Podstawy - frywolitki czółenkiem-kursy
Procella - Pon 14 Sty, 2008 15:26
No to teraz będę bada, bo właśnie nabyłam sobie dwa czółenka Trzymajcie kciuki!
Nicky - Nie 16 Mar, 2008 18:47
Ja frywolitek ucze sie już długi czas i nic mi niestety nie wychodzi a przewertowałam wszystkie strony jakie znalazłam w necie... umiem robić supełki ale kółeczka to czarna magia dla mnie...... Może któraś z pań ma możliwość nagrania filmy ze ,,sciąganiem kóleczke,, widziałam filmy Anny B. ale ja naprawde sie starałam i naprawde mi nic nie wychodzi.... :placzek:placzek:
Nicky - Nie 16 Mar, 2008 18:48
Ja frywolitek ucze sie już długi czas i nic mi niestety nie wychodzi a przewertowałam wszystkie strony jakie znalazłam w necie... umiem robić supełki ale kółeczka to czarna magia dla mnie...... Może któraś z pań ma możliwość nagrania filmy ze ,,sciąganiem kóleczke,, widziałam filmy Anny B. ale ja naprawde sie starałam i naprawde mi nic nie wychodzi....   gdy jest kilka węzełków to bardzo prosto sie sciaga te kóleczka ale gdy zrobie ich wiecej to sie nie chce siągać;/;/;/
Renulek - Pon 17 Mar, 2008 07:14
Nicky zobacz jeszcze film który nakręciła Maranta http://maranta.livenet.pl...opic.php?t=3604
ale być może u Ciebie problem tkwi w wiązaniu supełków. Po zawiązaniu każdego supełka sprawdzaj czy przesuwa Ci się nitka która jest osnową dla kółeczka - czyli nitka od czółenka - jeśli nitka będzie się cały czas przesuwać to nie powinnaś mieć problemów z zaciśnięciem kółeczka, ale wystarczy, żeby jeden supełek był zawiązany odwrotnie i już nie zaciągniesz kółeczka. Radzę za każdym razem sprawdzać - to na początku jest konieczne, później jak już wyćwiczysz wiązanie to od razu będziesz wiedziała - bez sprawdzania - czy supełek się dobrze zawiązał czy źle.
życzę cierpliwości
Nicky - Pon 17 Mar, 2008 21:15
Renulek, właśnie problem w tym ze supelki przesuwaja sie ale gdy dojde do (no nie wiem tak dokładnie) do polowy to juz sie ruszyc nie chca a jesli juz to trzeba je mocniej szarpnac akle wtedy to nie zbyt estetycznie wyglada... zaraz lukne na filmik
Dzięki
Magdus - Pon 17 Mar, 2008 22:46
Nicky, widocznie za ścisłe supełki robisz Też tak mam, mocno ściskam i już kilka razy tak mocno zawiązałam supełki, że jak chciałam ściągnąć nitkę, żeby zrobić kółeczko, to nitka się zerwała spróbuj delikatniej wiązać supełki pozdrawiam i powodzenia.
P.S. Niech ktoś mądry jeszcze powie coś od siebie bo moja przygoda frywolitkowa jest krótka
Procella - Wto 18 Mar, 2008 12:13
Bawię się tymi czółenkami... supełki wiązac umiem, kółeczko i łańcuszek zrobic potrafię, ale tu utknęłam.
Jak się łączy końce jednego okrążenia i jak się robi następne?
Jak zrobic, żeby między kółeczkiem a łańcuszkiem nie miec dłuuugiego kawałka nitki, jakiś sposób, żeby to dobrze dociągnąc?
Ratujcie!
Renulek - Wto 18 Mar, 2008 13:38
We frywolitce każde okrążenie robimy oddzielnie czyli po zakończeniu jednego okrążenia trzeba po prostu zawiązań supełek - końcówki można - jeśli bardzo chcesz - schować pod sąsiednie supełki np. za pomocą igły - gdzieś jest na forum temat o chowaniu nitek.
potem - od nowa - zaczynamy drugie okrążenie.
Procella - Wto 18 Mar, 2008 14:51
Dzięki
I to następne pkrążenie po prostu doczepiamy pikotkami, jak rozumiem? Tak, jak inne łączenia?
Renulek - Wto 18 Mar, 2008 16:37
dobrze rozumiesz
Nicky - Śro 19 Mar, 2008 16:29
Magdus, Dzięki mam nadzieje, że załapie
Gosiek - Czw 03 Kwi, 2008 17:09
Ja się uczyłam frywolitek z tego filmu:
http://www.frywolitka.slupsk.pl/?id=video_kurs
Nie wiem czy link do niego gdzieś się już pojawił na forum, ale według mnie super zrobiony
pozdrawiam
dama74 - Czw 16 Paź, 2008 11:53
Naukę frywolitek rozpoczęłam jakiś.....miesiąc, może dwa temu- pieknie zaczęłam kółka robić, ale... No właśnie- chyba nie tak , bo owszem, zaciągnęłam, tylko że nie tą nitką chyba. Nie wiem czy dobrze zrozumiałam: nitka, na której jest czółenko ma się poruszać? Pomóżcie bo tracę cierpliwość....Pozdrawiam- Beata
skrzacik - Czw 16 Paź, 2008 14:30
| dama74 napisał/a: | Naukę frywolitek rozpoczęłam jakiś.....miesiąc, może dwa temu- pieknie zaczęłam kółka robić, ale... No właśnie- chyba nie tak , bo owszem, zaciągnęłam, tylko że nie tą nitką chyba. Nie wiem czy dobrze zrozumiałam: nitka, na której jest czółenko ma się poruszać? Pomóżcie bo tracę cierpliwość....Pozdrawiam- Beata |
jesli pracujesz dwoma czolenkami to najlepiej jest nawinac na jedno czolenko nitke np. czerwona, a na drugie biala (albo jakiegos innego koloru, byle nie czerwona).
wtedy w jednej rece, dajmy na to lewej masz czerwona nitke, a w prawej biala. jesli chcesz zrobic koleczko bierzesz biala nitke, owijasz wokol dloni i dalej pracujesz biala nitka. jak juz zrobisz wystarczjaca ilosc slupkow to zaciagasz kolko nitka od czolenka z prawej dloni z biala nitka.
aby zrobic luczek odwaracasz koleczko do gory nogami i po lewej stronie masz nitke biala, wokół ktorej bedziesz pracowac prawa reka z czolenkiem z nitka czerwona. przy luczkach nie trzeba niczego sciagac na koncu.
aby zrobic kolejne koleczko znow odwracasz robotke, tak aby czolenko z biala nitka bylo w prawej dloni. i robisz dokladnie tak samo jak pierwsze koleczko.
uff, mam nadzieje, ze nie namieszalam
skrzacik
dama74 - Pią 17 Paź, 2008 08:06
Napewno nie namieszałaś. Znowu muszę siąść przed kompem z czółenkami i dalej próbować.
Dzięki wielkie za zainteresowanie. Pozdrawiam
Beata
bogusia1255 - Czw 29 Sty, 2009 21:52
Ja też nie mogę obejrzeć kursu z 'Moich robótek" na fotosiku.
balbina31 - Pią 30 Sty, 2009 23:42
Czy ktoś wie, gdzie można iść na kurs frywolitek "na żywo". Bo ja z tych opisów nie bardzo wiem co mam robić!!
balbina31 - Sob 31 Sty, 2009 14:36
Ja bardzo prosze o warsztaty "żywo".
Właśnie próbuję uczyć się podstaw, ale ani filmiki, ani kursy obrazkowe do mnie nie przemawiają .POMOCY!. Bardzo chcę się nauczyć tej techniki.
skrzacik - Sob 31 Sty, 2009 17:11
| balbina31 napisał/a: | Ja bardzo prosze o warsztaty "żywo".
Właśnie próbuję uczyć się podstaw, ale ani filmiki, ani kursy obrazkowe do mnie nie przemawiają .POMOCY!. Bardzo chcę się nauczyć tej techniki. |
jesli kraków, nie będzie dla Ciebie za daleko, to 14 lutego mamy spotkanie robótkowe, na ktorym chetnie pokażę w czym dzieło
spotkanie zaczyna się o godzinie 16 i zazwyczaj trwa do 19, czasem, krócej. To zależy od tego ile mozemy poświęcic nań czasu.
to co, przyjedziesz?
skrzacik
balbina31 - Nie 01 Lut, 2009 15:33
Moja koleżanika w Walentynki wychodzi za mąż i nie wiem czy zdążę. Ale tak na wszelki wypadek - to gdzie odbywają się te warsztaty?
balbina31 - Nie 01 Lut, 2009 15:56
Bardzo będę chciała tylko gdzie?
moslamawe - Pon 02 Lut, 2009 08:45
balbina31, ja jestem z Będzina zapraszam do mnie na naukę
skrzacik - Pon 02 Lut, 2009 17:44
| balbina31 napisał/a: | | Moja koleżanika w Walentynki wychodzi za mąż i nie wiem czy zdążę. Ale tak na wszelki wypadek - to gdzie odbywają się te warsztaty? |
w Małopolskiego Centrum Szycia i Robótek Ręcznych Axal Polska s.c.; ul. Kalwaryjska 9-15, tel.: 012 656 72 56
to jest budynek KS Korona i Hotelu Korona w Podgórzu.
balbina31 - Wto 03 Lut, 2009 20:56
Pojęłam w końcu te "flipy", no i kółęczka mi wychodzą, i łuczki też( obiadu przez dwa dni nie było). I nawet udało mi się zrobić kwiatuszka. Ale jak dokładać nitkę, aby nie było widać węzełków?
woalka - Śro 04 Lut, 2009 10:52
balbina31, co tam obiad, kiedy frywolenie na tapecie!
Cieszę się, że jesteś kolejną osóbką, która nie może wypuścić czółenek z rąk.
Mam tak od 5 miesięcy
A co do dokładania nitek, to nie jestem pewna, czy dobrze Cię zrozumiałam.
Chodzi o to, że w trakcie robótki kończy Ci się nitka i potrzebujesz dodać kolejną, żeby móc dalej robić? W takim razie polecam porady Renulka i skrzacika umieszczone tutaj: dodawanie nitki.
Przy okazji polecam Ci też inny wątek, który te 4-5 miesięcy temu był dla mnie niezwykle istotny - dot. chowania nitek przy kończeniu robótki lub elementu w robótce: chowanie nitek.
Powodzenia!
woalka
|
|
|