To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
RękoDzielni - Forum u Maranty

miejsce spotkań miłośników robótek ręcznych wszelkich
i nie tylko...

Druty - Tłumaczenie z j.angielskiego

Asia_117 - Śro 04 Lis, 2015 10:41

Dziewczyny, robię dla swojego syna Diabełka

a, że nie radzę sobie z angielskim, to nie potrafię się połapać jak robić ten kaptur

opis jest taki

Podpowie ktoś jak to zrobić ? uklon

Snedronningen - Śro 04 Lis, 2015 12:51

Na razie mam tyle:

Nabrać 62 oczka na przednią krawędź i przerobić 6 rzędów ściegiem pończoszniczym.

Rząd zwiększający: 21 prawych (zwiększyć o 1 oczko, 5 prawych) powtórzyć co w nawiasie jeszcze 4 razy, 17 oczek prawych [łącznie 66 oczek]
Przerobić 3 rzędy ściegiem pończoszniczym zakładając markery na początku i końcu ostatniego rzędu.

Kształtowanie tylnego szwu:

Zamknij 5 oczek na początku każdego z 2 następnych rzędów [56 oczek]
Zamknij 4 oczka na początku każdego z 2 następnych rzędów [48 oczek]
Pierwszy rząd zmniejszający: (1 prawe, 2 oczka prawe razem pochylone na lewo, 1 prawe) powtarzać nawias do końca rzędu [36 oczek]
Następny rząd: oczka lewe
Zamknij 3 oczka na początku każdego z 2 następnych rzędów [30 oczek]
Drugi rząd zmniejszający: (1 prawe, 2 oczka prawe razem pochylone na lewo) powtarzać nawias do końca rzędu [20 oczek]
Trzeci rząd zmniejszający: (2 oczka prawe razem pochylone na lewo) powtarzać nawias do końca rzędu [10 oczek]
Przetnij nitkę zostawiając długi koniec. Przeciągnij nitkę przez oczka na drucie i zwiąż je ze sobą.

I chwilowo utknęłam, bo nie wiem, gdzie dokładnie trzeba nabrać oczek

edit: w tłumaczeniu wygląda to tak:

Czubek kaptura:
Weź część kaptura i na prawej stronie robótki skierowanej do Ciebie, na rzędzie nabieranych oczek, odlicz od najwyższego punktu 25 oczek z prawej strony i nabierz 11 oczek poczynając od następnego. Przerabiaj ściegiem pończoszniczym poczynając od rzędu lewych oczek i zmniejsz o 1 oczko na początku i końcu każdego z 2 następnych rzędów (7 oczek).
Zmniejsz o 1 oczko na początku i na końcu następnego rzędu.
Powtórzyć dwa ostatnie rzędy jeszcze raz (3 oczka)
Następny rząd: przełożyć oczko bez przerobienia, 2 oczka prawe razem pochylone na lewo, przełożyć oczko przełożone nad k2tog, uciąć nitkę i przepleść przez oczka.

Asia_117 - Śro 04 Lis, 2015 15:39

Snedronningen, dziękuję Ci pięknie za pomoc kwiatek dla ciebie kwiatek dla ciebie
Prawdę mówiąc jeszcze nie do końca wiem jak się za ten kaptur zabrać, ale może coś mi się rozjaśni jak zacznę robić. oczoplas

Snedronningen - Śro 04 Lis, 2015 16:29

Nie wiem czy dobrze myślę, ale wydaje mi się, że drugą część kaptura robi się na brzegu tych nabranych 62 oczek.
Asia_117 - Śro 04 Lis, 2015 16:36

Mało tych diabełków na Ravelry...
ale jest kilka wyraźnych zdjęć i tak to wygląda

Mi sie wydaje, że te nabrane na początku oczka zszywa się z tyłu głowy hmm

Źródło zdjęć - http://www.ravelry.com/pr...be/little-devil

Snedronningen napisał/a:
Nie wiem czy dobrze myślę, ale wydaje mi się, że drugą część kaptura robi się na brzegu tych nabranych 62 oczek.

Miałaś rację - tutaj to widać

Wioletta - Czw 03 Gru, 2015 20:04
Temat postu: chusta levity shawl
Zaczęłam chustę http://www.ravelry.com/pa...y/levity-shawl. Proszę o pomoc bo nie jestem pewna czy dobrze rozumiem.
Be aware: the number of sts you end Section 1 with doesn’t really matter, but the more rows you work in Section 1, the more yarn you need for Section 2. The sample shawl had 300 sts at the end of Section 1.
If you are really particular about your knitting working out perfectly, make sure you have a mutiple of 12 sts before you BO Section 1 (ex 252, 264, 276, 288 or 300 sts). This will ensure that you end with a complete repeat for the “rays” in Section 2. BO all sts loosely (or use a larger needle; ex 5 mm / US Cool. Cut yarn and tie off. This section is worked back and forth. The last stitch of every RS row is slipped and knit together
with the BO stitches from Section 1.
CO 40 sts.
Rozumiem tak: Robię górną część chusty tak żeby otrzymać wielokrotność 12 oczek. Następnie luźno zakańczam i odcinam nitkę. Dalej nabieram 40 oczek i robię border(section 2). I tu mamy:
Set-up Row (RS): Knit to last st, slip st kwise. Pick up first st from corner of BO edge of Section
1 and knit together with slipped st. Turn.
Row 1 (WS): Sl 1 kwise, K2, YO, P2tog, K3, (YO, K2tog) 15 times (to last 2 sts), YO, K2. 41 sts.
Row 2 (and all even / RS rows unless otherwise stated): Knit to last 5 sts, YO, P2tog, K2, K2tog
with next BO edge st (as in Set-up Row).
Row 3: Sl 1, K2, YO, P2tog, K6, (YO, K2tog) 14 times (to last 2 sts), YO, K2. 42 sts.
Row 5: Sl 1, K2, YO, P2tog, K9, (YO, K2tog) 13 times (to last 2 sts), YO, K2. 43 sts.
Czyli w Set-up Row : dziergać oczka prawe, a ostatnie zdjąć bez przerobienia. I dalej nie rozumiem jak mam połączyć border z częścią główną.
Bardzo proszę o pomoc nie wiem i z góry dziękuję.

ania_b - Czw 03 Gru, 2015 21:05

Rząd zerowy (set up): prawe do jednego oczka przed końcem. I teraz cała sztuka polega na tym, żeby to ostatnie oczko przerobić razem na prawo z oczkiem nabranym z brzegu szala, tam, gdzie zamykałaś oczka. Szukałam dobrych filmów lub zdjęć, ale nie znalazłam. Może takie zdjęcie:

Różnica jest taka, że tu mamy oczka szala na drucie (brązowe), border jest beżowy, ale może widzisz, o co chodzi.
Rząd1 (lewa strona): zdjąć jedno jak na prawo, 2 prawe, narzut, dwa lewe razem, 3 prawe, (narzut, dwa prawe razem od spodu) powtórzyć nawias 15 razy do ostatnich dwóch oczek, narzut, dwa prawe (41 oczek)
Rząd 2 (i wszystkie parzyste rzędy, czyli na lewej stronie robótki, chyba, że zostanie wyraźnie wskazane, że ma być inaczej): prawe do ostatnich 5 oczek, narzut, dwa lewe razem, dwa prawe, dwa prawe razem od spodu (czyli znowu łączymy ostatnie oczko z bordera i oczko nabrane z brzegu szala)
Rząd 3: zdjąć jedno bez przerabiania, dwa prawe, narzut, dwa lewe razem, 6 prawych, (narzut, dwa prawe razem od spodu) powtórzyć nawias 14 razy (do ostatnich dwóch oczek), narzut, dwa prawe (42 oczka)
Rząd 5: zdjąć jedno bez przerabiania, narzut, dwa lewe razem, 9 prawych, (narzut, dwa prawe razem o spodu) powtórzyć nawias 13 razy (do ostatnich dwóch oczek), narzut, dwa prawe (43 oczka)

Wioletta - Czw 03 Gru, 2015 21:24

Dziękuję za ekspresową odpowiedź cmoknięcie Spróbuję zrobić tak jak na zdjęciu czyli nie zamknę części górnej i połączę ją z borderem kwiatek dla ciebie
ania_b - Czw 03 Gru, 2015 21:43

Właśnie też się zastanawiałam, dlaczego zamykać ten brzeg, a potem nabierać dopiero co zamknięte oczka. No, ale nie znam całego opisu, może jakiś sens w tym jest. No cóż, jeśli coś Ci nie wyjdzie, zawsze można... Ale trzymam kciuki, żeby wyszło dobrze. cool
Pochwal się, szal jest piękny, już kilka razy na niego zerkałam.

Aniuszka - Pią 22 Sty, 2016 22:05

Czy mógłby mi ktoś pomóc z tłumaczeniem tego fragmentu? Próbowałam sama, ale nie składa mi się to w jakąś zrozumiałą dla mnie całość. Umiem zrobić na razie tylko szalik, a bardzo marzy mi się ten sweter, choć wiem, że to skok na głęboką wodę.

http://www.ravelry.com/pa...lver-belle-romy

Peplum

cast on 376 (428,480)sts. Row 1 (WS) Work row 1 of panels as foll: A once, B once, [C and B] 13 (15, 17) times, D once. Work as established until piece measures 25 (28, 31 cm) from beg, end with row 2 of panels A and D - 238 (270, 302) sts. Next row (WS) work 13 sts for left front button-band, bind off next 100 (116, 132) sts working p2tog over center 2 sts of each cable, work until 12 sts from last bind-off for center back panel, bind off next 100 (116, 132) sts, work to end for right front buttonhole band. Leave sts for front bands and center back panel on holders. For placement of side seams, place 2 markers on bound-off edge, in the center of 4th (4th, 5th) panel B (C,B) from each end.

Co oznaczają te nawiasy kwadratowe?

Aniuszka - Pią 22 Sty, 2016 22:06

Czy mógłby mi ktoś pomóc z tłumaczeniem tego fragmentu? Próbowałam sama, ale nie składa mi się to w jakąś zrozumiałą dla mnie całość. Umiem zrobić na razie tylko szalik, a bardzo marzy mi się ten sweter, choć wiem, że to skok na głęboką wodę.

http://www.ravelry.com/pa...lver-belle-romy

Peplum

cast on 376 (428,480)sts. Row 1 (WS) Work row 1 of panels as foll: A once, B once, [C and B] 13 (15, 17) times, D once. Work as established until piece measures 25 (28, 31 cm) from beg, end with row 2 of panels A and D - 238 (270, 302) sts. Next row (WS) work 13 sts for left front button-band, bind off next 100 (116, 132) sts working p2tog over center 2 sts of each cable, work until 12 sts from last bind-off for center back panel, bind off next 100 (116, 132) sts, work to end for right front buttonhole band. Leave sts for front bands and center back panel on holders. For placement of side seams, place 2 markers on bound-off edge, in the center of 4th (4th, 5th) panel B (C,B) from each end.

Co oznaczają te nawiasy kwadratowe?

kabyr - Pią 22 Sty, 2016 22:08

Wierzyć mnie się nie chce,
że jesteś nowicjuszką. hmm
To trudny fason.

Aniuszka - Pią 22 Sty, 2016 22:45

Zdaję sobie sprawę, że trudny, ale bardzo chcę spróbować. Żaden sweter tak mi się nie podoba, jak ten. Znalazłam właśnie opis po rosyjsku, ale tam jest to jakoś zupełnie inaczej opisane. Ostatnio prawie wszystkie wolne chwile spędzam na usiłowaniu przetłumaczenia i zrozumienia tego opisu. Także byłabym bardzo wdzieczna za pomoc.
vichta - Pią 22 Sty, 2016 23:05

Nabrać na druty 376 (428, 480) oczek. 1 rząd (lewa strona): przerabiać schematy według następującej kolejności: A jeden raz, B jeden raz, [C i B] 13 (15, 17) razy, D jeden raz. Przerabiać w ten sposób, aż robótka będzie miała 25 (28, 31) cm, licząc od dołu, zakończyć drugim rzędem ze schematów A i D. Następny rząd (lewa strona): przerobić 13 oczek jako lewą plisę na guziki, zakończyć następnych 100 (116, 132) oczek przerabiając 2 razem na lewo nad dwoma środkowymi oczkami każdego warkocza, przerobić następne 12 oczek na środkowy tylni panel (warkocz), zakończyć następnych 100 (116, 132) oczek, przerobić do końca oczka jako prawą plisę na dziurki. Zostawić oczka na plisy i na panel tylni na agrafce. Dla zaznaczenia szwów bocznych umieścić 2 markery na bokach, na środku 4-go (4-go, 5-go) schematu B (C, B) od każdego boku.

Fragmentu zaznaczonego kursywą nie jestem pewna, bo jakoś nie mogę sobie tego wyobrazić. Przyznam, że takie tłumaczenie bez robótki w ręku, to trochę takie macanie po ciemku Wink

Jeśli masz ten fragment po rosyjsku, to wklej go tutaj. Będzie łatwiej porównać, o co tak naprawdę chodzi. Wygląda, że te oczka są po prostu zwyczajnie zakończone. Nie wiem dlaczego piszą, że należy przerabiać 2 razem nad każdym warkoczem. nie wiem

Pewnie jutro zajrzą tu mądrzejsze głowy, niż moja, więc mnie poprawią bye

japoneczka01 - Sob 23 Sty, 2016 08:01

Na tym blogu są rozważane różne problemy z tym sweterkiem i zdjęcia różnych jego fragmentów http://lillysmuul.blogspo...lver-belle.html
I po rosyjsku

A tu rozgryzanie na osince http://club.osinka.ru/topic-34333?p=1034903

gardenia15 - Nie 24 Sty, 2016 21:01

Dziewczyny pomocy!!!
Mam zamiar zrobić żakiet Masterpiece, wszystko jest w miarę jasne z wyjątkiem opisu wzoru.
http://www.ravelry.com/pa...ary/masterpiece
Nazywa się on Nupki ale mi on ich nie przypomina. Proszę o przetłumaczenie, a najlepiej łopatologiczną instrukcję jak go zrobić:
R1 (RS) [k3, nob, k1+n] repeat
R2 (WS) purl
R3 (RS) k2, [k3, nob, k1+n] repeat, k2
R4 (WS) purl
nob = insert left needle 2sts behind, pull a yarn
loop through
k1+n= knit loop from nob together with next stitch
asa = work all sts as they appear, slipping markers
find abbreviations and more

Jak na złość od niego zaczyna się robótkę i nie mogę ruszyć:(
Ratujcie proszę!!

marysia54 - Nie 24 Sty, 2016 21:30

gardenia15
Przepiękny ten żakiet, lecz niestety nie potrafię Ci pomóc w tłumaczeniu,
sama nic nie rozumiem wściekły też chętnie bym zrobiła ten żakiet.
Może znajdzie się jakaś dobra duszyczka która pomoże uklon

cmoknięcie

gardenia15 - Nie 24 Sty, 2016 22:17

marysia54, też czekam na ta dobrą dusze:)
ania_b - Nie 24 Sty, 2016 22:36

Już jestem. Próbka zrobiona. Zaraz opiszę, co i jak.

W pierwszym rzędzie powtarzamy taką sekwencję: 3 prawe, teraz czubek lewego drutu wbijamy między pierwsze i drugie oczko z tych, które przed chwilą przerobiliśmy (czyli dwa oczka do tyłu, oczywiście one nadal są na prawym drucie), tym czubkiem lewego druta zagarniamy pętelkę z nitki roboczej i przeciągamy. W ten sposób otoczmy dwa oczka tą wyciągnięta pętelką. Mamy ją na lewym drucie i przerabiamy ją na prawo razem z następnym oczkiem. I oto mamy dwa oczka okręcone nitką. Powtarzamy wszystko od nowa.
Drugi rząd - lewe.
Trzeci rząd - tak samo jak pierwszy, ale najpierw są dwa prawe i dopiero potem zaczynamy wyrabiać nupki (czy jak tam zwał), dzięki temu uzyskamy przesunięcie wzoru.

Życzę powodzenia, Ania Very Happy

gardenia15 - Nie 24 Sty, 2016 22:41

ania_b napisał/a:
Już jestem. Próbka zrobiona. Zaraz opiszę, co i jak.

Dzięki Aniu
To ja czekam cierpliwie , a na razie próbuję coś po swojemu kombinować.

gardenia15 - Nie 24 Sty, 2016 23:12

Aniu dzięki wielki, właśnie takiego tłumaczenia potrzebowałam.
Zaraz Twój opis w praktyce zastosuję kwiatek dla ciebie

marysia54 - Pon 25 Sty, 2016 21:39

gardenia15

przepraszam , ale nie zauważyłam , że wzór sweterka jest płatny , pewnie go kupiłaś
i nie możesz udostępniać innym osobom.
Z wielką przyjemnością będę śledzić Twoje postępy w robieniu tego żakietu, na pewno
zrobisz jeszcze ładniejszy cool

cmoknięcie

gardenia15 - Pon 25 Sty, 2016 21:59

marysia54 napisał/a:
gardenia15

przepraszam , ale nie zauważyłam , że wzór sweterka jest płatny , pewnie go kupiłaś
i nie możesz udostępniać innym osobom.
Z wielką przyjemnością będę śledzić Twoje postępy w robieniu tego żakietu, na pewno
zrobisz jeszcze ładniejszy cool

cmoknięcie

Marysiu nie masz za co przepraszać. Nic się przecież nie stało. cmoknięcie

Dzięki za życzenia. Mam nadzieję, że uda mi się go zrobić przynajmniej tak samo ładny. Na razie to co mam na drutach wygląda fajnie .Co dalej to się okaże.

qrystyna216 - Wto 26 Sty, 2016 12:43

Musze przyznac, że ładny ten żakiecik.
Marysiu, po obejrzeniu zdjęc na Ravelry, doszłam do wniosku,
że spokojnie zrobisz go sama, bez rozpisanego wzoru.

marysia54 - Wto 26 Sty, 2016 21:44

qrystyna216
chyba jednak nie dam rady zrobić z samych zdjęć, wiem , że jest robiony od
góry ale czy kołnierz robi się osobno, jak są zrobione plisy na dole, przy guzikach
i przy rękawach, nie mam pojęcia jak się robi klapy.
Wszystkie te szczegóły sprawiają że ten żakiet jest taki śliczny.
Niestety nie jestem na Ravelry i nie umiem się po nim poruszać.

cmoknięcie