To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
RękoDzielni - Forum u Maranty

miejsce spotkań miłośników robótek ręcznych wszelkich
i nie tylko...

Nici, nitki i niteczki... - Nici do szydełkowania

szydeleczko - Czw 03 Maj, 2007 16:54

na bluzeczki Maxi nie bardzo chyba ze siatkowe lub filet, inne wzorki uzywam włoczek aria, almina,camila i floria light oraz sonata
cool hopla

szydeleczko - Sob 05 Maj, 2007 15:32

a tu dla milośniczek Maxi
sklep na allegro
https://ssl.allegro.pl/item191014886_kordonek_maxi.html bye cool

moslamawe - Sob 19 Maj, 2007 20:01

dziewczyny mam wielką prośbę kiedyś kupiłam w Wojtku perle 5 nr 6491 taki jasno zielony wpadający w żółty leżał sobie leżał aż teraz zachciało mi sie zrobić z niego bluzeczke
mam 3/4 i nici brakło w wojtku ani nigdzie indziej nie ma placzek błagam pomóżcie może któraś ma gdzieś dobrze zaopatrzona pasmanterie w której jest ta niteczka i mogłaby mi kupić

Asia S. - Sob 19 Maj, 2007 21:32

Sprawdzę, ale napisz ile motków potrzebujesz.
moslamawe - Nie 20 Maj, 2007 09:38

brakuje mi tylko 1 motek te nici jak kupowałam były w tych małych motkach jak snehurka
moslamawe - Pią 25 Maj, 2007 09:38

i co nie ma ? placzek placzek placzek
Asia S. - Pią 25 Maj, 2007 09:52

Niestety u mnie nie ma, przykro mi bardzo. Może da się wykombinować coś z tego co zrobiłaś??
szydeleczko - Sob 26 Maj, 2007 16:35

ja zobacze u siebie w pasmanteriach i dam Ci znac czyli 6491 t o nr koloru jaki potrzebujesz ?! bye
moslamawe - Sob 26 Maj, 2007 20:07

tak z góry serdecznie dziękuję
szydeleczko - Nie 27 Maj, 2007 10:09

zobacz moze tu jest ten kolorek a ja jutro zobacze u siebie
pozdr
http://www.allegro.pl/ite...ak_perle_5.html
bye

moslamawe - Nie 27 Maj, 2007 11:47

widziałam napisałam juz do tej dziewczyny czy mogłabym jej wysłać nitkę do porównania
moslamawe - Sob 02 Cze, 2007 16:06

kurcze nigdzie nie ma tych nici ale wiece co mam teraz problem bo te moje nici to sa Madame tricote a tu u nas wszędzie znalazłam Altin basak wyszukałam w necie że we Francji jest ta firma i nawet ten kolor http://www.madametricoteparis.com/perle.html ale do Francji po nici nie pojade puknąć się
szydeleczko - Nie 03 Cze, 2007 10:40

w jednej pasmanterii widzialam podobny do twojego kolorek maly klebek perle 5 cena 5 zł za motek ale numer koloru inny niz podajesz 6491 tamten zaczynal sie chyba na 4.. Question
moslamawe - Nie 03 Cze, 2007 11:40

szydełeczko oni podobno zmienili numeracje i teraz to jest 4739 jezeli jest to błagam Cię kup mi uklon uklon uklon uklon uklon uklon uklon uklon uklon uklon
Poranna - Pon 09 Lip, 2007 20:04

dziewczyny, czy znacie może jakąs hurtownię włóczek/nici na szydło albo tanią pasmanterię we Wrocławiu, w której mogłabym się zaopatrzyć? urlopuję się własnie w tym mieście Smile
dziękuję z góry kwiatek dla ciebie

Eve - Pon 09 Lip, 2007 20:21

Spory wybór włóczek i bardzo tanio (w porównaniu z innymi miejscami we Wrocławiu) jest w sklepie Moherek przy ulicy Ruskiej (między placem Jana Pawła a Kazimierza Wielkiego).
Jest tam trochę kordonków typu Maxi, Hemera, Shenurka, ale przede wszystkim są różnego rodzaju włóczki. Może coś tam wybierzesz.

Na pewno nie wybieraj się do pasmanterii przy ul. Kołłątaja. Raz tam byłam i myślałam, że mi oczy wypadną jak zobaczyłam ceny.

W Hali Targowej (niedaleko placu Dominikańskiego, ceny różne) są dwa stoiska oraz w Domu Handlowym Astra (ul Horbaczewskiego, drogo niestety).

Inny sklepów osobiście nie znam, chociaż mam kilka adresów.

Poranna - Wto 10 Lip, 2007 09:44

dziękuję, Eve! cmoknięcie na Ruską się wybieram, znalazłam adres tej pasmanterii w Necie i cieszę się, że potwierdziłas, że tam taniej i są nici, o które mi chodzi:) niestety, w minionych latach znałam tylko tę na Kołłątają i raz kupiłam tam czółenka do frywolitek (akurat wtedy nie mieli nic w moim mieście), tragedia, przepłaciłam okropnie i już tam nie zachodzę - wszystko drożyzna, porównując ceny z innymi pasmanteriami, np. z mojego miasta.
Leśny Duch - Śro 24 Wrz, 2008 20:20

skusiłam się na Perle 8 madame Tricotte i... rozczarowanie! Jest b. słabo skręcona, czego nie cierpię! Wtedy słupki wyglądają b. luźno, co mi się nie podoba. Jakie macie o niej zdanie? Może jednak ładnie z niej wychodzi? Chciałam zrobić bluzeczkę. Czy perle 5 różni się jakością?
Jasieńka - Śro 24 Wrz, 2008 20:53

Leśny Duchu ja robiłam już z nich i bardzo jestem zadowolona ładnie mi się nimi robi robótka jest taka lejąca nie wiem może trafiłaś na jakiś felerny motek bo to mozliwe ale ja juz robiłam z wielu kolorów i nie narzekam
Leśny Duch - Śro 24 Wrz, 2008 21:00

dziękuję Ci, szydełko, niedługo spróbuję znowu i zobaczymy, może się jakoś przekonam. Albo faktycznie trafiłam na kiepską sztukę.
karmelek - Czw 25 Wrz, 2008 13:16

Leśny Duch zrobiłam z Perle 8 jedną bluzeczkę i jestem zadowolona, bluzka jest miękka i nie mam wrażenia , że zakładam na siebie serwetkę z kordonku/ -a ? Wink
Nie znoszę kiedy szydełko rozdziabuje nitkę, czyli rozdwaja ją, wbija się i w ogóle... wręcz przeszkadza w szydełkowaniu. Z reguły zawsze używam grubszego szydełka niż poleca producent.

A schemat elementu dla Ciebie znalazłam i wyślę w przyszłym tygodniu Smile

alienor - Czw 25 Wrz, 2008 14:06

Ja robię zPerle 8 i bardzo ją lubie ,cienka , więc robotka jest delikatna , przez ten luźniejszy skręt jest miękka ,nie masz wrażenia , że masz na sobie pancerz , jak tak się czuje w bluzce z Maxi i wybór kolorow super. Wydajna
szajka - Czw 25 Wrz, 2008 14:51

Leśny Duchu, ja robilam pierwszą bluzeczke swoją z Perle5 i mi bardoz odpowiadala, wole ją bo jest grubsza i szybciej robotka wychodzi. A potazytm nie jest taka "serwetkowa", jest miekka i fajnie sie uklada, a robiło sie rewelacyjnie. No i nie narzekalam na skret nitki, wogole mi sie nic nie platało.
pchelka831 - Pon 29 Wrz, 2008 14:46

Cześć mam takie pytanie czy Maya Madame Tricote tez trzeba przypalać tak jak Korala ariadny na końcu nitek bo się rozkreca
Jasieńka - Pon 29 Wrz, 2008 15:00

pchełka ona jest prawie ta sama tylko cieńsza wiesz ja zawsze zakańczam igłą zostawiam większy kawałek i zszywam nigdy nie przypalałam