To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
RękoDzielni - Forum u Maranty

miejsce spotkań miłośników robótek ręcznych wszelkich
i nie tylko...

Problemy, pytania - [szydełko] Prośba o określenie wzoru

MagdaSL - Pią 13 Maj, 2016 17:51

Może się przyda
http://stylowi.pl/3331626

barbara 1 - Sob 14 Maj, 2016 16:02

Dziewczyny tak to wyszło po wielu próbach a i tak nie jestem zadowolona do końca

Może ktos dalej coś wymyśli po tych pierwszych pięciu płatkach,jak zacząć pod spodem następne płatki,nie jest łatwo bo każdy płatek wykonczony jest oczkami rakowymi

japoneczka01 - Sob 14 Maj, 2016 20:20

Na tym kursiku płatki są okrągłe, a na bransoletce są raczej wydłużone, a te przy samej ręce szpiczaste - gdyby zamiast okrągłych w środkowych częściach były dłuższe słupki, to po zwinięciu może bardziej przypominałyby oryginał.

Na oryginale widzę 3 rodzaje płatków - bardziej zaokrąglone, trochę podłużne i krokodyle łuski. Tę bazę z kratek podzieliłabym na części i w każdej zrobiłabym inny rodzaj płatków.
Widać wyraźnie, że nie jest to typowa róża, więc policz ile trzeba zrobić płatków każdego rodzaju i podziel bazę lub zrób 3 części bazy i pozszywaj.

barbara 1 - Sob 14 Maj, 2016 20:43

japoneczka01 napisał/a:
Na oryginale widzę 3 rodzaje płatków - bardziej zaokrąglone, trochę podłużne i krokodyle łuski

nic z tych rzeczy .Najwieksze płatki są z 20-25 dwa razem nawiniete słupki ,małe z 10-15 raz nawinietych słupków.Tylko są dwa rodzaje płatków.Nie ma oczek rakowych jak myslałam do tej pory.Już za chwileczkę.będzie gotowy kwiatek jak w orginale muszę tylko pomyśleć jak to wszystko zebrac w całość i w dodatku nie jest tak robiony ja te wszystkie z powyższych postów

barbara 1 - Sob 14 Maj, 2016 21:32

wyszedł tak jak w orginale,jutro zrobie fotke hopla
MagdaSL - Sob 14 Maj, 2016 22:08

Mnie wyszedł taki

barbara 1 - Sob 14 Maj, 2016 22:19

MagdaSL napisał/a:
Mnie wyszedł taki

to też nie to
Musi być 6 duzych płatków i 5 małych.Jutro zrobię zdjęcie,baterie mi padły
Tylko Ania (maranta)wpadła na ten pomysł,ale będziecie zaskoczone tak jak ja
Zwróćcie uwagę na wykończenie płatka na górze,to nie są oczka rakowe

MagdaSL - Sob 14 Maj, 2016 22:24

Tylko, że ja wzorowałam się na tym "kwiatku"

http://www.livemaster.ru/...mozaika-ot-olga

i wydaje mi się, że prawie to samo.

MagdaSL - Sob 14 Maj, 2016 22:30

Przeglądnęłam zdjęcia ze strony p. Olgi i wydaje mi się, że ma być 6 małych i 6 dużych płatków.
AlaJ - Nie 15 Maj, 2016 08:57

Dawaj Basia, dawaj, bo ja też wymyśliłam swój wariant i obfociłam, ale jak już masz, to jestem ciekawa, co wymyśliłyście z Anią. Nie będę się produkować. Powiem tylko tyle, że mój wariant robi się na prostym łańcuszku, oczka rakowe są na każdym płatku.
barbara 1 - Nie 15 Maj, 2016 18:42

Nie jest jeszcze doskonały,dopiero pierwszy na próbę,muszę dopasować ilość oczek na dużym i małym płatku

a tak sie zaczyna płatek

barbara 1 - Śro 18 Maj, 2016 10:55

Już nie mam siły do tych kwiatków, z Anią kombinujemy na wszystkie możliwe sposoby, to juz piąty dzień niby już blisko,ale jeszcze nie jest to

mało tego wczoraj weszłam do niej na sklep,chciałam kupić u niej czapkę z własnie tym kwiatkiem(no wiadomo,żeby podejrzeć jak go zrobiła)Czapki na sklepie nie ma,ale w jej albumie tak.Na stronie jej sklepu jest napisane,że mozna wybrać coś z jej albumu i w takiej rubryce wiadomości mozna do niej napisać.Napisałam,że zamawiam taką czapkę .Dalej pisze w tej wiadomości,że ona napisze do mnie z nr. konta itd. Wyobraście sobie,że po kilku godzinach wszystko zostało usuniete, nawet nie dała żadnej odpowiedzi.Pozostałe rzeczy w jej sklepie tam gdzie są ceny można od razu kupić na zasadzie naszego allegro.Nie wiem co mam o tym wszystkim myśleć,czy tak nie lubią nas Polek ?

AlaJ - Śro 18 Maj, 2016 11:24

Wieczorem opiszę swój sposób. Teraz mam chorą wnuczkę pod opieką. Ten kwiatek powinien być bardzie "na luzie".
barbara 1 - Śro 18 Maj, 2016 11:29

AlaJ napisał/a:
Ten kwiatek powinien być bardzie "na luzie".

AlaJ on już jest na takim luzie,że głowa mała(szydełko 5 mm) przelatuje przez ręce jak nie zbierze się tego do kupy
a jeszcze jedno,jeśli będziemy robić wszystkimi innymi sposobami to na górze płatka nie uzyskamy tego wykończenia, a nie są to oczka rakowe.

barbara 1 - Śro 18 Maj, 2016 13:06

Dzisiaj dostałam odpowidz ze sklepu

Здравствуйте, barbara!

Мастер Olga Lace не может выполнить Ваш персональный заказ.

Вы можете задать вопрос мастеру на странице сделки

Подробная информация и управление всеми своими покупками всегда доступны Вам на странице Мои покупки
Порадуйте себя уникальными работами наших мастеров

AlaJ - Śro 18 Maj, 2016 15:42

barbara 1 napisał/a:
AlaJ napisał/a:
Ten kwiatek powinien być bardzie "na luzie".

AlaJ on już jest na takim luzie,że głowa mała(szydełko 5 mm) przelatuje przez ręce jak nie zbierze się tego do kupy

Nie o takim luzie myślałam - chodzi mi o większą swobodę układania się płatków. Teraz są strasznie uporządkowane.
Spróbuję zrobić nową próbkę, tylko co to jest na górze, skoro nie oczka rakowe? Nie bardzo mam czas się przyglądać.

barbara 1 - Śro 18 Maj, 2016 16:14

AlaJ napisał/a:
tylko co to jest na górze, skoro nie oczka rakowe?

ta góra płatka sama wychodzi jak zrobisz tak
np. 25 podwójnych słupków na szydełku i przez wszystkie oczka tych 25 przeciągasz
cos takiego
http://1.bp.blogspot.com/...%255B1%255D.jpg

MagdaSL - Śro 18 Maj, 2016 16:29

Mój kwiatek wygląda tak

barbara 1 - Śro 18 Maj, 2016 17:03

tak AlaJ i MagdaSl wszystko jest ok,tylko na górze płatków nie ma tego sciegu,wykończenia czy jak tam zwał .a tak to one są ok.Mnie i Ani wyszły tez takie same tą metodą

AlaJ - Śro 18 Maj, 2016 19:47

No to do roboty - nie robiłam kwiatka z dużą ilością płatków, bo nie bardzo mam czas, ale przedstawię ideę, bo potem to już można sobie robić i robić Wink

Zaczynamy od łańcuszka - na końcu robimy pętelkę z trzech oczek i potem dwa oczka zamiast pierwszego słupka - odwracamy robótkę i na pętelce robimy x słupków dwa razy nawijanych (ja robiłam dziewięć, bo włoczka gruba), ostatni słupek robimy raz nawijany. Oczywiście słupków nie zamykamy, więc na koniec mamy na szydełku 10 oczek.
Przeciągamy metodą pokazaną przez Basię tutaj: http://1.bp.blogspot.com/...%255B1%255D.jpg - ja przeciągałam po dwa oczka na raz. na końcu płatka zrobiłam znowu dwa oczka łańcuszka, znowu odwróciłam robótkę i przyczepiłam je do podstawy płatka.
Teraz półsłupek (albo oczko ścisłe - co kto woli) w łańcuszek bazę. Trzy oczka jako kolejną pętelkę łączymy półsłupkiem z łańcuszkiem bazowym. Znowu dwa oczka łańcuszka, jako pierwszy słupek płatka, znowu odwracamy robótkę, potem 9 sł. 2 x nawijanych , 1 sł. raz nawijany i przeciągamy nitkę z powrotem, otrzymując ozdobny rąbek na górze płatka, na końcu dwa oczka łańcuszka, odwracamy robótkę i wbijamy je w podstawę płatka.
Zawsze łańcuszka na początku musi być mniej niż wysokość słupka i tak samo ostatni słupek musi być niższy, żeby był efekt zaokrąglenia.
Na zdjęciach mniej więcej tak:

1.

2.

3.

4. Na końcu robi się nam taki bałaganik:

5. Przeciągam nitkę przez dziurki w podstawie płatka i formuję kwiatka. Jak sobie ułożymy to tak płatki będą się układać.
Teraz taki:

A teraz jakby trochę inny:

Ilośc płatków do wyboru do koloru - pełen luzik i w wielkości słupków i sposobie ułożenia płatków.
I o tym luziku pisałam Smile.

barbara 1 - Czw 19 Maj, 2016 09:08

AlaJjesteś wielka cmoknięcie cmoknięcie cmoknięcie cmoknięcie to jest to hopla
Jak Ty doszłaś do tego?
Wieeeeeeeelkie dzięki love i wieeeeeelki punkcik dla Ciebie

AlaJ - Czw 19 Maj, 2016 11:20

Dziękuję Basiu, spiekłam raka szalony
Tak sobie pomyślałam dzisiaj na spacerze, że można jeszcze trochę inaczej zrobić kwiatek. Zaczynamy od pętelki, potem płatek, potem jedno oczko, kolejna pętelka i na niej płatek.

A jak zgadłam? Mam taką dziwną umiejętność wyobrażenia sobie takiej układanki i zrobienia jej w głowie. Szczegolnie przy frywilitce włącza mi się ta opcja Smile Umiem też odtworzyć każdą potrawę, którą zostanę poczęstowana - przepis mi niepotrzebny.

barbara 1 - Czw 19 Maj, 2016 12:03

No to teraz wiem kto będzie od zadań specjalnych hopla hopla hopla
MagdaSL - Czw 19 Maj, 2016 20:19

AlaJ ja właśnie tak pojedynczo robiłam płatki.
Barbara2006 - Pią 20 Maj, 2016 21:18

Chociaż problem rozwiązany, to spójrzcie jeszcze tutaj:
http://tinashandicraft.bl...-3d-flower.html

Może przyda się w przyszłości. love