Pogaduszki szydełkowe - CENY WYROBÓW SZYDEŁKOWYCH
Grażyna - Wto 21 Lut, 2006 14:51
Ja wam powiem tak - ludzie na pracy szydełkowej sie nie znają. Chcieliby miec (kupic), ale mało płacić. Kolezanki z pracy chciały koszyczki. Zrobilam 6 wzorów, mniej wiecej w podobnej wielkosci. Dzisiaj te koszyki zanioslam do pracy (narazie bez tego bialego, którego ilustrację tutaj umiesciłam, bo jeszcze schnie) i zbierałam zamówienia, bo nie bede w ciemno robić. Sądziłam, że ten własnie z zielonym obramowaniem będzie miał popyt. Zrobilam jeszcze podobny, ale z siatki u góry (troszke zmodernizowalam w odcieniach brązu). Podałam cene 15 zł. Kolezanki wzdychały, cmokały,ale zamawiały najtańszy- takiego jednego malucha, którego zrobiłam na próbę, a w ostatecznosci dodałam do kolekcji i wyceniłam na 10 zł. To ten na obrazku z prawej strony
Zdziwiłam się bardzo, bo ten koszyczek ma średnicę 9,5cm, wysokosć 4 cm, a z uchem ok. 15.
Okazało się, ze chętnie kupiłyby kurki, kurczaczki. Zawiedzione były, że nic takiego ze soba nie przynioslam. Ale jak powiedziałam, ze kosztowałaby tez od 5-10 złoty, bo to dziubanina mała, ale pracochlonna i zapytałam czy mi tyle za nie dadzą, to odparły, że nie.
Ksanty - jakiej średnicy robisz serwetki do koszyczka?
ksanty - Wto 21 Lut, 2006 15:21
Grażynko zależy od danego zamówienia.
Kurki mi schodzą za 8 zł.
Teraz mam zamówienie na firankę 115*80 cm. i zastanawiam się na ile ją wycenić
Ja mam na tyle dobrze, że mam kilka kontaktów w Niemczech a tam prace ręczne są bardzo cenione.
paullina - Wto 21 Lut, 2006 15:34 Temat postu: CENY WYROBÓW SZYDEŁKOWYCH No właśnie masz jedno to chcą drugie, a potem i tak nie kupią.
Chyba wolimy sprzedać pare rzeczy taniej (robiąc wbrew sobie i swojej pracy) i zarobić, niż czekać aż sprzedamy jedną drożej i zarobimy mniej więcej tyle samo.
ksanty - Wto 21 Lut, 2006 15:42
ja nie robię nic na zapas....chyba że mi wpadnie w oko, zakocham się i nie bedę mogła spac dopóki nie zrobię....
jeżeli chodzi o rzeczy na sprzedaż to tylko pod konkretne zamówienie, oczywiście nieraz robię prototypy ale zazwyczaj później też idą gdzieś do ludzi
Grażyna - Wto 21 Lut, 2006 16:01
Ksanty - fajnie masz, bo tam rzeczywiscie wola ręczna robotę od masowej produkcji.
Ostatnio moja sasiadka miała taka sytuację. Spotkała sie na rynku z dwiema znajomymi, a jedna z nich chciala zamowic bluzke na szydełku. Sasiadka powiedziala, ze owszem zrobi ale za 100zł . Wtedy ta druga mówi, że to sie nie opłaca, bo na rynku widziała podobne bluzki za 20 zł. Gdy ta zamawiajaca to usłyszała, to zaraz zrezygnowała. Wiec, moja sąsiadka zapytała gdzie konkretnie są te bluzki. Następnie poszła do tego stoiska, a tam rzeczywiście były bluzki, nie za 20 zł lecz za 50, zrobione zwyklą siatka, z grubej, sztywnej nici typu koral, barwy sraczkowatej. Koszmar. Ekspedientka miala także na sobie taka bluzke, a pod nia top czarny. Bluzka wolała chociaz o żelazko, bo łańcuszki sie wywijały sie w rózne strony. Mnie juz słów brak.
mordka - Wto 21 Lut, 2006 16:31
To ja dla porownania podam taki przykład;
takie bikini - góra i dół (majtki) wezmę 80 - 100 zł (nici wliczone w cene sa już) takie cos mam zamowione tylko teraz nici szukam - aha kolorystyka taka jak na zdjeciu.
ksanty - Wto 21 Lut, 2006 16:34
wyceniłam firankę na 150 + materiał
barbara 1 - Wto 21 Lut, 2006 16:37
Ja to juz nawet nie chce sie wkurzać.Na Allegro robia konkurencje kobitką z koniakowa w stringach.Wielce pisza stringi koniakowskie(a daleko im do koniakowa,nitka najtańsza,po pare szt.kwiatków)i życza sobie od 5 do 20 zł.Te za 20 zł.ujda jeszcze w tłoku.To one paskudzą cene i swoim wyrobem.Nie patrzą na jakość tylko na ilość.A te głupie ludziska kupują takie barachło,co po jednym praniu majtek będa szukać w pralce,bo wszystko sie rozleci.Inne za to kobiety które wystawiają owe stringi z bardzo dobrej nitki,w dodatku swojego pomysłu(nie jakas masówka,co bedzie cała polska chodzic,jak zdążą pochodzic)chca juz dużo więcej i tu maja rację.To poprostu nie kupują.To samo jest ze serwetami,obrusami itd.nie liczy sie jakość,tylko cena.Ksanty ma racje,na zachodzie(Niemcy)doceniaja taką prace robótek recznych.Lub tak jak ma Weronika,swoje klijentki i płaca tak jak ona sobie rzyczy,i myslę,że to jeszcze jest za tanio.Bo to jest rzecz niepowtarzalna,a nie jakaś masówka.
barbara 1 - Wto 21 Lut, 2006 16:40
Monika i to jest dobra cena
Ksanty myslę,że wezmiesz za mało firanka jest jednak pracochłonna i musisz przy niej posiedzieć
Krakowianka - Wto 21 Lut, 2006 16:52
Ksanty gdzie mozna zobaczyc ta firanke bo jakos nie widze Grazynko bardzo dziekuje za schemat koszyczka zaraz sie biore do roboty:) jezeli nie zapłacą Ci tyle ile chcesz za koszyczek to poradz im zeby zrobily sobie same zobaczymy co powiedzą
ps wlasnie ucze pierwszych krokow w szydełkowaniu moją siostrzenicę postanowiła się nauczyć się podczas ferii zobaczyła wszystkie Wasze prace w Internecie i tez tak chce umieć
ikmis - Wto 21 Lut, 2006 18:47
witam,
ścięło mnie z nóg, jak zobaczyłam ceny na allegro = szydełkowy lambrekin za 5 zł,
http://www.allegro.pl/ite...szydelkowy.html dla porównania ta sama osoba wystawia frywolitkową serwetkę za... 6 zł, podczas, gdy inna osoba wystawia serwetkę frywolitkową o średnicy 25 cm za 250 zł...
Madzia - Wto 21 Lut, 2006 18:57
Mi też kiedyś taka "życzliwa" osoba popsuła szyki, tak jak sąsiadce Grażynki i nie zdobyłam zamówienia na czapeczkę.
Dobrze, że rozmawiacie na ten temat, ja będę miała zamówienia na serwety, ale to od koleżanek i wciąż nie wiem. Chyba koleżanki trzeba potraktować ulgowo?
A te koleżanki Grażynki, naprawdę wkurzające.
Alegrias - Wto 21 Lut, 2006 19:06
Grażynko, serdecznie dziękuję za schemat dużego koszyczka dotarł i jest śliczniusi. Jeszcze o tego maluszka, co go pokazałaś też chętnie się uśmiechnę Bardzo, bardzo dziękuję!
barbara 1 - Wto 21 Lut, 2006 19:14
Ja pierniczę 160 cm.długa i za 5 zeta ta osoba chyba jakaś nie normalna.Ile trzeba zużyc nici,nie mówiąc jeszce o czasie.Gdyby kązdy zaczął się cenic to i kwoty za rękodzieło były by też inne na allegro i ludzie by się przyzwyczaili.A tak to maja takich tanich wariatów
mordka - Wto 21 Lut, 2006 19:29
Dziewczyny Ci co wystawiaja na allegro tak tanio poprostu nie znaja sie na tym i moge sie zalozyc ze tego nie robili tylko znalezli u babci na strychu i sprzedaja zeby tylko sie pozbyc i zarobic pare groszy serio, juz to kiedys wyczailam jak gosc sprzedawal za darmoche haftowane obrazy haftem plaskim i to ogromne w ramie o ile dobrze pamietam to za 30 zł, wedlug mnie sama rama byla drozsza.
A ja chyba w koncu zdecyduje i wezme od dziewczyny 100 zł za bikini - poniewaz nici musze zamowic i za wysylke jeszcze z tego zaplacic stad taka cena (mialo byc mniej tak 80 ale tez musze miec kase zeby dokupic i szydelek i niteczek na nmowe wyroby).
Pani Mama - Wto 21 Lut, 2006 19:56
ja jak mam robić komuś i kręci nosem że za drogo to robię wtedy coś sobie i moim córkom a wtedy niech żałuje ta osoba jak widzi na mnie te cuda i musimy się trzymać cen a jak komuś za drogo to niech robi sobie sam
kuela - Wto 21 Lut, 2006 20:03
Popieram zachowanie Pani Mamy i tak trzymac
ksanty - Wto 21 Lut, 2006 21:35
| Krakowianka napisał/a: | Ksanty gdzie mozna zobaczyc ta firanke bo jakos nie widze Grazynko bardzo dziekuje za schemat koszyczka zaraz sie biore do roboty:) jezeli nie zapłacą Ci tyle ile chcesz za koszyczek to poradz im zeby zrobily sobie same zobaczymy co powiedzą
ps wlasnie ucze pierwszych krokow w szydełkowaniu moją siostrzenicę postanowiła się nauczyć się podczas ferii zobaczyła wszystkie Wasze prace w Internecie i tez tak chce umieć |
w tym poście o niej piszę
http://maranta.livenet.pl...php?p=8597#8597
ksanty - Wto 21 Lut, 2006 21:39
| barbara 1 napisał/a: | Monika i to jest dobra cena
Ksanty myslę,że wezmiesz za mało firanka jest jednak pracochłonna i musisz przy niej posiedzieć |
wiem, że biorę mało ale nieraz ceny trzeba dostosować do osoby zamawiającej
to akurat jest moja serdeczna przyjaciółka, jeszcze z podstawówki i nie mam serca więcej wziąść
normalnie poszłoby to dużo drożej
Anonymous - Wto 21 Lut, 2006 22:01
W zeszłym roku na allegro ten biały koszyczek był za 30 zł.Ksanty skąd ty masz takie bogate klientki,ja też tak chcę
eap - Wto 21 Lut, 2006 22:02
Ten gość toja wylogowało mnie
alienor - Wto 21 Lut, 2006 22:03
Witam ! Jestem calkiem nowa na forum . Kilka lat nie zajmowalam sie robotkami , ale na szczescie zapal powrocil Wasze albumy mnie powalily . rewelacja. Chcialabym zwrocic sie do pani Grazyny . Koszyki ktorych temat pani poruszyla sa przepiekne . Kiedys calkiem niezle mi szlo odgapianie wzoru , ale lata zastoju zrobily swoje. kochana pani Grazyno czy moge prosic o schematy na meila .< 3majsie@gmail.com >bede dozgonnie wdzieczna. Pozdrawiam wszystkie milosniczki dziergania
ksanty - Wto 21 Lut, 2006 22:38
| Anonymous napisał/a: | | W zeszłym roku na allegro ten biały koszyczek był za 30 zł.Ksanty skąd ty masz takie bogate klientki,ja też tak chcę |
nieraz się trafią
a nieraz chciałyby za grosze
Anonymous - Śro 22 Lut, 2006 19:47
Pani grażynko ja też bardzo proszę o schemat takiego koszyczka , zawsze koszyczki robiłam za wzorów serwetki poprawiając trochę górę
Marlos@buziaczek.pl
Bardzo proszę
Anonymous - Śro 22 Lut, 2006 20:23
Ten gośc to ja Jolka wylogowało mnie
|
|
|