Nasze prace - Hardanger Joli
Haniaga - Sob 16 Paź, 2021 10:14
Bardzo ładna i ciekawa wyszła Ci ta serwetka.
Może dołączysz do naszego projektu.
Serwetka jest w kwadracie mniej więcej 100cmx100 cm.
Ma dużo haftu płaskiego i wymaga dużo czasu i nici.
elapok - Sob 16 Paź, 2021 10:43
Ślicznie wygląda!
skohen - Sob 16 Paź, 2021 12:14
Haniu, już oglądałam tę waszą serwetkę. Jest piękna, ale ja teraz mam za dużo innych rzeczy do skończenia. Spieszyłam się z serwetką, bo mam do wykończenia robótki na kiermasz świąteczny. Muszę usztywnić kilkadziesiąt aniołków i dzwonków, ponad 100 gwiazdek i innych drobiazgów. Leży też obrus szydełkowy, haft krzyżykowy /na prezent - Ojciec Pio/. Nie dam rady takiej dużej serwety. Robiłabym chyba do przyszłego roku. Jednak nie ukrywam, że schemat chętnie bym przygarnęła.
tareska - Sob 16 Paź, 2021 19:05
Jolu przepięknie wyszła Ci serweta - gratuluję
i bardzo staranne wykonanie - brawo Ty
skohen - Sob 16 Paź, 2021 20:14
Bardzo dziękuję. Miło mi,że się podoba.
[ Dodano: Pią 22 Paź, 2021 21:04 ]
Razem z Danką i Hanią zaczęłam nową serwetkę. Już na początku mam problem i to nie natury technicznej, ale z nićmi. Mam sporo nici pozostałych z różowego bieżnika i chciałam je wykorzystać. Dokupiłam ciemniejsze, dla kontrastu. Był to fajny kolor takiej niedojrzałej wisienki, a jak się okazało, kolor jest bardzo ciemny, bordowy. Nie podoba mi się, a nigdzie nie mogę znaleźć jaśniejszego 5 i 8. Tak wiec na razie będę szyła tylko białe i różowe. Może w tzw. międzyczasie coś kupię w jakimś sklepie, bo boję się, że przez internet znów zakupię kolor nie ten.
Zapewne u Danusi i Hani widziałyście tę serwetkę. Też pozwolę sobie ją pokazać, żeby było wiadomo, co szyję. Wzorek mam dzięki uprzejmości Danusi.
Haniaga - Sob 23 Paź, 2021 10:36
Niestety ,to jest duży problem dopasować nici w różnym odcieniu
danego koloru. Miałam to samo jak szyłam obrus w odcieniach
fioletu.
Kupiłam pasujący ocień fioletu 5 i do tego dobrałam mulinę DMC i dzieliłam
nitki.
skohen - Sob 23 Paź, 2021 12:38
Chodzi mi o to, Haniu, że jak zamawiałam nici, to kolor wydawał mi się odpowiedni. W rzeczywistości okazał się dużo ciemniejszy. Boję się, że zamówię coś innego i znów nie będzie taki kolor jakbym chciała. Ten, który teraz mam na oku jest na zdjęciu jaśniejszy, ale chociaż nie przypomina czerwieni, to pisze, że to czerwień. Jest to numer 5666 i zdecydowanie nie jest to czerwień, tylko ciemny róż. W innym sklepie ten kolor wygląda zdecydowanie na czerwień. Zgłupiałam i chyba nie kupię nic przez internet. może coś trafię w pasmanterii. Na razie robię z tego co mam.
[ Dodano: Sob 23 Paź, 2021 13:17 ]
Miała być jasna wisienka, a wyszło coś takiego.
[ Dodano: Nie 24 Paź, 2021 13:54 ]
Cały czas szukam jednego z symboli do wyszywanej serwetki. W jednej z niemieckich gazetek znalazłam - jest to "pająk pętelkowy z niewypełnionym środkiem". Niestety, nie ma opisu, jak to wyszywać. Proszę o pomoc, bo chciałabym wyszywać zgodnie ze schematem. Poniżej ten symbol
Haniaga - Nie 24 Paź, 2021 16:02
Jolu,
nie jestem pewna.
https://www.youtube.com/watch?v=Jc71ZM8Pkec
Sam środek.
skohen - Nie 24 Paź, 2021 16:26
Dzięki, Haniu, filmik zapisałam, na pewno się przyda, ale to nie jest to. Zwróć uwagę na schemacie, że w tym miejscu nie można wycinać nitek, bo są w poziomie do tego środka. Myślałam o takim sposobie wyszywania, ale bez wycinania i bez tych nitek po przekątnej. Jak dojdę do tego i nic nie znajdę to będę kombinować.
Haniaga - Nie 24 Paź, 2021 16:29
Tak ,masz rację.
skohen - Nie 24 Paź, 2021 16:34
Haniu, 8 na 8 nitek. Myślałam o nitce między 4 i piątą nitką i przeplatać dookoła, tak jak na tym filmiku. Pokombinuję, jeszcze mi daleko do tego elementu.
Nikus4 - Nie 24 Paź, 2021 16:43
Poszukam ten element ale nie wiem czy znajde? Zrobiłam jak się da zbliżenie tego środka. To wygląda jak taki duży supełek na środku.
skohen - Nie 24 Paź, 2021 16:49
No właśnie, myślę, że jak będzie się przewijać dookoła tych skrzyżowanych nitek to coś takiego wyjdzie. Ja w "Annie" znalazłam ten symbol, ale, niestety nie jest pokazane, jak to szyć.
Nikus4 - Nie 24 Paź, 2021 17:45
Znalazłam w jednej książce i myślę, że to ten element.
Kiedyś go próbowałam ale ładnie mi nie wyszedł dlatego go nie szyję.
[ Dodano: Nie 24 Paź, 2021 19:40 ]
Wyszło mi coś takiego ale ale ja wolę te moje ozdóbki.
Nie wiem czy to widać
skohen - Nie 24 Paź, 2021 21:17
Ja też próbowałam wcześniej wg tego filmiku,
https://www.youtube.com/watch?v=-d86ghNX6eI
z tą różnicą, że krzyżyk z nitki robiłam nie po przekątnej, ale tak jak jest na schemacie. Można ten kwadracik wypełnić tak, jak komu pasuje, ale jak trafiłam na niespotykany symbol, to byłam ciekawa, co to takiego.
Danka, widać na Twoim zdjęciu bardzo dobrze. Fajnie to wygląda.
[ Dodano: Śro 27 Paź, 2021 21:18 ]
Kolejne nici, które kupiłam też są ciemniejsze, niż chciałam. Wygląda jednak nie najgorzej, więc już nie kupuję kolejnych nici, tylko robię tym, co mam. Zrobiłam jeden element z kwiatkami, żeby pokazać. Teraz biorę się za pracę dookoła. W bordowych prostokątach będę wyszywała szarotkę - zgodnie ze schematem. Na razie jednak nie wycinam.
Nikus4 - Czw 28 Paź, 2021 14:30
Z niciami to właśnie jest problem. Ja często kupowałam nici i byłam niezadowolona. Jeśli chodzi o środek na też szyję szarotki. Z początku szyłam co inne ale wyprułam i wyszyłam szarotki. Moje wyglądają tak:
Jaką nitką szyłaś ścieg schodkowy? Tą karteczkę? Jakoś grubo wygląda. Ja użyłam nr 8.
[ Dodano: Czw 28 Paź, 2021 14:33 ]
Do ściegu powrotnego też użyj kordonku nr8.
skohen - Czw 28 Paź, 2021 18:14
Od pierwszej mojej serwetki nićmi nr 5 wyszywam tylko bloczki i hafty płaskie. Resztę czyli przęsełka, krzyże, gołębie oczka, kwiatki w kwadracikach oraz ściegi typu powrotny wyszywam nićmi nr 8. Na bellanie wyglądało inaczej, ale teraz szyję na tkaninie 10 nitek/cm. Chyba dlatego te ściegi wyglądają grubiej. Chociaż muszę powiedzieć, że ta kratka w rzeczywistości wygląda delikatnie. Myślę, że ten kontrast kolorów daje takie złudzenie. Poza tym jakość nici też robi swoje. Perłówka jednak daje zupełnie inny efekt.
Nikus4 - Czw 28 Paź, 2021 19:12
Jolu! Aparat nigdy nie pokaże serwetki takiej jaka ona jest w rzeczywistości. Jak się powiększa zdjęcia to i nitki wydają się grubsze. Dlatego się pytałam.
Idziesz jak burza. Szybko ci poszły te bloczki. Szyłaś już kiedyś te szarotki?
skohen - Czw 28 Paź, 2021 20:58
Nie, szarotek jeszcze nie szyłam, ale ja zawsze, jak czegoś nie znam, to próbuję na jakimś kawałku. Spróbowałam i wyszło mi. Mam też filmik, to chyba sobie poradzę. Próbka wyszła ładnie. Najważniejsze jest, żeby się nie bać, tylko próbować. Gdybym tak nie robiła, to chyba nie miałabym jeszcze żadnej serwetki. Ten krzyż maltański, który jest miedzy bloczkami przy środku serwetki też już wypróbowałam. A tak przy okazji zapytam o te kwadraciki. Spójrz na oryginalną serwetkę. Wygląda tak, jakby z materiału wychodziły takie maleńkie kwadraciki i wyraźnie widać dziureczki w miejscach, gdzie przechodzi igła. Skąd taki wygląd? Czy to może chodzi o mocniejsze ściąganie nitki? Nie mówię, że mi si to podoba, ale jestem ciekawa, skąd taki efekt.
Nikus4 - Pią 29 Paź, 2021 13:32
Jeśli chodzi o ten ścieg schodkowy (krateczka) to taki wygląd ma na pewno dlatego że tkanina nie jest taka ścisła A i nitka est cieńsza. A jak Ty szyjesz ten scieg schodkowy? Musisz zawsze mieć igłę na ukos jak przeciągasz nitkę.
skohen - Pią 29 Paź, 2021 14:50
Tego nie wiedziałam, dzięki za podpowiedź.
[ Dodano: Śro 03 Lis, 2021 19:46 ]
Kolejna odsłona mojej serwetki
Nikus4 - Czw 04 Lis, 2021 13:34
Brawo! Bardzo ładnie ci wychodzi . Będzie piękna serweta.
skohen - Czw 04 Lis, 2021 13:57
Dzięki, Danusiu. Zasugerowałam się Twoim wcześniejszym wpisem dotyczącym tej krateczki. "Odchudziłam" trochę nitkę, i na na takim gęstym materiale kratka prezentuje się delikatniej. Myślę, że jak jeszcze dojdą białe szarotki i białe krzyże, to będzie ładnie. Lubię takie żywe kolory.
elapok - Czw 04 Lis, 2021 16:11
ślicznie
Haniaga - Pią 05 Lis, 2021 18:15
Bardzo ładnie Ci wychodzi.
|
|
|