Praca na maszynach dziewiarskich - podstawy - Maszyny dziewiarskie
Lete - Sob 16 Paź, 2010 11:14
Witam, widzę, że temat trochę podupadł i chyba nikt już nie zagląda ;-(
Dostałam od męża Dopletę 382. Wygląda za sprawną, ale... no właśnie. Czeskiego nie kumam, pisałam do jednej z użytkowniczek o przetłumaczoną instrukcję, ale nadal czekam na chociażby odpowiedź. Ręce aż mnie świerzbią, żeby coś spróbować zrobić, ale jak? Natalia, jesteś jeszcze? Pomożesz? Helpunku!
Natalia - Sob 23 Paź, 2010 22:22
witam serdecznie
faktycznie zadko ostatnio zagladalam ,PRZEPRASZAM! ale stan zdrowia nie pozwalał mi na siedzenie przed kompem , postaram sie to teraz naprawic
Kochana musisz najpierw maszyna ustawic - przykrecic do stolu , lekko przesmarowac olejem do maszyn no i do dziela , przez naprezacz poprowadz wloczke i wyciagnij zdecydowanym ruchem dogory tyle ksztaltek miedzy iglami na jaka szerokosc chcesz robic dzianine , gestosc ustaw na odpowiednia do wloczki i ksztaltki na N
/N jak juz zaczniesz dziergac daj znac
Lete - Pon 25 Paź, 2010 10:11
Natalia, jesteś! Jupi!
Dzisiaj nie dam rady, ale jutro ją wciągam ze skrzyni i niech się wali, niech się pali chcę ją uruchomić.
Lete - Wto 26 Paź, 2010 21:12
OK, maszyna wyjęta.
Przeczytałam wątek i nadal jestem tępa.
Na której płycie mam robić? Najpierw niech chociaż jedna opanuję. Czy od razu robić na dwóch?
Rozumiem ze te metalowe cosie trzeba podnieść. Podniosłam i kurde nie wiem co dalej. Mam używać ten wodzik co jest z naprężaczem? Igły ustawiłam 1x1. No i nie wiem jak zacząć pierwszy rząd. Znaczy się włóczka po przejechaniu wodzikiem wchodzi w igły, ale kolejny rząd nie daje sie zrobić. Mam wrażenie, że kilka igieł spuszcza oczka.
Matko, aż mnie głowa rozbolała.
Tak sie cieszyłam, a teraz jestem na siebie zła, że nie potrafię jej ruszyć.
A i takie głupie pytanie. W którym miejscu dokładnie mam oliwić maszynę?
Natalia - Nie 07 Lis, 2010 10:40
jesli nie masz instrukcji musimy sobie poradzic ta droga
oliwiwsz olejem tylko i wyłacznie do maszyn !!!!!!! zadnym innym , kupisz go w pasmanteri , oliwisz szyny --lekko inaczej olej bedzie sciekal i brudzil dzianine
płytki masz podniesione , igly ustawine naprzeciw siebie /patrzac z gory po zaciagnieciu nitki musi ona tworzyc VVVVVVVVVVVVVVV czyli iga pracujaca z przedniej płyty musi miec wolny rowek na płycie drugiej bo inaczej polamiesz igly!!!!!!
pierwszy rzad-----zaciagamy nitke nastepnie zmieniasz wzor na dzianie na okrąglo i robisz jeden pełny obrot /2 rzedy/ wodzik bedzie zaplatal raz na plycie tylnej raz na przedniej i spowrotem przelaczasz na N/N czyli splot podstawowy i robisz sciagacz 1/1
i wyszlo
powodzenia
MZVM - Sob 13 Lis, 2010 15:37
Szczególne podziękowania dla zembiona za pomoc w uruchomieniu mojej maszyny Passap E 6000.( Codziennie dostawałam skany kilkunastu stron instrukcji a to żmudna praca ).
Jeszcze raz dziękuję za instrukcje po polsku.
iwoneczka25 - Sob 09 Lip, 2011 23:53
Witam. Mam serdeczna prośbe czy któraś z Pań może mi pomóc w zrozumieniu Doplety. Co robią zapadki przy których jest literka N i K oraz zapadki gdzie jest kropla i kreska oraz przyciski biały i czarny z litekami N i V. Przepraszam że zadaję takie pytania, ale niestety instrukcja jest po czesku, a ja nie mam o tym języku pojęcia. Będę bardzo wdzięczna za jakiekolwiek wskazówki do tej maszyny bo kupiłam ja i myślałam że dam sobie radę ale niestety przerosło to mnie
FLORET - Wto 07 Lut, 2012 23:00
kalina, Cześć kupiłam maszyne brother 940 i podobnie jak ty byłaś ja też jestem zielona,poszukuje instrukcji obsługi :mój adres to flusiasty1@wp.pl
basiame - Sob 03 Mar, 2012 09:06
Serdecznie witam
Kupiłam maszynę Veritas 360 i zapewniano mnie że jest instrukcja obsługi, tak jest ale po niemiecku, czy ktoś ma może po polsku? Szukałam w całej sieci i nie ma nigdzie, bardzo proszę o pomoc bo w tym momencie maszyna jest bezużyteczna i już żałuję że ją kupiłam, z góry dziękuję za uprzejmość.Pozdrawiam
Basia
Natalia - Sob 03 Mar, 2012 19:51
witaj
zapytaj ---- http://allegro.pl/maszyna...2173481032.html sprzedaje taka maszyne na allegro moze ma instrukcje po polsku i skseruje
Łukasz - Pon 05 Mar, 2012 12:50
Witam serdecznie,
Przeszukując Internet trafiłem na to forum. Jestem nowym użytkownikiem.
Z wracam się do Pań o pomoc.
Krótka historia: posiadam dwie maszyny Passap Duo SD oraz E6000. Zakupiłem je do nauki
dziewiarstwa. Nie ukrywam mam z tym ogromny problem, ponieważ maszyny leżą pieniądze wydane i zero wiedzy praktycznej.
Najpierw zakupiłem prawie nową maszynę Duo SD i myśląc, że jest uszkodzona zakupiłem E6000 z tą również mam podobny problem.
Posiadam instrukcję do Duo SD, ale problem jest w tym, że nie mogę po pierwszym przejechaniu zamka wykonać cofnięcie zamka, ponieważ się blokuje podobnie w E6000, ( do której mama instrukcję w języku angielskim, ale nie posiadam książki wzorów).
Korzystając z instrukcji do Duo SD nie rozumiem opisów wykonać dwa rzędy bądź jeden później wykonywać pracę dalej oraz tych ustawień. Tak jak powyżej pierwsze przesunięcie jest ok. kolejne blokuje. Jeśli chodzi o jedną płytę wzór wykonuje się poprawnie.
Czy istniej możliwość przesłania na maila książkę wzorów do E6000, instrukcji oraz łopatologiczne wytłumaczenie, co robię źle bądź, czego nie robię?
Z góry bardzo dziękuję.
Natalia - Pon 05 Mar, 2012 13:48
witam
raczej mało prawdopodobne jest aby obydwie maszyny były uszkodzone
jesli maszyna robi jeden tzw pierwszy rzad i jest ok to wracajac musi wykonac rowniez drugi !
musi byc gdzies popełniany bład
---albo niezałozone sa popychacze
----abo zle sa ustawine płyty
----albo wybijaki sa niedokonca zepchniete i blokuja
przyczyn moze byc wiele
prosze dokladnie sprawdzic czy wszystko jest ustawione odpowiednio
na pw podam numer tel prosze zadzwonic moze cos poradzimy:)
pozdrawiam
Łukasz - Pon 05 Mar, 2012 18:54
Dobry wieczór,
Bardzo dziękuję za tak szybką reakcję na forum. Powiem szczerze że nie wiem co źle robię.
W takim razie wolę skorzystać z pomocy telefonicznej.
Jeśli można to złoże maszynę i jutro popołudniu pozwolę sobie zadzwonić do Pani.
Z góry bardzo dziękuję.
Pozdrawiam
Łukasz - Pon 05 Mar, 2012 18:58
Uważam że raczej jest problem z wybijakami ponieważ blokuję się podczas przesuwania zamka. Płyty ustawione są tak aby igły z drugiej płyty nie wchodziły na siebie.
gorzej ustawieniami oczek ponieważ przy każdej wielkości jest ten sam problem blokady - zamek ustawiony bez popychaczy na C oraz hebel na N.
Natalia - Pon 05 Mar, 2012 19:23
witam
jesli hebelek jest ustawiny na N to niema znaczenia czy pokretło jest na C ,F ,E itd
prosze ustawic oba zamki na N/N pokretlo wielkosci na 4 włoczka musi byc cieńka !!!! Passap ma uiglenie 5 wiec gruba wloczka nieprzejdzie
na poczatek igly wysunac co 2 czyli jedna pracuje jedna nie
.x.x.x.x na obydwu płytach
----------
x.x.x.x.
po zaciagnieciu pierwszego rzedu , patrzac z gory na włoczke musi ona utworzyc vvvvvvvvvv
wybijaki wszystkie! z obydwu płyt schowac pod listwy
prosze dzwonic jesli bedzie problem
Łukasz - Pon 05 Mar, 2012 20:04
Dziękuję za informację. Zastosuje się do zaleceń.
Jutro pozwolę sobie zadzwonić. Dziękuję.
chmurcia - Wto 13 Mar, 2012 16:46
Witam. Po długich poszukiwaniach znalazłam wreszcie miejsce gdzie może uzyskam pomoc. Kiedyś robiłam dla dzieci na maszynie MODA. dziś chcąc robić dla wnuków zakupiłam używaną maszynę BROTHER KH840/KR830 i nie mam pojęcia jak się zabrać nawet do jej złożenia. Niestety Instrukcja jest tylko po angielsku i japońsku. Miała bym ogromną prośbę. Może ktoś ma skan instrukcji po polsku i mógłby mi ją przesłać na maila, to była bym ogromnie wdzięczna, bo bez tego to na pewno nic nie ruszę. Pozdrawiam.Elżbieta
Natalia - Wto 13 Mar, 2012 22:02
witaj
najpierw powinnas ustawic maszyne , w tym celu nalezy wyjac plyte glowna i przykrecic do stolu ,po obu stronach płyty znajduja sie zaczepy i w nie nalezy włozyc haki drugiej plyty ktora zawisnie w dol
na przednia i tylna płyte nalezy wsunac wozki i zczepic je razem , sprawdzic czy wozki chodza rowno , wazne jest aby maszyna byla wypoziomowana !!!
do płyty gownej /tej przykreconej do stolu wkladamy naprezacz , mocujemy licznik
na sucho sprawdzamy czy wozki chodza lekko , czy niema oporu i zadnych blokad
nastepnie wysuwamy kilka igiel i sprawdzamy czy nadal niema oporu przy przesuwie
jesli wszystko jest ok mozemy zakladac nitke ustawic zamki na N/N , pokretło gestosci dostosowac do grubosci włóczki , przerobic jeden rzad zawiesic grzebien z ciezarkami i dziac
Natalia - Czw 15 Mar, 2012 19:23
http://tablica.pl/oferta/...l#4f6233d27a3a2
polska instrukcja
chmurcia - Czw 15 Mar, 2012 19:40
Witam. Bardzo dziękuję za szybką odpowiedż. Małe postępy już uczyniłam. Teraz jednak będę miała mniej czasu na naukę bo wiadomo idą Święta i wiosna a więc czas na porządki w domu i ogrodzie. Myślę że po Świętach ruszę pełną parą. Mam nadzieję, że w przyszłości będę mogła dalej liczyć na Twoją pomoc. Z góry bardzo dziękuję. Czy instrukcja do KH 940 lub KH860 jest taka sama jak do KH840/830? Czy na maszynie którą mam można robić 4 kolory, czy zmieniacz kolorów kupuje się oddzielnie? Pozdrawiam. Elżbieta
elakwasn - Czw 15 Mar, 2012 23:55
Witam serdecznie
do Basiame
Posiadam instrukcję po polsku do maszyny VERITAS 360 (w pdf).
Podaj prosze swój adres email to wyślę
rymuza - Nie 18 Mar, 2012 06:44
Witam wszystkie dziewiareczki, jetem tu nowa i juz potrzebuje pomocy, po długiej bezrobotnej fazie mojego zycia zdobyłam prace na maszynie Brother 830, zdobyłam za dużo powiedziane mam szansę , ale niestety dostałam maszynę i książkę w języku niemieckim i leżę i płaczę i szlocham, pomocy !!!!!! instrukcja po polsku - królestwo za konia
Natalia - Nie 18 Mar, 2012 10:16
4 posty wyzej masz odpowiedz:)
chmurcia - Nie 18 Mar, 2012 10:50
Witam. Natalio czy możesz mi podpowiedzieć jak na maszynie zrobić tak zwane żeberka, to znaczy jak się robi ręcznie cały czas na prawo? Pozdrawiam. Elżbieta
Natalia - Nie 18 Mar, 2012 13:37
chodzi Ci o scieg francuzki?
zalezy na jakiej maszynie , z tego co wiem sluza do tego przystawki ktore przerzucają oczka z przedniej płyty na tylna
|
|
|