Chwalę się - Madonna
Anna B. - Wto 15 Sie, 2006 23:02
Alwisiu, klocki, zdaje się, że niebawem będą do nabycia TUTAJ
Prototyp juz istnieje. Wiecej o tym można sobie poczytać tutaj.
Bo dotąd nie ma gdzie w Polsce przez sieć kupić tych klocków.
Chyba że mieszkasz blisko Bobowej, albo Krakowa,to tam można dostać.
Dwadzieścia klocków na początek starczy.
Zaś wałek mam uszyty z mocnego płótna, jako wypełnienie dałam dwa opakowania siana kupionego w sklepie zoologicznym, tam sprzedawane jest jako ściółka dla zwierzaków, bo mimo że na wsi mieszkam, to siana ani na lekastwo. No i to sianko baaaaardzo mocno ubijałam, ubijałam, ubijałam i zawiązalam wałek. Na wierzch dałam powłoczkę na wałek uszytą z ładniejszego płócienka.
karmelek - Śro 16 Sie, 2006 20:57
ja mam w środku trociny dla chomików i innych gryzoni trzymam toto w worku foliowym, (takim mocnym na śmieci) i to dopiero wepchnęlam w płócienny worek. Żeby był sztywniejszy i trzymał kształt, na bokach włożyłam plastikowe podstawki pod doniczki, zamiast kółek ze sklejki lub tektury, bo niby skąd je wziąć?
a ubijanie wsadu najlepiej wychodzi kolanem, albo... pupą
alwisia - Śro 16 Sie, 2006 21:17
Dzieki za rady i wyjaśnienia.Wałek uszyje i poczekam na klocki. Zostanie tylko nauka.
Anna B. - Śro 16 Sie, 2006 21:43
karmelku, w worku foliowym? a nie zatęchnie?
Ja tez chcialam wypełniać trocinami, ale koleżanka poradziła mi własnie sianko i jest w porządku.
karmelek - Śro 16 Sie, 2006 21:49
| Cytat: | | w worku foliowym? a nie zatęchnie? |
eeee... chyba nie... suche trociny to od czego mają zatęchnąć??? Ania, Ty to wiesz jak człowiekowi nerwy szarpać, zaraz lecę wąchać wałek
Anna B. - Śro 16 Sie, 2006 22:10
Łomatko! Ja nie dla nerów,ale ja lubię zapach swojego wałka, a jakbym wepchnęła sianko do folii, co co bym wąchała?
alwisia - Śro 16 Sie, 2006 22:13
| Anna B. napisał/a: | karmelku, w worku foliowym? a nie zatęchnie?
Ja tez chcialam wypełniać trocinami, ale koleżanka poradziła mi własnie sianko i jest w porządku. |
Też myślę, że prędzej czy później we folii mogą zatęchnąć. Chyba lepiej w czymś przewiewnym. Moja mama zawsze kładła do płóciennego worka nawet suszone grzyby, ciastka itp....., wieszała i nic sie nie psuło.
siwamar - Czw 17 Sie, 2006 09:17
Ja tylko raz przez chwilkę widziałam jak się "robi "klockami. I nie do wszystkich klocków potrzebny jest wałek. Do małych lekkich klocków dziewczyna używała takiej tablicy styropianowej obłożonej płótnem. Byłam rok temu na pokazie koronki klockowej w wykonaniu rodziny z Bobowej w Muzeum włókiennictwa w Łodzi
Anna B. - Czw 17 Sie, 2006 10:50
siwamar, wiemy.
Olka - Czw 17 Sie, 2006 11:16
[quote="Anna B."]Bo dotąd nie ma gdzie w Polsce przez sieć kupić tych klocków.
Chyba że mieszkasz blisko Bobowej, albo Krakowa,to tam można dostać.
Witajcie
Nie klockuję i bronię się rękami i nogami przed nowym, ale wczoraj przegladając akcesoria u Wojtka wpadły mi w oko
http://www.wojtek.com.pl/...idg2=92&idt=883
Tylko ta cena...
Pozdrawiam
alja - Czw 17 Sie, 2006 20:24
Moja Madonna ma 19 cm wysokosci i 8cm szerokosc glowki.Robilam tureckimi nicmi,chyba nr 50.A tak wyglada juz w ramce..
belisa - Pią 25 Sie, 2006 08:41
witam wszystkich,
od jakiegoś czasu śledze rozwój tego działu, i mam pytanie chyba do AnnyB, chodzi o te gotowe klocki, czy już wiadomo jaka będzie ich cena, bo że można zamawiać to doczytałam.
Anna B. - Pią 25 Sie, 2006 09:50
Można zamawiać. Cenę znam nieoficjalnie, dlatego nie czuję się upoważniona do podawania jej publicznie. W tej chwili tokmir ma wakacje. Lada dzień wracają, więc wtedy na pewno podadzą wszystko oficjalnie.
allivea - Śro 06 Wrz, 2006 17:28
czesc dziewczynki! aż mi serce mocniej zabiło jak zobaczyłam temacik o klockach na forum!!
Ja też zrobiłam taką madonne zdjęcie wklejęjak wroci maż
allivea - Śro 06 Wrz, 2006 20:55
http://www.fadenzeit.de/k...donna_gross.jpg nie moge wkleic mojego wyrobu, ale wyglada tak
Ania Frania - Czw 07 Wrz, 2006 11:06
Widzę zainteresowanie klockami!!! Tak jak donosiła Ania są już dostępne - tzn. robimy najmniejsze wg. pomysłu ww. Dla zainteresowanych- cena 3 zł za sztukę.
Zapraszam na naszą stronę
elka65 - Wto 02 Sty, 2007 19:54
Aniu,chylę czoła przed Tobą i Twoimi pracami ... mistrzostwo
elka65 - Śro 03 Sty, 2007 11:18
Alja podziwiam Twoje wszystkie prace
Anna B. - Śro 03 Sty, 2007 13:52
elka65, kup klocki, zobaczysz, że "nie święci garnki lepią".
elka65 - Czw 04 Sty, 2007 08:43
Aniu może kiedyś ? bardzo bym chciała ,na razie będę podglądać Wasze mistrzowskie dzieła
an_nela51 - Nie 14 Sty, 2007 22:28
Kochane ,podziwiam koronkę klockową. Dla mnie jest to czarna magia
Nie mam talentu do tego. W zeszłym roku , na wystawie w Lodzi widziałam takie koronki
Pozdrawiam
ulcia57 - Sob 17 Kwi, 2010 14:09
Witam! Wałek to nie taka prosta sprawa.Musi być bardzo gęste płótno,jest to robienie takiego wałka w wałku.A pomiędzy nimi są ubite na twardo trocini. Inaczej nie będzie się dobrze wbijać szpilki.Chyba lepsza jest płyta,mniej zachodu.N o i klocki nie mogą być małe, a takie można kupić w sklepach pasmanteryjnych.Najlepiej jest szukać tam gdzie te koronki są robione.I szukaj także nawijarki.Bo dobre i równe nawijanie nici jest męczące.Sama szukam nawijarki, jeśli znajdę dam znać.
|
|
|