To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
RękoDzielni - Forum u Maranty

miejsce spotkań miłośników robótek ręcznych wszelkich
i nie tylko...

Nasze prace - Hardanger Joli

elapok - Pią 26 Mar, 2021 12:23

Skohen - serwetka super!!!!!!
Nikus4 - Pią 26 Mar, 2021 15:13

Jolu ! Popatrzę w swoim zbiorze może coś znajdę z krzyżykow chyba,że chcesz jakiś płaski wzorek hardangerowy
wesoło mi

skohen - Pią 26 Mar, 2021 18:14

Danusiu, wzorki krzyżyków to ja mam i to całe segregatory. Mam gazetki z wielu lat. Myślałam tylko o tym co by było lepsze. Myślę, że chyba haft płaski. Myślałam o takich kwiatkach, jak w tej ostatniej serwetce. Muszę tylko policzyć, który się zmieści, większy czy ten nieco mniejszy.

[ Dodano: Śro 31 Mar, 2021 22:55 ]
Udało mi się skończyć na święta. W oryginale bieżniczka była do wyszycia kurka. Chciałam, aby był wykorzystany przez cały rok, więc wyszyłam kwiatki.

Nikus4 - Czw 01 Kwi, 2021 17:27

No proszę jak ładnie. Fajnie to wymyśliłaś. brawo brawo
elapok - Pon 05 Kwi, 2021 12:31

Jaki śliczny, oryginalny bieżniczek!
skohen - Pon 05 Kwi, 2021 13:45

Dziękuję, cieszę się, że podobają się moje hardangerki, bo to bardzo motywuje do stawiania sobie coraz trudniejszych wyzwań. Może wreszcie odważę się na coś większego i trudniejszego.

[ Dodano: Wto 06 Kwi, 2021 21:33 ]
Tyle mam kolejnej serwetki. Chyba jednak będę pruła to, co zrobiłam w bieli. Zupełnie nie odbija na białym materiale. Myślę, żeby wyszyć czymś ciemniejszym lub zrobić całą w jednakowym kolorze.

[ Dodano: Wto 06 Kwi, 2021 23:49 ]
Poprawiłam i wygląda zdecydowanie lepiej.

Haniaga - Śro 07 Kwi, 2021 16:26

Ciekawa serwetka. brawo

Ja pofrywolitkowałam ( odpowiednio do dzisiejszej pogody robiłam ubranka dla bombek i gwiazdeczki) i powoli teraz czas na igiełkę
w dłoń. wesoło mi

tareska - Śro 07 Kwi, 2021 16:34

podobają mi się obydwie wersje z naciskiem na ten spruty Very Happy
skohen - Śro 07 Kwi, 2021 18:48

Klamka zapadła, będzie ta druga wersja z miodowymi wstawkami. Serwetka w oryginale była bardzo kolorowa i szyta melanżem, więc i moja może mieć trochę kolorków. Już skończyłam. Jeszcze dziurki i ścieg brzegowy. Potem chyba wcześniej zaplanowany sweterek i dalszy ciąg hardangera. Tym razem nastawiam się na bieżniki.

[ Dodano: Pią 09 Kwi, 2021 00:30 ]
Skończyłam moje maleństwo. Wymiary 23 x 23 cm

Nikus4 - Pią 09 Kwi, 2021 08:11

Super! Idziesz jak burza i praktycznie bez pomocy. cmok
Haniaga - Pią 09 Kwi, 2021 08:19

Bardzo ładna brawo
skohen - Pią 09 Kwi, 2021 11:50

Przy okazji zapytam - Danusiu, na tym bieżniku od Ciebie są na skrzyżowaniu przęsełek jakieś elementy, których nie znam, jakieś łezki czy kwiatuszki. Co to jest i jak wyszywać? Oświeć mnie,bo jeszcze z czymś takim się nie spotkałam.
Nikus4 - Pią 09 Kwi, 2021 11:57

Wyślę Ci filmik na email. Ja też jeszcze tego nie szyłam. cool
tareska - Pią 09 Kwi, 2021 12:33

zawsze mówiłam że małe jest piękne
i taka jest Twoja serweteczka bo to faktycznie śliczne maleństo
Danusiu a może wstaw ten filmik na forum też chętnie
nauczyłabym się nowego elementu

skohen - Pią 09 Kwi, 2021 14:22

A miałam zacząć sweter po skończeniu serwetki, a już przygotowuję materiał na bieżnik. Najpierw ten mniejszy, bo szybko zrobię. Ten z Sabriny /śledź/ powiększyłam sobie do dosyć sporych rozmiarów. Będę go wyszywała dłużej, więc będzie drugi w kolejce.

[ Dodano: Nie 11 Kwi, 2021 11:14 ]
Tyle mam bieżniczka od Danusi. Cały czas jednak nie dawał mi spokoju ten kwiatek między przęsełkami. Taki z youtube kiedyś wyszywałam i sporo było z nim roboty. W tym bieżniku jest ich mnóstwo. Wyszywanie tego bieżniczka zajęłoby mi mnóstwo czasu. Ponieważ jednak jestem bardzo dociekliwa, to znalazłam taki symbol w Sabrinie z 2010 r. To tzw. kwiat pętelkowy. Bardzo prosty i szybki do zrobienia. W innej gazetce znalazłam jak go wyszyć w takim miejscu jak w naszym bieżniku. Te kwiatki będę wyszywać.
To tylko mały fragment schematu i karteczki ze szkółką, więc chyba mogę wstawić. No i oczywiście mój bieżniczek.

Nikus4 - Nie 11 Kwi, 2021 14:57

Pewnie taki kwiatuszek też może być. Możesz wstawić te zdjęcia w nauce o tutaj:

http://maranciaki.pl/foru...=12590&start=75

Tutaj pokazujemy poszczególne elementy haftu hardanger. Nie będziemy szukać po całym temacie hardanger tylko tam.

skohen - Nie 11 Kwi, 2021 15:46

Uważam, że w tym bieżniczku taki właśnie kwiatek jest. Pierwsze zdjęcie to fragment wzorku, i symbol kwiatka jest identyczny jak ten na zdjęciu drugim. Co do wstawienia nie w tym miejscu, to zrobiłam to tylko przy okazji szycia tego bieżniczka.
siebusania - Pon 12 Kwi, 2021 09:13

skohen, coraz piękniejsze prace robisz.
elapok - Pon 12 Kwi, 2021 09:40

Ale cudna ta malutka serwetka. I zaczęta następna praca - widać, że hardanger Cię wciągnął
skohen - Pon 12 Kwi, 2021 10:19

Owszem, wciągnął mnie, chociaż innych robótek nie odpuszczam. Zaczęłam sweterek. Bieżniczka na dzień dzisiejszy mam tyle:

siebusania - Pon 12 Kwi, 2021 23:47

skohen, rób rób bo już doczekać się nie mogę żeby nacieszyć moje oczy😄😄
skohen - Wto 13 Kwi, 2021 13:03

Dziękuję,Siebusania. Ten bieżniczek robię równocześnie z bluzeczką, więc trochę potrwa, chociaż już mam sporo. Wieczorem pokażę moje postępy.

[ Dodano: Wto 13 Kwi, 2021 23:51 ]
Tyle mam na dzień dzisiejszy

Dodam tylko, że po raz pierwszy udało mi się uchwycić kolor. Nici białe, ale materiał jasno siwy, dokładnie taki, jak na zdjęciu.

[ Dodano: Nie 18 Kwi, 2021 19:19 ]
Miałam trochę przerwy w wyszywaniu bieżniczka. Trochę jestem zła, że miałam tylko materiał 10 nitek/cm i bieżnik jest maleńki. Znajdę dla niego miejsce, ale już zamówiłam rzadszy materiał i na pewno wyszyję taki sam jeszcze jeden, tyle, że będzie większy, bo warto. Wzorek jest piękny!

Tyle mam na dzisiaj

Nikus4 - Nie 18 Kwi, 2021 19:39

Wow ale piękne wygląda. Mój narazie zaczęty musiałam odłożyć ale na pewno go skończę .
skohen - Nie 18 Kwi, 2021 23:23

Danusiu, dziękuję. Opinia fachowca zawsze jest budująca i motywująca do dalszej pracy. Szkoda tylko, że bieżniczek będzie mały. Na pewno będzie jeszcze jeden, większy.
zamia - Wto 20 Kwi, 2021 07:52

Śliczny jest ten bieżnik. A jak się wyszywało na tym gęstym materiale?