To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
RękoDzielni - Forum u Maranty

miejsce spotkań miłośników robótek ręcznych wszelkich
i nie tylko...

Rysunek - Rysunki i malunki Judyty

ola1996 - Pon 25 Cze, 2007 10:25

Piękne prace... Twoja córka ma talent i musi go rozwijać.
brawo brawo brawo brawo brawo dla niej

Klaudia - Pon 25 Cze, 2007 15:18

Sama specjalistką nie jestem, bo dopiero uczę się rysować, ale jest kilka podstawowych błędów. Nie wiem tylko ile Judyta ma lat, więc nie będę się "zagłębiać" Smile

Poza tym, że niespecjalnie lubię mangę - wydaje mi się, że jest ok brawo

Bernadka - Pon 25 Cze, 2007 18:37

ola1996, cmoknięcie cmoknięcie dziękuję w imieniu Judyty która pracuje nad warsztatem i w mandze to raczej jest dobra ,
Klaudia napisał/a:
ale jest kilka podstawowych błędów
co do błędów to jeśli mangi nie lubisz to jakie błędy widzisz ??? i to podstawowych???? chętnie słucham opini ale należy się właśnie zagłębiać , na marginesie Judyta ma 15 lat bye
Bernadka - Pon 25 Cze, 2007 18:52

teraz niecierpiany kubizm ,ale jak trzeba było to trzeba było hehehe
Klaudia - Pon 25 Cze, 2007 19:11

Bernadka napisał/a:
co do błędów to jeśli mangi nie lubisz to jakie błędy widzisz ??? i to podstawowych???? chętnie słucham opini ale należy się właśnie zagłębiać , na marginesie Judyta ma 15 lat bye

W takim razie moja rówieśniczka ^_^
Nie chodzi mi o rysowanie samej mangi, tylko o sposób cieniowania itd. Jeśli chodzi o pewne części rysunków, to babka na jakimkolwiek kursie powiedziałaby pewnie:"tak się nie cieniuje!" (wiem po sobie) - więcej mówić nie będę, bo sama nie jestem lepsza (broń Boże, zeby nie wyszło, że jestem zarozumiała czy coś),ale każdy ma prawo do swojego zdania, prawda?

Pozdrawiam Wink

Bernadka - Pon 25 Cze, 2007 19:42

Klaudia napisał/a:
ale każdy ma prawo do swojego zdania, prawda?
ależ oczywiście a jakie błędy w cieniowaniu ?? bo co do rysunków tych innych to jednakowoż ocena pracy zależy od uczącego , Judyty babka z kursu twierdzi że cieniowanie to jej najmocniejsza strona a każe jej popracować nad studium proporcji twarzy . Dlatego pytam o konkretne błędy które widzisz , a których nie widzi jej profesorka ,bardzo chętnie widzimy krytykę , krytyka sprzyja rozwojowi a wykazywanie konkretnych błędów sprawia że osoba krytykowana widzi co inni widzą . bye
Klaudia - Pon 25 Cze, 2007 19:52

Chodzi konkretnie o metodę rozmazywania ołówka palcem - nie wygląda to najlepiej i w szkołach plastycznych podobno bardzo tego nie lubią. Sama również wiele o to pytam, bo zamierzam zdawać do liceum plastycznego Wink
To wygląda mniej więcej tak, jakbym podważała zdanie nauczycielki, ale mówię tylko, co mi powtarza kobieta od rysunku.
A co do proporcji - w mandze jeszcze można sobie pozwolić na ewentualne "zmiany", więc to akurat nie jest największy problem Wink

Skoro Judyta ma zamiar zdawać do szkoły plastycznej, to mam pytanie: rysuje coś, że tak powiem "z natury", czy zajmuje się raczej komiksami?

Bernadka - Pon 25 Cze, 2007 21:03

Judyta bardzo dużo rysuje . i wybiera się do liceum plastycznego w Nowym Wiśniczu które jest najlepsze w małopolsce teraz przechodzi okres fascynacji mangą ale co do metod cieniowania to niestety z tobą się nie zgodzę , Judyta nie rozmazuje ołowka palcem , bo kiedy była dwa lata temu na kursie przygotowawczym do egzaminu do gimnazjum plastycznego pani zakazała im używać tej metody cieniowania (cieniuje kreską a można to robić używając odpowiedniego ołówka , a tych ci u nas w domu to normalnie że już nawet ja ginę )natomiast uważam że masz swoje zdanie i nie muszą Ci podobać się jej prace hurrraaa co wcale nie znaczy że uważam iż się wymądrzasz , zebalek taktrzymaj cool
alwisia - Pon 25 Cze, 2007 23:47

Gratulacje dla córci i mamy za tak zdolne dziecko.i wielkie brawo brawo
Zosia32 - Wto 26 Cze, 2007 09:06

Moje gratulacje i brawa cool cool brawo brawo

Pozdrowienia wesoło mi

Bernadka - Wto 03 Lip, 2007 12:16

Zosia32, cmoknięcie alwisia, cmoknięcie teraz malutkie hahahihi dziełko
bjanna - Wto 03 Lip, 2007 12:37

Bernadka, malutkie, ale śliczniutkie cool hopla bye
Zosia32 - Śro 04 Lip, 2007 10:18

Piękne ,moje gratulacje cool cool cool

Pozdrowienia wesoło mi

nula - Śro 04 Lip, 2007 23:47

Matko kochana !!! rysowanie to jest to czego nigdy nie umiałam, więc jestem pod ogromnym wrażeniem rysunków Twojej córki !!! Gratulacje !!!

Judyta - Wielkie brawo brawo brawo

atteloiv - Wto 18 Wrz, 2007 12:51

Judyta, jeśli jeszcze nie masz to załóż galerię na deviantarcie! (www.deviantart.com)
Co prawda wszystko jest po angielsku ale to wcale nie przeszkadza.
załóż galerię, załóż galerię, załóż galerię...
A w ogóle to ja podziwiam wszelkie rysunki mangowe, bo sama nie umiem XD
(tu młodsza użytkowniczka konta)

Elżbieta P. - Wto 18 Wrz, 2007 18:41

fruzia, dla własnego dobra nie pisz na moje gg.

jeśli to do mnie, to nie bardzo rozumiem nie wiem nie używam gg i na pewno do Ciebie nie pisałam oooo nieee

atteloiv - Wto 18 Wrz, 2007 19:10

Wyjaśniam.
Moja mama ma wspólne ze mną gg(czytaj: nie chce się jej założyć)
I właśnie nie lubię kiedy ktoś obcy do mnie pisze na gg kiedy ja siedzę np na którymś forum. I dlatego napisałam żeby do mnie nie pisać. I to co mam w podpisie to wcale nie do ciebie fruziu, tylko do wszystkich. Tam się pojawia nick tego kto jest akurat zalogowany. To tylko znacznik bbcode wesoło mi
I jeszcze jak ktoś napisze to może przeżyć szok bo ja czasem dziwne rzeczy piszę... wpływ kolegów z for.

Bernadka - Śro 19 Wrz, 2007 07:34

odświeżając temat
bjanna - Śro 19 Wrz, 2007 08:53

Bernadko, śliczne jamnikowe wariacje hopla bye
jola1010 - Czw 20 Wrz, 2007 20:04

"jola1010, dla własnego dobra nie pisz na moje gg "
nie używam gg i na pewno do nikogo nie pisałam, więc o co chodzi??

Bernadka - Pią 21 Wrz, 2007 14:38

Cytat:
"jola1010, dla własnego dobra nie pisz na moje gg "
nie używam gg i na pewno do nikogo nie pisałam, więc o co chodzi??
a do kogo to pytanie , ??? ja ciebie jolu nie znam i nie piszę do ciebie nie wolno
summer21 - Pią 21 Wrz, 2007 15:03

Wiec obrazki cool radocha ale tak nawiasem mysle ze ten znacznik troche przeszkadza. Mam nadzieje ze jest na to sposób? nie wolno
atteloiv - Pią 21 Wrz, 2007 18:26

(Jej, to tylko pięcioznakowy znaczni, a wam tak przeszkadza...)
Fajne jamniczkowate cool
A wilki umiesz rysować?

Bernadka - Sob 22 Wrz, 2007 21:55

cóż Ja nie rysuję heheheh rysuje Judyta a wilki to jej ulubione zwierzątka Smile ale prace umieszczam stopniowo cmoknięcie
atteloiv - Sob 22 Wrz, 2007 22:50

wesoło mi Pytanie było do Judyty oczywiście.
A Judyta rysuje wilki? Ja je kocham...