To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
RękoDzielni - Forum u Maranty

miejsce spotkań miłośników robótek ręcznych wszelkich
i nie tylko...

Maszyny do szycia - Jaki overlock kupić ?

Tydea - Pią 12 Cze, 2009 20:29

Oczywiscie decyzja jest moja.Wam serdecznie dziekuje za odpowiedzi
Mam tez nadzieje ze odezwiá sie Panie które obrzucaly na Singerach.
Ja man stebnówke Singer i jestem zadowolona.Imoze dlatego tak sie trzymam tej marki ,bo przywiazalam sie do firmy.

A waszym zdaniem warto go kupic?Nie znam sie na overlockach i nie wiem czym sie kierowac przy wyborze.
Radzcie kochane co robic uklon

Tydea - Pią 12 Cze, 2009 20:34

alicja11 napisał/a:
Do overlocka używamy zarówno zwykłych nici jak i tych wiskozowych ,ja ich nie lubię,ale są uciagliwe i do dzianin w sam raz .A tak wogóle to do użytku domowego ten overlock jest w sam raz ,ale moim zdaniem do szycia jednak sporych ilosci jak piszesz ja wolałabym profesjonalny -wiem to z doświadczenia ,domowy szybko mi się rozsypał.

Jakie firmy bys mi polecila tych profesjonalnych overlocków ?Masz na mysli takie przemyslowe?

malgosp - Pią 12 Cze, 2009 23:56

witam drogie Panie Smile jeśli chodzi o overlocki przemysłowe zdecydowanie polecam JUKI. Szyłam na nich i w szkole i w zakładach odzieżowych, świetnie się sprawdzają do różnych tkanin. Te przemysłowe są montowane w stół, więc trzeba mieć w domu trochę miejsca, by go ustawić na stałe. Natomiast w domu od kilku lat mam overlock Huskylock 4-nitkowy firmy Husqvarna. Jestem z niego zadowolona. Szyje na nim różne materiały. Nie ma z nim kłopotów. W miarę potrzeb można dokupić do niego różne stopki, ale wystarcza w tej wersji co jest.W zależności od tego jakie materiały będziesz szyła, to musisz pomyśleć ilu nitkowy kupić.
Pytałyście o overlocki z Radomia. Tak szczerze mówiąc nie ma już w moim mieście zakładu, który robił porządne maszyny. Te, które teraz sprzedają, są produkowane na chińskich częściach i nie ręczyłabym za ich jakość... Najlepsze były te stare.
Jeśli chodzi o stębnówki to prócz wspomnianej wyżej Husqvarny, dobry jest też Brother, JUKI.
Mam nadzieję,że choć trochę pomoże Wam moja opinia wzięta z wieloletniego doświadczenia. Trafnych wyborów życzę Smile

Tydea - Pon 15 Cze, 2009 10:22

Drogie Panie ,a co myslicie o overlocku Pfaff 2.0
lub Brother 3034D.

Trudno wybrac hmm

bjanna - Pon 15 Cze, 2009 14:09

Tydea, teraz na rynku jest duży wybór i rzeczywiście trudno wybrać hmm Pfaff i Brother to bardzo dobre firmy, zobacz tylko czy mają takie same funkcje, czy nie mają ich za dużo, bo z doświadczenia wiem, że im więcej funkcji ma taka maszyna, tym gorzej kazanie oczywiście nie wszystko tez Ci się przyda, większość funkcji jest zbędna, a ma to wpływ na pracę i żywotność maszyny bye
Tydea - Pon 15 Cze, 2009 15:04

Miałam w planach kupic singera,ale niestety wściekły w moim miesicie nie ma ,ani serwisu ani sklepu z tym overlockiem.Musialbym kupic on line z Angli ,a potem sie martwic gdzie z nim leciec ,jak cos sie stanie.Odpada.
Dostepny jest Pfaff- ale jakos mi nie odpowiada.
No moze Brothera gdzies bym znalazla.
Jestem wkurzona ,bo chce kupic a nie mam gdzie placzek placzek

makneta - Pon 15 Cze, 2009 15:32

Tydea, nie znam się na overlockach, ale jak chciałam kupić maszynę do szycia, to się nasłuchałam, że Singer to już nie to samo co kiedyś, jest na chińskich, plastikowych podzespołach.
A Pfaff to ponoć teraz jedna z najlepszych marek.

Tydea - Pon 15 Cze, 2009 16:06

makneta napisał/a:
Tydea, nie znam się na overlockach, ale jak chciałam kupić maszynę do szycia, to się nasłuchałam, że Singer to już nie to samo co kiedyś, jest na chińskich, plastikowych podzespołach.

Kupilam 2 lata temu Stebnówke Singera.Wiesz ja jestem zadowolona,uszyje i i koldry i cienkie tkaniny bez problemu .Moja czesci ma metalowe (ostatnio czyscilam ja i zwrócilam uwage.).Mi sie dobrze szyje.Ale podobno (ktos na forum napisal)ze z maszyna to trzeba sie obchodzic jak z osoba ,a nie jak z rzecza.Ja do swojek przemawiam love no szyj malutka lub, no nie rób mi tego. :szyję:
Chyba jakas pokrecona jestem : radocha

A poza tym obdzwonilam cale miasto-Brathera nie dostane tez placzek
Zostal mi tylko Pfaff

alicja11 - Pon 15 Cze, 2009 19:58

Tydea, teraz mam Yamato 5-nitkowy ,ale dobre tez sa Yukki,ja teraz gdybym zmieniała to kupiłabym automat z obcinaniem nici (mam stebnówkę automat Sirubę i jest super,wiec i owerlok tez mógłby taki być.
orchidea - Pon 15 Cze, 2009 20:20

Mam Merrylock 848 i jest super, cichy, szybkie obroty
kupiłam też nową maszynę bo moja wcześniejsza Bernina zepsuła się i zachciało mi się nowej - kupiłam Singer 9440 za przeszło 2 tys. i bardzo żałuję jest to taki grzmot. Dla mnie za wolna , najsmieszniejsze jest to że obroty ma wolniejsze od mojej starej
Bardzo żałuję ale muszę się z nią męczyc.

malgosp - Wto 16 Cze, 2009 00:43

Tydea napisał/a:
makneta napisał/a:

Kupilam 2 lata temu Stebnówke Singera.Wiesz ja jestem zadowolona,uszyje i i koldry i cienkie tkaniny bez problemu .Moja czesci ma metalowe (ostatnio czyscilam ja i zwrócilam uwage.).Mi sie dobrze szyje.Ale podobno (ktos na forum napisal)ze z maszyna to trzeba sie obchodzic jak z osoba ,a nie jak z rzecza.Ja do swojek przemawiam love no szyj malutka lub, no nie rób mi tego. :szyję:
Chyba jakas pokrecona jestem : radocha

A poza tym obdzwonilam cale miasto-Brathera nie dostane tez placzek
Zostal mi tylko Pfaff

Z tym mówieniem do maszyny to prawda Smile trzeba ją od czasu do czasu pochwalić i zganić, gdy nawala. Ja do swojej czasem gróźb używam i wtedy szyje jak nóweczka z fabryki.

Tydea - Czw 18 Cze, 2009 13:45

A wiec ,wszystkim Paniom chce podziekowac za pomoc i rady. kwiatek dla ciebie
Kupilam wczoraj Pfaff hobbylock 2.0.
Walczylam wczoraj troche (bo instrukcja po angielsku),ale juz wszystko ok.
Jeszcze nie próbowalam wszystkich sciegów,ale dzinsy obrzuca rewelacja.
Dziewczyny ,pani w sklepie powiedziala mi ze moge uzywac tylko specjalnych igiel do overlocka.Kurcze troche drogie.Porównalam igly z overlocka ze zwyklymi to róznia sie tylko malym rowkiem.Jakie jest wasze zdanie?

http://www.gursewingmachi...aign=Overlocker

malgosp - Pon 22 Cze, 2009 23:40

lepiej używać igieł podanych do konkretnego overlocka, gdyż niektórzy producenci zastrzegają sobie,że w razie używania nieodpowiednich igieł nie uznają reklamacji czy nie chcą dokonywać napraw w ramach gwarancji
doorcia - Pią 13 Lip, 2012 10:21

dzięwczęta potrzebuję kupić overlock, ponieważ większość rzeczy szyje się teraz na overlockach a mnie zależy żeby wyglądało jak kupne... mama dała mi jednak do myslenia, mówi że są overlocki z nożykiem, który obcina podczas szycia nadmiar materiału i taki służy tylko do zszywania 2 części materiału, natomiast do podwijania brzegów, naszywania itp służą inne overlocki bez nożyka, czy to prawda?
doorcia - Wto 17 Lip, 2012 12:11

dziewczyny proszę tylko o małą podpowiedź!
atteloiv - Wto 17 Lip, 2012 13:31

Overlok nie zastąpi ci maszyny do szycie. Owszem do dzianin jest nie zastąpiony, ale on głównie obrzuca i wyrównuje brzeg.Ja na Łuczniku szyłam 20 lat i teraz kupiłam overlok, jestem zadowolona. Ale gdybym miała wybierać jedną rzecz to maszyna, w miarę przyzwoita.
weronika5810 - Wto 17 Lip, 2012 16:22

....mówi że są overlocki z nożykiem, który obcina podczas szycia nadmiar materiału i taki służy tylko do zszywania 2 części materiału, natomiast do podwijania brzegów, naszywania itp służą inne overlocki bez nożyka, czy to prawda?

tak to prawda- ale z overlokiem to dobra rzecz- bo można obrzucać i zszywać, jak kupić to radziłabym 3-nitkowy i wiele overloków na inne czynności

doorcia - Czw 19 Lip, 2012 09:32

aha czyli dalej jestem w kropce jaki kupić...
czeremcha - Wto 24 Lip, 2012 16:28

Doorcia - polecam ci na moim blogu ostatni post - "Sukienka na lato potrzebna od zaraz". Tam znajdziesz wyjaśnienia, co można, a czego nie można zrobić owerlokiem.

Wszystkie owerloki mają nożyk. Większość z nich - odłączany.

Maszyna służąca wyłącznie do podkładania brzegów to podszywarka.

Połączenie podszywarki z owerlokiem to coverlock.

Natomiast szwy wierzchnie, zewnętrzne, taką "plątankę" jak w sportowych strojach - wykonuje się tzw. renderką.

Owerlokiem trzy- i czteronitkowym nie wykonasz tzw. ściegu drabinkowego - takiego, jakim są podłożone i wykończone doły i rękawy t-shirtów. Tą funkcję mają tylko owerloki pięcionitkowe.

Ania

doorcia - Śro 25 Lip, 2012 16:15

a to mi trochę rozjaśniłaś Aniu! lecę czytać Twojego bloga... dzięki! cmoknięcie
doorcia - Śro 25 Lip, 2012 21:24

Aniu! sukienka cudna, i jak Ci pasuje do sandałków! rewelacja! a ile się można od Ciebie nauczyć, naprawdę bardzo pouczająco piszesz, no i chyba ostatecznie rozradziłaś mi ten overlock... jak na początki dam rade bez niego, zwłaszcza, że maszynę mam niegłupią... gdyby się kiedyś nadarzyła okazja to kupię ale puki co... skoro T-shirt i tak uszyję tylko 5-cio nitkowym, to już chyba dla bardziej zaawansowanych, cóż dzięki, chyba mi oszczędziłaś rozczarowań a i kasa została w kieszeni...
mimusia-1 - Sob 13 Lip, 2013 10:56

Odświeżam temat chcę kupić overlocka 5nitkowego prosze doradzcie jaki warto bo komletnie nie wiem jaki.
Wytłumaczcie czy się rózni overlock od coverlocka?

czeremcha - Nie 14 Lip, 2013 09:58

To wytłumaczenie masz trzy posty wyżej... Smile

I na przykład tu:

http://forum.gazeta.pl/fo...znice_.html?v=2

Kupując owerlok pięcionitkowy zwróć uwagę, żeby miał ściegi drabinkowe i łańcuszkowy, bo nie każdy je ma.

Ania

mimusia-1 - Nie 14 Lip, 2013 16:32

czeremcha napisał/a:
o wytłumaczenie masz trzy posty wyżej... Smile
no tak dzięki
Lacrima - Wto 29 Gru, 2015 19:06

Wczoraj bylam w sklepie z materialami.
Zakupy jak najbardziej udane .
Ale materialy jakie podobaly sie przyszlej matce to w wiekszosci dzianny...
I tutaj mam problem.
Kiedys wieki temu mialam swietny overlock chyba Juki.
A teraz weszlam na allegro i znalalzam cos takiego

OVERLOCK 4 NITKOWY 620D ŁUCZNIK

Niecale 600zl.
Tamten sluzyl do szycia kilka godzin dziennie a ten ma byc do szycia dla malenstwa.
Jednak fajnie by bylo zeby nie padl po 2 razach.
Moze ktos ma ten overlock albo pomysl na cos innego w podobnej cenie wesoło mi