Podstawy - Jakie szydełko?
juju_75 - Wto 23 Mar, 2010 16:58
ja uwielbiam tulip
robi mi sie nimi fantastycznie
SoWa - Wto 23 Mar, 2010 21:53
dlatego, że chwalicie pracę tulipami, kupiłam to szydełko. Jak się sprawdzi, to dokupię resztę do kompletu
Przywykłam do inoxów i bez kombinacji wiem, jaką włóczkę jakim szydełkiem potraktować, a teraz trzeba się będzie trochę pomęczyć.
mrober - Wto 23 Mar, 2010 22:18
Gitana, Może najlepiej będzie jak dobierzesz szydełko w pasmanterii kupując włóczkę czy nici ( zależy co chcesz robić). Do kordonków stosuje sie cienkie szydełka, i im cieńszy kordonek tym mniejsze szydełko- najlepiej wypróbować . Musi sie tak dopasować szydełko by płynnie bez czepiania się dało się nim robić , no i ma to wpływ na wyglad robótki- słupków. Do wełny napewno grubsze szydełka, im wieksze bedzie szydełko tym robótka bedzie bardziej luźna. Ja tez jestem poczatkującą szydełkowiczką i poprostu dobieram rozmiar szydełka tak żeby mi sie nim dobrze płynnie dziergało.
danuta_50 - Czw 07 Lip, 2011 12:53
Słyszałam o szydełkach podświetlanych.Sporo szukałam na ten temat i nigdzie nie znalazłam żadnych informacji.Czy ktoś wie,widział o takich szydełkach i jeśli tak to gdzie można kupić?
M. - Czw 07 Lip, 2011 13:04
| danuta_50 napisał/a: | | Słyszałam o szydełkach podświetlanych.Sporo szukałam na ten temat i nigdzie nie znalazłam żadnych informacji.Czy ktoś wie,widział o takich szydełkach i jeśli tak to gdzie można kupić? |
znalazłam
http://www.makatka.pl/ind...d=296&Itemid=89
http://www.joann.com/joan...PRODID=prd58617
danuta_50 - Czw 07 Lip, 2011 19:12
M., Bardzo dziękuję Wyglądają rewelacyjnie i jeszcze bardziej kusi mnie aby je nabyć szkoda że nie są jeszcze dostępne u nas.
M. - Czw 07 Lip, 2011 19:38
czego to człowiek nie wymyśli
http://shop.ebay.pl/?_fro...-All-Categories
danuta_50 - Czw 07 Lip, 2011 22:30
M., dziękuję pięknie Masz rację czego to ludzie nie wymyślą.A tak naprawdę jestem pełna podziwu Twojego szperania
M. - Pią 08 Lip, 2011 08:38
danuta_50, koleżanka w pracy mówi, że ja umiem wszystko znaleźć
Kazimiera - Pią 08 Lip, 2011 08:56
Moje ulubione szydełka to aluminiowe Apple http://www.zamotane.pl/index.php?cat_id=154
danuta_50 - Pią 08 Lip, 2011 09:09
M., Super mieć taki skarb tutaj.Skarb znajduje skarby dla innych
kamyil - Pią 10 Maj, 2013 23:35
Chciałam Was prosić o radę - jako że jestem początkująca to mam dopiero 1 szydełko (4mm), ale chciałabym sobie dokupić więcej - na ebay'u brytyjskim są zestawy kilku do kilkunastu szydełek w dobrych cenach, ale nie mam pojęcia na jakie się zdecydować: aluminiowe, stalowe, bambusowe, z plastikową rączką?
to które mam jest chyba aluminiowe, kiedyś robiłam szydełkiem babci i z tego co pamiętam to było stalowe (robiło mi się nim gorzej, ale też zamiast włóczki miałam dość sztywny sznurek bo robiłam sznurkową torebkę i podejrzewam że dlatego szło ciężko plus fakt że wiedziałam o szydełkowaniu jeszcze mniej niż teraz), zastanawiam się nad bambusowymi - ktoś używa/testował żeby podzielić się opinią?
AlaJ - Sob 11 Maj, 2013 07:13
Dla mnie najważniejsza jest w szydełku rączka. Lepiej się szydełko trzyma, tył szydełka nie wbija się w dłoń. Ale to też zależy od techniki trzymania szydełka - od góry, czy od dołu.
kamyil - Sob 11 Maj, 2013 10:13
ja trzymam tak jak nóż, nie jak długopis czyli chyba od góry
KrystynaM - Wto 14 Maj, 2013 19:23
Ja lubie szydelka aluminiowe lub plastic ale z czubatym koncem zeby dobrze wchodzily w oczka, firmy Susan Bates.
Szydelka okolo rozmiaru 3mm powinny miec grubsza raczka poniewarz sie wyginaja i dlonie sie bardzo mecza... przynajmnej jak ja je uzywam.
Powodzenia... K
kamyil - Wto 14 Maj, 2013 23:40
KrystynaM dziękuję za konkretną odpowiedź. Czyli wiem już czego szukać.
Zamówiłam sobie jedno szydełko bambusowe więc się przekonam co i jak. Zapytałam też panią, która prowadzi szydełkowy stragan na rynku miejskim tutaj, czy tych bambusowych używała i mówi że próbowała ale nie była zadowolona
AlaJ - Śro 15 Maj, 2013 08:23
Jeżeli trzymasz szydelko od dołu (ja też) to rączka jest bezcenna. Ja od zwykłego szydełka miałam wręcz siniaki na dłoni i nie powiem, bolesne były.
elcja27 - Wto 20 Sie, 2013 21:21
| AlaJ napisał/a: | | Jeżeli trzymasz szydelko od dołu (ja też) to rączka jest bezcenna. Ja od zwykłego szydełka miałam wręcz siniaki na dłoni i nie powiem, bolesne były. |
Też tak trzymam szydełko i niestety na dokładkę we wszystkich plastikowych wyłamuję tę rączkę - sklejanie niewiele daje i zostało mi już tylko kilka starych stalowych szydełek. Muszę zainwestować w nowe, co byście mi doradziły? jaka firma wytrzyma moje ciężkie łapsko?
aniaso4 - Pią 23 Sie, 2013 17:07
ja lubię teflonowe i metalowe tulip.elcja27, nie przesadzaj z ciężką łapką, po prostu rozgrzewasz szydełko do czerwoności bo dużo dziergasz
zerknij tez na sposoby naprawy rączek od szydełek
http://maranciaki.pl/forum/viewtopic.php?t=7324
elcja27 - Pią 23 Sie, 2013 21:53
aniaso4, wielkie dzięki za ten link, może uda się mi uratować kilka szydełek
Kupiłam tez na początek tulipa metalowe 0,5 mmm, zobaczę jak się będzie sprawować
skalarek74 - Śro 12 Lut, 2014 15:57
http://allegro.pl/komplet...3925787780.html ma któraś takie szydełka? Ja na taką liczbę to są tanie tylko czy dobre?
proboha - Czw 13 Lut, 2014 10:51
Nie mam takich, trochę przypominają szydełka tulip, ale po samym obrazku trudno stwierdzić, czy nie będą haczyć. Cena faktycznie jest bardzo kusząca.
Kroszetka - Śro 29 Kwi, 2015 13:09
W temacie jakie wybrać szydełko może skorzystasz z informacji podanych na tym filmie
https://youtu.be/oowzUBfysmE
mama72 - Czw 26 Lis, 2015 19:39
szydełko to była pierwsza z rękodzięła rzecz jakiej próbowałam w wieku 8 lat . Uczyła mnie babcia i takiej różnorodności w wyborze szydełek nie było. Jedyne rozróżnienie dotyczyło numeracji i czy metalowe, czy drewniane. Cudowne rzeczy potrafiły wyjść spod babcinych rąk. I podkreślam nie były potrzebne wynalazki. Zatem mam uzasadnione stanowisko , że fikuśnie wymyślne hasła typu tyle % stali a ileś tam % kauczuku oraz że kolor mieszany bo lepiej dla oczu a końcówka jakas tam to, zwykły marketing. Nie przeczę są inne akcesoria i to przydatne takie jak licznik rzędów ale zostawmy to.
Uważam, że im mniej wymyślne szydełko tym lepiej. Wszelkie łączenia z czasem luzują się (haczyk metalowy trzonek plastikowy), poza tym upadnie pęknie (plastik)do wyrzucenia. Im coś bardziej skomplowane to bardziej usterkowe.
Proponowałabym może niekoniecznie od szydełka zaczynać ale od tego co chcesz zrobić. Jeśli nadal wprawiasz się to ćwicz i ćwicz, ćwicz na pożyczonym , pobabcinym szydełku, itp.
Najlepsze nici, włóczki, szydełka bez warsztatu nie pomogą. A warsztat to miliony różnych oczek , to umiejętność stałego naciągu włóczki, równego robienia oraz tego czego nauczysz się z czasem, różnych rozwiązań na które sama musisz wpaść. Dlatego ćwicz, pruj, wyrabiaj, naddawaj, łącz kolory, ćwicz i od nowa.
Resztki włóczek można znaleźć w sklepach second hand.
Jak będziesz miała pomysł na to co chcesz zrobić i z czego to kup włóczkę. Na każdej banderoli włóczki masz: skład, ile wynosi próbka czyli aby osiągnąć 10cmx10cm wyrobu masz przerobić rzędów X a kolumn Y ( nie martw się to tylko wytyczne nic pewnego, samemu trzeba zrobić i sprawdzić) oraz grubość szydełka oraz drutów. I to jest informacja dla Ciebie. Oczywiście możesz nakupować wszelkich ale czy potrzebnych szydełek, otóż nie. Czyli sugerują na banderoli żebyś kupiła szydełko nr 3 ale wiesz, że jako początkująca wyciągasz wielgachne oczka, więc kup szydełko mniejsze ale sprawdź czy haczyk będzie wyciągał całą nitkę czy pojedyńcze włókna. To co ważne to uchwyt czyli spłaszczenie po środku szydełka. Jest wygodniej.
Ostatnia rzecz to materiał:
Metalowe szydełko 1/0mm - 1,30 serwetki, kordonek
drewniane duże szydełko np 12 mm z bambusa używam do ciężkich włóczek, grubych
metalowe większe szydełko 3-3,5 używam do pozostałych robót.
I zwróć uwagę na sam haczyk bo sa różne spiczaste i zaokrąglone i te pierwsze do ściegu gęstego bym proponowała a zaokrąglone do do łapania bardziej nitki np. przy łańcuszu.I nie napiszę Ci żadnej firmy bo to zwyczajnie nieuczciwe.
Na zakończenie powiem, że z czasem sama będziesz wiedzieć czym najlepiej Ci się robi i nie jest to problemem czego użyć o czym świadczy nawet to zdjęcie poniżej. Można bez żadnych akcesoriów oprócz włóćzki też coś zrobić.
mama72 - Nie 29 Lis, 2015 03:21
| juju_75 napisał/a: | irenka10, nie wiem dlaczego ale tez wole chińskie
jakoś zgrabnie w ręce lezą
mam tez szydełko firmy INOX teflonowe ale do wszystkich nitek się nie nadaje a broń boże jak się troszkę ręka spoci brr ...
ale ile szydelkowiczek tyle rożnych upodobań co do szydełka
a ma któraś z was te bambusowe szydełka ?
warto je kupić ? | proponuje sprawdzić skład szydełka żebyś nie świeciła jakimiś radioaktywymi sprawami.
|
|
|