To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
RękoDzielni - Forum u Maranty

miejsce spotkań miłośników robótek ręcznych wszelkich
i nie tylko...

galanteria (rekawiczki, torebki, wstażki, paski, bizuteria) - Szydełkowo-koralikowy wątek Weraph

Kamoni - Pon 25 Lip, 2011 11:31

Cuda brawo brawo brawo brawo
Paillette - Pon 25 Lip, 2011 11:39

Ojej.... dech mi zaparło.... uklon
moslamawe - Pon 25 Lip, 2011 23:22

Łał cool cool cool cool
Jarka - Wto 26 Lip, 2011 07:30

radocha radocha cool cool cool radocha radocha
Pysiatom - Wto 26 Lip, 2011 16:26

Zaniemówiłam cudeńka, a ten naszyjnik łączący dwa sznury poprostu REWELACJA. brawo brawo brawo cool cool cool
*sab* - Czw 28 Lip, 2011 12:39

Coś fantastycznego,rewelacja WIELKIE brawo
ola160307 - Pią 29 Lip, 2011 23:08

No mi dech zaparlo,cudne,cudne!!!
Violetta21 - Sob 30 Lip, 2011 18:50

Gratuluje II miejsca kwiatek dla ciebie
piękna biżuteria jest czym oko nacieszyć brawo

beacia-24 - Pon 01 Sie, 2011 21:02

Można zachorować z zachwytu po po prostu oniemiałam. Idę się jeszcze pogapić i powzdychać trochę brawo brawo brawo cool brawo brawo brawo
Kamoni - Śro 03 Sie, 2011 21:27

weraph czy mogłabyś zdradzić jakich nici używasz do robienia węży, że wychodzą ci tak oszałamiająco?
weraph - Pon 08 Sie, 2011 21:14

lamika88, Jarka, moni07, Paillette, moslamawe,Pysiatom, *sab*, ola160307, Violetta21, beacia-24, ach dziękuje dziękuje;) Cudnie mnie wspieracie w dalszym uskutecznianiu wezowej sztuki:)

moni07, wybacz ze dopiero odpisuje, byłam daleko od cywilizacji. Uzywam róznych nici, do wiekszych koralikow Ariadny 2x76, do mniejszych 6x30, zdarza mi się robić też na tym co popadnie, czyli jakiś niciach szewskich czy do jeansu. Po prostu sprobuj:)

A teraz 3 bardzo podobne bransoletki - uwielbiam tę sekwencję, z wiekszym koralikiem:)

1. Morski blues - taka marynistyczna

2. Zielone jabłuszko - zielone koraliki plus kremowo-perłowe

3. Popielato-szara

Bedzie niedługo wiecej, wróciłam a na wyjeżdzie wyheklowałam (jak to mowią w poznanskim i nie tylko) 5 bransoletek:) I bedę na spotkaniu poznańskim, gdyby ktoś chciał się nauczyc:)

Violetta21 - Pon 08 Sie, 2011 22:55

no i masz babo placek takie cudeńka w nocy oglądać znowu spać nie będę mogła wesoło mi
piękne bransoletki brawo uklon

Jarka - Wto 09 Sie, 2011 08:42

Śliczne cool cool cool te bransoletki wszystkie bez wyjątku, nawet niewiem która bardziej mi się podoba wesoło mi wesoło mi
Kamoni - Wto 09 Sie, 2011 10:04

Dziękuję za odpowiedź już mi wychodzą zrobiłam dwie bransoletki,ale daleko im do twoich piękności .
Paillette - Wto 09 Sie, 2011 10:10

A ile koralików nawlekasz standardowo do zrobienia bransoletki?
I czy możesz napisać albo pokazać jak montujesz końcówki
i jakie półfabrykaty są potrzebne by wyglądało tak elegancko i profesjonalnie jak u Ciebie? bye bye

lamika88 - Wto 09 Sie, 2011 10:15

Prześliczne cool cool cool
wikifiki - Wto 09 Sie, 2011 10:28

Dziewczyno spać przez Ciebie nie można, takie sliczności pokazujesz że śnią sie potem Wink
Widze że wakacje masz bardzo owocne. cool cool cool

PS. A może jakis wątek on-line byś stworzyła jak robisz takie cuda?

weraph - Wto 09 Sie, 2011 10:42

Violetta21, Jarka, lamika88, - dziękuję dziękuje! kwiatek dla ciebie kwiatek dla ciebie

moni07, - działaj działaj - kwestia wprawy, zaraz bedziesz tworzyc cudeńka! Chcę je zobaczyć koniecznie!

Paillette, - Nawlekam około 1 metra koralikow, bez względu na ich wielkość. Na naszyjniki wyliczam ile potrzebuję. Generalnie stosuję takie obliczenia - 15cm bransoletki to 300 koralików 3mm po 6 w rządku - daje to 50 rządków koralików = 90cm koralików nawleczonych. Na bransoletki schodzi około 10-14 gramow koralików, zależnie od sekwencji i koralików.

Koncówki - wklejam je po prostu. Mieszam utrwalacz z klejem (stosuję dwuskładnikowy klej) na podkładce, potem szpatułką umieszczam ilość na oko w koncówce do wklejania (rzemieni) i dopycham do konca węza. Odstawiam na 20 minut i montuję zapięcie, przywieszki itp.

Połfabrykaty - koncówki do wklejania rzemieni - zależnie od grubosci węza - od 6mm do nawet 13mm srednicy - na PW moge wysłac adresy sklepów które je prowadzą. Potrzebne są jeszcze ogniwka spręzynkowe około 6-8mm oraz zapięcia typu toggle lub lobster claw(karabinczyki).
Czy wyczerpująco odpisałam na nurtujące cię pytania?

wikifiki, - wątek on-line? mozesz mi to wytłumaczyć na PW, bo zupełnie się nie orientuje;)

Paillette - Wto 09 Sie, 2011 10:45

weraph, rewelacyjnie mi wyjaśniłaś uklon uklon uklon

myslę,że nie tylko ja skorzystam Wink

dostęp do sklepików na necie mam i już wiem czego szukać, dziękuję Smile

beacia-24 - Śro 10 Sie, 2011 09:52

Ale cuda po prostu oczy z orbi wyskakują. Jestem naprawdę pełna podziwu dla Twojego talentu. cool cool cool cool
weraph - Śro 10 Sie, 2011 23:43

Paillette, beacia-24, - dziękuję ogromnie;) gdyby dzisiaj było lepsze słonce wrzuciłabym nowosci. A tak zasypię was kolejną prosbą o głos na mnie - az mi głupio, ale gdzie jak nie w maranciakowej społecznosci mam prosic:)

Polub proszę najpierw http://www.facebook.com/pasartpl
a nastepnie prosze o lubie to dla mojej bransoletki
http://www.facebook.com/p...&type=1&theater

Dziękuję;) Nie trzeba komentowac:)

moslamawe - Czw 11 Sie, 2011 07:36

Zrobione !!!! cool Bransoletka super brawo
Kamoni - Czw 11 Sie, 2011 12:14

Hej weraph, zrobiłam zdjęcia dwóch bransoletek. Jeśli miałabyś ochotę zobaczyć to podaje link Smile
http://maranciaki.pl/foru...er=asc&start=50
Czekam na konstruktywną krytykę Very Happy

weraph - Pią 12 Sie, 2011 19:23

moslamawe, - dziękuje ogromnie!
moni07, - byłam, zobaczyłam, napisałam:)

Było dzisiaj słonce! A zatem:

Egzotyczna bransoletka:

Do kompletu z kolczykami - tutaj całość:

Rozgwieżdżone niebo:

Fioletowy turek:

I chciałam przypomniec o głosowaniu na mnie - Pieknie, oczami kota ze szreka prosze o pomoc;)

Polub najpierw http://www.facebook.com/pasartpl
a nastepnie prosze o lubie to dla mojej bransoletki
http://www.facebook.com/p...&type=1&theater

Dziękuję;)

Paillette - Pią 12 Sie, 2011 19:31

oniemiałam.... brawo brawo brawo