To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
RękoDzielni - Forum u Maranty

miejsce spotkań miłośników robótek ręcznych wszelkich
i nie tylko...

ozdoby świateczne - koszyczki 1

danuta_50 - Wto 04 Kwi, 2006 22:02

Super koszyczki cool
Podzielę się swoją metodą na ładny pałączek do koszyczka......dorabiam go zupełnie osobno po wykrochmaleniu suszę na prosto.Po wyschnięciu lekko zginam i przyszywam.Dla mnie jest to sposób znacznie wygodniejszy.Pierwszy koszyczek wykonałam razem z palączkiem to musiałam zastosować jak radzi Grażynka.

Pozdrawiam milutko cmoknięcie

allusia - Śro 05 Kwi, 2006 14:20

Śliczne są te wasze koszyczki, ja też zrobiłam jeden. Nie jest tak dopracowany jak trzeba, ale dopiero się uczę.
Pozdrawiam

Krakowianka - Śro 05 Kwi, 2006 15:22

kochane super te Wasze koszyczki hopla ja podobnie jak Danuta osobno usztywniam uszko ale np. na butelce po pepsi którą owijam ręcznikiem i wokół przypinam uszko gdy wyschnie to przyszywam też niezle wychodzi cmoknięcie
pika15 - Pią 07 Kwi, 2006 18:06

A tu mój nastepny koszyczek , który juz tez powędrował do znajomej.

Chiara - Wto 11 Kwi, 2006 20:33

Dziewczyny - super koszyczki cool cool cool
Chciałabym pochwalić się swoimi.
Koszyczek ze schematu z Sabriny ale mocno zwężony

Miseczka pisankowa

maranta - Wto 11 Kwi, 2006 22:42

Chiara, piękne cool
W ogóle wszystkie koszyczki i inne dzieła Wielkanocne prześliczne, zachwycające. Same zdolne dziewczyny brawo brawo

Gosiek - Nie 08 Paź, 2006 23:18

Witajcie!
Wszystkie Wasze prace są piekne cool
az boje sie pochwalic Embarassed
http://www.fotosik.pl/pok...9b09c36bfe.html

http://www.fotosik.pl/pok...83a15b1f32.html

Gosiek - Pon 09 Paź, 2006 17:13

Dziękuję wszystkim za miłe słowa cmoknięcie i pochwalę się jeszcze jednym koszyczkiem

Gosiek - Wto 10 Paź, 2006 21:47

Dziękuje bardzo za miłe słowa cmoknięcie tym bardziej że są to pierwsze prace którymi się pochwaliłam bo szydełkuję od niedawna ( zaczęłam się uczyć ok rok temu) kwiatek dla ciebie
A óze zrobiłam z krepiny (nie wiem czy dobrze napisałam), wycina się 6 płatków, nadaje się im odpowiedni kształt układa i skleja Smile
Pozdrawiam Smile
[IMG]http//images2.fotosik.pl/198/a1c262e1200f932am.jpg[/IMG]

Mira - Śro 11 Paź, 2006 07:45

asia12 napisał/a:
proszę powiedzcie mi jak i czym to usztywniacie, bo ja robiłam krochmal i się tak bardzo nie usztywniło, ostatnio listek od Karmelka usztywniałam woda z cukrem i też mi się nie usztywniło wściekły

Ja swoje koszyczki i miseczki usztywniam w nierozcieńczonym krochmalu o nazwie "ŁUGA".Najpierw moczę kilka godzin,nakładam na formę,którą zrobił mi mój mąż,ale nie wyciskam i takie kapiące zostawiam do wyschnięcia.Jak wyschnie to zawsze jeszcze polewam jeszcze tym krochmalem i znowu schnie.Zawsze żartuje,że dłużej usztywniam niż robie.Nie raz mam problem żeby odkleić od formy czy miseczki ale warto się pomęczyć bo efekt jest.

http://www.fotosik.pl/pok...65e4269f3d.html

Gosiek - Śro 11 Paź, 2006 07:50

Witajcie!
Krepiny uzywa się w kwiaciarniach i ja ją kupiłam w sklepie w którym zaopatrują się kwiaciarnie (kupowałam ją też w sklepie z artykułami ślubnymi, bo jak ja wychodziłam za mąż to całą salę miałam ozdobioną tymi właśnie różami)
A koszyczki usztywniam wodą z cukrem, daję taką samą ilość wody i cukru, gotuję, zanuzam robutkę, nakładam na formę i czekam aż wyschnie (nieraz schnie do 3 dni zanim będzie sztywne)
Pozdrawiam bye bye

alwisia - Pią 13 Paź, 2006 05:19

asia12 napisał/a:
proszę powiedzcie mi jak i czym to usztywniacie, bo ja robiłam krochmal i się tak bardzo nie usztywniło, ostatnio listek od Karmelka usztywniałam woda z cukrem i też mi się nie usztywniło wściekły

Zrób wikolem lekko zmieszanym z wodą.Też kiedyś kupiłam mączke ziemniaczaną i nic się nie dało usztywnić, więc zrobiłam wikolem,super sztywne.

teris - Pią 13 Paź, 2006 09:29

Dziewczyny ja maniakalnie polecam cukier z wodą trzeba zrobić gęsty syrop może nawet więcej jak 1:1 w lecie suszyłam na słońcu a teraz w piekarniku rotfl godzina i twarde jak kamień a kuku
mordka - Pią 13 Paź, 2006 09:50

asia12 napisał/a:

Polecam ŁUGĘ to taki gotowy krochmal w butelce mozna kupic w sklepach z chemia przemysłowa lub w hipermarketach o przyjemnym zapachu plynu do plukania tkanin jakby, i ja go wlewam do miseczki taki jaki jest w butelce nie rozcienczony i mozna wyrob zostawic na cala noc potem odcisnac nadmiar i uformowac koszyczek czy serwetke i zostawic do wysuszenia jest bardzo trwaly i ładnie pachnie, co do suszenia w piekarniku to bym uwazala bo cukier moze wyrob zabarwic tzn zżółknąć, no chyba ze piekarnik z termoobiegiem bye

Mira - Pon 16 Paź, 2006 07:36

magnolia napisał/a:
Witam kwiatek dla ciebie a czy ja bym mogla prosic o schemacik tego oto koszyczka http://www.fotosik.pl/pok...65e4269f3d.html uklon uklon uklon bardzo bardzo prosze bye bye

Bardzo się ciesze,że podoba się moje wykonanie
http://www.fotosik.pl/pok...1ed062450e.html

kaczucha - Nie 20 Sty, 2008 17:10
Temat postu: koszyczki1
cool Przepiękne koszyczki ,podobają mi się bardzo.Szczerze gratuluję Wszystkim autorkom ślicznych prac .Pozdrawiam serdecznie cmoknięcie
Dziękuję za wskazówki i schematy love

Edycia - Czw 14 Lut, 2008 21:31

Dziewczyny Wasze koszyki są przepiękne. Małe dzieła sztuki.
uklon uklon uklon uklon uklon uklon uklon uklon

wienia - Pią 15 Lut, 2008 08:29

Dziewczyny, prześliczne wasze koszyczki kwiatek dla ciebie cool cool Jak podziwiam wasze prace, przypomina mi sie , że święta tuż tuz a ja jeszcze się nie zabrałam do zrobienia , - pierwszego w życiu koszyczka. puknąć się
ksena - Nie 02 Mar, 2008 21:28

Czy i ja mogę się pochwalić?Mój pierwszy koszyczek Wielkanocny

jola373 - Nie 02 Mar, 2008 21:31

ksena, ŚLICZNY! brawo
monaliza200 - Nie 02 Mar, 2008 21:34

ksena bardzo ładny brawo brawo brawo
ksena - Nie 02 Mar, 2008 21:49

Dziękuję.Dopiero się uczę
bjanna - Pon 03 Mar, 2008 06:46

ksena, śliczny koszyczek cool hopla radocha
Bernadka - Pon 03 Mar, 2008 06:49

brawo brawo brawo śliczny koszyczek