Praca na maszynach dziewiarskich - podstawy - Podstawy
_alutka - Pon 05 Lis, 2007 19:41
A jednak nie tak prędko pochwale się swoją robótką.Dopóki robię co drugą igłę,jest nawet ok,ale jak tylko dodaję pozostałe igły zaczyna mi przepuszczać nitkę . wełne wzięłam dosyć cienką, żeby sobie ułatwić pracę,a tu nic nie wychodzi.Ale ja się nie poddaję,będę próbować aż wyjdzie.
Natalia - Pon 05 Lis, 2007 21:28
jesli masz zbyt cienka nitke zmniejsz wielkosc oczek!!na 3.5 ,naprez odpowiednio nitke ,zobacz czy szczotki nie sa uszkodzone obciąż bardziej dzianine
to moga byc przyczyny , nie sadze by igly byly powykrzywiane jesli tak jest musisz je wymienic
by wloczka chodzila swobodnie nalezy ja przeparafinowac , w tym celu przy przewijaniu na motowidle wez w reke zwykłą świeczke i nitke a bedzie ok:))
wyjdzie wyjdzie łaski nie robi nie ma takiej maszyny ktorą nie da sie poskromic , to ona musi Ciebie sluchac nigdy odwrotnie
pamietaj zawsze moze wpasc do mnie damy jej rade
powodzenia
_alutka - Śro 07 Lis, 2007 18:41
Natalio,nie wiem czy wyraźnie widć na zdjęciu co mi nie tak wychodzi .Tak jak pisałam co druga igła jakos idzie,ale jak dodam wszystkie to już plącze.Dziękuję za zaproszenie byłoby super mieć lekcję u Ciebie ,ale nie jestem zmotoryzowana,a jazda autobusem,albo pociągiem z takim dużym pudłem po prostu nie dam rady
_alutka - Śro 07 Lis, 2007 18:43
Natalia - Śro 07 Lis, 2007 19:19
hmmm
na zdjeciu widac ze grzebien dobrze obciaga oczka
CZY USTAWILAS ZAMEK NA N/N I WSZYSTKIE ZAPADKI NA ZAMKU MUSZA BYC WYLACZONE !!! URUCHAMIA SIE JE TYLKO PRZY DZIANIU WZOROW
/do tego przejdziemy pozniej /
zrob jeszcze tak : przerob 1x1 okolo 30 rzedow i wtedy dodaj wszystkie igly i koniecznie wylacz zapadki na zamku !!!!
albo zrobie sobie wycieczke do Żor:)
zostawilam Ci wiadomosc na priv z numerem tel
_alutka - Czw 08 Lis, 2007 18:15
A więc odprowadzilam wnusię i wzielam się do roboty.Robiłam 1x1i juz około 20rzędu zaczęło mi platać .Przedtem tych rzedów było mniej jak dokładałam pozostałe igły.U mnie nie ma N/N tylko PLAIN-TUCK EMPTY,mam ustawione na PLAIN(te po bokach),a nad pokrętłem wielkości oczek ustawione na TUCK.Na priv nie mam wiadomości
Natalia - Czw 08 Lis, 2007 19:16
wyslalam teraz e_maila moze ten dojdzie
_alutka wielkosc oczek ustawiamy na pokretle !!! daj na 4 i te zapadki ktore sa obok raczki daj w dol w kierunku igiel
))) thx za tel wiec do zobaczenia
_alutka - Pon 12 Lis, 2007 11:27
Natalio,nie mialam czasu usiąsć do maszyny,więc nic nie pisałam.Moze dzisiaj wieczorem,ale bardziej jestem skłonna poczekać na Twoje rady
Natalia - Wto 13 Lis, 2007 11:26
Witaj _Alutka
mysle ze w tym tygodniu sie zjawie , mialam troche zaleglosci zadzwonie przed wyjazdem a wiec do zobaczenia
_alutka - Wto 13 Lis, 2007 17:15
Do zobaczenia
_alutka - Czw 15 Lis, 2007 14:16
Witam.Moje próby dziania chyba zaczynają iść w dobrym kierunku(mam taka nadzieję).Tą próbkę,która tu pokażę zaczynałam na ustawionym pokrętle na 6,a dalej już ze wszystkimi igłami na 9.Wydaje mi się,że pokrętło nie jest dobrze ustawione(a może tak ma być?)bo robi więcej niż cały obrót .Na próbce w tym miejscu co widać luźną nitkę zaczymał się wózek,więc go delikatnie uniosłam ,cofnęłam i poprawiłam igły,ale nitka została.Sama widzę ,że naprężenie nici nie jest jeszcze ok.
_alutka - Czw 15 Lis, 2007 14:19
_alutka - Czw 15 Lis, 2007 14:23
Przepraszam za ten błąd ,mialo być zatrzymał
Natalia - Czw 15 Lis, 2007 17:25
No super !! widze ze zaczyna sie cos dziac ze zdjecia widac ze nitka jest zle naprezona !!! ale zaczynasz sobie radzic i widzisz blad a to juz cos
czy aby mam przyjechac ? bylabym w sobote z rana ??
_alutka - Czw 15 Lis, 2007 17:39
Oj,tak,tak,będę bardzo wdzięczna
allmena - Pią 16 Lis, 2007 13:10
Serdecznie WITAM
Śledząc ten dział też zapragnęłam maszynki dwupłytowej
A więc, stałam się posiadaczką maszyny VERITAS 360
Obsługa Mody była taka prosta, myślałam że i z tą nie będzie większych problemów?
I tu się myliłam!!!
Mam insrukcję po niemiecku, skany tłumaczenia po polsku również i...???
Próbuję na różne sposoby i nie udaje mi się nawet rozpocząć robótki brzegiem siatkowym ((
Co robię nie tak??? Proszę POMOCY!!!
Natalia - Pią 16 Lis, 2007 15:33
hmmmm mozesz sprecyzowac o co CI chodzi ????? co to jest brzeg siatkowy???
nie ma to znaczenia czy jest to Veritas czy Passap czy Brother czy jakakolwiek inna maszyna zawsze zaczynamy tak samo !!!!
przeczytaj tlumaczylam Renn rozpoczecie pracy postepuj dokladnie tak samo!!!!!! jak cos bedzie niejasne pytaj
allmena - Pią 16 Lis, 2007 17:56
Dzięki Natalio
Proszę mi wybaczyć ale jeszcze nie oswoiłam się z nazwami To jest rząd siatkowy rozpoczynający.
Chyba nitkę nieprawidłowo zakładam bo mi się ten rząd siatkowy nie zawiązuje?
Wodzik, to jest ten drucik-antenka zagięty pod kątem prostym, sterczący za talerzykami ściskającymi? U mnie tych antenek jest 3. Co się dzieje z włóczką po wprowadzeniu do prowadnika sani? Samo przytrzymanie palcami pod łożami końca włóczki wystarcza?
Z góry dziękuję Pani za odpowiedź
Natalia - Nie 18 Lis, 2007 19:24
tak wystarczy w zupelnosci , radze jednak tak poprowadzic nitke by ten pierwszy rzad nie byl zbyt mocno naprezony!! to wazne bo moze sie rwac przy zbyt mocnym naprezeniu a wtedy nici z naszej roboty
te 3 druty to naprezacz , wodzik to to co laczy oba wozki i przez co przechodzi przedza !!!! dasz rade : ustaw wszystkie zapadki na scieg podstawowy N/N / chyba N jest w Veritasie / jesli zapadki beda przestawione nie zaplecie siatki !!!!! co za tym idzie nie rozpoczniesz pracy , zapadki przestawia sie podczas wykonywania wzorow i tak moze byc np. ścieg angielski gdzie w jedna strone /-rzad /maszyna nabiera nitke a spowrotem zarabia
przesuniecie wozka z prawej na lewa to rzad!!!
z prawej na lewa i z lewej na prawa to obrot!!!!/
_alutka - Pon 19 Lis, 2007 12:23
Natalio,jeszcze raz serdecznie dziekuję,za pomoc.Teraz postaram sie zrobic cos,a nie tylko próbkę.Jak tylko sklece to pokaze
allmena - Pon 19 Lis, 2007 12:23
Dziękuję Natalio, jestem bardzo wdzięczna za wyjaśnienia
Chyba już się załapałam! Poprzednio nie wysuwałam ręcznie igieł w położenie przy nakładaniu, czekałam aż same wyskoczą!?(skrzyżowane w górze)
A one nijak nie chciały
Myslę, że teraz już będzie z górki! Aż mi się ręce palą do wypróbowywania ściegów!
W Modzie nitkę puszczało się luźno z wyczuciem, tutaj musi być dość mocno naprężona. Trochę poćwiczę i będzie OK!
Wiele odpowiedzi znajduję u koleżanek w poprzednich postach, ale wiele mam jeszcze Sądzę, że i ja niedługo czymś się pochwalę??? Anna z Białegostoku
Natalia - Pon 19 Lis, 2007 13:24
w razie jakichkolwiek watpliwosci prosze pytaj chcetnie pomoge !!!! szkoda zniszczec maszyne a o to bardzo łatwo
----------
pozdrawiam
Natalia - Pon 19 Lis, 2007 13:44
| _alutka napisał/a: | Natalio,jeszcze raz serdecznie dziekuję,za pomoc.Teraz postaram sie zrobic cos,a nie tylko próbkę.Jak tylko sklece to pokaze  |
_alutka bardzo milo bylo mi poznac Ciebie i Twoja rodzine zycze wielu udanych prac )))
allmena - Śro 21 Lis, 2007 09:31
Ciekawe filmiki instruktażowe na maszyny jednopłytowe
http://pl.youtube.com/pro...=lynncnc&page=1
POZDR
_alutka - Pią 23 Lis, 2007 17:33
Witaj Natalio,to znowu ja .Tym razem mam pytanie o wykończenie ramion.Wiem jak zamykać oczka na środku : ,ale nie wiem czy ramiona robi się razem(osobną nitką)czy całkowicie osobno.Bo jak można równoczesnie (tak robię na drutach)to jak prowadzić nitkę?Chyba ręcznie?
|
|
|