Nici, nitki i niteczki... - Maxi
Grażyna - Wto 29 Kwi, 2008 14:30
To zalezy co kto lubi
Moim zdaniem ecru i biala na bluzeczki sie nie nadaje, chyba, że maja to być rzeczy bardziej siatkowe. Kolorowa i cieniowana Maxi zachowuje sie inaczej i jest bardziej miękka.
Nikola5 - Wto 29 Kwi, 2008 15:16
Ja robię teraz z Maxi beżowej taką bluzeczkę narzutkę na topik i robię szydełkiem 3 i 3,5 i jest nawet ok.
Małgosia G. - Wto 29 Kwi, 2008 19:14
| Nikola5 napisał/a: | Mam pytanie - czym się różni Maxi od Hemery - bo długość mają taką samą - 563m ???
Maxi znam a Hemery nie. |
Maxi i Hemera to jeden wyrób. Obecnie nawet na kordonkach Hemera jest już napis Maxi. Jeszcze nie na wszystkich, ale tak ma być docelowo. Jest on graficznie różny od tradycyjnego Maxi, gdyż Maxi Altin Basak jest znakiem zastrzeżonym (Nazwy nie zastrzegli stąd na rynku już kilka kordonków o tej nazwie). Kordonki te są produkowane w tej samej fabryce, tylko dla różnych firm stąd inne znaki firmowe, z czym fabryka się nie kryje.
http://www.diktas.com.tr/urunler.html
bean - Śro 30 Kwi, 2008 00:06
Ja właśnie mam Maxi melanżową, ale jak dla mnie to i tak jest sztywna. No nic, muszę teraz pogłówkować i popróbować różnymi wzorkami i większym szydełkiem. Dziękuję za podpowiedzi - może tak jak Nikola5 wybiorę wariant narzutki na topik.
bozena5 - Czw 01 Maj, 2008 18:17
Czy kordonek MAXI nadaje sie na bolerka i letnie bluzeczki?
Asia S. - Czw 01 Maj, 2008 21:34
bozena5, raczej tak. Ja mam kilka z MAXI i dobrze mi się w nich chodzi.
bozena5 - Pią 02 Maj, 2008 18:29
Asia, dziękuję za informację. Kupię i zrobię.
szydeleczko - Sob 03 Maj, 2008 11:14
ja osobiscie robilam z Maxi lub odmiana jej Hemera serwetki, firanki oraz bluzki a ostatnio z białej spodniczke - nie rozciaga sie i nie zmiania kształtu (pod warunkiem prania w odpowiedniej temperaturze- znajoma robila kolezance bluzke = a ta wyprala w proszku w 60 stopniach w automacie= szok bluzka nabrala sniado bialego koloru i wstapila sie)
ja mam bluzeczke i jestem bardzo zadowolona , firanki i serwetki bez zarzutu. spodniczka jest lekko błyszcząca.
oto fotka ponizej
pozdrawiam i polecam - robilam nawet szydelkiem 2,9 choc podane jest 1,5 ale zalezy od wzorka.
bozena5 - Sob 03 Maj, 2008 16:54
Szydeleczko. Spódniczka super. Dziękuję za informację o Maxi.
bean - Nie 04 Maj, 2008 15:07
Mnie spódniczka Szydełeczka (śliczna i delikatna) przekonała do Maxi!
elka j. - Nie 04 Maj, 2008 21:08
Śliczna spódnica
Runa - Sob 18 Kwi, 2009 13:10
Dziewczyny, mam taki problem:robię ponczo z Maxi - podwójna nitka, szydełko nr 1,75
Ale im wiecej robie tym mniej mi się podoba, wychodzi jakos tak niedbale i jakoś tak ściągnięte. Nie wiem co z tym robić? Czy robic dalej licząc na to, ze calość będzie wyglądać lepiej czy próć i robić pojedeńczą nitką (próbka wydawała się zbyt delikatna) czy robić podwójną nitką ale większym szydełkiem czy pojedenczą nitka większym szydełkiem (próbka wyglądala na rozlazłą), prosze o jakiś rady bo ja niedoświadczona jestem
A może darować sobie ponczo z Maxi (choć ze względu na kolorek właśnie ją wybrałam) i zrobić coś innego?
irenka10 - Sob 18 Kwi, 2009 13:21
Robiłam z maxi duzo rzeczy ale na szydełku zawsze pojedyncza nitka na drutach podwojna ,wydaje mi sie ze masz za cienkie szydełko bo na metce jest zalecana grubosc szydełka 1,5 dla pojedynczej nitki .Moim zdaniem pojedyncza nitka byłoby bardziej delikatniejsze POZDRAWIAM
Madzia - Sob 18 Kwi, 2009 16:52
A ja zrobiłam sobie kiedyś mały szaliczek z Maxi, też był taki ściągnięty, mimo, że pojedynczą nitką robiłam i szydełkiem 1,5. Myślę, że Maxi po prostu jest na takie rzeczy za sztywna.
Ja swój szaliczek sprułam i zrobiłam serwetkę i do tego Maxi najlepiej się nadaje.
Magda2702 - Pon 20 Kwi, 2009 10:20
Nie wiem gdzie umieścić tą informację, ale dotyczy ona przede wszystkim Maxi.
W Rzeszowie przy ul. Piłsudskiego /po stronie ZUS/ jest niedawno otwarta maleńka pasmanteria i puki co pani ma właśnie Maxi po 10,- zł za motek /spory wybór kolorów/Cena bije nawet sklepy internetowe. Oczywiście zrobiłam całkiem pokażny zapasik!
Ulka42 - Pon 20 Kwi, 2009 11:45
no to jesteś szczęśliwa....
szkoda, że mam daleko do Rzeszowa...
u mnie Maxi po 14,50...niestety...
halszka - Pon 20 Kwi, 2009 12:01
dziewczyny- obie jesteście szczęściarami , bo u mnie maxi już ponad 16 zł
JJka - Pon 20 Kwi, 2009 13:54
no to ja polecam hurtownie Rumento w Częstochowie (równiez wysyłka pocztowa)
tam Maxi za 9,20 zł
http://maranta.livenet.pl...der=asc&start=0
Nessie - Pon 20 Kwi, 2009 16:30
| JJka napisał/a: | no to ja polecam hurtownie Rumento w Częstochowie (równiez wysyłka pocztowa)
tam Maxi za 9,20 zł  |
Ja nie polecam. Zadzwoniłam tam i niezwykle opryskliwy facet miał MAXI po 11 zł i to bez względu na ilość plus koszt wysyłki. Taniej miał tylko Hemerę, po 10,50.
halszka - Pon 20 Kwi, 2009 18:49
też zamawiam często w RUMENTO - ale mi się tak nigdy nie zdażyło ..... ( tzn taka "miła" obsługa - bo Pan tomek zawsze ! Jest Bardzo Uprzejmy i Miły .....
maja1 - Pon 20 Kwi, 2009 19:11
Runa ja z bluzeczki zrobionej z Maxi byłam bardzo zadowolona ,ale na ponczo to chyba się jednak nie nadaje .
Magda2702 - Pon 20 Kwi, 2009 19:15
Nie kupowałam w Rumento, ale chyba pod pokrywką kryzysu kordonki, a Maxi napewno poszły w górę 1-2 zł za motek, niestety
Runa - Wto 21 Kwi, 2009 09:15
dzięki Maja za odpowiedź, przemyślałam sprawę i rzeczywiście zrobie jakąś bluzeczkę bądź bolerko
JJka - Wto 21 Kwi, 2009 10:54
| Nessie napisał/a: | | ...Zadzwoniłam tam i niezwykle opryskliwy facet... |
niemożliwe!!
pan Tomek nigdy nie był opryskliwy!!
może to ktoś inny..
a Maxi faktycznie mogła zmienić swą cenę. Ja jeszcze kupowałam ją chwilę przed świetami po cenie 9,20.
Grażyna - Czw 23 Kwi, 2009 19:06
Trzeba też zwrócic uwage na wagę Maxi, bo te 9 dekowe kosztują wlasnie mniej niz 10 dekowe!!!
|
|
|