To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
RękoDzielni - Forum u Maranty

miejsce spotkań miłośników robótek ręcznych wszelkich
i nie tylko...

Nasze prywatne galerie - Calicji Przetwórnia Odpadów - Kołowiec

ewasosnowiec - Pon 11 Kwi, 2011 19:18

brawo brawo brawo cool cool
gosias - Pon 11 Kwi, 2011 22:18

cool cool brawo brawo

calicja napisał/a:
A z amarantowej będzie kwadrat przerobiony na trójkąt - chusta opracowana przez Gosię - wydaje mi sie dość trudna, ale po tej kamizelce, w której powtarzałam cały czas jeden wzór potrzebuję jakiegoś ..... wyzwania Smile.

calicja, Smile ta chusta nie jest trudna, przekonasz się Smile

bieta - Wto 12 Kwi, 2011 17:37

calicja, piękne prace brawo brawo brawo
makramka - Wto 12 Kwi, 2011 17:43

Śliczności ,zwłaszcza chusty brawo brawo brawo
SoWa - Wto 12 Kwi, 2011 23:14

kwiatek dla ciebie cudna chusta - zaszalałaś z włóczką - jest świetna! brawo brawo brawo
calicja - Wto 12 Kwi, 2011 23:26

anle, makramka, SoWa, bieta, ewasosnowiec Dzięki Dziewczyny Smile

SoWa napisał/a:
cudna chusta - zaszalałaś z włóczką - jest świetna
- a ja miałam nadzieję, że kamizelka bardziej Wam się spodoba Sad - strasznie się przy niej napracowałam - chusta w porównaniu z tym to pikuś Smile. A wełenkę dostałam w prezencie hopla
calicja - Czw 14 Kwi, 2011 14:05

Mam absolutnie niezawodnych sąsiadów na osiedlu - wczoraj spytałam na naszym osiedlowym forum czy ktoś nie posiada zbędnych PUZZLI PIANKOWYCH po dzieciach, a dziś znalazłam pod drzwiami taką oto niespodziankę:

Teraz mogę blokować największe nawet chusty i szale Smile. hopla hopla hopla hopla hopla hopla hopla hopla hopla hopla hopla hopla

gosias - Czw 14 Kwi, 2011 14:11

Super cool

A ja mam zamiar wybrać się do hurtowni po takie cudo; wyjdzie mi taniej niż miałabym kupić na Allegro.

saba52 - Czw 14 Kwi, 2011 22:25

calicja, Śliczna czapa,śliczna kamizela,śliczna chusta cool brawo brawo
I gratuluję fajnych sąsiadów:)

SoWa - Czw 14 Kwi, 2011 22:56

calicja napisał/a:
- a ja miałam nadzieję, że kamizelka bardziej Wam się spodoba Sad - strasznie się przy niej napracowałam - chusta w porównaniu z tym to pikuś Smile. A wełenkę dostałam w prezencie hopla

dobrze pooglądałam i podziwiam Twoją kamizelkę - cudeńko! uklon

No ale co poradzę, jak włóczka chustowa daje po oczach........ wesoło mi

marysia54 - Czw 14 Kwi, 2011 22:56

calicja rzeczywiście sąsiadów masz niezawodnych cool
Ja jakiś czas temu odziedziczyłam takie puzzle po wnuczce i teraz mają podwójne zastosowanie, babcia używa do blokowania a wnuczka jak przyjeżdża to ma do zabawy.
Tylko niestety jeden komplet jest trochę za mały do chust, z czasem sobie dokupię hahahihi
cmoknięcie

calicja - Pią 15 Kwi, 2011 09:13

saba52, SoWa, marysia54, dzięki bardzo.
marysia54, ja dostałam 2 zestawy, które do siebie pasują tak wiec chyba nie ma takiej chusty, której by sie nie udało zablokować. Smile

calicja - Wto 19 Kwi, 2011 16:33

Znalazłam cos niesamowitego https://picasaweb.google.com/KnitDoilly/Panno# - CO TO ZA TECHNIKA JEST?
wygląda cudownie!!!

saba52 - Wto 19 Kwi, 2011 22:37

Faktycznie piękne!
Wygląda jak by haftowanie na osnowie????

jolanta59 - Wto 19 Kwi, 2011 23:10

To jest miedzy innymi MAKRAMA,robiona welna a i sploty(wiazania )troche inne ale w schematach pokazane.(kilka ostatnich obrazow)
Wiekszosc z nich jest robiona na drutach...oczka prawe i narzuty...cienkie nici lniane i syntetyczne,druty Nr 5.6...a takze naszywane igla...technik jest wiele.
Ktos kto dobrze zna j.rosyjski moglby to przeczytac...jest opisana cala historia powstawania tych obrazow i opisane techniki ich wykonania.

Obrazy sa przepiekne.

calicja - Nie 01 Maj, 2011 13:43

Dwie nowe chusty zrobione z NAKO ANGORA 500m/100gr., druty (chyba) 3,5.
Cieszę się, że nie zaczęłam - jak planowałam początkowo - z tej włóczki robić chusty Gosi przerobionej z serwety, bo na bank by zabrakło włóczki - jest raczej mało wydajna. Na zieloną Antonię, która jest dość mała zużyłam 10dkg - zostało kilka metrów, na fioletową poszło 13 dkg.

Antonia dla mojej Mamy Antoniny Smile na urodziny - w jej ulubionym kolorze

Chusta Ethereal

więcej zdjęć TUTAJ

we_st - Nie 01 Maj, 2011 13:47

Oj piękne obie. Skąd wziąć odwagę, na zabranie się za chusty drutowe?
M. - Nie 01 Maj, 2011 13:53

przecudnej urody OBYDWIE cool
saba52 - Nie 01 Maj, 2011 14:40

Jakie śliczne cool brawo brawo brawo
elka j. - Nie 01 Maj, 2011 14:50

Piękne są cool cool cool
buziaczek - Nie 01 Maj, 2011 15:03

cudne chusty cool brawo
betichw - Nie 01 Maj, 2011 15:09

śliczności radocha
jolajka - Nie 01 Maj, 2011 15:49

Piękne, skąd brać czas na to wszystko?!
balbinka1965 - Nie 01 Maj, 2011 16:03

calicja,
robisz piekne rzeczy, ta nazwa w naglowku wg mnie zupelnie tu nie pasuje jakie to odpady?

calicja - Nie 01 Maj, 2011 16:24

jolajka, betichw, buziaczek, we_st, M.,saba52, Bardzo Wam dziękuję!

we_st napisał/a:
Skąd wziąć odwagę, na zabranie się za chusty drutowe
to raczej kwestia cierpliwości niż odwagi Smile - jeśli z góry się przygotujesz do tego, że najpierw będziesz więcej pruć niż robić, a z czasem proporcje się odwrócą - dasz radę!!!
Zrobiłam zaledwie 4-5 chust i z każdą na początku było jakieś prucie - a potem już idzie i jest coraz łatwiej, coraz lepiej przy każdej następnej. Ważne aby zacząć od czegoś łatwego - bo wieksza szansa, że się uda i będzie z tego satysfakcja i chęć na kolejne .... sukcesy wesoło mi.

jolajka napisał/a:
skąd brać czas na to wszystko

trzeba iść na bezrobocie Smile.

a tak serio to kilka lat temu (nie tak dawno) odkryłam, że czas jest moją własnością i tylko ja decyduję co z nim robić. . Może to na pozór brzmi głupio bo przecież praca, obowiązki itd. itp. ale od tego moment mam czas na wszystko na czym mi zależy. Wystarczy dobrze się zastanowić ile niepotrzebnych czynności, bez których można żyć wykonujemy, przeorganizować trochę swoje życie codzienne, pozwolić aby inni wyręczyli Cię w części obowiązków, przestać być taką Matką Polką co to wszystko za wszystkich robi, o wszystkim pamięta i świat bez niej zginie - i okazuje się że czasu jest mnóstwo.
Bo brak czasu wynika przede wszystkim z naszego sposobu myślenia, a nie rzeczywistych obowiązków - tak wiec porządki trzeba zacząć od "głowy" i właśnie sposobu myślenia.
Dla mnie pierwszym pozytywnym objawem tych "porządków" było to, że przestałam się spieszyć i stresować - a bez pośpiechu i stresu popełnia sie mniej błędów - vide - ma się mniej do roboty bo odpada poprawianie błędów (w każdej dziedzinie - nie tylko na drutach) - i znów mamy więcej czasu!!!
Powodzenia Wam życzę w odzyskiwaniu władania nad swoim czasem .

p.s.
to była taka moja prywatna filozofia życiowa hahahihi puknąć się
a teraz chyba idę na rower bo przestało padać i słonko wygląda - miałam niby sprzątać ale co tam - nie chce mi się - nie sprzątam, kurz na mnie na pewno poczeka ... bye