Koronka koniakowska - czym koronkę koniakowską?
barbara 1 - Czw 09 Mar, 2006 12:25
Lucille,nie znalazłam banderolek w zabawkach małego,ale żeby nie byc gołosłownym wczoraj byłam w tej mojej pasmanterii i kupiłam sobie troche tych nici.Tak jak już wczesniej pisałam kosztują 6,20 za 50 gr.
Wyszła nowosć na rynek.Nici cieniowane o nazwie stokrotka(śliczne)bardzo podobne do snehurki,tyle,że o wiele fajniejsze.U mnie kosztują 2,90 za 30 gr.
słoneczko - Czw 09 Mar, 2006 13:24
A takie Waszym zdaniem nadają się?:
http://www.wojtek.com.pl/...g2=127&idt=1079
http://www.wojtek.com.pl/...idg2=127&idt=90
Jeszcze ich nie miałam, a słyszałam że są dobre. Ale tak dokładnie to na bieliznę, czy raczej na inne?
No i wogóle to chyba są wydajne, prawda?
potrzebuję dorady, z góry dziękuję...
lucille - Czw 09 Mar, 2006 15:44
Basiu- no właśnie nie wytrzymałam i też je nabyłam wygląda na to, ze Kraków jest zacofany kompletnie u nas tej Stokrotki nie widziałam (albom ślepa kompletnie), czy ona jest produkcji polskiej czy tureckiej?
A w ogóle jak u Ciebeie jest tanio :placz: u nas ten Basak kosztuje 7 zł, a żeby było śmieszniej to jest niewiele droższy od Kaji i Snehurki (te sa po 5 zł )
PS- czyżby dzięki mnie przybyło Ci kilka nitek w kolekcji
słoneczko- moim zdaniem te nici są za grube na bieliznę
barbara 1 - Czw 09 Mar, 2006 16:19
Lucille kupiłam basaka bo bardzo lubię robić z tej nici,a własnie mam w zamiarze wydziergac nowy komlecik typu bikini.Maży też mi sie zrobić z takich nici bluzke z małych kwiatków jako elementy,była by super na gorące w lecie dni.Jesli chodzi o cene to jest drogi,w zeszłym roku basak kosztował w tej samej pasmanterii 5,40.
Snehurka jest u nas po 3,20 ale 30 gr.
Te nowe nici o nazwie stokrotka ,wyszły dopiero w zeszłym tygodniu z łódziej fabryki jako nowość.Dzis juz żałuje,że wczoraj nie kupiłam sobie opakowania,był taki ciemny niebieski cieniowany aż do białego.Potem może byc dużo droższy,tu jako nowość dla zachety kupujących jest po 2,90 pózniej na pewno bedzie okł.3,50.Nic straconego jak bedę w miescie to muszę kupić tą stokrotkę,zrobie fotkę i pokaże jak wyglądają te nici.Co jeszcze,kiedyś kupowałam nici o nazwie BRAVO prawie identyczne co altun basak perle i za 100 gr. płaciłam 5,50 Wczoraj mi babka mówi,że juz nie bedą produkowane.Miała jeszcze jakis wsciekły róż i i taki sraczkowaty przecenionu na 4,20.Strasznie rozpaczam,że juz ich nie będę mogła kupić.Z tego BRAVO w dziale serwetek jest zrobiona moja serwetka z ananasami z różą na środku.A wogóle to z tej nici super robiło sie aniołki
Madzia - Czw 09 Mar, 2006 17:09
Widziałam tę Stokrotkę, ale wydała mi się trochę cieńsza niż Maxi z której wszystko robię. Cena chyba ok 6 zł.
doorcia - Czw 09 Mar, 2006 19:36
lucille a może zamówimy od basi zamiast od tych "niteczek", bo ja już czekam na tego basaka drugi tydzień!!
barbara 1 - Czw 09 Mar, 2006 19:48
Madzia a jaka gramatura? bo jesli 30gr.to strasznie drogo u mnie po 2,90
Doorcia z miłą checią,tylko,że ja mieszkam daleko od miasta i bywam tam też rzadko i jak juz jade to robie zakupy w nici i włóczki na dłuższy okres czasu i nigdy nie mam zaplanowane,że np.dzis pojadę i kupie.Wszystko zależy od mojego męża kiedy jest auto do dyspozycji,przewaznie nie ma w domu ani jednego ani drugiego
A co by Was interesowało? bo jeśli udało by mi sie jakos zaplanować wyskok na takie zakupy,to muszę wiedzieć dużo wcześniej co i ile tego
słoneczko - Pią 10 Mar, 2006 14:59
Ja ma w takim razie pytanko... - jakim szydełkiem robicie te Wasze piękne dzieła, czyli bieliznę (jak Koniakowską), czyli jakim szydełkiem taką włóczkę najlepiej "szydełkować"?
lucille - Pią 10 Mar, 2006 20:23
| słoneczko napisał/a: | Ja ma w takim razie pytanko... - jakim szydełkiem robicie te Wasze piękne dzieła, czyli bieliznę (jak Koniakowską), czyli jakim szydełkiem taką włóczkę najlepiej "szydełkować"?
 |
Wydaje mi się, że sam amusi dobrać odpowiednie szydełko- według mnei to sprawa indywidualna, każdy robi inaczej, inne ma prefernecje, itp.
Basiu- mnie korci ta Stokrotka- ale nie mogę jej znaleźć w necie, nie wiem nawet jakie ma kolory - chyba musze poczekać aż u nas się pojawi ( a może już jest tylko nic o tym nie wiem )
barbara 1 - Sob 11 Mar, 2006 00:20
Stokrotki w necie jeszcze nie ma.Jak sobie kupię to zrobie fotki jak wygląda.Z tego co mi kobitka w sklepie mówiła to jest tylko cieniowana
Madzia - Sob 11 Mar, 2006 09:57
Basiu wyglądało to na 30 deko, ale sklep też drogi. Takie kordonki po 10 deko 15-17 zł.
A ja gdzieś widziałam w necie tę Stokrotkę. Chociaż może to tylko była reklama.
doorcia - Sob 11 Mar, 2006 11:35
Basiu, właściwie to nie mówiłam poważnie bo przecież nie moge od ciebie wymagać, żebyś nas zaopatrzała... na pewno masz pilniejsze sprawy na głowie, żałuje tylko bo u nas w Krakowie ciężko w ogóle dostać basaka, a jak już jest to w takich ponurych kolorach, no i zazdroszcze ci, że masz dostęp do takich żywych kolorowych nici jak na tym zdjęciu wyżej, jakby naprawde kiedyś Ci się chciało Bsiu I przy okazji mogła wziąźć kilka więcej szpulek tego basaka Perle to byłabym oczywiście niezwykle zobowiązana
barbara 1 - Sob 11 Mar, 2006 11:43
Doorcia bede pamiętać o Tobie.Na chwile obecną mam spory zapas.Napisz tylko jakie kolory Cię interesują
Anonymous - Nie 12 Mar, 2006 12:16
Basiu zdaje się na Twój gust, te na zdjęciu są cudowne, ja o takich moge tylko pomarzyć, mam też sentyment do różowego i niebieskiego ale dla każdego koloru znajde zastosowanie, bardzo serdecznie Ci dziękuję!!!!!!
doorcia - Nie 12 Mar, 2006 12:17
o nie! Zapomniałam się zalogować, jakoś nie chce mi tego robić automatycznie!
doorcia - Sob 28 Paź, 2006 11:58 Temat postu: czy ktoś widział? czy ktoś już znalazł tę "stokrotkę" na necie? minęło już troche czasu, powinna się pojawić ale ja coś nie mogę znaleźć!
doorcia - Sob 28 Paź, 2006 12:03
a najlepiej jakby ktoś znalazł i kupił w Krakowie...
Asia S. - Pią 09 Mar, 2012 08:39
Odkopuję temat, z czego teraz robicie koronki?
pela_rgonia - Sob 09 Cze, 2012 16:17
Ja robię z Maxi Classic .Cieniutka, idealnie biała. W motku 100 gr. Cena 14 zł. Jeśli ktoś chce kolorek ecru to polecam Bravo 40. Tylko że w motku jest jej 90 gr. Kosztuje około 10 zł.
|
|
|