To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
RękoDzielni - Forum u Maranty

miejsce spotkań miłośników robótek ręcznych wszelkich
i nie tylko...

Nasze prywatne galerie - Calicji Przetwórnia Odpadów - Kołowiec

SoWa - Pon 14 Lut, 2011 23:20

kazanie posłusznie melduję, że zrobiłam dzisiaj spory kawałek prototypa z byle jakiej włóczki. Daję radę, więc od jutra śmigam drutami chustę na prawdziwo. hopla
Tylko moja to chyba będzie zielona żaba. Dalej nie mam ostatecznej decyzji kolorystycznej, więc -jak zwykle- skończy się na zielonym. hahahihi

Dziękuję za motywację uklon cmoknięcie po raz któryś się przekonałam, że trzeba najpierw spróbować stosownie do swoich możliwości, a potem jęczeć " nie dam rady"

basiau - Pon 14 Lut, 2011 23:28

Calicja - piękny szal w bardzo ładnym kolorze oklaski
małgośka - Wto 15 Lut, 2011 09:01

calicja,
Cytat:
ktoś mi powiedział, że umiem robić na drutach ...
ja myślę, że wciąż się uczę

calicja, myślę, że właśnie po to tu jesteśmy, żeby się nauczyć robić jeszcze lepiej.
sztrikuję cmoknięcie

calicja - Wto 15 Lut, 2011 09:34

małgośka napisał/a:
calicja,
Cytat:
ktoś mi powiedział, że umiem robić na drutach ...
ja myślę, że wciąż się uczę

calicja, myślę, że właśnie po to tu jesteśmy, żeby się nauczyć robić jeszcze lepiej.
sztrikuję cmoknięcie

No wiadomo Smile

Dziękuje Wam Wszystkim Dziewczyny za miłe słowa za mojego pierwszego estończyka.

Wczoraj w nocy zasiadłam do chusty, która estońska nie jest ale bardzo mi się podoba i będzie pasować do mojego, raczej sportowego stylu ubierania - taki romantyczny dodatek do dżinsów. Tak mnie wzięło, że dziergałam do 3 w nocy - zalety bycia bezrobotnym nie wolno
Idzie dość szybko, martwię się tylko czy włóczki starczy bo to taka wyszukana na allegro resztówka i dokupić się raczej nie da ..... bardzo mi się spodobała i ze względu na kolor - bardzo jasny, wyprany dżins, i na fakturę - sztuczne włókno z dodatkiem lnu.
Jak skończę to oczywiście pokażę......

A w głowie już mi się plączą jakieś norweskie wzorki ...- uwielbiam żakardy i jak się napatrzyłam na sukienkę Ady uklon uklon uklon to mi zaczęła prawie ślinka lecieć . Wprawdzie takich "dużych form" nie planuję bo i włóczki nie mam na to ale muszę coś pokombinować aby połączy żakard z nabytą niedawno umiejętnością robienia dwustronnych wyrobów.
Czy Wy też tak macie, że jak już coś robicie, na coś się zdecydujecie, to to przestaje być .... w centrum uwagi puknąć się i zaczynacie myśleć o innych wzorach i pracach - twórczy koszmar wściekły .... i tylko szkoda, że się nie ma 4 rąk
.
.
.
..... albo 6

Elżbieta P. - Wto 15 Lut, 2011 11:51

Cytat:
Czy Wy też tak macie, że jak już coś robicie, na coś się zdecydujecie, to to przestaje być .... w centrum uwagi puknąć się i zaczynacie myśleć o innych wzorach i pracach - twórczy koszmar wściekły .... i tylko szkoda, że się nie ma 4 rąk
.
.

no dokładnie, a myślałam, że tylko ja tak mam wesoło mi

anle - Wto 15 Lut, 2011 12:39

Też tak mam, a planów na najbliższe 2 lata, co ciekawsze już włóczka zakupiona pod te plany puknąć się gorzej jak plany się zmienią
calicja - Wto 15 Lut, 2011 14:17

anle napisał/a:
: gorzej jak plany się zmienią

No właśnie - ja mam pełno włóczek na różne mitenki i getry, a odkryłam chusty - i klops - zmiana planów i brak materiałów do realizacji:(.

SoWa - Pią 18 Lut, 2011 18:15

calicja napisał/a:
No właśnie - ja mam pełno włóczek na różne mitenki i getry, a odkryłam chusty - i klops - zmiana planów i brak materiałów do realizacji:(.

calicja, z Twoim talentem uklon do wykorzystania tego, co pod ręką to dasz radę i jak nas oczarujesz! na pewno coś z czymś się komponuje! hopla cool

calicja - Pią 18 Lut, 2011 18:25

SoWa, Ty mnie tu Kochana love pod włos nie bierz nie wolno bo już i tak niewiele śpię tylko myślę i dziergam i myślę ...... puknąć się
wesoło mi wesoło mi wesoło mi

SoWa - Pią 18 Lut, 2011 18:49

piękne dzierganie uklon pozytywne myśli cool bardzo wskazane! cmoknięcie

Moja chusta ( ja też wykorzystuję, co pod ręką - sama wiesz, jak to z zakupami wesoło mi ) prawie gotowa - zostało tylko wykończenie 1 boku. Jeśli znajdę chętną na modelkę, to jutro wstawię zdjęcia ! Robiłam od wtorku do dzisiaj.

M. - Pią 18 Lut, 2011 19:24

widziałam, że szukasz wzorów Smile) na abarazo... love
znasz te albumy ?
http://picasaweb.google.c...TRICOTEBORDADO#
te są ciekawe motywy :0 jak dla mnie Wink
http://picasaweb.google.c...571136111298690
http://picasaweb.google.c...1/WzoryNaDruty#

danuta_50 - Pią 18 Lut, 2011 21:03

M., super wzory nie tylko na chusty. cmoknięcie kwiatek dla ciebie
calicja - Pią 18 Lut, 2011 21:04

M., dzięki Smile cmoknięcie w przerwach męczenia mojej chusty (już mam jej dosyć) obejrzę wzorki , ten jest super https://picasaweb.google.com/mir3czka1/WzoryNaDruty?fgl=true&pli=1#5432548847853436962 ale to na jakiś gruby szal lub sweter z dobrej wełny.

SoWa, no to pokazuj koniecznie - już się nie mogę doczekać bye

M. - Pią 18 Lut, 2011 21:11

fajny Smile) jak to można prawymi i lewymi "wymalować obraz" z nitek Smile)

a ja sama też szukam jakiegos ciekawego i oryginalnego azuru... na jakieś abrazo Smile) , ten kwiatek mi się wkręca
https://picasaweb.google.com/mir3czka1/WzoryNaDruty?fgl=true&pli=1#5365422391675863282

calicja - Pią 18 Lut, 2011 21:31

M. napisał/a:

a ja sama też szukam jakiegos ciekawego i oryginalnego azuru.

Ja mam Symptom Osiołka co to mu w żłoby dano - za duzo tego i wszystko piękne.....eh idę kończyc chustę - pewnie jeszcze ze 2 dni mi zejdzie

M. - Pią 18 Lut, 2011 21:45

calicja napisał/a:
M. napisał/a:

a ja sama też szukam jakiegos ciekawego i oryginalnego azuru.

Ja mam Symptom Osiołka co to mu w żłoby dano - za duzo tego i wszystko piękne.....eh idę kończyc chustę - pewnie jeszcze ze 2 dni mi zejdzie

to ja mam podobnie... Smile) też kończę chustę Smile

ewasosnowiec - Pią 18 Lut, 2011 22:02

http://www.knittingpatter...awls_stoles.php może z tego coś wybierzesz
ewasosnowiec - Nie 20 Lut, 2011 14:53

http://knitting-club.blog...corn-scarf.html
calicja - Sob 26 Lut, 2011 17:38

No, nareszcie i ja coś skończyłam robić - bo oglądam codziennie Wasze pzrepiękne prace i coraz bardziej się frustruję wściekły.
Do tego jeszcze ewasosnowiec podsyła mi takie linki, przez które jestem na kilka dni wyłączona z dziergania. Ewo !!!! dzięki love - niestety tempo mojej pracy spada gwałtownie jak mam milion pięknych wzorków do obejrzenia nie wolno.

Zrobiłam chustę, która mi wpadła w oko zaraz na początku jak przybyłam na to forum, czekałam tylko aż znajdę odpowiednią włóczkę. Chusta jest słodka i romantyczna, moja córcia złośliwie stwierdziła, że w wyglądam w niej jak dziewczynka co na procesji kwiatuszki rozrzuca z koszyczka puknąć się ........ cóż, trzeba się jakoś odmładzać wesoło mi .

Oto DOTTIE .
Jeszcze jej nie blokowałam - nie wiem czy się da czy też trzeba będzie ją prasować, szczególnie zakończenie, które się zawija.
Dottie zrobiłam wg. opisu Antosi z włóczki z dodatkiem lnu, którą kupiłam na jakiejś wyprzedaży na allegro. Bardzo mi się spodobała ze względu na kolor idealnie pasujący do Dottie, lubię też takie strukturalne włóczki - ta ma takie niby nupki.
Wyszło na nią całe 45 dkg włóczki - to dużo, ale włóczka jest ciężka mimo, że dość cienka, a chusta jest lejąca i miła w dotyku - len nadaje jej szlachetności - dodatek naturalnych włókien zawsze uszlachetnia tkaninę.

To co mnie najbardziej fascynuje odkąd odkryłam to forum to nowe techniki, o których wcześniej nie miałam pojęcia - mimo, że niby umiałam na drutach robić. Chusty już wiem jak się robi cool - teraz zbieram się do zrobienia następnej, już takiej prawdziwie ażurowej, tylko muszę przemyśleć ... KTÓRA!!!, kupić ładną włóczkę ....
W międzyczasie będzie jeszcze abrazo, żeby się nauczyć skróconych rzędów - czyli kolejna technika, której nie znałam. Pomysł już mam, resztki włóczek jakieś też czekają ...

Natomiast na drucikach kolejna technika, która mnie zafascynowała - a mianowicie wyroby dwustronne. Zawsze myślałam, że to tylko maszynowo można - a tu BĘC - można też na drutach.
A żeby sobie jeszcze utrudnić (tak mam niestety - zawsze pod górkę puknąć się) to robię tą techniką czapkę na okrągłych drutach z wrabianym wzorkiem. Kilka pomyłek zaliczyłam ale zaczynam kumać o co chodzi Smile

Czapa oczywiście w moich ulubionych kolorach bye bye - z Alize superlana klasik wełna/akryl 25%/75%, 280m/100g, kupiona w pasmanterii - chyba ostatniej, prawdziwej, starego typu pasmanterii w Warszawie, przy ul. Wolskiej.
No to idę dalej dłubać.... papa

danuta_50 - Sob 26 Lut, 2011 18:03

calicja, Chusta rewelacja cool brawo Natomiast czapka a właściwie jej wykonanie powalił mnie.Widziałam rzeczy wykonane w ten sposób i podobnie jak Ty myślałam że tylko maszynowo można tak.A tu jednak dokonałaś odkrycia i pokazałaś że na drutach też można i efekt super. cool brawo
anle - Sob 26 Lut, 2011 18:08

Chusta śliczna brawo brawo
Szczególny podziw dla czapki dwustronnej uklon brawo brawo

ewasosnowiec - Sob 26 Lut, 2011 18:16

Alicjo chusta świetna.Kolor błękitnego ,pogodnego nieba.Większość młodzieży preferuje smętne "muzułmańskie"kolory.Może wykończ brzeg chusty oczkami rakowymi.Technika dwustronna też jest dla mnie nowością i też na tym forum się ucze rzeczy o których nie miałam pojęcia
Violetta21 - Sob 26 Lut, 2011 19:25

piękna chusta cool a czapa jestem pełna podziwu uklon wychodzi super cool
M. - Sob 26 Lut, 2011 19:36

calicja, a gdzie supełki z łączenia kolorów ???????????????????????????? w czapce ?

za chustę brawo Smile cool

SoWa - Sob 26 Lut, 2011 19:50

calicja napisał/a:
No, nareszcie i ja coś skończyłam robić - bo oglądam codziennie Wasze pzrepiękne prace i coraz bardziej się frustruję

calicja - dlaczego? Motywujesz, Twoje prace inspirują, a tu takie smutne przemyślenia nie wolno

A nowa chusta i robótka dwustronna świetne! brawo brawo brawo