To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
RękoDzielni - Forum u Maranty

miejsce spotkań miłośników robótek ręcznych wszelkich
i nie tylko...

Pogaduszki szydełkowe - CENY WYROBÓW SZYDEŁKOWYCH

barbara 1 - Pon 27 Maj, 2013 21:52

Cytat:

Przyznam, że ja też z zegarkiem nie pracuję, ale ustalanie cen jest trudne, więc podałam ten link żeby chociaż troszkę pomóc.

Asiu dobrze,że podałaś,nikt o to nie ma pretensji a tym bardziej ja.Wiem,że dziewczyny mają problem z wyceną i ten sposób może im pomoże.
Ja to robię tak
1, Ustalam sobie cenę od danej rzeczy w co wchodzi( grubość nitki,wielkość szydełka/drutów,kolor nitki,stopień trudności wzorów lub elementów,gabaryty klientki )
2.Do pozycji pierwszej doliczam wiadomo włóczkę/kordonek,wszelkiego rodzaju ozdoby(kwiatki,listki,koronki,guziki,materiał np. na halkę itd)
3. Poz, 1 plus 2 = cena

małgośka - Wto 28 Maj, 2013 03:38

Już sobie poradziłam. cmoknięcie
A i tak nie wezmę tyle ile to jest warte, bo to dla dobrej znajomej.
Ja też nie patrze na czas, podobnie jak Basia,
raczej na ilość zużytych nici i ich grubość.
Basiu, ślicznie dziękuję za pomoc. cmok
Potwierdziłaś to co wymyśliłam.
Dobrze wiedzieć do kogo sie zwrócić w razie czego po pomoc. zebalek
Pozdrawiam Danusia. bye

inez124 - Nie 01 Wrz, 2013 18:29

Dziewczyny mam prośbę .dostałam dwa zamówienia- jedno na sukienkę Gwiazda Wodstoku rozmiar 42-44 nici muza ile wycenić?
i drugie- sukienka do chrztu na 6 miesięcy nic garden lub maxi,podszyta tiulem
cos na ten wzór

http://hongyangjubao.blog...12510114826857/

i tez mam problem z ceną.
Zamawiające to dwie różne osoby.
Z góry dziękuję za wszystkie podpowiedzi.Pozdrawiam i zapraszam na bloga-Smile

Krakowianka - Śro 07 Maj, 2014 23:29

widzę że w tym temacie cisza nie wiem a ja mam pytanie?
jaka cena za zrobienie firany 3,50m x 1,30 z kordonka wzór prosty bo siateczka tylko dołem niewielki ząbek?
tak naprawdę zastanawiam się czy podjąć się tak dużej pracy puknąć się

AlaJ - Czw 08 Maj, 2014 07:52

a zamawiająca sobie jaką stawkę wyobrażą? Bo może zacznij od tego. Okaże się np., że "przecież 100 zł to bardzo dużo" Very Happy.

A przecież to kilka tygodni pracy i nici też trochę trzeba.

heniutkowo - Czw 08 Maj, 2014 10:41

Robiłam bardzo dobrej koleżance,2 jednskowe firany,kazda po 2,50-1.80,i wzielam za to tysiąc złotych.Dziewczyna bez gadania zaplacila,bo te firany to bylo jej marzenie .Nici ona kupowała .Ten tysiąc to sama robocizna
gracha - Czw 08 Maj, 2014 11:44

AlaJ napisał/a:

I pozwolę sobie na mały OT. Kiedyś miałam do czynienia z tłumaczką, która bardzo wysoko wyceniła sobie drobniutkie tłumaczenie. Ponieważ też jest to mój zawód i wiem na ile można pracę wycenić, zapytałam grzecznie - za cóż taka kwota?
Odpowiedź rozłożyła mnie na łopatki: bo nie mam wprawy w pisaniu na komputerze i strasznie dużo czasu mi to zajęło. wesoło mi

Koszmar. Czyli trzeba było zapłacić za nieudolność tej Pani. ooooo

heniutkowo - Czw 08 Maj, 2014 23:03

DOKŁADNIE masz racje,może nie niudolność,ale dziewczyna miala kiedyś mamę która robiła takie robótki drutyi szydeło idziewcze wie ile to godzin trzeba poświęcić. Ja sama mam serwetę ,którą robiła moja mama a serweta ma już60 lat .Proszę się odnięść do moich wcześniejszyćh wypowiedzi są ludzie i klienci.Nomen-omen dostałam zlecenie na akcesoria do ślubnej kiecki.Powiedziałam swoją kwotę ,ale boję się wspominać.A nici na firany kosztowały 389zl. Milej nocy
cobrad - Pon 29 Wrz, 2014 10:23

Moje drogie, w Was nadzieja, chociaż widzę, że wątek od maja nie został ruszony:)
Otóż dostałam zamówienie na zazdrostkę 120 cm x 60 cm. z motywem powtarzalnym metodą potocznie przeze mnie zwaną kratkową ( puste - pełne, wiadomo).
Pani uczciwie zapytała o cenę, wolę ją podać zanim zacznę robić, a tu klops.
Robię z nici, które za szpulę 1000 m kosztują około 12- 14 zł, wiem zatem ile za materiał i to połowa sukcesu. Ale dalej nie mam pojęcia. Dwa tygodnie na pracę mi zejdzie, bo szydełko cienkie, nici też więc i przyrost pracy będzie dłuższy.
Pomóżcie proszę...

Frida - Pon 29 Wrz, 2014 12:18

Może Ci pomogę taką informacją: otóz w piątek widziałam w sklepie z upominkami serwetę mniejszą niż Twoja planowana zazdrostka (chyba 80x80 cm) - nici beż, cienkie, ale bez przesady, myślę, że szydełko 0,75 a może nawet 0,9, też robiona medodą "okienek" za 86 zł.
cobrad - Pon 29 Wrz, 2014 12:45

Frida dziękuję bardzo Smile
No zobaczymy co pani na cenę - nie, nie zdzieram ostatniej koszuli:)

Asia S. - Wto 04 Lis, 2014 09:33

cobrad napisał/a:
Moje drogie, w Was nadzieja, chociaż widzę, że wątek od maja nie został ruszony:)
Otóż dostałam zamówienie na zazdrostkę 120 cm x 60 cm. z motywem powtarzalnym metodą potocznie przeze mnie zwaną kratkową ( puste - pełne, wiadomo).
Pani uczciwie zapytała o cenę, wolę ją podać zanim zacznę robić, a tu klops.
Robię z nici, które za szpulę 1000 m kosztują około 12- 14 zł, wiem zatem ile za materiał i to połowa sukcesu. Ale dalej nie mam pojęcia. Dwa tygodnie na pracę mi zejdzie, bo szydełko cienkie, nici też więc i przyrost pracy będzie dłuższy.
Pomóżcie proszę...

Moim skromnym zdaniem 86 zł to stanowczo za mało za taką pracę, tym bardziej, że zajmie Ci trochę czasu.

Liloppi - Wto 21 Kwi, 2015 10:29

To zawsze trudny temat. Ja myślę, że np za chustę to 80-100 zł za robociznę. Co o tym sądzicie?
Madzia - Wto 21 Kwi, 2015 17:42

Liloppi napisał/a:
To zawsze trudny temat. Ja myślę, że np za chustę to 80-100 zł za robociznę. Co o tym sądzicie?

Jak tak właśnie ostatnio wzięłam. Tzn włóczka ok 30 zł, wzięłam w sumie 120 zł.

barbara 1 - Śro 29 Kwi, 2015 11:16

no nie wiem czy to nie jest lekka przesada? ale z drugiej strony patrząc jak ma sprzedaż....to tylko pozazdrościć
https://www.etsy.com/shop...shopheader-name

AlaJ - Śro 29 Kwi, 2015 12:48

Mi się to wydaje za piękne, żeby było prawdziwe Wink. Szale Dagny, albo szydełkowe wyroby Ireny (naszej teris) tańsze albo w cenie bucików? Chyba jakiś błąd się tu wkradł.
weronika5810 - Pią 01 Maj, 2015 11:22

cena zbyt wygórowana
wyszydelkowana - Sob 02 Maj, 2015 15:38

Jeżeli ktoś budował markę i mu się to udało, a w dodatku sprzedaje swoje robótki za takie ceny i znajduje na to klientów, to chwała mu za to, a nam maluczkim nic do tego Wink

O cenach rękodzieła zresztą już pisałam, jak ktoś ma ochotę zapoznać się z moją opinią:
http://www.wyszydelkowana...-rekodziea.html

Katja - Nie 03 Maj, 2015 12:56

AlaJ napisał/a:
Mi się to wydaje za piękne, żeby było prawdziwe Wink. Szale Dagny, albo szydełkowe wyroby Ireny (naszej teris) tańsze albo w cenie bucików? Chyba jakiś błąd się tu wkradł.

Czemu błąd? Podaje ceny, jakie uważa za słuszne, widać, że ktoś to kupuje i jest ok.
To jest rynek międzynarodowy i nie ma co patrzeć na niego z naszej polskiej perspektywy.

Ala z Byczyny - Nie 17 Maj, 2015 01:19

Mam pytanie.. Mam w planach zrobienie stegozaura dla pewnego chłopca - kupiłam już wzorek na ravelry i za kilka dni zabieram się za dzierganie. Nie wiem tylko jak wycenić taką maskotkę.. Widziałam taką wycenioną na ok 260 zł w wykonaniu jakiejś Szwedki, ale to chyba za dużo..

Tak będzie wyglądał gotowy:

Ile mam za nią wziąć??

AlaJ - Nie 17 Maj, 2015 08:35

Nie wiem jak dla innych, ale dla mnie wcale nie wygląda, bo zdjęcia nie widać Wink.
Ala z Byczyny - Nie 17 Maj, 2015 09:11

Nie wiem co się stało.. jeszcze rano widać było obrazek, a teraz nawet nie mogę go wrzucić.. spróbuję jeszcze później Sad
AlaJ - Nie 17 Maj, 2015 10:26

Gdzieś na forum są zwierzaki z tej serii. Tylko nie moge znaleźć. Warto byłoby zapytać dziewczyny, które te stwory robiły.
Ala z Byczyny - Nie 17 Maj, 2015 18:26

Widzę, że na etsy raczej każda z pań robiąca takie maskotki woła za nie ok 200 zł. Myślę, że to będzie dobra cena Smile
siebusania - Czw 09 Lip, 2015 07:51

Mam dylemat. Troche to nie odpowiedni temat bo o cenę pytac nie bede ale zwiazane ze sprzedaza. Potrzebuje rady. Wystawilam buciki do sprzedazy. Jedna oferta za darmo(taki trik by pozyskac klienta) a druga oferta bucikow za ileś tam zl. I odezwała sie Pani na te darmowe pytając o koszt przesylki powiedzialam 10zl (7.5przesyłka 2zl koperta)a ona sie ze mna targuje czy nie bedzie taniej bo buciki lekkie napisałam jej co ile kosztuje a ona sie kluci ze koperta za 2zl to za duzo ze list zwykły 4.5kosztuje. Oczywiscie moje koszty za polecony podałam. W tym samym czasie ta sama Pani pyta o inne buciki i opaske(chodz oferta dotyczy tylko butow) i pyta znow o koszty przesylki podaje jej takie same 10zl i mowie ze opaska nie dostępna od reki tylko na zamówienie bo to na obwod glowy sie robi i ze zrobie. Ona chce tylko buty i Zebym jej dane do przelewu podala. I teraz moj dylemat czy z takim człowiekiem robic interesy?bo w darmowych butach 10zl wysylki za drogo a teraz cena butów plus 10 jest ok. Dla mnie dziwna sprawa co wy byście pomyśleli w takiej sytuacji?