10 Maj, 2008 16:42

Kolejna sliczna parasolka i cool cool cool gad ...nic tylko podziwiac brawo brawo brawo
Mao - Sob 10 Maj, 2008 18:07

O rzesz orzeszku szczęka szczęka szczęka ale cuda brawo brawo brawo
moslamawe - Nie 11 Maj, 2008 07:53

gały szczęka mdleje gały cudo
grzewa - Nie 11 Maj, 2008 08:58

Piękności. brawo brawo brawo brawo brawo
Zosia32 - Nie 11 Maj, 2008 10:44

ooooo zebalek Kroowka wspaniała parasolka i superowa bluzeczka ,sliczne rzeczy robisz
Nikola5 - Nie 11 Maj, 2008 22:10

brawo brawo brawo brawo brawo brawo
Bet - Pon 12 Maj, 2008 06:32

cudna jak zwykle brawo
misia0808 - Pon 12 Maj, 2008 06:52

desik napisał/a:
Ola gad jest fajny Wink

...ale parasolka jest ZAJE........CUDOWNA!!! cool Ten wzorek wyszedł najpiękniej ze wszystkich, SUPER!!!

brawo brawo brawo
- po prostu mistrzostwo świata!
Krakowianka - Pon 12 Maj, 2008 08:09

'Gad" cudny ale parasolka!!!!!!!!!!!!!!!!!! nie można oczu oderwać a szczęka
brawo brawo brawo brawo brawo

Poranna - Pon 12 Maj, 2008 09:37

ale cacuszka, te parasolki! cool brawo
maranta - Pon 12 Maj, 2008 10:45

oooojaaaacieeee, ale ta parasola odlotowa i do tego uroczy gad brawo cool brawo cool brawo