To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
RękoDzielni - Forum u Maranty

miejsce spotkań miłośników robótek ręcznych wszelkich
i nie tylko...

Nasze prywatne galerie - Calicji Przetwórnia Odpadów - Kołowiec

anle - Nie 03 Lip, 2011 10:46

A może jakaś chusta, ta kupna wełna estońska też gryzie i jest trochę sztywna. Dobrze, że masz kogoś kto Ci pomaga zwijać, ja zazwyczaj robię to sama.

Co do płukania spróbuj do wody dodać trochę octu, może pomoże

M. - Nie 03 Lip, 2011 10:52

calicja napisał/a:
Dzięki Aniu Smile.
To jest owcza, "zakopiańska" wełna - sztywna dość i bardzo gryząca, ponadto pewnie będzie trochę farbować bo nie miałam już cierpliwości jej płukać 100 x wiec nie nadaje się na ubrania. Myślę, ze spróbuję z niej jakieś torby lub futerały zrobić - na razie czekam na powrót córci, żeby mi za motowidło Smile posłużyła.

ocet zapobiega "puszczaniu" farby, a pamiętam też jak koleżanka... 30 lat temu sikała do miski a później w tym płukała swoje farbujące dzinsy z PEWEXU Wink

nie wiem tylko jak to później jest z "zapachem" hmm

fajne kolorki Ci wyszły Smile cool

cmoknięcie

moim motowidłem jest lewa ręka Wink ... albo oparcie krzesła Smile

calicja - Nie 03 Lip, 2011 11:00

Był ocet, był potem płyn do płukania - żeby zabić zapach - dalej trochę farbuje i cała łazienka octem śmierdzi Sad.
Aniu na chusty ta wełna jest za gruba chyba i po farbowaniu trochę się rwie wiec będą supełki - pomyślałam o torbach zrobionych entrelakiem i potem sfilcowanych - mam ochotę na eksperymenty bo nigdy wcześniej nie filcowałam.
To już taka moja natura, że jak już coś umiem to mnie nudzi i szukam nowości ... eh - zawsze jestem "początkująca" w związku z tym puknąć się .

Cytat:
moim motowidłem jest lewa ręka Wink ... albo oparcie krzesła Smile
- to właśnie nieststy nie przejdzie bo motki sa bardzo długie - no chyba, ze na 2 krzesłą ale mało wygodnie biegać dookoła Sad. Przydało by sie takie prawdziwe motowidło - było ostatnio w jakims e-sklepie ale drogie niestety.
danuta_50 - Nie 03 Lip, 2011 14:01

calicja, Efekt farbowania wyszedł super.Fajne kolorki.Co do zwijania większych motków to sprawdza się na dwóch krzesłach jak wspominasz ale Ty wejdź do środka nie na zewnątrz.wtedy nie będzie tyle latania. Very Happy
calicja - Nie 03 Lip, 2011 14:09

danuta_50, dzięki Smile

danuta_50 napisał/a:
Ty wejdź do środka nie na zewnątrz.wtedy nie będzie tyle latania.

hehe dobra rada - może zastąpić ... alkohol - chyba jednak poczekam na moje Motowidło.
I tak muszę zwijać na balkonie bo strasznie się kurzy z tej wełny - a puki co pogoda nie sprzyja.

saba52 - Nie 03 Lip, 2011 14:11

Fajnie kolorki cool
Krzesło może służyć jako motowidło:)

marysia54 - Nie 03 Lip, 2011 23:29

No nareszcie jesteś cmoknięcie , a ja już myślałam że się urlopujesz zebalek
a tu tymczasem pięknie farbujesz wełenkę, śliczne kolory.
Też widziałam gdzieś motowidło chyba w e-dziewiarce ale cena powalająca. wściekły

guzanna - Nie 03 Lip, 2011 23:35

danuta_50 napisał/a:
calicja, Efekt farbowania wyszedł super.Fajne kolorki.Co do zwijania większych motków to sprawdza się na dwóch krzesłach jak wspominasz ale Ty wejdź do środka nie na zewnątrz.wtedy nie będzie tyle latania. Very Happy

A do środka tego gródka- coby nóżki nie bolały -fotel od kompa i karuzela do zawrotu głowy Smile
Kolory wełenki świetne.

calicja - Pon 04 Lip, 2011 18:03

guzanna napisał/a:
fotel od kompa i karuzela do zawrotu głowy

to mi podsunęło pomysł aby zrobić motowidło z oparcia kręconego fotela - córka ma taki fotel szerszy w oparciu niz normalne krzesło .... hm - to moze być rozwiązanie - lecę sprawdzić Smile

marysia54, bye

SoWa - Pią 08 Lip, 2011 21:30

hurrraaa oklaski za piękny efekt farbowania, a przebieranie nogami to niecierpliwość, bo tak chcę zobaczyć coś zrobionego z tej włóczki cmoknięcie
anle - Pon 11 Lip, 2011 21:13

calicja, a jak tam Twój szal z Luny, zblokowałaś go już
Wiotka555 - Pon 11 Lip, 2011 22:34

A gdzie dowody, ze się nie obijasz? Czekam z niecierpliwością na zdjęcia.
calicja - Wto 12 Lip, 2011 17:42

anle, no nie, wylądował w szafie i leży. teraz zabrałam sie za przerabianie różnych ... odpadów Smile.
Ale to takie drobiazgi, jak zrobię kilka to pokażę.
Mam trochę problemy z kompem - wywala mi niebieski ekran, wiesza się wiec na razie nie kombinuję za dużo z podłączaniem aparatu i przegrywaniem zdjęć. Ale już sie tym zajęłam wiec może za kilka dni coś wrzucę.
SoWa, Wiotka555, anle, dzięki za mobilizację - czuję presję ale pozytywną, żeby coś robić, dzięki Wam Smile.

anle - Wto 12 Lip, 2011 19:10

Jak to wylądował w szafie, w szafie może wylądować po pokazaniu nam hahahihi
calicja - Wto 12 Lip, 2011 19:40

no dooobrze Smile ..... ale nie jest blokowany
Luna, ok 7-8 dkg., wzorek estoński.
Straaaasznie długo go dłubałam bo wzór powtarzalny i monotooooooony - a to mnie usypia Sad i może dlatego jakoś się nim nie ekscytuję - jest jaki jest. Ma być do starej sukienki na wesele w sierpniu - może nikt nie zauważy dzięki temu, że sukienka już była prezentowana hihihi.

Więcej na picasa - kliknij na zdjęcie bye

A tu coś jeszcze - Smile
farbowane niebo

anle - Wto 12 Lip, 2011 19:48

Fajny wyszedł brawo brawo brawo ale zblokuj go, teraz jest ciepło to szybko wyschnie.
Na weselu wszyscy będą się gapić na szal, to nikt nie zauważy, że w sukience już, gdzieś byłaś

calicja - Wto 12 Lip, 2011 19:56

Dzieku Aniu - tylko dla Ciebie się zmobilizowałam do tych zdjęć hahahihi
No muszę się zabrać za blokowanie, tym bardziej, ze w szafir jeszcze jeden leży ..... bye bye .
Niby jest ciepło ale pranie już 2 dni schnie - strasznie wilgotne powietrze jest u nas.
Szal jest strasznie długi - muszę chyba najpierw szpilek dokupic bo tego co mam nie starczy.

Wiotka555 - Wto 12 Lip, 2011 19:59

Rewelacyjnie zachwycający , elegancki i same pozytywy.
ja blokuję trochę inaczej- Mokrą robótkę kładę na (a puzzlach) a na robótkę daję mokry ręcznik . Oczywiście robótkę rozciągam. Przy blokowaniu szala wykorzystałam druty do robótek - proste. Sposób z mokrym ręcznikiem rewelacyjny, naprawdę się sprawdza.

anle - Wto 12 Lip, 2011 20:13

calicja napisał/a:
No muszę się zabrać za blokowanie, tym bardziej, ze w szafir jeszcze jeden leży

To jest jeszcze jakiś szafir, proszę mi tu ujawnić i pokazać wszystkie robótki wesoło mi

Mnie ta kolorowa chusta w sobotę schła około 4, 5 godzin, ale teraz nie rozpinam na puzzlach, bo raz, że jeszcze mam ich za mało, to jeszcze zauważyłam, że wolniej schnie na nich.

lamika88 - Wto 12 Lip, 2011 20:18

Świetny szal cool cool cool
danuta_50 - Wto 12 Lip, 2011 20:33

calicja, Piękny cool cool brawo brawo To jest na 100% że nikt nie zauważy sukienki która już była prezentowana.Jestem pewna że zauważy cudną chustę i to będzie przyciągać uwagę.Ja już coś takiego doświadczyłam.
marysia54 - Wto 12 Lip, 2011 22:25

calicja szal rewelacyjny, piękny brawo brawo brawo brawo brawo uklon uklon uklon uklon uklon
zobaczysz, że wszyscy na weselu będą podziwiać i wychwalać Twoje zdolności i na pewno
nikt nie zauważy "starej" sukienki
cmoknięcie cmoknięcie

saba52 - Wto 12 Lip, 2011 22:49

No nie taką śliczność w szufladzie ukrywała nie wolno
Pokazuj ten drugi bo jutro wyjeżdżam i będę dopiero w sierpniu,ciekawość mnie zje!!!

anle - Wto 12 Lip, 2011 22:54

saba52 napisał/a:
Pokazuj ten drugi bo jutro wyjeżdżam i będę dopiero w sierpniu,ciekawość mnie zje

Całe szczęście, że się odezwałaś, żeby Alicja sobie nie myślała, że tylko ja ją prześladuje i nagabuje o pokazanie robótek hahahihi

Violetta21 - Wto 12 Lip, 2011 23:12

świetny jest ten szal cool cool