To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
RękoDzielni - Forum u Maranty

miejsce spotkań miłośników robótek ręcznych wszelkich
i nie tylko...

Pogaduszki szydełkowe - CENY WYROBÓW SZYDEŁKOWYCH

AlaJ - Śro 09 Sty, 2013 10:23

Póki co, to w Polsce rękodzieło nie jest w cenie. Ja zawsze odpowiadam, że jeszcze nie mam skośnych oczu, żeby za bezcen pracować.
A a propos rękodzieła, to ostatnio oglądałam Galileo Extra. Baaardzo pouczające. Ręcznie szyte ubrania i buty na miarę od 6000 EUR. Sredni czas "produkcji" wyrobu w cenie 6000 EUR ok. 100 godz.

mala100gosia - Śro 09 Sty, 2013 12:05

AlaJ, też to widziałam Smile myśle, ze na lekcjiach przedsiębiorczości powinien być temat dotyczący produkcji by ludzie po pierwsze cenili jakość i nie wydawali dużych pieniedzy na badziewie, a po drugie inaczej patrzyli na rzeczy na "wymiar" w tym nasze kobiece rękodzieło Smile
barbara 1 - Nie 20 Sty, 2013 19:08

Zobaczcie jaka rozbieżność w cenach
ta serwetka za 4 zł.
http://srebrnaagrafka.pl/...a-szydelkowa--2
a ta np. za 150 zł.
http://srebrnaagrafka.pl/...e-serwetka-s057
lub ta za 130 zł.
http://srebrnaagrafka.pl/...ud-natury-s-053
a ta za 5 zł.
http://srebrnaagrafka.pl/...a-szydelkowa--2

mala100gosia - Nie 20 Sty, 2013 19:17

barbara 1, rozbierzne bo wyceniane przez różne osoby, które wystawiły te serwetki, ale i ich estetyka też jest różna Wink o tak to jest gdy korzysta sie z tego typu sklepów, ze ceny i różnorodność produktów w nich pod każdym wzgledem moze zadziwiać. puknąć się
Grażyna - Śro 23 Sty, 2013 20:37

Mam pytanie - W jakich cenach sprzedajecie kołnierzyki?
W internecie widziałam ceny od 15zł do 130zł za kołnierzyk z kordonka.

Z czego robicie kołnierze? Z jakich nici? Ile cm obwodu musi mieć mołnierzyk? O jakie kolory ludzie proszą, czy też inaczej, jakie kolory są modne w tych kołnierzykach.

Ja nie mam pojęcia, a babki w pracy proszą, aby im zrobić kołnierzyki. No i klops...

Debra - Śro 23 Sty, 2013 21:15

na pomorzu u mnie na czasie czarne,bądź ekri,cena 25-50 zł,kordonek,zapinane na elegancki guziczek
mala100gosia - Śro 23 Sty, 2013 22:07

Grażyna, zdecydowanie kolory neutralne: czarny, biały, beż lub pastele Smile

w zalezności od konkretnego wzoru mogą być bliżej szyji lub szersze. A koszta ? Myśle, ze ok 50 zł to cena w miare dobra.

Madzia - Śro 23 Sty, 2013 22:10

Grażyna napisał/a:
No i klops...

Grażynko fajnie, że masz zamówienia. Ja pracuję w wielkim urzędzie, i mam tylko jedną klientkę, a właściwie koleżankę, dla której wiadomo, że robię taniej.

mimusia-1 - Śro 23 Sty, 2013 22:12

U mnie w sklepie pytaja najczęsciej o ekrii
heniutkowo - Czw 24 Sty, 2013 00:49

Mialam zamowienie na biale i czarne wycenilam 20 zl. za jeden.
teris - Czw 24 Sty, 2013 07:19

Ja robiłam kołnierzyki czarne , ecru i granatowe . Polecam kordonek Maja 8 lub Perle 8 bardzo fajne miękkie nici z delikatnym połyskiem . Długość kołnierzyka to rzecz bardzo indywidualna zależy od sposobu noszenia, czy przy szyi , czy do dekoltu .
Grażyna - Czw 24 Sty, 2013 20:47

a jeszcze zapytam - czy te kolnierzyki się usztywnia, krochmali?
mala100gosia - Czw 24 Sty, 2013 22:05

Grażyna, Tak Smile
pela_rgonia - Pią 25 Sty, 2013 08:34

Teris pisze, że najlepszy jest kordonek Maja 8 lub Perle 8. A z Altin Basak Classic nie robicie? To taka fajna cieniutka nitka. Tamto mi się wydaje grube. Robiłam z tego serwetki i nie bardzo mi się to nadaje.
teris - Pią 25 Sty, 2013 10:00

pela_rgonia, masz rację ani maja ani perle nie nadają się na serwetki , z tych kordonków robi się fajnie ubrania .
Ja robiąc kołnierzyk myślę jaki ma być efekt końcowy jaki mam wzorek , lubię żeby kołnierzyk był częścią garderoby . Nie usztywniam , albo bardzo delikatnie ,Kołnierzyk zrobiony z kordonka nr 8 ładnie przylega do sylwetki i nie wymaga usztywniania .

pela_rgonia - Pią 25 Sty, 2013 11:03

Bardzo Ci dziękuję za szybką i fachową odpowiedź. Mam zamówienie na kołnierzyk od kuzynki. Kazałam jej kupić takie nici z których ty robisz. Jak sobie wybierze wzór (mam nadzieję że nie za bardzo wymyślny) to zabieram się do roboty. Pozdrawiam.
małgośka - Sob 25 Maj, 2013 08:08

Witajcie. love
Mam prośbę o pomoc w wycenie. uklon
Zrobiłam na zamówienie takie dwa bieżniczki.

Poszło mi 15 deko Kaji .
Ogólnie wychodzi mi 5 szt Kaji po 200m czyli 1000m nici, 50 tex x3.
Robiłam szydelkiem Tulip 1,5 mm.
Rozmiar bieżników 110 x 32 cm.
Jak myślicie, 200 zł za 2 będzie OK?

Pozdrawiam Danusia cmoknięcie

Asia S. - Pon 27 Maj, 2013 08:31

http://yadis.pl/256/jak-wycenic-rekodzielo.html może to Ci pomoże
alienor - Pon 27 Maj, 2013 09:33

Asia dzieki za link bardzo dobry wpis .To mi odrobinę rozjaśniło w głowie .W pracy poproszono mnie o wykonanie szydelkowych koronek do obszycia firan .Koronka miała miec 15cm szer .Długość 2 metry . Zainteresowana miała upatrzone ,ale uznała,że sa bardzo drogie ,wiec może ja zrobie .Rozmowy zakonczyly się jak powiedziałam ,cenę nici plus wycena robocizny .Pani była przekonana,że zrobię za darmo , bo przecież lubię robić .
jokul - Pon 27 Maj, 2013 09:46

alienor napisał/a:
Pani była przekonana,że zrobię za darmo , bo przecież lubię robić .

puknąć się Jasssne! Można uwielbiać to, co się robi, ale niekoniecznie wszystkim dookoła za "dziękuję". Zapytaj ją, czy ona lubi robić generalne porządki, albo myć okna. To może zrobi je Tobie wesoło mi

barbara 1 - Pon 27 Maj, 2013 13:40

Asia S. napisał/a:

a ja nie trzymam się godzin.Np. czapke dla malucha robie w nie całe pół godz. czyli robocizna wychodzi mi jakieś 5 zł. a materiał. okł. 2,5 zł. łącznie za czapke powinnam powiedzieć okł. 10 zł. w/g tego linka co podała Asia S.
Co z tymi osobami co robią b. szybko? Jedne osoby potrzebują np. 20 godz. na zrobienie tuniki a ja np. 10 godz. a może i mniej i juz wychodzi,że robie za darmo.Ja mam swoje ustalone ceny dla danej rzeczy i tego się trzymam.nie wyobrażam sobie siedzieć ze stoperem a pózniej zapisywac w jakimś kajeciku ile w danym dniu przerobiłam w godz.
Takie jest moje zdanie

izetta - Pon 27 Maj, 2013 14:54

Ja rzadko sprzedaję swoje dzieła. Wolę zrobić cos pojedynczego i dać w prezencie. Kilka moich haftów xxx skończyło jako "telegramy". Oprawiłam obrazy weselne, z tyłu napisałam życzenia i dałam młodej parze w prezencie. Wszystkie wiszą na honorowych miejscach, odkurzane, pucowane i ubrane w ciągłe opowiesci kto, dlaczego i kiedy je zrobił. To dla mnie najwspanialsza zapłata. Branzoletki sprzedawałam pytając wczesniej koleżankę jaką ona daje cenę, i ze względu na mniejsze zdolnosci zmniejszałam ją. Serwety na stół liczyłam po cenie materiału i dokładałam trochę dla siebie.
Nie mam cennika, nie potrafię oszacować co ile powinno kosztować ale wiem jedno, cena - niska czy wysoka - nie jest jedyną miarą naszego dzieła. Nawet oddane za darmo malutkie "twory" przynoszą najwięcej chwały gdy non stop są eksponowane, opowiadane kto zrobił itp niż te najdrożej sprzedane o których wie tylko sprzedawca i kupiec.

AlaJ - Pon 27 Maj, 2013 16:59

barbara 1 napisał/a:
Asia S. napisał/a:

a ja nie trzymam się godzin.Np. czapke dla malucha robie w nie całe pół godz. czyli robocizna wychodzi mi jakieś 5 zł. a materiał. okł. 2,5 zł. łącznie za czapke powinnam powiedzieć okł. 10 zł. w/g tego linka co podała Asia S.
Co z tymi osobami co robią b. szybko? Jedne osoby potrzebują np. 20 godz. na zrobienie tuniki a ja np. 10 godz. a może i mniej i juz wychodzi,że robie za darmo.Ja mam swoje ustalone ceny dla danej rzeczy i tego się trzymam.nie wyobrażam sobie siedzieć ze stoperem a pózniej zapisywac w jakimś kajeciku ile w danym dniu przerobiłam w godz.
Takie jest moje zdanie

Zgadzam się Basiu całkowicie.

I pozwolę sobie na mały OT. Kiedyś miałam do czynienia z tłumaczką, która bardzo wysoko wyceniła sobie drobniutkie tłumaczenie. Ponieważ też jest to mój zawód i wiem na ile można pracę wycenić, zapytałam grzecznie - za cóż taka kwota?
Odpowiedź rozłożyła mnie na łopatki: bo nie mam wprawy w pisaniu na komputerze i strasznie dużo czasu mi to zajęło. wesoło mi

barbara 1 - Pon 27 Maj, 2013 17:30

Może nie na temat,ale jednak robótkowy.Przed chwila jedna z mam komunistek której robiłam ciuszki na komunię min. bolerko rękawki ,plus cały zestaw, zostałam mile zaskoczona.Otóż klientka pofatygowała sie osobiscie do mojego domu z poczęstunkiem (tort i ciasta), w podzięce za tak śliczny komplet Embarassed Embarassed Embarassed , gdzie jej córcia wraz z młodszą siostra zrobiły furorę w dziergotkach. Takiego czegoś to się w życiu nie spodziewałam.Oczywiscie dostanę na meila masę zdjęć tylko muszą trochę ochłonąć,to zaraz Wam pokażę bo sama jestem ciekawa
Asia S. - Pon 27 Maj, 2013 21:37

Przyznam, że ja też z zegarkiem nie pracuję, ale ustalanie cen jest trudne, więc podałam ten link żeby chociaż troszkę pomóc. cmoknięcie