To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
RękoDzielni - Forum u Maranty

miejsce spotkań miłośników robótek ręcznych wszelkich
i nie tylko...

Praca na maszynach dziewiarskich - podstawy - Maszyny dziewiarskie

blush - Czw 09 Sty, 2014 22:26

To więc idę zwiedzać dział "chwalimy się" by przywrócić sobie wiarę i zapał do pracy. Bardzo dziękuję za pomoc Smile i serdecznie pozdrawiam cmok
blush - Nie 12 Sty, 2014 10:38

A czy maszyna dziewiarska Brother KH-585 jakby z takimi dwoma sankami ale jednopłytowa robi ściągacze? Bo znalazłam aukcję która takową oferuje i jestem ciekawa czy taka maszyna to potrafi bardzo proszę o szybką pomoc bo to aukcja pozdrawiam
AlaJ - Nie 12 Sty, 2014 11:36

Na maszynach brother się nie znam, niestety. Może spróbuj się skontaktowac z dziewczyną, do której bloga podałam Ci link?
A czemu nie bierzesz pod uwagę maszyny dwupłytowej? Z tego co widzę na aukcjach, to też mozna niedrogo kupć.
Tylko miej świadomość, że żadnych ryzów, ani francuzów na dwupłytówce też nie zrobisz.

blush - Nie 12 Sty, 2014 12:25

A na czym idzie? Bo maszynę dwupłytową też biorę pod uwagę ale obecnie nie znalazłam nic na aukcjach niestety Sad Proszę poleć mi coś Smile Widziałam na youtubie jak się robi warkocze na jednopłytówce nawet ale chodzi mi głównie o robienie takich kratek bo francuzem zawsze mogę ręcznie wykończyć lub szydełkiem Smile
blush - Nie 12 Sty, 2014 12:49

A czy ta maszyna jest kąpletna? Nie wiem czy mogę tutaj linki do aukcji podawać brother-kh-868

wklejam więc zdjęcia z tej aukcji.

AlaJ - Nie 12 Sty, 2014 14:19

Taką kratkę pewnie udałoby się zrobić na dwupłytowej, ale przekładając oczka z płyty na płytę, czyli: ustawiasz igły np. 10-10-10. Robisz coś w rodzaju ściągacza 10/10. Po okreśłonej przez Ciebie ilości rzedów przekładasz oczka z płyty przedniej na tylną i z tylnej na przednią. Znowu robisz ileś tam rzędów. Potem znowu przekładasz...
Trochę pracochłonne, ale wykonalne.
Chyba, że ktoś zna lepszy sposób.
Jak pisałam, ja na maszynie już lata nie robiłam nic.

blush - Pon 13 Sty, 2014 18:58

AlaJ a czy ta Brother powyżej jest kompletna? Czy da się nią robić ściągacze?
AlaJ - Pon 13 Sty, 2014 19:53

Ja się na brotherze kompletnie nie znam. Z tych zdjęc to niczego nie potrafię się dopatrzyć.
asjaknits - Pon 13 Sty, 2014 19:57

Witajcie Drogie Koleżanki po fachu Wink
To pierwszy mój post na tym forum, szczerze powiedziawszy jakiś czas temu tu zaglądałam, ale miałam wrażenie, że temat maszynowego dziewiarstwa jakby u Was przestał istnieć, a teraz widzę, że znów się tu dzieje wiele dobrego Smile więc zaglądam i ja:)
Od niedawna pracuje na maszynach i wciąż się uczę. Ale na kilka tu zadanych pytań pozwolę sobie odpowiedzieć. Może którejś z Was pomoże Smile

asjaknits - Pon 13 Sty, 2014 20:04

Blush napisał/a:
A czy maszyna dziewiarska Brother KH-585 jakby z takimi dwoma sankami ale jednopłytowa robi ściągacze? Bo znalazłam aukcję która takową oferuje i jestem ciekawa czy taka maszyna to potrafi bardzo proszę o szybką pomoc bo to aukcja pozdrawiam

Blush, chcąc wykonać ściągacze na brotherach musisz mieć tak czy inaczej dwie płyty. Brothery - poza kilkoma udogodnieniami, nie różnią się praktycznie niczym od innych maszyn, nawet tych najprostszych. A drugie sanki prawdopodobnie służą do wykonywania ażurów. Jeśli to maszyna na karty lub elektroniczna, które dają możliwość wykonywania wzorów - to drugimi sankami właśnie przerzuca się oczka pomiędzy igłami, w ten sposób niektóre igły stają się wolne,i na nich - po przejechaniu już zwykłymi sankami, powstaną oczka ażurowe.

asjaknits - Pon 13 Sty, 2014 20:13

Blush napisał/a:
A czy ta maszyna jest kąpletna? Nie wiem czy mogę tutaj linki do aukcji podawać brother-kh-868

To trudne pytanie, na tych zdjęciach jest maszyna jednopłytowa a są dołączone do niej akcesoria do maszyny dwupłytowej (długie metalowe grzebienie - służą do rozpoczęcia pracy na maszynie dwupłytowej), nie ma na zdjęciach ani ciężarków, ani małych akcesorii czy instrukcji, które do takiej maszyny są konieczne absolutnie, a i stan tej maszyny - mam wrażenie pozostawia wiele do życzenia - zwróć uwagę, że jeden przycisk na sankach wygląda jakby miał zaraz odpaść.
Najlepiej by pewnie było taką maszynę odwiedzić i bezpośrednio obejrzeć - jeśli sprzedawca pozwoli, inaczej można się strasznie przejechać.
Pozdrawiam

AlaJ - Pon 13 Sty, 2014 21:33

Uff, nareszcie ktoś kompetentny się pojawił Smile, bo ja niestety już mam czarną dziurę w pamięci.Zbyt długo nic nie robiłam. Jeszcze jakaś teoria z kursów zostaał i tylko tyle...
blush - Pon 13 Sty, 2014 22:49

No właśnie też mi się coś w tej maszynie nie podobało coś mi tam tego mało było. Bardzo dziękuję za odpowiedzi. Bo kupiłam na własną odpowiedzialność jednopłytówkę i myślałam, że cuda na tym zrobić idzie a tu lipka niestety Sad Bardzo się rozczarowałam swoim brakiem cierpliwości w zakupach. Maszyna jest fajna robi równiutko nic mi nie spada ale po prostu myślałam, że idzie na tym zrobić coś więcej Sad Tak się naoglądałam tego prucia oczek by je ręcznie robić jako lewe (tj. prawe) no ale mi się ta włóczka tak ciasno plecie że takie prucie potem to tragedia jest naprawić. Ostatnio jak mi kilka oczek spadło w środku robótki to łapałam je z 30 minut i to jeszcze brzydko widać że jest tam coś "kopane". Może jakąś włóczkę elastyczną kupić czy coś. Na youtubku babka na doplecie lub innej modzie robi z dość grubej włóczki i jedzie aż miło patrzeć.

http://www.youtube.com/watch?v=BXp6Sl9b0J0
http://www.youtube.com/watch?v=deaXLXkZYec

Co do tego drugiego linka to mi się zdaje, że to jest maszyna dziewiarska Moda albo coś podobnego jednopłytowa czy moja też by to potrafiła? Ta pani tak to sprytnie zakłada że robi ściągacz Smile

asjaknits - Wto 14 Sty, 2014 12:01

Blush, taki ściągacz jak na drugim filmiku to taki udawany ściągacz, dwie igły są w pracy, jedna nie - poza polem pracy - wyłączona z dziergania, następne dwie również w pracy, i znów jedna wyłączona, i tak na dowolną szerokość, na krawędziach musisz mieć zawsze igły w pracy.
Taki ściągacz zrobisz na każdej jednopłytowej maszynie, oczko niby lewe, to taki sznureczek pomiędzy dwoma prawymi, a jakby wyszedł za cieniutki - to proponuję zrobić dwa razy dłuższy i potem go podwójnie złożyć - jak juz wydziergasz całość, to zbierasz oczka z pierwszego rzędu (powinien być otwarty) zawieszasz na igły i już normalnie przerabiasz wszystkie na raz.

AlaJ - Wto 14 Sty, 2014 12:04

Taki pseudo ściągacz zrobisz też na doplecie, w ten sam sposób.
Tu masz przykład na warkocze:
http://www.youtube.com/watch?v=4l8zTZWyA6M

Tu ciekawe czapki: http://www.youtube.com/watch?v=vSeb-FNFc4s
A tu ązur: http://www.youtube.com/watch?v=ddJUfenob3I

Jeżeli robi Ci maszyna za ciasno, to może masz gęstość źle ustawioną do tej włóczki?
Na dole na karetce są kółeczka do ustawiania gęstości.

Jeżeli nie chcesz kupować dwupłytówki, to nie pozbywaj się doplety, bo to naprawdę solidna maszyna. Lepsza niż kaszubka z modą razem wzięte i solidniej wykonana niż brother (z widzenia to na tyle tę maszynę znam).
Musisz sobie tylko określić czego od maszyny oczekujesz i wykreślić te nierealne oczekiwania, a reszta pójdzie jak z płatka Wink.

AlaJ - Wto 14 Sty, 2014 13:08

Znalazłam w necie do ściągnięcia kompletną instrukcję do dwupłytowej doplety:
http://www.ulozto.sk/xWcj...2-191-navod-zip
Tam jest wszystko, łącznie z wzorami, ustawieniem igieł.
Od pliku z nr 48 masz wzory na maszynę dwupłytową - wszystko, co wcześniej, zrobisz na jednej płycie. przy każdym wzorze jest instrukcja, jak ustawiać igły.

Więcej ani jednopłytowa, ani dwupłytowa Dopleta nie potrafi.
Część instrukcji odnosi się do jednopłytowej Doplety.

Siedem filmików instruktażowych na jednopłytową dopletę. http://www.youtube.com/watch?v=sSrhKoMHqkQ

blush - Wto 14 Sty, 2014 13:45

Bardzo dziękuję za pomoc ! Właśnie listonosz mi przyniósł "Dziewiarstwo na aparatach" to mam co czytać + twoja instrukcja AlaJ Smile cmok cmok

Ten filmik z yutubka też już przetrawiałam Smile

AlaJ - Wto 14 Sty, 2014 19:45

To pochwal się co wyczytałaś i co w praktyce wdrożyłaś. Wink
blush - Wto 14 Sty, 2014 23:44

To tak .... pierwszy rządek jak nakładałam oczka źle ustawiałam nitkę bo nie pod tymi zapadkami i dlatego ciężko mi się zaczynało, i za ciasno też nie można jak widzę tego zakładać. Co do wózka to jak nitka była zbyt mocno naciągnięta to też bardzo ciężko szło a jak była za luźna to oczka zaczynały spadać a nabieranie ich to koszmar Smile A wydawało mi się, że ta nitka nie jest mocno naciągnięta a jednak była, jak sobie zaczęłam pomagać ręką to prowadzenie włóczki i obciągać już dzianinę która mi wychodziła to szło już ładnie. Po zrobionym rządku dociskałam te zapadki by równo były i wszystko równałam. Wiem, że to może chaotyczne tłumaczenie ale to wszystko razem w efekcie dało mi ładny kocyk Smile Niestety dzianinę lewo-prawą chyba tak się na to mówi ale coś tam coś tam wyszło Smile

Dowiedziałam się też o książkach Hand-manipulated stitches for machine knitters, które są skarbnicą zbiorów na maszynę dziewiarską ale niestety są tak kosmicznie drogie, że dech zapiera Smile

To tyle się nauczyłam na razie

AlaJ - Śro 15 Sty, 2014 08:39

Piękne początki - jak się rozkręcisz, to sama się zdziwisz, ze maszyny nie doceniłaś Wink.

Jeszcze tu widzę coś dla Ciebie chyba. http://chomikuj.pl/SJ1111...j,746242817.pdf

blush - Śro 15 Sty, 2014 15:25

Bardzo dziękuję Smile
A tak się zastanawiam czy szło by zrobić ten wzorek
http://i019.radikal.ru/1309/cf/b8040615531e.jpg
http://www.lorki.pl/patterns/peacockeyes.pdf
może by się jakoś dało? Bo nie wiem jak zrobić te 7 oczek z jednego na maszynie? A może by to zrobić bez tego nabierając więcej oczek na start i robić tylko ażurek?
No i jeszcze mam pytanie czy idzie robić chusty na takiej maszynie?

AlaJ - Śro 15 Sty, 2014 17:21

Zajrzyj do instrukcji doplety - tam masz kilkadziesiąt wzorów w tym ażurowych i między innymi bardzo podobny do tego ze zdjęcia. Generalne obowiązuje zasada; na jednopłytówce zrobisz ażury te, w których obowiązuje zasada: jeden rząd, "prawy" z kombinacjami, typu dodawanie oczek, ujmowanie. "Lewy" - wszystkie oczka na lewo, czyli jak w klasycznych ażurach.
Natalia - Śro 15 Sty, 2014 19:46

Blush witaj:)
postaram sie odpowiedziec na Twoje pytania
ten wzorek ażurowy zrobisz na maszynie oraz wiele innych , nawet takie które sobie sama wymyslisz
drugi link sie u mnie nie otwiera wiec nie wiem o co pytasz
co do 7 oczek z jednego hmmmm raczej jest to niewykonalne , mozesz zrobic oczka nabierane na wysunietych iglach do przodu da to wzor tzw waflowy /dzieciaczkom sukienki i sweterki sie kiedys tym wzorem robiło

na maszynie mozna wykonac wszystko zalezy to tylko od Twoich umiejetności i weny:)

blush - Śro 15 Sty, 2014 22:40

Po pierwsze AluJ oraz Natalio chcę was przeprosić za męczenie tematu bo mam wrażenie, że chyba się tylko ze mną użeracie Smile Za co bardzo dziękuję Smile cmok

Można powiedzieć, że powoooli zaczynam się do tej swojej "Pomarańczy" (bo tak ją nazwałam by zaczęła współpracować) przekonywać. Udało mi się dzisiaj zmajstrować "ściągacz" oraz "warkocz". ściągacz zrobiłam usuwając igły by nie pracowały 2/1/2 a warkocz prułam i robiłam prawe oraz jak to warkocz poprzekładałam oczka. Same oceńcie efekty

A chciałam się o ten ścieg waflowy zapytać jak to wygląda? Bo na necie to zbytnio znaleźć nie mogę :/

Co do tego linku nie działającego to chodzi o schemat pawiego oczka peacock eye z książki "100 splotów..." Krasuskiej i Jarosz

http://www.lorki.pl/patterns/peacockeyes.pdf mi działa ten link bye bye

AlaJ - Czw 16 Sty, 2014 12:00

No widać, że się zaprzyjaźniacie Wink