Nasze prace - Hardanger Joli
zamia - Wto 12 Sty, 2021 14:59
Jak na pierwszą serwetkę to wyszła ślicznie.
Nikus4 - Wto 12 Sty, 2021 16:02
Bardzo ładnie. Mnie się podoba. Może ci podpowiem jedną rzecz. Straj się szyć dziureczki po lewej stronie i ściągaj mocniej nitkę kordonku. Będą bardziej widoczne.
Jeśli chodzi o wycinanie, ja wycinam zawsze po lewej stronie. Wolę bardziej ostre nożyczki i żeby miały ostre czubki.
skohen - Wto 12 Sty, 2021 16:11
Dzięki za radę dot. dziurek. Nie pomyślałam, żeby wyszywać z lewej strony. Poza tym w rozbiegu, jak skończyłam brzeg, to nie zmieniłam nici. Wyszywałam je 5 zamiast 8. To też chyba miało wpływ na ich wygląd. Co do nożyczek, to mam takie z bardzo ostrymi czubkami, ale już się wysłużyły i są trochę tępe. Nowych jeszcze nie mam, a nie chciałam poprzecinać nitek wzoru. Wycinanie podpatrzyłam na youtube. Następnym razem spróbuję na lewej stronie.
dziewanna - Wto 12 Sty, 2021 19:26
Jako świeżynka w ciągu dwóch dni wyhaftowałaś serwetkę? Wielkie brawa
skohen - Wto 12 Sty, 2021 21:00
Dziękuję, ale to takie maleństwo 15x15 cm. Jak dostanę materiał, to spróbuję czegoś większego.
Haniaga - Wto 12 Sty, 2021 21:56
Wielkie
Zwłaszcza za ścieg brzegowy przy którym trzeba się nieźle
napracować.
siebusania - Wto 12 Sty, 2021 22:41
skohen, no pięknie rozwijasz nowy talent, kolejna dziedzina rękodzieła przyswojona,
skohen - Śro 13 Sty, 2021 08:30
Bardzo mi się ten haft podoba. Musiałam spróbować.
siebusania - Śro 13 Sty, 2021 09:10
skohen, mi tez sie podoba ale narazie odpuszczam. Najpierw druty i czułenko musze opanowac
katasza - Czw 14 Sty, 2021 21:18
skohen, serweteczka piękna! Pierwszy raz? jestem pod wrażeniem!!!!
skohen - Pią 15 Sty, 2021 11:56
Dziękuję. Od dłuższego czasu korciło mnie, żeby spróbować tego haftu. Ta miniaturowa serwetka to tylko moje ćwiczenia. Jak dostanę zamówiony materiał i znajdę jakiś prosty wzorek, to spróbuję czegoś większego.
Haniaga - Pią 15 Sty, 2021 15:31
Może coś znajdziesz dla siebie w dziale nauka .
Tam pod kierunkiem Nikusi wyszyłyśmy sporo różnych w kształtach i
rozmiarach serwetek.
Pogoda dobra do szycia .
skohen - Pią 15 Sty, 2021 16:31
Przeglądam, ale te serwetki to jeszcze jak dla mnie wyższa szkoła jazdy. Bardzo mi się podoba serwetka z bratkami, którą tam widziałam, ale na razie bez schematu nie próbuję. Może później.Na razie kończę zakładkę którą pokazała Nikusia. Oj, nagimnastykowałam się przy niej, ale udało się. Wkrótce ją pokażę.
Haniaga - Pią 15 Sty, 2021 16:44
Do żadnej umieszczonej tam serwetki nie znajdziesz schematu.
Jak już sobie coś wybierzesz to o schemat poproś Nikusię.
I działaj.
Nikus4 - Pią 15 Sty, 2021 19:02
Poszukam schemat do tej serwetki z bratkami i ci wyślę. Jeśli mam schemat do serwetki, która ci się spodoba na pewno ci wyślę.
skohen - Pią 15 Sty, 2021 19:22
Bardzo dziękuję. Bardzo mi się podoba ta z bratkami. Myślę też, że nie jest bardzo skomplikowana, Mam nadzieję, że dam radę.
I kolejna moja próba - zakładka, którą u ciebie, Nikus4 podpatrzyłam. Nie przyjrzałam się dobrze zdjęciom i po zrobieniu kilku przęsełek zauważyłam, że kratki tuż przy obwodzie wypełniałam inaczej. To chyba połówki pawiego oczka? Nie chciałam jednak pruć, bo miałam już sporo zrobione. Myślę, że tak też może być. Następna zakładka będzie lepsza.
Nikus4 - Pią 15 Sty, 2021 21:09
O raju jak ślicznie ci wyszła ta zakładka. Tam nie ma żadnych gołębich oczek. Jest tak jak ty wyszyłaś. Super! Brawo!
[ Dodano: Sob 16 Sty, 2021 08:47 ]
Schematy ci wysłałam.
skohen - Sob 16 Sty, 2021 10:01
Bardzo dziękuję, odebrałam. Mam tylko jeszcze jedno pytanie - jaka duża jest ta serwetka. Chodzi mi o to, jaki duży muszę mieć materiał.
Haniaga - Sob 16 Sty, 2021 10:46
Ślicznie wyszła Ci ta serwetka.
Gratuluję .
Moja tez powstała w zieleni.
Nikus4 - Sob 16 Sty, 2021 13:01
Jolu! Wielkość bieżnika zależy od gęstości tkaniny. Czym gęściejsza tym serwetka jest mniejsza.
Mój bieżnik będzie miał wymiary:
ok. 71cm/31cm
Najlepiej zrób fastrygę i licząc ilość bloczków (czyli ilość nitek ) wyjdzie ci długość i szerokość bieżnika. Fastryga ma wyglądać tak:
Te kreski które widzisz to liczysz bloczki. Tych widocznych na tkaninie musi być 73 wzdłuż a razem z niewidocznymi 146.
Napiszę ci ile musi być:
wzdłuż 73 bloczki*2=146 bloczków
w poprzek 31 bloczków*2=62 bloczki
Zostaw tkaniny troszkę od brzegu na naciągnięcie tamborka. Jeśli zrobisz fastrygę to zaczynaj szyć bloczki wg schematu.
[ Dodano: Sob 16 Sty, 2021 13:07 ]
Mam stare zdjęcia jak wyszywałam ten bieżnik i mniejszą serwetkę. Mogę ci wysłać. Tylko są różnej wielkości bo to stare są ale dopatrzyć się możesz. Wyślę ci.
skohen - Sob 16 Sty, 2021 17:21
Bardzo dziękuję. Mam wszystko. Zacznę od serwetki. Bieżnik ma 31 cm , czyli serwetka też będzie taka szeroka. Mam tkaninę 45x45, to chyba będzie dobra. Mam też 35x35 87 nitek, to może być za mała. Dzisiaj już nie zacznę, ale jak będę robić, to pokażę, jak mi wychodzi.
[ Dodano: Nie 17 Sty, 2021 20:53 ]
Miałam dzisiaj robótkowy zastój, bo odwiedziły mnie wnuczki, to wiadomo, robótki poszły na bok. Niemniej jednak coś już zrobiłam. Oto moje postępy w pracy nad serwetką z bratkami. Zdjęcia, niestety byle jakie, ale nie potrafię zrobić ładniejszych. Coś tam widać:
tareska - Nie 17 Sty, 2021 21:33
widać i to całkiem sporo i tak trzymać
ale pamiętaj, że hardanger uzależnia
i nie pozwala o nim zapomnieć
skohen - Nie 17 Sty, 2021 23:21
Zapewniam Cię, że nie tylko hardanger. Tak jest ze wszystkimi technikami. Nie wyobrażam sobie, żeby porzucić szydełko czy druty dla hardangera. Bardzo mi się spodobał, więc postanowiłam spróbować, ale żeby porzucić inne robótki - nie ma mowy!
elapok - Pon 18 Sty, 2021 09:01
Zakładka wyszła Ci świetnie!
skohen - Pon 18 Sty, 2021 10:40
Serwetki ciąg dalszy
|
|
|