Nasze prace - Hardanger Joli
skohen - Wto 20 Kwi, 2021 09:20
Przyznam, że jednak na takim rzadszym materiale /bellana/ było i łatwiej, i na pewno szybciej. Tyle, że na bellanie mam tylko dwie serwetki. dwie na hardangerze. Reszta to wszystko 100/10cm. Największy mankament to wielkość serwetek po wyszyciu. Na przykład ten bieżnik. Trochę pracy przy nim jest i szkoda, że na tej tkaninie wyjdzie taki mały.
Nikus4 - Wto 20 Kwi, 2021 11:57
Osobiście wolę bellanę lub luganę. Mam już nie te oczy do takiej drobnizny.
skohen - Wto 20 Kwi, 2021 14:49
Danusiu, a lugana ile ma nitek?
zamia - Wto 20 Kwi, 2021 17:45
Jolu- lugana ma 100 nitek/10 cm, a hardanger ma 87 nitek/10 cm
skohen - Wto 20 Kwi, 2021 20:06
Hardanger to wiem bo miałam w kawałkach. Źle mi się robiło. Wydawał mi się bardzo ostry, wręcz drapał nitkę. Luganę widziałam tylko 100 nitek/10 cm. Danka pisała, że woli luganę, bo jak napisała "oczy już nie te". Ja mam 100/10 DMC, dlatego zapytałam, bo myślałam, ze lugana bywa rzadsza. Teraz kupiłam bellanę i davosę, ale już nie kawałki, ale z metra. Serwetki będą trochę większe. Davosa ma 71 nitek/10 cm. Na oko to od bellany się nie różni, może tylko biel jest nieco inna. Za to nitek ma mniej. Zobaczymy, jak będzie wychodzić.
Nikus4 - Śro 21 Kwi, 2021 15:13
Ostatnio zamawiałam bellane 8/10 nitek 20ct i jestem bardzo zadowolona. Zapisałam sobie namiary i taką tkaninę puki się da będę zamawiać. Te namiary ct oznaczają czym mniejsze ct tym tkanina grubsza i rzadsza. Na przykład 32 ct to bardzo delikatna i gęsta
skohen - Śro 21 Kwi, 2021 16:01
Ja też kupiłam bellanę. Davosę kupiłam na próbę i z tego, co widzę, to jakością jest identyczna jak bellana. Mięciutka i trochę rzadsza, ale tak na oko to prawie tego nie widać. Bellanę już znam i wiem, że bardzo dobrze się na niej wyszywało.
katasza - Pią 23 Kwi, 2021 08:30
Piękny! podziwiam za haftowanie tą techniką, wygląda na szalenie trudną
skohen - Pią 23 Kwi, 2021 11:32
Katasza, ta technika nie jest tak trudna, żeby nie spróbować. Oczywiście, myślę o takich małych i nieskomplikowanych pracach. Za większe i trudniejsze jeszcze się nie biorę. To co już zrobiłam, to nie było nic trudnego. Tyle, że trzeba najpierw trochę poćwiczyć. To tak jak z szydełkiem czy drutami. Najpierw musisz się nauczyć podstaw.
[ Dodano: Pią 23 Kwi, 2021 19:31 ]
Skończyłam bieżnik. Szkoda tylko, że jest taki mały. Mogłam wziąć rzadszą tkaninę.
Nikus4 - Sob 24 Kwi, 2021 07:32
Jolu! Jestem pod wielkim wrażeniem. Serwetka piękna. Możesz już brać się za coś większego. Nawet nie wiesz jak się cieszę, że dołączyłaś do nas hardangerujących.
skohen - Sob 24 Kwi, 2021 14:27
Dziękuję za tak wysoką ocenę, szczególnie wystawioną przez mistrzynię tej techniki. Też się cieszę, że spróbowałam tego haftu. Strach ma wielkie oczy, okazało się, że nie było czego się bać.
tareska - Sob 24 Kwi, 2021 18:28
fakt Jolu - strach ma wielkie oczy
a bieżniczek przepiękny - szkoda tylko, że tak małe ma wymiary
skohen - Pią 30 Kwi, 2021 23:34
Skończyłam sweter i zaczynam bieżnik. Zobaczę, jak mi pójdzie. Ma wymiary ok. 55x105 cm. Na początek taki niewielki i na rzadszej tkaninie. Jak będzie ok to wezmę się za coś dużego. Mam już upatrzony obrusek, ale to jeszcze odległe czasy. Ten, który zaczęłam, w oryginale ma wyglądać tak:
Trzymajcie kciuki
siebusania - Sob 01 Maj, 2021 02:31
skohen, trzymamy bo w oryginale jest super, napewno Ci się uda taki zrobić
Nikus4 - Pon 03 Maj, 2021 16:22
Fajny wzorek wybrałaś. Jeśli coś nie wiesz jak szyć pytaj się. Po co potem pruć.
skohen - Pon 03 Maj, 2021 16:53
Dziękuję, na razie sobie radzę. Wydaje mi się, że to bardzo prosty bieżnik.
Haniaga - Pią 07 Maj, 2021 08:43
Ładnie wyszedł Ci bieżniczek.
A i nowy projekt przyciąga oczy.
skohen - Pią 07 Maj, 2021 11:01
Mój bieżnik będzie wyglądał inaczej, bo nie miałam zbliżonych kolorów, żeby zrobić taki jak oryginał. Robię biały. Zastanawiam się, jakim kolorem zrobić haft płaski. Kończę bloczki dookoła, jeszcze te na środku i chcę zacząć wyszywać inną nitką. Myślałam o ecru lub beżu.
Haniaga - Pią 07 Maj, 2021 15:38
U mnie ostatnio króluje połączenie białego z ecru.
skohen - Pią 07 Maj, 2021 16:32
Dziękuję za podpowiedź. Właśnie tak myślałam.
[ Dodano: Sob 08 Maj, 2021 11:17 ]
No i klops. Na próbę wyszyłam kawałek w kolorze ecru i wyglądało fatalnie. Kwiatki, owszem, mogłyby być, ale te prostokąciki w kwadratach - zupełnie niewidoczne. Tyle dłubania, a efektu zero. Podjęłam decyzję i sprułam ecru. Wyszywam tzw. brudnym różem. Teraz już wiem, że taką serwetkę powinno się wyszywać zbliżonymi kolorami, jaśniejszym i ciemniejszym. Biel z kolorem nie bardzo mi się widzi. Myslę jednak, że jak będą przęsełka i cała reszta, to powinno być nieźle.
Oto dwie wersje - ecru /na zdjęciu kolor wyszedł dużo ciemniejszy/ i róż, który w rzeczywistości jest takim brudnym różem. Trudno mi uchwycić kolory
[ Dodano: Pią 14 Maj, 2021 11:15 ]
Zrezygnowałam z kolorowego wypełniania kwadracików. Przy tej ilości bloczków, a co za tym idzie - kwadracików, wyglądało to bardzo pstrokato. Wyprułam różowe wypełnienia. Zrobię białe. Powolutku idę do przodu. Jeszcze troszeczkę bloczków w środku, brzeg i zaczynam wycinać. Muszę powiedzieć, że ilość bloczków w tym bieżniku jest ogromna. Niemniej jednak robi się go bardzo fajnie. Na dzień dzisiejszy mam tyle:
Nikus4 - Wto 18 Maj, 2021 07:14
Jolu! Będzie fajna serwetka. Najgorszy jest początek szycia ale potem wszystko leci już z górki.
siebusania - Śro 19 Maj, 2021 20:06
skohen, będzie piękne napewno dasz rade.
Haniaga - Czw 20 Maj, 2021 15:26
Ciekawy wzór wzięłaś na tamborek.
Jest co szyć i nad czym myśleć.
Bardzo ładnie wychodzi.
skohen - Pią 21 Maj, 2021 10:44
Kolejny etap za mną. Jeszcze środek do wycięcia i wyszycia.
siebusania - Pią 21 Maj, 2021 21:12
skohen, to czekamy na kolejny etap bo ten już jest piekny
|
|
|