To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
RękoDzielni - Forum u Maranty

miejsce spotkań miłośników robótek ręcznych wszelkich
i nie tylko...

Problemy, pytania - Jak sie robi chusty?

ciapara - Pią 14 Sty, 2011 23:25

Mnie na szydełku podobalo sie to ze nie ma formy jakiej nie mozna zrobic a wiec i rzeczy jakiej by nie mozna zrobic Smile
calicja - Pią 14 Sty, 2011 23:34

saba52, minia.agnieszka, dzięki Dziewczyny - jak to się mówi - "potrzeba matką wynalazku" Smile.
Owsianka mi wystygła przez to dzierganie. nie wolno
ciapara - co prawda to prawda - jak widać wyżej Smile

Chyba nie w temacie rozmawiamy nie wolno

M. - Sob 15 Sty, 2011 10:55

mrober napisał/a:
Ze wzorku nie mogę się doczytać po którym motywie mam przejść do kolejnego etapu wzoru. Na fotce chusty jest tych motywów co najmniej 8.Ja zaczynam 10 ,chusta jak na razie ma w podstawie 64 cm, a na wysokość 31 cm. Chyba już pora zacząć wrabiać wzór z kolejnego schematu?

a ja przechodzę wcześniej do tego, poczatek mam same prawe, zrobiłam 4 listki i przechodzę do tego:
http://www.fotosik.pl/pok...a16f37506f.html

czytasz cyrylicę ?
nie rozumiem, co oznacza zapis: poslednij moduł schema 2 (wasmoj)
jaki ósmy ??? nie wiem czego dotyczy ten zapis (wasmoj) ????

Ada - Sob 15 Sty, 2011 13:31

M. napisał/a:
nie rozumiem, co oznacza zapis: poslednij moduł schema 2 (wasmoj)
jaki ósmy ??? nie wiem czego dotyczy ten zapis (wasmoj) ????

dokładnie oznacza ostatni moduł schematu 2, a ósmy w kolejności. Nie widzę sch. 2, więc podejrzewam, ze to jest powtórka właśnie z niego.
Nad nim jest "promeżutocznyj", czyli pośredni, środkowy.

M. - Sob 15 Sty, 2011 14:33

dziękuję Ado Smile love trochę rozumiem rosyjski, ale mam za mały zasób słów.
jesteś aniołem, jeśli chodzi o te tłumaczenia cmoknięcie

gosias - Nie 16 Sty, 2011 20:20

calicja, Smile super pomysł cool brawo

calicja napisał/a:
i szczerze mówiąc - nie podobają mi się wyroby szydełkowe, szczególnie ubraniowe. W porównaniu z drutowymi są takie .... kanciaste

Hmmm... kwestia gustu.... ja myślę inaczej....

calicja - Nie 16 Sty, 2011 22:11

gosias, dzięki Smile

Wiem Gosiu, że kwestia gustu i z gustami się nie dyskutuje, szczególnie, że się zmieniają Smile - kto wie, czy za pół roku za szydełko się nie wezmę nie wolno.
Nie deprecjonuję w żadnym wypadku innych technik, podziwiam zdolności i cierpliwość, szczególnie do takich drobiazgów jak frywolitki albo szydełkowe ozdoby choinkowe uklon - mnie by chyba śmierć zagryzła przy takich precyzyjnych drobnostkach.
Kiedyś bardzo dużo i na szydełku robiłam i na drutach ale zawsze drutki wolałam, a szydełkowe rzeczy zawsze dla kogoś.
Baaaaardzo lubiłam też haftować gobeliny jednak sam wynik pracy - cóż - na ścianie bym nigdy nie powiesiła, bo to nie moje klimaty.
Podobają mi się firanki i serwety koronkowe - jednak mieszkanie mam w innym stylu i pewnie nigdy takich w swoim domu nie zawieszę.
Tak to jest z gustami - każdy ma inny.
I mojej córce moje drutowanie średnio się podoba, (chociaż, ze względu na kierunek studiów powinna być bardziej tolerancyjna!!!), na chusty mówi, ze są babcine wściekły wściekły wściekły - wiec jestem przyzwyczajona, że gusta są różne.

cmoknięcie

gosias - Pon 17 Sty, 2011 19:39

calicja, ile osób, tyle gustów....

calicja napisał/a:
Podobają mi się firanki i serwety koronkowe - jednak mieszkanie mam w innym stylu i pewnie nigdy takich w swoim domu nie zawieszę.

Też nie zawieszę takich firan, bo mi nie pasują, co do serwetek - ew. bieżnik na stole.

M. - Śro 19 Sty, 2011 20:10

tylko raz prułam, przy drugim motywie, a tak mi wychodzi, narzucone oczka przerabiam po lewej łapiąc za tylną nitkę, dziurki są małe.

saba52 - Śro 19 Sty, 2011 20:20

M., Bardzo fajnie wychodzi
M. - Śro 19 Sty, 2011 20:48

saba52, cmoknięcie moja "matko chrzestna" od chust love
saba52 - Śro 19 Sty, 2011 20:53

M. napisał/a:
moja "matko chrzestna" od chust
Ale zaszczyt mnie spotkał Smile
M. - Śro 19 Sty, 2011 21:01

bez Ciebie by nie było tej pierwszej, a co zatem... żadnej następnej cmoknięcie
gosias - Śro 19 Sty, 2011 21:12

M., Smile ślicznie wychodzi cool

Może wrzuciłabyś schemacik?

anle - Śro 19 Sty, 2011 21:28

gosias, schemat masz w drugim poście tematu
M. - Śro 19 Sty, 2011 21:36

gosias napisał/a:
M., Smile ślicznie wychodzi cool

Może wrzuciłabyś schemacik?

cmoknięcie na pierwszej stronie Małgosiu

calicja - Śro 19 Sty, 2011 22:58

Fajnie Ci idzie Smile
gosias - Czw 20 Sty, 2011 19:17

anle, M., dzięki dziewczyny cmoknięcie gapa ze mnie.....
M. - Pią 21 Sty, 2011 18:59

calicja, cmoknięcie jestem przy drugim ażurku,
na razie narzutów za dużo mi się zdarza zrobić... i tym samym czasami mam większe oczka... bo spuszczam... później te zbedne

M. - Sob 22 Sty, 2011 13:11

niby prosty ażur, ten drugi wzór, ale mi sprawiał kłopot... za dużo nawinięć robiłam i gubiłam siew którym jestem rzędzie... przeszłam wcześniej do listków... ale robie je teraz inaczej, po lewej łapie za przednią nitkę - będą większe dziurki Smile

gosias - Sob 22 Sty, 2011 19:36

M., Smile bardzo ładnie wychodzi brawo
mrober - Nie 23 Sty, 2011 16:16

Ja si trzymam oryginału. Robię 4 listek z II wzorku. Niestety wolno mi idzie - przeziębienie wygrzewam pod kołderką.
M. - Nie 23 Sty, 2011 16:43

mrober,oryginał to ta co Ty wkleiłaś w pierwszym poscie ?

http://www.fotosik.pl/pok...0b160cad35.html
czy ta ???
http://1.bp.blogspot.com/...victory_rus.jpg
ja będe pruć, te listki z większymi dziurkami są ładniejsze Smile)

mrober - Nie 23 Sty, 2011 17:53

Ja się trzymam tego modelu co sama schemacik wkleiłam. Ten drugi widzę pierwszy raz- też ładny.
mrober - Nie 20 Lut, 2011 23:07

Zajrzałam tutaj czy aby ktoś nie dołożył komentarza,że zaczęłam dziergać chustę i poległam. Fakt szczycić się nie mam czym jeśli chodzi o szybkość dziergania,ale z czasem u mnie rożnie. No i bieżnik dla koleżanki mnie spowolnił , dla odmiany parę kurczaków na szydełku zrobiłam,ale dziergam i końca nie widać. Jak nie zdążę do końca zimy wydziergać to będę się nią latem otulać bo ciepłolubna jestem.Ale mam nadzieję,że się wyrobię.....może po zblokowaniu trochę urośnie, bo na razie to ma rozmiar u podstawy 140cm a wysokość 70cm.